Ugrás a kommentre

Dzséjt

Admin
 • Összes hozzászólás

  32.161
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

Dzséjt minden hozzászólása

 1. Nálam már top1-es. Leszorította az ep2-t a trónjáról. Egyszerűen nem tudok fogást találni rajta, minden ízében imádom. Az AOTC-ben itt-ott bele tudtam kötni a legnagyobb szeretetem mellett, még a BD-s változat előtt is. Hiányolom Padmé családját, a droidgyáras akción érződik, hogy az utómunkák során gyorsan kellett megcsinálni. Szóval nem nagy dolgok, de érzem, hogy nem vagyok mindennel maximálisan elégedett. Az ep8 ellenben nem csak képes azt nyújtani, amit imások az ep2-ben (a hétköznapiságot), de megfejelte ezt szerethető karakterekkel, nagyszerű látvánnyal és ami miatt igazán imádom ezt a filmet: az érzelmi hullámvasúttal. Az ep2-ben nagyon erős volt számomra, amikor Yoda fénykardot ragadott. Elmondtam már sokszor, miért, nem ismétlem. De az "csak" egy gyerekkori képzelgés megvalósulása volt, míg az ep8 ennél sokkal többet ért el. A döbbenet, amikor Luke hetykén eldobja a fénykardot, már pofán vágás volt, jó értelemben. És ez csak a kezdet. Snoke halála olyasmi, amit tíz év múlva is felemlegetek majd, hogy na, ez volt az, amikor megértettem, miért nagy szám az "én vagyok az apád". Luke végső pillanatai könnyeket csaltak a szemembe, pedig Luke sosem volt a kedvencem. Amikor kiderült, hogy csak egy kivetülés, akaratlanul is kiszaladt belőlem, hogy "baz' meg, ez igen!". Amikor Finn halálfutama megindult, izgultam, hogy maradjon életben, amire igazából SW-ben még nem igen volt példa. És a pillanat, amikor egyetlen momentumban tetőzik három egymástól független szál, hát azért én kérdés nélkül adnám oda az Oscart Johnsonnak, mert ilyen bravúrt nem sokat láttam, pláne nem az elmúlt években. Annak a jelenetnek a végén, amikor a Raddus csillagkardként metéli fel a Supremacy-t méltóságteljes csendben, engem fel lehetett volna mosni a padlóról, mert gyönyörömben elolvadtam. És a hatás nem lett kisebb. Akárhányszor láttam a filmet, elvesztem benne. Felszürcsölt, megrágott, aztán kiköpött, én meg örültem neki, hogy így elbánik velem. És ezzel még a felszínét kapirgáltam meg, mert ezernyi dolog van benne, amit imádok. Ki merem jelenteni, hogy bár minden Star Wars film nagy hatással volt rám, az ep8 volt a legnagyobb hatással.
 2. 4x07 - Jedi Night

  Olyan vagy ám, lerombolod az ember képzelgéseit. Gonosz vagy!
 3. A múltkor néztem egy videót (talán itt volt valahol linkelve a fórumon, sőt majdnem 100%), ami alapján úgy tűnt, hogy ez a könyv azért kerül ennyivel a film után kiadásra, mert Johnson és a könyv írója rengeteg pluszt írtak hozzá meg. Szóval az eddigi filmregényekkel ellentétben ez nem kivágott jelenetekkel és a filmhez fel nem használt ötletekkel lesz gazdagabb, hanem olyan sztoriszálakkal, amik kifejezetten a könyvhöz íródtak (pl.: Page és Rose még szerepelnek együtt). Ez talán azért is lesz jó, mert így az egész könyv kánonnak tekinthető (pláne, hogy Johnson részt vett az elkészítésében), nem úgy, mint a korábbi filmregények, amikből ki kell mazsolázni, hogy mi kánon és mi nem. Én ezért is várom ezt a könyvet. A film is különleges, és úgy tűnik, a könyvváltozata is az lesz. Szerk.: ez volt az a videó.
 4. 4x07 - Jedi Night

  Most miért kell ilyen apróságokba belekötni?
 5. 4x07 - Jedi Night

  Nem, Cham még él. Thrawn azt mondja, hogy Hera családjának nagy része halt meg, nem az összes családtagja. Nem, ez teljesen új információ. Viszont akárhányszor eszembe jut a Syndulla család, mindig beugrik a TCW-ből ez a jelenet: Az ott a háttérben Cham, az fix, ez a BD-n látszik, mellette lehet a kis Hera is (egy zöld bőrű twi'lek gyerek, aki űrhajóval játszik). Azt a Rebelsből tudjuk, hogy Hera anyja zöldbőrű twi'lek volt, mint a képen szereplő, és lehet, hogy az, aki a nyakába csimpaszkodik, Hera testvére.
 6. Érdemes lett volna a videó linkelése előtt elolvasni ezt a posztot a szomszéd topikban:
 7. 4x08 - DUME

