Ugrás a kommentre

pb69

Tag
 • Összes hozzászólás

  3.100
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

pb69 minden hozzászólása

 1. Lehetne pl. olyasmi, hogy valamilyen séma alapján 4-es csoportokra bontani egyes szereplőket, ezen belül pedig nem a legkedveltebbet kellene kiválasztani, hanem sorrendet felállítani. A leggyengébb mondjuk mindig kiesne, a maradék versenyzőkből újabb csoportok alakulnának. Vagy úgy is lehet, hogy a továbbjutók megőrzik a pontjaikat, aztán 4-5 kör után mondjuk a legjobb 2/4 döntőzik. Így egyrészt árnyaltabb lenne a kép, hiszen az is sokat számít, hogy valakinél Yoda pl. gyengébb, mint Obi, de erősebbnek tartja Luke-nál és Hannál. Másrészt pedig egy-egy versenyző sokat lenne versenyben változatos körben, így jobban fel lehetne mérni az "erejét". Persze ehhez szerintem az is elengedhetetlen lenne, hogy a szavazás ideje alatt titkos legyen az eredmény. Csak hogy elkerüljük azt, hogy valaki a lemaradt kedvencét úgy segíti, hogy a versenyben előtte lévőt direkt leghátra sorolja.
 2. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy Obi-Wan be tudja húzni ezt a viadalt, de természetesen nagyon örülök neki. És nagyon tetszett az egész elképzelés, ill. a lebonyolítás. Azt hiszem, így kaptunk egy sokkal átfogóbb képet arról, hogy ebben a közösségben ki hogyan viszonyul egyes karakterekhez, ki milyen szempontok alapján ítéli meg őket stb.. Kifejezetten érdekes és értékes tapasztalatokkal gazdagodtam. Donát, hatalmas köszönet ezért az egészért, remélem hagyományt teremtettél vele. Egyetlen építőnek szánt megjegyzésem lenne a lebonyolítás kapcsán, bár ez részben egyéni ízlés kérdése. Én kevésbé szeretem az ilyen "egyenes kieséses" versenyeket, főleg ha sorsolásos. Sokszor a szerencse nem túl jó párosításokat hoz ki, ami torzíthatja az eredményt.
 3. Darth Sidious

  De nem önmagában az a lényeg, hogy legyen valami nagy trauma, hanem hogy emellett a többi pont is ott legyen, amit írtam. Az teljesen nyilvánvaló, hogy egy nagy trauma megtöri és ezáltal sebezhetővé teszi az embert, én azt vitatom, hogy ezt biztosan fel lehetne használni arra, hogy valaki az esküdt és személyes főellensége mellé álljon, elárulva mindent és mindenkit. Bennél nem tudjuk milyen ember volt alapból, de Leia elszólása, miszerint nagyapja vére ütközik ki rajta, nem lehetett egy makulátlan jellem. Ki tudja mennyire szerette pl. a jediket vagy hitt a demokráciában. Azt se tudjuk Snoke mit ajánlott neki, tehát totálisan sötétben tapogatózunk. Ventress és Krell esetében nagyjából ugyanez a helyzet. De Dookuról sem tudunk sokkal többet, csak hogy nem tetszett neki az irány, amerre a Köztársaság tart és kitörési lehetőséget keresett. Barriss meg arra tökéletes példa, amit írtam, miszerint attól, hogy valakit elragad a sötétség, még nem lesz olyan, mint a sithek. Barriss-en semmiféle hataloméhséget vagy hiúságot nem láttam. De amúgy mivel a megkattanásának semmi köze a sithekhez, így elég merész felhozni annak kapcsán, hogy biztos átállították volna, ha ott vannak a közelében. Vos sztoriját bevallom, nem ismerem, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla. A TCW alapján nnyit tudok, hogy eleve eléggé kilógott a Rendből. Luke egy erkölcsileg feddhetetlen karakternek lett felépítve, akit még a Yoda-Kenobi pároshoz képest is erkölcsösebbnek és nagyobb hősnek vázoltak fel. Sidious nemcsak azért volt ellensége, mert azt a Birodalmat vezette, ami ellen Luke a lázadás ügyének elkötelezett híveként harcolt, hanem mert mindenki olyat is el akart pusztítani, aki Luke-nak érzelmileg fontos. Leia, Han és a többiek, de a minden áron megmenteni kívánt apját is Sidious és a sötét oldal fertőzte meg és tette gonosszá. Luke mindent zsigerből elutasított, amit az öreg képviselt. És azt se felejtsük el, hogy Luke már eleve úgy ment oda, hogy eldöntötte, akár az életét is feláldozza a száméra fontos ügyekért.
 4. Luke szimpatikusabb és morálisan megkérdőjelezhetetlenül jobb, mint Anakin. Utóbbit viszont összetettebb, érdekesebb karakternek tartom. Nálam ugyan Anakin sincs az összesített dobogón, de Luke-nál még előrébb jár.
 5. Obi mindenek felett.
 6. Darth Sidious