  Farkasok és Dume: bár nincs rá kézzelfogható bizonyíték, én most efféleképpen látom. A Lothalon komoly az Erő jelenléte, és ez a helyi élővilágba is beivódott. A legfőbb - mondjuk így - képviselője az Erőnek ezen a bolygón a lothfarkasok, amik magas intelligenciával bíró állatok, és magasabb szinten állnak kapcsolatban az Erővel. Még nem olyan intelligensek, mint egy ember, de azért annyira már intelligensek, mint a főemlősök vagy a delfinek. Elég intelligensek ahhoz, hogy tudatosan használják az Erőt a tudat manipulálására. Ezért válhatnak kámforrá a szem számára, vagy éppen ezért tűnhet úgy, hogy beszélnek, de ez szerintem csak az, amit láttatni akarnak, és ezt a tudat manipulációjával érik el. Persze lehet, hogy nem is tudatos, hanem ösztönös ez a manipulálás. Maga Dume fizikai formában nem létezik, csak Ezra "álmában" jelent meg. A többi farkas ott volt, ők vitték oda a követ, Ezra érzékelte is őket, ezért megjelentek "álmában". Azért az idézőjel, mert szerintem nem aludt, inkább afféle meditatív állapotba került. Dume pedig részben Kanan manifesztációja volt. Qui-Gontól tudjuk, hogy a holtak szellemei beolvadnak a Kozmikus Erőbe (valószínűleg innét ered az "eggyé vált az Erővel" kifejezés), ahonnan idővel visszatérnek az Élő Erőbe és a midi-chlorianok által új élet részévé válnak. Szóval a Galaxisban dívik a reinkarnáció. Kanan szelleme tehát beolvadt a Kozmikus Erőbe, így az Erő felhasználta azt ilyen kezelhető farkasformában, hogy képes legyen Ezrával közvetlenebb módon kommunikálni. Erre azért lehet szükség, mert nagyon fontos dologról van szó, Ezra pedig fogékonyabb a közvetlen utasításra, pláne, ha úgy véli, hogy az a mesterétől jött.
 8. Marvel

  Black Panther Nagyjából ugyanazt tudom írni, mint RacerX. Nem ez lesz a kedvenc MCU filmem, de ennek ellenére a jobbak közé sorolom. A látvány nagyon ütős, az egész filmnek kicsit más a hangulata, mint az eddig MCU-filmeknek (bár nem olyan markánsan eltérő, mint a Luce Cage-nek). A film szerintem próbálja feszegetni a politikai korrektség határát, bár azért át nem lépi. Nem mondom, hogy ez rossz, talán nem is egy MCU film feladata a tabudöntögetés. Az üzenet minden esetre így is világos és fontos lenne, ha nem találna süket fülekre. Ami nagyon tetszett, hogy a főgenya sokkal érdekesebb volt, mint a legtöbb MCU főellenfél, tetszetősek voltak az indítékai, sőt kicsit beárnyékolta a jófiúkat is, csak az nem tetszett, hogy amúgy egy rendkívül ellenszenves alak volt. Hiába érthetőek egy ember indokai, ha ennek ellenére egy szörnyeteg. Ilyen téren jobbnak tartom a Spider-Man: Homecoming Toomesát. Wakanda kultúrája érdekes lett (különösen tetszett a testőrség, a Dora Milaje), mondjuk elég önző népség, bár a szempontjaik érthetőek. És hát ez is volt az egyik lényege a filmnek: a mindentől elzárkózó Wakanda sem különb azoknál az országoknál, amiktől különbözni akar. A film egyik gyengesége viszont szerintem maga a főhős, T'Challa, nagyon nem érdekelt, mi van vele. Gyenge karakter, nem tudtam vele azonosulni, igazából még szimpatizálni sem. Csak úgy volt. Sokkal érdekesebb volt szerintem a körülötte lődörgők csapata, a feltaláló húga, Shuri, a barátnője, Nakia (akit amúgy a Maz Kanatát alakító Lupita Nyong'o játszott), a testőre, Okoye vagy a CIA-s Ross. Ő miattuk még izgultam is. Szóval összességében a jobb MCU-k közül való, de nem a legjobbak közül. Egyszer érdemes megnézni, ha másért nem, hát Wakanda miatt.
 9. 4x07 - Jedi Night