  Én ezzel továbbra sem értek egyet. Egyetlen esetet látunk, amikor valaki a szemünk láttára áll át és szegődik egy sith szolgálatába, Anakinnál. Az ő esetében viszont tudjuk, hogy rengeteg oka volt átállni, Sidious kezében is rengeteg eszköz volt, ezeket nem részletezném újra. Annyi mindenben különbözik Luke és Anakin esete, hogy engem nem győz meg annak az 1-2 elemnek a kiragadása, ami pont hasonlóvá teheti ezeket. Anakinnál mondjuk 10-ből 9 dolog stimmelt az átálláshoz, Luke-nál meg 10/1. Ti azt mondjátok, hogy az az egy elég lett volna, én viszont azt, hogy nem. Soha nem láttunk olyat, hogy egy akármekkora trauma hirtelen olyan szinten megváltoztasson valakit, hogy (ezen kívül) semmiféle racionális és érzelmi indok nélkül a számára a traumát okozó esküdt ellensége oldalára álljon és eláruljon mindent és mindenkit, aki és ami száméra fontos. Mivel pedig ez eleve kellően abszurdnak és valószínűtlennek hangzik, így nekem szükségem lenne konkrét esetre ahhoz, hogy ezt elfogadjam. Az meg szerintem helytelen felfogás, hogy ami a sithekre jellemző, az minden sötét oldalira is jellemző. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a sátánista szektákban vannak a leggonoszabb emberek, tehát aki gonosz, arra jellemző mindaz, ami a sátánistákra is.
 7. Darth Sidious

  Ezzel most nem értek egyet. Ne keverjük a sötét oldalt és gonoszságot a sithekkel, mert nem kell sithnek állni ahhoz, hogy valaki ilyen legyen. Luke pl. ugyan minek állt volna sithnek? Igen, a sitheket általánosságban jellemzi a hatalomvágy, de a sötét oldalon nem kell mindenkire igaznak lennie ennek. Luke-ot nem azért ragadhatta volna el pillanatnyilag a sötétség, mert hatalomra vágyott és aligha hiszem, hogy hirtelen ez fontos lett volna számára, ha megérinti a sötétség. Ez szerintem nincs így, legalábbis rövidtávon, csak hosszabb idő alatt, ha valaki szándékosan a sötétséget kívánja szolgálni. Nézzük meg Ventresst, akinek szintén sikerült visszatáncolni a sötétségből. De említhetném akár Obi-Want is, aki az Ep.1-ben nem épp úgy ment neki Maulnak mestere halála után, mint akinek nem öntötte el éppen az agyát a düh és akart volna bosszút állni. Mégis semmi baja nem lett. Luke-nál is annyi történt volna, hogy egy nagyon rövid időre nem tud uralkodni magán, de miért feltételezik sokan, hogy rögtön elragadná a sötétség? Anakin nagyon sokszor megingott és csinált sötét dolgokat még az átállása előtt is, mégse lett tőle hirtelen sokkal rosszabb ember. Eleve olyan volt. Az átállása se azért történik, mert levágta Windu kezét és hirtelen teljesen magával ragadta a sötétség. Palpinak se azért hódolt be, mert ilyesmi történt volna, hanem mert konkrét célja volt ezzel, eleve a sötétség útjára akart lépni és eleve akarta, hogy tanítsa őt Sidious. Luke-ot semmi nem motiválta és érdekelte, ami Palpit és a sitheket igen. Semmi értelmét nem látom annak, hogy ez hirtelen totálisan megváltozott volna attól, hogy néhány percre eluralja a harag. Sidious pedig nem akarta volna megölni, csak mivel szerintem Luke semmi esetben nem állt volna mellé és ki akarta volna nyírni, így az öregnek muszáj lett volna. Ahogyan tette volna így is, ha Vader nem lép közbe. Attól, hogy Luke harcolt volna, még nem állt volna automatikusan az öreg mellé.
 8. Én már a videó felütésével sem értek egyet, miszerint az ott soroltak valójában nem is SW játékok. Közülük csak a SW Risket ismerem, de igazából vajmi kevés köze van az eredeti Rizikóhoz, nem értem miért ne lehetne teljesértékű SW játékként tekinteni rá. Meg amúgy is mi lenne a baj, hogy a játékmechanika bizonyos elemei nem forradalmian újak vagy nem teljesen a SW világára lettek kialakítva? Akkor viszont nem értem miért rögtön egy "lényegében blackjack" szerepel rögtön az első helyen. Van egy ismerősöm, aki nagyon benne van a társasjátékok világában, mellette SW rajongó is, így volt szerencsém mélyebben is belekukkantani ebbe a témába. Az Imperial Assaulttal vagy X-Winggel több ízben játszottam is. Előbbi nekem pl. nagyon bejött, de azt mondta rá, hogy mechanikailag gyakorlatilag semmi újdonság nincs benne, egy önálló saját világban játszódó fantasy-játék lett kb. átskinezve (hogy ilyen szép magyar szóval éljek). Engem viszont ez egyáltalán nem zavart, hiszen ha jó a játék és hozza a hangulatot, akkor kit érdekel. Másrészt amúgy sem ismertem az eredetit, szóval mindegy. SW társasok kapcsán engem az zavar leginkább, hogy szinte csak és kizárólag az OT világára koncentrálnak, maximum pár nyit a sequel irányába, de PT semmi. Ez szerintem rohadtul gáz, hogy a kanonizált SW galaxis minimum felét totál ignorálják. Meg az furcsa még, hogy a SW-ban akadt pár utalás társasjátékra, ott volt pl. a sabacc vagy a sorsvető kocka. Az, hogy ezekkel nem kezdenek semmit, szerintem nagy kihagyott ziccer. Aztán ez már általánosabb, csak nekem érdekes, hogy ugye elég sok kétszemélyes társast dobnak piacra. Akár olyat, amit kifejezetten csak ketten tudnak játszani, akár olyat, amit akár többen is, de érezhetően két főre lett kitalálva, optimalizálva. Nyilván ketten is jókat lehet játszani, de nekem ha már társasjáték, akkor amolyan félkarú óriásként tudok csak tekinteni bármire, ami lehet akármilyen zseniális, de nem működik kicsit bővebb társasággal is.
 9. Darth Sidious

  És mivel a hatalom úgy tűnt abszolút nem érdekli, élni meg már nem lenne neki miért, marad az, hogy elpusztul. A legvalószínűbb, hogy a gyűlölete és sötétsége egy az egyben Sidious-ra irányult volna, megtámadta volna, ő pedig könnyű szerrel legyőzi és megöli. De behódolni nyilván ezután sem fog az esküdt ellenségének.
 10. Engem igazán meglep, hogy Rey ennyire népszerű szereplő lett. Azért nem gondoltam volna, hogy rögtön a legnagyobbakkal is felveheti a versenyt. Anakint emberileg kifejezetten nem kedvelem, sőt ez talán enyhe kifejezés is. Ugyanakkor elismerem, hogy a karakter remek. No nem önmagában az OT alapján, hanem a PT-val kiegészítve. Aztán a TCW, a Rebels, sőt még a RO is sokat adott hozzá. Egy fordulatokkal teli kemény dráma az életútja. Egyben a Saga eddig legfontosabb karaktere, és őszintén szólva remélem, hogy a ST még tovább fogja szőni a fonalát. Őszintén szólva nekem nagyon hiányzik még az a visszacsatolás, hogy az Ep.6 végén történő megtérése tényleg igazi megtérés volt, nem pedig egy kényszercselekedet vagy pillanatnyi döntés. Egyelőre úgy érzem, hogy ez lóg a levegőben, pláne az Ep.7 tükrében. Egyszerűen kötelezőnek tartom, hogy Erőszellemként visszatérjen a későbbiekben. Igazából vele kapcsolatban ez az egyetlen hiányérzetem. Mindezek ellenére nálam Anakin nem fér fel a dobogóra, de Rey sem. Pillanatok alatt rabul ejtette a szívem, parádés karakter. Az Ep.7 nagyon erős ilyen téren, mégis kiemelkedett közülük Rey. Viszont a legszűkebb elitbe egyelőre még így se tud beférni. Sok-sok kérdést vet fel, sok a homályos folt és bizonytalanság vele kapcsolatban. Amíg ezek többségére nem adnak megnyugtató és működő választ, addig semmiképp sem tenném a legfelsőbb polcra. A potenciál tehát megvan benne, hogy amennyiben kellő igényességgel és minőségben fűzik tovább a sorsát, felérjen akár a Top3-ba is. Most még viszont max. valahova Ahsokával vagy Luke-kal egy szintre tudom tenni, de ezt is erős jóindulattal és több környi vörösbor után.
 11. Darth Sidious

  Jó, de Krell vagy Dooku is a saját érdekeik mentés cselekedtek. Akartak valamit, amit a sötét oldal nyújthatott nekik, így felvállalták azt. Én továbbra sem hiszek abban, hogy a sötét oldal hirtelen ilyen szinten el tud ragadni valakit, hogy teljesen logikátlanul és értelmetlenül kezdjen cselekedni, ráadásul ebben az állapotban is ragadjon. Luke megölhette volna Vadert, ekkor bizonyos szempontból elbukott volna, ez teljesen meg is törhette volna, de akkor is minek állt volna Palpi szolgálatába? Luke-nak gyakorlatilag minden problémáját Sidious okozta, egyértelműen ő volt a gyűlölt ellenség. Ha megöli Vadert, akkor az is az öreg miatt történik. Azt még csak-csak el tudom fogadni, hogy ekkor Luke akár rossz útra is térhetett volna, de hogy nem csatlakozott volna Palpihoz, az aztán biztos. Ha teszem azt Palpi unszolására megöli Vadert, majd a barátai is elpusztulnak, akkor az igaz, hogy nem marad senkije. Viszont azért nem, mert közvetve Sidious pusztította el őket. Ezek után az oldalára állni kb. olyan, mintha valaki meggyilkolná az összes szerettemet, és mivel már nem maradt senkim, csatlakoznék hozzá. Kizárt.
 12. Darth Sidious