  Az, hogy hogyan ismeri a Birodalom, senkit sem érdekel (pláne, hogy nemrég még azt is láttuk, hogy a sorozat elején használt fizimiskájuk alapján körözik őket). Ez Kanan belső ügye, nem a Birodalomnak szól. Az ő lelkivilágának megnyugvását mutatja be, nem azt, hogy most aztán a Birodalomban akárhová lép, ott mindenki felismeri Caleb Dume-ot. Nem a Birodalomnak, nem Herának, de még csak nem is a nézőnek szól. Ez Kanan Jarrus belső lelki fejlődésének a megjelenése. Ez egyáltalán nem követendő szabály. Vannak padawanok, akik nem hordanak semmi ilyesmit. Ott van Barriss Offee, nem hordott se tincset, se füzért, se semmit. Van, aki viseli, van, aki nem. Teljesen szabadon dönthetnek a padawanok a külsejükről. Ez ízlés kérdése. Hét hónap híján annyi vagyok, mint Kanan volt, mégis hasonlóan viselem a hajam, ha hagyom, hogy kicsit megnőjön. Hátul hosszabb, elől és oldalt rövidebb. Valószínűleg ezért is tetszett Kanan fizimiskája, a hosszú haj és szakáll kombót is sokáig viseltem magam is, aztán váltottam a rövidebb stílusra. Aztán a még rövidebbre, de pl. nemrég egy pár hétre visszatértem a fent említett hajstílusra, még a szakállamat is levágtam. Furán is néztek rám. Szintén ízlés kérdése, és nem zárja ki egy cseppet sem, hogy Kanan nem úgy gondolta, ahogy te.
 10. 4x07 - Jedi Night

  Hajvágás és borotválkozás. Szerintem annak, hogy ezt egy részre alkották meg, nincs különösebb értelme filózni. Most ennyi erővel azon is kattoghatnánk, hogy honnan került elő Hera originál ruhája. A Yavint IV-ről X-szárnyú pilótaruhában tért vissza, a Birodalom átöltöztette rabruhába, mégis, ebben a részben visszakapta az eredeti ruháját. Hogyan? Egy rész erejéig Herának megalkottak eddig egy egyszerű civil ruhát (The Occupation), egy X-szárnyú pilótaruhát (Rebel Assault) és egy rabruhát (Jedi Night). De akár beszélhetünk Ezra pizsijéről is, ezt a karaktermodellt egy rész egy jelenetére alkották meg. Szerintem ez szimplán azt jelzi, hogy a Rebels már felnőtt annyira, hogy megengedhetnek maguknak több karaktermodellt, akár csak egy jelenetsor erejéig. Ez fontos tényező, jelzi, hogy a sorozat eljutott egy nagyon jó szintre, amikor már nem kell a hősöknek évekig ugyanazt a ruhát hordania (a TCW is a végén ilyen szinten haladt). Az lenne a legjobb, ha ez lenne a belépőszint. Hogy Kanan miért döntött így? Nos, szerintem két okból. Egyrészt, biztos vagyok benne, hogy sejtette, az ő útja véget ér. Úgyhogy elkezdett elengedni dolgokat. Burkoltan, de elbúcsúzott a szeretteitől, rendezte a kapcsolatát Herával (a nőnek így is rossz, hogy elvesztette Kanant, de képzeljük el, ha Kanan nem erőlteti és kimondatlan marad a szerelmük, abba szerintem Hera bele is pusztult volna). És elengedte az álcáját. Igen, rossz dologra utalnak, mert tényleg nem volt rövid haja az Új hajnalban, ugyanakkor azért nem kárhoztatnám a készítőket, még a legelszántabb rajongók közül is szerintem 10-ből 9-nek nem jut eszébe az az egy mondat, és az az egy is utánajár, mert nem biztos benne (tapasztalatból mondom, szerényen állíthatom, egyike vagyok az egynek ). Ugyanakkor, az tény, hogy a hosszú haj az álcája része volt (ahogy a fent Bomarr által mutatott képsorok bizonyítják), bár igazán nem értem, miért, mert ez nagyjából olyan, mint Clark Kent szemüvege: hülyeség. Ettől még bárki felismeri, aki ismeri. Pláne, hogy a Jedi lovagok között dívott a hosszú haj. Ugyanakkor Kanan így érzett, és azzal, hogy levágta a haját és a szakállát, szimbolikusan is visszatért ahhoz a ponthoz, amikor még hivatalosan a Jedi Rend tagja volt. Rövid haj és szakáll nélkül (oké, utóbbi alapból nem lehetett, hiszen tizenéves volt, de a szimbolika működik). Vagyis immár elfogadta végérvényesen, hogy ő Jedi lovag. Már egyáltalán nem rejtőzik. Felvállalja az egész Galaxis előtt. Mondhatjuk azt is, hogy ezzel a fizimiska váltással levetkőzte Kanan Jarrust és újra Caleb Dume lett. A másik, hogy a Jedik hajlamosak megszabadulni korábbi fizimiskájuktól, amikor rangot lépnek. Legalábbis az eddig látottak. Obi-Wan Jedi lovagként hosszabb hajjal és szakállal jelent meg, Jedi mesterként rövidebb hajjal és máshogy nyírt szakállal mutatkozott. Anakin amint lovag lett, megnövesztette a haját. Luke más ruhát viselt, máshogy nyírta a haját, amikor már a Jediség kapujában állt, Jedi mesterként meg nos, jelentősen máshogy nézett ki, és itt mind a száműzött önmagára, mint a 100%-os Jedi mester önmagára gondolok. És ez jellemző volt Kananre is. Nem sokkal azután, hogy Yoda/Főinkvizítor Jedi lovaggá ütötte a lothali templomban, Kanan egy Jedi lovag ruhájára emlékeztető hacukára váltott, elvesztette vállvértjét, szakállat növesztett és a fénykardját is már nyíltan viselte. És most, az új alkonykor elérkezett a szimbolikus szintlépés: Jedi mesterré vált. Az én szememben mindenképpen. Az Ereje, a tudása, a magabiztossága, a hite a Jedi eszmékben megnőtt. Kinevelt egy padawant is. Előlépett Jedi mesterré - bár már nyilván senki sem emelheti eme rangra, de szerintem simán megérdemli a címet -, és ennek is szól a fizimiska váltás. Szóval én így látom a váltást, még ha csak egy rész erejéig is: egyrészt, jelzi, hogy az alkotók már bátran élhetnek ilyen eszközökkel. Másrészt, szimbóluma annak, hogy Kanan Jarrus immár újra Caleb Dume, és most már Jedi mester.
 11. 4x08 - DUME