  Inkább azt mondanám, hogy másképp értelmezem. Méghozzá így. Én itt egy megtört embert látok, aki tisztában van azzal, hogy innen már nincs visszaút. Eldőlt, hogy Palpatine és a sith útját választja, mert képtelen máshogy cselekedni. Ahogyan ő fogalmaz, nem tud másképp élni és mindenre hajlandó. Ezen az úton pedig Sidious lehet a mentora és mestere, így alázatosan meghunyászkodik előtte. Ez is beletartozik abba, hogy bármit megtesz.
 13. Darth Sidious

  Én ennek nem tulajdonítanék akkora jelentőséget, hiszen végtére is Anakin olyan dolgokra bólint rá, amik a személyes céljaihoz kellenek. Megtörtté válik, ez igaz, viszont nem lesz belőle rögtön agyatlan gyilkológép. Látványosan nehezére esik a gyerekmészárlás és megviseli a mustafari "előjáték" is. Szóval nem gondolnám, hogy bármiféle komolyabb delejezésről van szó, egyszerűen csak Anakin is tudja, hogy szörnyű dolgot művelt és még szörnyűbbeket kell majd a továbbiakban, ha el akarja érni a céljait, márpedig minden áron el akarja. Sidious több téren is vakon van Luke átállítása kapcsán. Az egyik, amit Te is írsz, hogy egyszerűen nem ismeri. Anakint jól ismerte, egyfajta mentora és apapótléka volt, így egyrészt jól simerte a fiú jellemét, hibáit és vágyait is, másrészt pedig Anakin is bízott benne. Luke-ot viszont egyáltalán nem ismerte, csak feltételezte, hogy biztos olyasmi, mint az apja volt, amivel igencsak tévúton járt. Ráadásul Luke sem ismerte őt, így nemhogy nem bízott benne és tekintett rá barátságos figuraként, hanem a legfőbb ellensége volt. A másik hatalmas probléma, hogy Luke céljai és vágyai terén Sidious semmit nem tudott neki adni. Anakinnál megígérte, hogy megmenthetik nemcsak Padmét, de általánosságban is legyőzhetik a halált, Hatalmat ígért neki, azt, hogy a legnagyobb sith lehet belőle, és hogy az új rendszerben övé lesz a 2. legfontosabb pozíció. Ez egyszerre elégítette ki Anakin hiúságát és hatalomvágyát is. Ezzel szemben Luke-nak apja megmentése, a barátai megmentése és a Birodalom megbuktatása volt a célja. Ezek értelemszerűen mind olyanok, amiket Palpi nem tudott biztosítani, sőt. A harmadik gond, hogy Anakin alapvetően egyetértett azzal az iránnyal, amit Palpi akart. Legyen egy diktatúra, amiben egy erőskezű bölcs figurának teljhatalma van, a Birodalom ötlete tetszett neki. Ehhez képest Luke a lázadást akarta sikerre vinni és meg akarta buktatni a Birodalmat. Tehát megint egy pont, ahol anno Anakin is afelé akart menni, amerre az öreg, Luke viszont pont ellenkező irányba. Ehhez jön még hozzá, hogy Anakin nem volt épp jó viszonyban a jedikkel, egyedül Padmét akarta megmenteni. Viszont az ő kapcsolatuk se volt épp sallangmentes, elég csak a Clovis-balhéra vagy az Ep.3-as előzetes obis féltékenykedésre gondolni. Ehhez képest Luke-nak pl. semmi baja nem volt Leiával, de azt hiszem egy Hanért is többet lett volna hajlandó tenni, mint mondjuk Anakin Obiért. Az meg biztos, hogy Luke-nak sokkal többet jelentett a lázadás és sokkal hűbb volt hozzájuk, mint Anakin a Jedi Rendhez. Plusz ugye Anakint szorította az idő, mert egyrészt félt, hogy Padmé belehal a szülésbe, másrészt kizárták volna a Rendből, ha kiderülnek a gyerekek. Luke-nak viszont semmi ilyesmitől nem kellett tartania, a barátai nem akartak elfordulni tőle, a lázadás nem vetette volna ki magából, nem is lógott a feje fölött semmilyen kard.
 14. Obi-Wan film

  Adja a sors,, hogy így legyen.
 15. Darth Sidious

  Pontosan. Meg ha már felmerült, hogy a Halálcsillagon is jobban kellett volna őrizni a dolgokat, akkor az sem volt megtiltva, hogy a pajzsot robusztusabban alakítsák ki. Így egy felrobbant HCs után elég értelmezhetetlen, hogy az újabb változatnál is ilyen egyszeres hibapontokat hagynak. Vagy ha már hagynak, akkor legalább ne engedjék ennyire közel hozzá az ellenfelet. Azért a csapda működött volna úgy is, ha a lázadóknak esélyük sincs a tényleges pajzsgenerátor közelébe jutni. Ugyanis akármennyire kicsi valaminek a valószínűsége, ha azzal mindent el lehet veszíteni, akkor balgaság kockáztatni vele. Látjuk, hogy elég volt az, hogy pár őshonos (és nem épp hiperintelligens) lény a lázadók mellé szegüljön és máris kész volt a baj. Az meg, hogy a rohamosztagosok dilettánsak... hát ugye Sidious volt a Birodalom vezetője, így egyrészt ő is tehet arról, hogy a katonái ilyenek, másrészt pedig ismernie kellett őket, szóval azt nem mondhatjuk, hogy az esetlenségükkel nem számolhatott. Az ewokokkal valóban nem, amennyiben feltételezzük, hogy a holdon való építkezés és bóklászás során nem ütköztek velük problémába korábban. Mindenesetre vicces blöff volt ez a "válogatott katonák egész sora van lent" szöveg, még akkor is, ha a BF2 ezt tulajdonképpen (ha jól tudom) alátámasztja. Nehéz eldönteni, hogy ez vagy az öreg Obi rohamosztagosok célzási kvalitásaira tett megjegyzése viccesebb-e. Meg pláne olyan katonák, mint a birodalmi rohamosztagosok.
 16. Darth Sidious