  Ebben is van ráció, és sokan számítanak arra, hogy Sloane vele találkozott az Eclipse-en az Ismeretlen Régiókban. Aminek annyiból van értelme, hogy Sidious Thrawn tudását is felhasználta ahhoz, hogy utat találjon az Ismeretlen Régiókba, így van annak értelme, hogy az onnan származó főtisztjét tegye fel a zászlóshajójára, amit odaküld. A filmekben nem láttuk, de a könyvekben volt már arra precedens, hogy a vallatás sikerrel járt. Wexley apja például ilyen, árult el hasznos infókat a Birodalomnak a kínzások hatására. Kanant meg ugye eleve Vader elé akarták vinni, hiszen ne felejtsük, Mustafarra mentek vele, és tudjuk, kinek van ott apartmanja. Ami meg Leiát illeti, a könyvekből már tudjuk, hogy nem csak szurit kapott. Vadert pont ez nyűgözte le, hogy Leia minden fizikai és mentális kínzásnak ellenállt.
 12. 4x08 - DUME

  Ez a felfelé bukás érdekes elgondolás. A birodalmi katonai hiearchiában igazán már nincs hová fölfelé buknia egy főadmirálisnak, legfeljebb császár lehet belőle, mint ahogy elméletileg végül Sloane is azzá lett. Ez a legmagasabb katonai rang a Birodalom haditengerészetében. Ugyanakkor még kaphat politikai rangot, azaz lehet belőle moff, azaz kormányzó. Na most, egy Thrawn kaliberű embert, vagyis ez esetben chisst már nem hiszem, hogy szimpla szektorkormányzóvá neveznének ki, ugyanakkor tudjuk, hogy egy évvel eme epizód eseményei után megüresedik a Peremvidék kormányzói széke. Így nem lenne elképzelhetetlen, hogy Thrawnt nevezi ki Palpatine oda. Megtarthatná a katonai rangját, mint főadmirális, és megkapja a nagymoff politikai rangot, így ő kormányozná a Peremvidéket. Ez meg elég magyarázat lenne, miért nem ő hajkurássza tovább a Lázadókat, már azon a nyilvánvaló magyarázaton kívül, amit a filmek szolgáltatnak: mindig nála magasabb rangú kutatott a Szövetség után, így ő abszolút fölösleges volt a filmekben.
 13. 4x07 - Jedi Night

  Igen, van egy rész, ahol említik a haját: "Megfordult, rövid varkocsba összefogott haja a fejtámlát súrolta." Szóval ja, ezt benézték, úgy néz ki, senki sem emlékezett erre az egy mondatra (én is az ekönyv olvasóban kerestem rá, mert a nyomtatott példányban egy óra forgatás után sem találtam semmit). Én letudom magamban annyival, hogy nem sokkal a gorsi események után újra levágta a haját, aztán Hera erre utalt. Szerintem ez simán belefér.
 14. 4x08 - DUME