  Na igen, jogos. Mondjuk szerintem ennél jóval több mindent elcseszett. Az alapprobléma az, hogy túlságosan Luke manipulálására hegyezett ki mindent. Ahogy anno kockáztatott azért, hogy Anakint átállítsa, úgy itt is megtette ezt Luke-ért. Ez pedig tetten érhető volt a katonai akciókban is. Nekem legalábbis úgy tűnt, hogy Sidious fokozatosan szerette volna adagolni a reménytelenséget, eleinte elhitetve a lázadókkal, hogy sikerrel járhatnak. Az űrcsatában a csillagrombolók kb. nem is csináltak semmit, mert majd a HCs megmutatja. Az Endoron pedig valóban voltak váratlan tényezők, ugyanakkor komolyabb erővel is felléphetett volna ott a Birodalom. Egyértelmű volt, hogy a pajzs elpusztítása kritikus, anélkül a lázadók halálra vannak ítélve. Ilyen esetben azért le lehetett volna küldeni még akár 2-3x annyi katonát és lépegetőt is, elvégre miért ne. Az egész csapda előre el volt tervezve, lett volna idő komolyabb erőket is összevonni. Ha kerülni akarták a feltűnést, akkor is bevethettek volna extra egységeket, amikor eszkalálódott a helyzet. De visszatérve Luke-ra, a legnagyobb baromságot itt követte el az öreg. Ugyanis hiába kockáztatott anno Anakinnál, sok-sok jel utalt arra, hogy a fiú átállhat, igazából erre Anakin szemszögéből nézve sok oka volt. Luke-nál viszont már nagyon óvatlan volt Sidious és egyáltalán nem volt felépítve a manipuláció. Erről sokat írtam már régebben, egyszerűen Luke-nak az égadta világon semmi értelme nem lett volna átállni. Még ha hirtelen annyira el is önti a düh, hogy képtelen kontrollálni magát, akkor se állt volna Sidious mellé, mert mégis minek. Az öregnek fel kellett volna tudni mérnie, hogy semmi olyat nem tud ajánlani Luke-nak, ami miatt ő csatlakozna hozzá. Még ha meg is töri és sikerül a sötétség felé lökni, akkor is max. lett volna egy sötét Luke, de Palpit nem szolgálta volna soha. Sőt, nyilván csak még jobban gyűlölte volna, ami a sötétség felé vezető út tekintetében siker, de nemcsak az a lényeg, hogy Luke átálljon, hanem hogy elfogadja mesterének és a Birodalmat szolgálja. A legnagyobb baromság mégis az volt, hogy nyíltan elárulta Vadert, miközben még élt. Ez megint hasonló, mint egyszer korábban, a Dookus esetre gondolok. Csak megint az a nagy különbség, hogy ott szinte biztos volt, hogy Anakin megteszi, itt meg csekély volt az esély, hogy Luke is. Eleve, Palpinak sokkal jobban kellett volna figyelnie aktuális tanítványára. Luke se vakon hitt benne, hanem tényleg érezhette a vívódást és hogy maradt még benne jóság, ami éledezhet. Ha Sidious kicsit is figyel, akkor érzékelhette volna, hogy Vader egyáltalán nem olyan stabil és elkötelezett, mint amilyennek mondja. Pláne nem az öreg irányában. És itt már nem arról van szó, hogy a sith tanítvány a mestere kigolyózásának lehetőségét keresné (mint mondjuk az 5-ben), hanem hogy a sötét oldaltól és a sithektől is elfordulhat. Mert ez alapján elég egyértelmű, hogy az utolsó koporsószög volt, amikor Sidious ki akarta nyíratni Vadert. Ezek után gyakorlatilag elképzelhetetlen volt, hogy Vader csak úgy simán végignézze fia haláltusáját, ahogyan az végzi ki a gyermekét, aki pár pillanattal azelőtt még lazán eltetette volna láb alól. Őszintén szólva, a mai napig nem is értem hogyan gondolhatta ezt az egészet Sidious. Számomra ez egy olyan szinten megalapozatlan és blőd terv volt, ami még egy Windutól is értelmezhetetlennek hatott volna, nemhogy attól az embertől, aki kis túlzással egymaga megdöntötte a Köztársaságot és a Jedi Rendet, illetve felépítette a Birodalmat.
 17. Sokan azon vannak kiakadva, hogy Adam Driver mennyire röhejesen néz ki Kyloként, ill. hogy a sisak levételekor milyen szánalmas figura. Szerintem viszont ez az egész baromi jól lett kitalálva, mert ez is szimbolizálja Kylo vívódását és labilitását. Ő nem azért visel maszkot, mert muszáj neki, hanem mert anélkül képtelen kellő tekintélyt kivívni magának. Egyszerűen nem bízik magában eléggé, emiatt inkább takargatja az arcát, amire túlságosan is kiül a bizonytalanság, a kétségbeesés. Szerintem a film egyik legnagyobb jelenete, amikor leveszi a sisakot, hogy ezzel egyrészt manipulálja Reyt, másrészt végre kellő önbizalmat szerezhessen anélkül is. Aztán pillanatok alatt fordítva sül el az egész és Rey olyan szinten leiskolázza, amitől látványosan összezuhan, kvázi pár pillanatra totálisan meg is semmisül. Ő egy tökéletlen gonosz, egy sebezhető jellem, akinek az igazi arcát rejtegetni kell, mert ha önmagát mutatja, akkor nem lehet elég erős.
 18. Megnéztem amúgy megint a filmet. Csak ismételni tudom magam abban a tekintetben, hogy a film a mai napig remekül néz ki. Még az Ep.2-ben is több (pedig ott is csak néhány esetről beszélhetünk) olyan rész van, ahol már feltűnőbb a kor. A CGI is tök rendben van, akkortájt pl. egy Wattot vagy Jar Jart így megcsinálni, lenyűgöző. A karakterek (ha eltekintünk Jar Jartól) zseniálisan sikerültek. Qui-Gon, Obi-Wan, Yoda, Sidious, Padmé, Gunray mind-mind remekelnek. De még a nyúlfarknyi szerepet kapó Windu, Watto vagy Maul is remekül működnek, ahogyan Gunray beszari csatlósa, a gunganek, Shmi vagy épp Valorum is. A gyerek Anakin valahogy nekem nem szimpatikus, de ha ezt a szubjektívebb ellenérzést félreteszem, akkor rá is azt mondhatom, hogy jól építették fel. R2 és 3PO is jól lett beemelve. A hangulat magával ragadó, az új droidok, járművek és helyszínek fantasztikusak. A nabooi vadászgépek és a cirkáló még a teljes SW palettát tekintve is a legjobbak között vannak nála, a Scimitarról nem is beszélve. Vagy a helyszínek, a Naboo a víz alatt és a felszínen is lenyűgöző, főképp ezzel a kontraszttal. Végre láthatjuk a fővárost is, amit remekül eltaláltak. Érdemes belegondolni, hogy mennyire bátrak voltak az alkotók és mennyi-mennyi újdonságot hoztak be, minden tekintetben. Az akciójelenetek is jól funkcionálnak, külön kiemelendő a rész végén a jedik és Maul párbaja. A helyszínként szolgáló üzemanyagfinomító (talán az) egyedülálló atmoszférát teremt, a koreográfia, az érzelmek megjelenítése mind ott vannak a szeren. A zenét pedig nem szükséges említeni, mert szerintem mindenki számára egyértelmű mekkora remekművek születtek. Elég csak a Duel of the Fatesre vagy épp a temetési jelenetre gondolni, de a Binary Sunset is hátborzongató, amikor fel-felcsendül.
 19. Úgy gondolom, hogy Luke ázsiója irgalmatlan mértékben fog emelkedni az Ep.8 után. Úgy általánosságban a sequel trilógia a legnagyobbak soraiba emelheti nagyon sokaknál. A 7-ben alig szerepelt, mégis úgy vettem észre, hogy jócskán megnövelte a népszerűségét. A 8-9-ben, ahol már akár főszerepet is vállalhat, ez hatványozottan így lehet. Én legalábbis erre számítok.
 20. Darth Sidious

  Ezzel maximálisan egyetértek. Írtam is erről korábban részletesebben, ami lényegében pont ezt a kérdéskört taglalja. Az már az OT alapján is egyértelmű volt, hogy a Birodalom nem működött valami jól. Elvégre a Klónháborúk végén Palpatine népszerűsége az egekben volt, számottevő katonai erő pedig az ő hatalmas hadseregén kívül nem maradt a galaxisban. Már a Jedi Rend sem létezett. Elkezdte kiépíteni az új rendszerét, ami hadi téren elképesztő fölényben volt, mennyiségileg és minőségileg (technológiailag) is. A politikai megítélése pedig baromi pozitív volt az öregnek. Innen sikerült röpke 20 év alatt eljutni oda, hogy egy időközben szövetséggé fejlődő lázadás megdöntötte a Birodalmat. Ja és mindemellett a sith tanítványa is Sidious ellen fordult. Ez elég egyértelmű bizonyítvány. A Rebels pedig masszívan ráerősített a képre, hiszen még egyértelműbbé teszi, hogy a Birodalom a lehetőségeihez képest nagyon labilis és gyenge. Nyilván itt fontos, hogy a lehetőségeihez, valamint az előbb vázolt kiindulási helyzetéhez képest. Én ezt mindig is úgy láttam, hogy Palpatine valahogy mintha nem tudott volna mit kezdeni a teljes szabadsággal, korlátlan hatalommal és azzal, hogy mindent ő diktál. A nagy zseniális terve arról szólt hogyan kerüljön hatalomba, döntse meg a Köztársaságot és a Jedi Rendet, szerezze meg magának és a sitheknek a hatalmat. De valahogy ennek a tervezése és a sok-sok machinálás annyira elvitte a fókuszt, hogy arra már nem tudott érdemi stratégiát kialakítani, hogy mi legyen ezt követően, ha sikerül. Ugye a nagy terv során meghúzódott a háttérben, és rengeteg időt és energiát beleölve kidolgozott egy hibátlan tervet. Aminek megvalósításakor kellően rugalmas is tudott lenni, parádésan improvizált. Viszont az út egyes lépcsői kirajzolódtak előtte, hiszen az alapszituáció adott volt. Gyakorlatilag volt egy rendszer, amiben meg kellett találnia a lyukakat és ezek mentén haladni. Egyik ilyen helyzetet követte a másik, valamint jöttek tőle független események is, amikre neki reagálni kellett. Mindez remekül ment neki. A Birodalomban aztán már mindent neki kellett csinálni. Hirtelen megszűnt az az egyértelmű fonál, amit fel kell göngyölíteni, már nem voltak lépcsőfokok előtte, hanem a teljes semmiben neki kellett kitalálnia azt is, hogy merre rakja le a köveket az úthoz. Ilyen értelemben valami elpusztítása, pl. egy rendszer megdöntése mindig egyszerűbb, mint egy másik felépítése. Ugyanis a lerombolandó dolgot tökéletesen meg lehet ismerni, ki lehet elemezni és könyörtelenül kihasználni a gyengeségeit. Az építkezés során viszont valami teljesen újat kell alkotni, ahol nincsenek kapaszkodók. Ebbe már Palpinak is beletört a bicskája. Ebben pedig aligha segítettek azok a jellemhibák, amik a sitheket általánosságban jellemzik. A beképzeltség, az elbizakodottság, a teljes dominanciára való olthatatlan vágy. Az öreg is vélhetően túlságosan hátradőlt és öntelt lett, mondhatni megrészegült a nagy sikerektől. Nem igazán lebegett már a szeme előtt egy nagy cél, aminek mindent alárendelhet és kontrollálni képes önmagát, enélkül pedig elveszett a saját gyarlóságában. Ahogyan ő is fogalmazott, ha valaki túl nagy hatalomra tesz szert, annak már nem marad más, mint attól félni, hogy elveszíti azt. A görcsös ragaszkodás pedig nem vezet jóra. Az is elég beszédes, hogy megszerezte tanítványnak az Erő gyermekét, a valaha élt talán legpotensebb Erőérzékenyt, de érdemben nem kezdett vele semmit. Sőt, a végén még ő okozta a vesztét, de nem sithként, hanem a jó útra térve. Ezzel Sidious sith mesterként is totális kudarcot vall.
 21. Lehet, csak nehéz annyira maradandót alkotni, hogy felvegye a versenyt olyanokkal szemben, akik több filmen keresztül folyamatosan alkottak maradandót. És igen, nálam pl. Reynek ezért sincs egyelőre esélye, mert akármennyire is megszerettem és őt tartom a 7 legjobb karakterének, egy Sidious, Obi-Wan, Anakin vagy Yoda szintjére egyelőre semmiképp nem érhet fel a szememben. Meg vannak mások is, akik masszívan megszoríthatnák, sőt legyőzhetnék. Bár ezzel szerintem semmi gond nincs, természetes. Főleg, hogy Reynek még sok lehetősége lesz előrelépni.
 22. Padmé Amidala