  OFF Hát éppen ez a gond, hogy maradtak túlélők, és senki nem jelentette, hogy a lázadók elvittek egy birodalmi kompot. Már rég le kellett volna jelenteni, hogy az XYZ számú kompot a lázadók ellopták, a hajó kódjait meg érvényteleníteni kellett volna a felfedezés pillanatától számított első percben. Ennek ellenére Jynék még visszamentek a Yavin IV-re, lezavartak egy tárgyalást a Szövetségben, megszervezték a Zsivány Egyest és csak ezután mentek el a Scarifra.
 15. 4x08 - DUME

  De azt a fél galaxisnyi uradalmat fenn is kell ám tartani. Ez nem úgy megy, hogy ők mindent zsebretesznek, és ki nem adnak semmit. A csillagrombolók, TIE vadászok, lépegetők üzemanyagát ki kell fizetni. A lézerfegyverekhez a lőszert meg kell venni. A rohamosztagosok és tisztek zsoldját ki kell fizetni, ezeket a kiküldetéseken ruházni és etetni is kell. Szerintem pusztán a birodalmi hadsereg fejlesztés nélküli fenntartása évi szinten többe kerül, mint a két Halálcsillag együttvéve. És ugye anno ezt a hadsereget a semmiből rántották fel, hiszen az előző sereget vitték a roncsterepre. Szóval szép, hogy övék a fél Galaxis, de ez nem egy kimeríthetetlen forrás, és nem csak egy dologra kell költeni. Azt a fél galaxist valamiből meg is kell tartani, az ezt a birodalmat lehetővé tevő hadsereget fenn kell tartani. Most egyrészt, kicsit furának tartom, hogy Kanan halálát összekötöd olyan eseményekkel, ami 35 évvel azután történt, miután ő meghalt, de értem, mire gondolsz. Viszont ezek a "mi lett volna ha" feldobások eléggé megfoghatatlanok, ezért nem is tudok vele egyetérteni. Mert már a filmek is bizonyítják, hogy azért a Jedik nem elengedhetetlen részei a háborúnak. Az üldöztetésük prioritást élvez, persze, hiszen Sith-ek vezetik a Birodalmat, akik gyűlölik a Jediket, oké, de Luke-ot Jedinek az ep4-ben még nem nevezhetjük, nyilván rá nem is vadásznak. A Halálcsillag terveit nem Jedik szerezték meg, a Halálcsillagot pedig egy potenciális Jedi, de nem egy Jedi robbantotta fel. Luke akkor kapott mondjuk egy óra képzést, ettől még nem lett Jedi lovag. Az ep4-ben, amikor Luke kulcsfontosságú volt, se a Sith-eknek, se az inkvizítoroknak nem volt üldöztetni őt, mint Wedge Antillest, hiszen azt sem tudták, hogy létezik, nemhogy azt, hogy egyszer majd Jedi lovag lesz és 34 évvel később megmenti az Ellenállást, ami feltehetően később betesz az Első Rendnek. És ami fontos: Luke-tól független volt rengeteg esemény. A Halálcsillag II elpusztításához Luke-nak abszolút semmi köze. Tök mindegy, hogy él vagy hal, tőle függetlenül ment oda az Uralkodó, hiszen nem Luke-ot, hanem a Lázadókat akarta odacsalni. És Luke nélkül robbantja fel Han a pajzsgenerátort, és Luke nélkül lövi szét Wedge és Lando a reaktort. Persze, Craiten nincs, ki megmentse az Ellenállást, de ha Luke már harminc éve halott, szerinted bármilyen esemény lezajlott volna, amit az ep7-8-ban látunk, mikor az egész ep7 arra épül, hogy Luke-ot keresik? Eleve nincs Kylo Ren, ha Luke nem él már. Ha nincs Kylo Ren, ezernyi dolog máshogy alakul. Ha Snoke nem keresi Luke-ot, Finn sem kap lehetőséget a Jakkun, hogy lelépjen Poe-val, aki szintén Luke-ot keresse, és ha Finn nem lép meg, az Ellenállás sem leli meg a Csillagpusztítót, ahonnan aztán nem követik vissza Wexley-t, és akkor az Ellenállás bázisa nem lepleződik le, vagyis senkinek nem lesz oka elmenni a Craitre. Voala, a craiti csata meg sem történt, de ettől még ugyanúgy felrobbanthatták volna a Halálcsillag II-t a Lázadók császárostul. Ha Luke meghal valamikor az ep4-6 idején, az olyan eseménysort indít el, amit végiggondolva azt is botorság kijelenteni, hogy a jövőbeli hősök eljutnak Craitre, nem megjósolni a végkimenetelt. Én azt sem hiszem, hogy nem maradna fenn Jedik nélkül. Egy évre vagyunk a yavini csatától. Kanan halott, több mint valószínű, hogy Ezra is eltűnik. Eztán legalább egy évig nincs potenciális Jedi a Lázadásban, valahogy mégis fennmaradnak. Aztán Luke az ep5-ben hónapokra otthagyja a Lázadást, valahogy mégis kibírják Jedi nélkül. Az ep6-ban pedig a legfontosabb csata előestéjén hagy hátra mindent Luke, és mégis győzelemre viszik a csatát nélküle. Félreértés ne essék, nem akarom Luke szerepét kisebbíteni. A Craiten ő menti meg az Ellenállást, a Halálcsillag nélküle még működne (ez a két pont az, ahol Luke nélkül a jófiúknak meszeltek volna), és kulcsfontosságú szerepet töltött be a Sith-ek legyőzésében. Ugyanakkor ezen eseményeken túl a Lázadás az ep6-ra már Jedik nélkül is boldogult. Már túl nagyra nőtt a Szövetség, önállóakká váltak, és a kisemberek intézik azt, amit korábban Jedik végeztek. A polgárháborút nem Luke Skywalker nyerte meg, hanem a kisemberek a Szövetségben. Szóval Kanan és a Jedik kiiktatása fontos, de nem annyira fontos, hogy aztán mindent megérjen rájuk feláldozni, és mással ne is törődjön senki, ha feltűnik egy Jedi valahol. Nem ezért vagy azért, de Hera és Sabine legalább akkora galibát okozott már, mint Kanan. És most, hogy Kanan már nincs, fog igazán kiderülni, mit ér a csapat. Mert én arra tippelek, hogy Ezra a kövi részben kiválik, neki ott lesz az útja az Erővel, amihez értelemszerűen a többiek nem tudnak hozzászagolni. Hera, Sabine, Zeb és Chop kénytelenek lesznek Jedi támogatás nélkül boldogulni, és nem hiszem, hogy belepistulnának. Sőt fájni fog a Birodalomnak. Jó, ha reális lenne ez az egész, akkor már a scarifi csatát megnyeri a Birodalom, hiszen akkor a két csillagromboló nem csak nézője lett volna a csatának, hanem aktív résztvevője. De ugyanígy bukik a yavini csata is, hiszen akkor nem 8+3 TIE vadász megy ki, hanem 80, és báj-báj Lázadók Szövetsége. A hoth-i csatában sem egy tucat lépegetőt küldenek be, hanem a bázis fölött megfügg egy csillagromboló, aztán próbáljanak szökni, vagy ionágyúval a rombolóra lőni a lázadók. Stb... Ez a "baj" a mesékkel. Ahhoz, hogy a jók győzzenek, a gonoszoknak balf*sznak kell lennie, máskülönben a sárkány rég felzabálta volna a királylányt és a legkisebb parasztfiút is, meg a lovagokat, a királyt és mindenkit. Üdítő színfolt a Star Warsban, hogy kilenc filmből kétszer hagyták a gonoszokat győzni. Nana, Jyn és Kassian már rég a birodalmi bázison voltak, amikor kiadta a parancsot az elterelésre, ami csak ahhoz kellett, hogy ne figyeljenek fel túl gyorsan arra, hogy valaki az adatbázisban matat. De az adatbázisig simán eljutottak, sőt még arra is volt idejük, hogy egy droidot meglékeljenek. Arról nem beszélve, hogy a lopott komp előtt strázsáló birodalmi tiszteknek fel sem tűnt, hogy egy hófehér, simára borotvált képű tiszt