  Szerintem azt se vitatta senki, hogy Palpatine szerepe döntő fontosságú volt abban, hogy Valorum így járjon. Nem vitatom, hogy Palpatine már elkezdte zülleszteni a Köztársaságot, Valorum pedig ennek itta meg a levét. Valószínűleg nem lehetett annyira rossz politikus és ember sem, hogy egy kellemesebb politikai helyzetben ne tudott volna tisztesen helytállni és legalább egy erős átlagot hozni kancellárként. Ugyanakkor durván behúzták a csőbe és kihozták belőle a legrosszabbat. Ebben viszont neki is megvolt a szerepe, nem volt ártatlan áldozat. Valahol én is sajnálom, hogy így járt, de nem tudok rá jóként tekinteni. Ahogyan Anakin átállásához is nagyon kellett Sidious, de ugyanúgy kellettek Anakin hibái és hiányosságai. Azért egy Bail Organat, Padmét vagy sok más politikust aligha lehetett volna olyan szinten korrumpálni, hogy asszisztáljon egy bolygó megszállásához és egy nép kiirtásához.
 23. Jyn akármennyire jó karakter, a teljes SW univerzumot nézve bennem nem tudott annyira mély nyomot hagyni. Luke nálam (lehet csak egyelőre) nincs a legjobbak közt, de sokakkal szemben azért mégiscsak túl erős. Így vagyok ezzel Jyn kapcsán is.
 24. Padmé Amidala

  Itt szerintem annál többről van szó, hogy Valorum csak egy báb. Nemcsak rossz kancellár, de gyenge ember is. Nem állítom, hogy mindig ilyen volt, nem tudom hogyan és mikor vált ennyire súlyossá a helyzet, de az Ep.1-re már erkölcsileg is egy nulla. Akárhogy lehetetlenítették el és szorították sarokba, akárhogy virágzott a korrupció és akármennyire zsarolható volt, egy teljes bolygót kvázi veszni hagyni, hogy a saját irháját próbálja menteni... Tegyük fel, hogy nem hátrál meg és nem hallgat a bürokratákra. Még ha megbukott volna kancellárként, sőt a teljes politikai egzisztenciáját elveszíti is emiatt, az se indokolna ekkora gyarlóságot. Meghurcolják, bebukik, az életben nem kap soha semmi tisztséget, de legalább nem asszisztált egy ilyen nyilvánvaló gonoszsághoz. Több ezer embert (köztársasági állampolgárt) ítélt halálra ezzel a gyávaságával, a szememben erre nincs mentség. Mondjuk ettől még lehetett bürokrata. Ilyet nem vont le senki. Pusztán kíváncsi vagyok, hogy mégis milyen különöset mondhatott, ami ezt eredményezte. Az, hogy Valorum egy báb volt, nem azt jelenti, hogy egyetlen önálló döntése sem volt. Ő küldte a jediket, ez a saját döntése lehetett, de ez még egyáltalán nem bizonyítja, hogy jó ember vagy kancellár lenne. Sőt, még azt sem, hogy ne lenne rossz. Azt meg nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a saját maga által küldött követek beszámolója ellenére húzta be fülét-farkát és asszisztált a KSz ámokfutásához.
 25. Padmé Amidala

  Ehhez nem kellett semmi utólagos mű, hogy elismerje Valorum gyengeségét. Attól még, hogy ő küldi a jediket, még nem menti fel semmi alól. Pláne úgy, hogy miután a jedik beszámolnak a helyzetről, ő látványosan visszakozik, amikor Mas beszól neki. Eleve, mégis mit súghatott neki a "bürokrata"? Mégis mi lehetett olyan fajsúlyos, hogy egy ilyen teljesen egyértelmű szituban Valorum meghátráljon? Ha nem fogták el a családját és fenyegették a halálukkal, akkor erre semmi nem lehet mentség. Ha annyira féltette a hatalmát és a pozícióját, hogy emiatt ilyen szinten nem tudott helyesen cselekedni, akkor nem épp egy jó ember. Valorum tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mi a helyzet a Naboo-val. Annyit legalábbis tud, mint amennyit Padmé vagy a jedik. Ez kb. olyan, mintha engem zsarolnának valamivel, így hagynám, hogy embereket öljenek halomra, miközben nem teszek semmit. Ehhez azért nagyon, de nagyon nyomós érv kell. Bármilyen korrupciós ügy ehhez képest lepkeszellentés. Mégis mit várt Valorum? Hogy amikor majd kiderül, hogy tényleg az történt, amit Padmé is mondott, ő pedig tudott erről, mégis visszalépet, akkor ezzel nem fogják kicsinálni?
×

Fontos információ