a feketesisakos csávóval és két rohamosztagossal, majd egy szakállas, olajos bőrű birodalmi tiszt jött le a fekete sisakossal, meg egy semmiből előkerült droiddal. De az is gáz, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy az a komp egy szétlőtt birodalmi bázisról való. Ráadásul, lopott kompokat és TIE vadászokat Kananék is buzgón használnak (lásd: Interdictor, vagy amikor megszerezték maguknak az új anyahajót a Ryloth-nál), és bár kódtörőjük nincs, nekik van Rexük, aki épp csak az egyike annak, akik kitalálták a birodalmi kódokat és eljárási procedúrákat. És ők is sokszor lebuknak azért. Alapjáraton az előző évad végén, ha mindenki csinálja, amit Thrawn mond, akkor ott jelentéktelen veszteségekkel (egy AT-AT, néhány AT-DP és TIE vadász) leverik a Lázadókat, és Kanan, Ezra, Hera, Sabine és Chopper már rég feledésbe merültek volna. Tulajdonképpen elég lett volna, ha Constantine nem hülye. Abban igazad van, hogy a TIE Defenderek önmagukban nem nyerik meg a csatákat, ha a katonák nem hallgatnak a parancsnokra, és még balf*szok is. Szépen teljesít a Defender a lothali űrcsatában, és ki cseszte el? A pilóta, Vult Skerris, neki köszönhetően ment félre minden, mert nem hallgatott a parancsnokára. Pont, mint Atollonon. Ugyanakkor azért írjuk Thrawn javára, hogy ezután a hoppá után a Lázadók mégis csak roncsokként hulltak alá az égből. Ugyanakkor a Defenderek még a balfütyik kezében is halálosabbak, mint a mezei TIE vadászok. Hadd fogalmazzak így: Mi az eredményesebb? Ha balherék vezetnek harcra alkalmatlan gépeket, vagy, ha ugyanezek a fütyik vezetik a harctér valaha volt legjobb gépeit? Persze az ideális az lenne, ha a harctér legjobb hajóit tehetséges pilóták vezetnék, de ilyenje nem igazán akad a Birodalomnak, tehát a rosszból kell valami jót kihoznia az olyanoknak, mint Thrawn. És mint írtam, szerintem, ha nem Thrawn, hanem Tarkin jelentkezik be, vagy Vader, ők nem is cseszik le Pryce-t. Szóval én úgy érzem, in-universe sem jelentéktelen, hogy egy Jedi meghalt, csak Pryce egyszerűen olyan embernek szólt, akinek a szívügyét tette tönkre, és aki valószínűleg nem is érzi át, mennyire jelentős egy Jedi kinyiffantása. Az biztos, hogy ez így magából az epizódból nem jön le, ha csak abból nem, hogy Pryce mennyire örül - jó lenne látni, hogy viszonyult a hírhez Tarkin, aki ugye eléggé bebukta Kanan eliminálását. A lényeg az, hogy szerintem azok, akiknek nem fűződik érdeke Lothalhoz, elismerik Kanan elpusztításának jelentőségét, csak mi őket nem láttuk most. Az meg, hogy a Birodalom miért nem foglalkozik a két Jedivel különösebben, nos... Én bízom benne, hogy erre még fény derül. Szerintem ez nem azért jött így ki, hogy később így könnyebb legyen kiírni, hanem azért, mert az ő karakterébe ez nem fért bele. Thrawn nem lövette volna szét azt, ami kulcsfontosságú a saját projektjében. Még szerintem a hajóra sem lő rá, nehogy a robbanás vagy a lezuhanó roncsok durrantsák ki az üzemanyagtartályokat. Ide egy olyan meggondolatlan személy kellett, aki ezt bevállalja. Mivel a Rebelsben a birodalmi oldalról alaposan elfogytak a vezető beosztású emberek (Pryce-t és Kallust leszámítva az összes nevesített birodalmi vezető halott, Kallus meg átállt), így nem volt más választás: Pryce.
 16. 4x08 - DUME

  Amúgy Kanan zseniálisan választotta meg a helyszínt azzal, hogy az üzemanyagtartályok tetejére mentek. Így elérhette, hogy a Birodalom vagy nem mer rájuk lőni (Thrawn szerintem nem is mert volna), vagy ha mégis, és mellé megy, komoly károkat okozzanak a Birodalomnak. Még áldozatokkal együtt is előnyökkel jönnek ki, ahogy erre ez a rész rá is világított.
 17. 4x08 - DUME

  A birodalmi technikai kütyükkel nem lenne gond, ha az Uralkodó nem lenne sóher. Nézd csak meg az Első Rend arzenálját, ugyanazt vonultatják fel vadászok szintjén, csak költöttek rájuk. A TIE/FO a TIE/ln majdnem pontos mása, csak raktak rá pajzsot, meg persze, a kor előrehaladtával annak újabbak a hajtóművei és a fegyverei. De már csak a pajzzsal sokkal hatékonyabbá vált, mint a TIE/ln. A TIE/SF meg egy az egyben olyan, mint a Defender, Kylo ep8-as Silencerét meg részben a Defenderekből fejlesztették ki. Stb... Ami a Halálcsillag II-t illeti, én az elmúlt két epizód alapján azt mondanám, hogy már épp csak lehetett rá pénz. Az előző részben már arról hadovál Tarkin, hogy vagy a Defender, vagy a Stardust kap pénzt, tehát már most sincs igazán pénz két ilyen projekt fentartására (pedig a Stardust épp a végén jár, a Defender meg szignifikánsan kevesebbe kerülhet, mint az űrállomás). Ezután én azt mondom, nem biztos, hogy volt már ott guba egy teljesen új gépcsalád legyártására (kezdjük azzal, hogy még az évek óta szolgálatban lévő Interceptorok is csak a birodalmi vadászok 20%-át tették ki az endori csata idején, szóval eleve a csere egy több éven át tartó folyamat, és a Defendereket még el sem kezdték gyártani, pedig a scarifi csata már lassan a küszöbön van - utána indul a következő pénznyelő). Igen, egy lépegetőt orra buktatott, a többit Bendu rendezte le. De azt nem is vitatja senki szerintem, hogy a Jedik rendkívül veszélyesek a Birodalomra nézve, ugyanakkor nem ők az egyetlen veszély. Azért a Halálcsillag tervrajzait nem Jedik szerezték meg, a Halálcsillag II-t és a Csillagpusztítót nem Jedik intézték el, a Lázadók Szövetségét nem Jedik hozták létre. A Jedik ugyan fontos elemei a Birodalom ellen irányuló fenyegetésnek, de rajtuk kívül van jó sok más elem. A Jedik kiiktatása nem szünteti meg a globális fenyegetést, amit jól jelképez az, hogy a Szövetség fennmarad Jedik nélkül, és az Ellenállás is Jedik nélkül jön létre. A Kísértetek valóban ügyesek, ugyanakkor nem mondanám, hogy messze felülmúlnak más sejteket. Tény, szépen surrannak be birodalmi gúnyát öltve a birodalmi bázisokra, de ez nem az ő ügyességük érdeme, hanem a Birodalom hülyeségének prezentációja. Luke és Han rohamosztagosnak öltözve ugyanúgy fel-alá járkálhatott a Halálcsillagon. Kassian és Jyn birodalmi tisztnek öltözve simán sétafikálhatott a scarifi bázison. Finn, Rose és DJ egyenruhát véve gond nélkül mászkálhattak a Supremacy-n. És mindhárom sokkal jelentősebb bázis, vagyis elviekben sokkal nagyobb és körültekintőbb védelemmel kéne bírnia, hőseink mégis bemennek és meglepően sokáig elvannak ott, ráadásul csak Finnék buktak le azért, mert egy első rendi droid felfigyelt egy guruló kukára. De Luke-ék vagy Jynék, ők már csak azért buktak le, mert lövöldözni kezdtek. És a felsoroltak közül senki sem Jedi lovag, Luke is csak az lesz, majd évek múlva. Szóval én ebben látom a hibát: oké, meghalt Kanan, lehet örülni, de ezzel nem kerültek beljebb, éppen ellenkezőleg, kettőt hátraléptek. Ugyanez igaz amúgy Ben halálára is. De jó, megölték, csak éppen hagyták elvinni a terveket és felrobban a Halálcsillag. Érthető, hogy mint néző, ezt értékeled. Én is. Nem szeretem a hősök halálát látni, de tény, több okunk van izgulni, ha látjuk őket elveszni. Abramsnek is ezért díjaztam azt, hogy meg merte ölni Han Solót, mert ezzel kizárta azt, hogy a hősök, még ha kultikusak is, biztonságban lennének. Van okunk izgulni. Ha az ep7-ben Hant nem ölik meg, valószínűleg kevésbé izgultam volna, amikor Finn nekiindult a mini-szuperlézernek. Így viszont úgy voltam vele, hogy egy olyan trilógiát nézek, amiben megölték a világ egyik legikonikusabb szereplőjét, ezután nem lehetek biztos abban, hogy az újonc Finn túléli. Viszont ez in-universe, a néző szemszöge. A Birodalom szemszöge más. A Birodalom szemszögéből most egy költséges és hosszú távon hasznos eszköz jövője került kérdőjel alá, ráadásul Thrawn személyes projektje, így joggal dühönghet, annak ellenére, hogy Pryce legalább Kanant kinyiffantotta. Meg még azt hozzátenném, hogy Thrawn valószínűleg nem érzi át azt, mit képviselnek a Jedik, milyen fenyegetést jelenthet. Ne feledjük, ő az Ismeretlen Régiókból származik, ahonnan a Jedik talán évezredekkel ezelőtt eljöttek, és csak az Ilumra látogatnak vissza hébe-hóba. Ő már csak a klón háborúk végén ismerhette meg a Jediket, ahol azért na, mély benyomást nem tehettek rá, és már nem is éltek annyi ideig, hogy jobban megismerje őket. Szerint, mint kívülálló, pont ezért nem tulajdonít nagy jelentősséget Kanannek és Ezrának, vagy ezért nem tud mit kezdeni Benduval. Én így úgy érzem, a Jedikkel nem is kéne neki foglalkoznia, Pryce tettét sem neki, hanem inkább Vadernek, Sidiousnak vagy Tarkinnak kellene megítélnie, akik tudják, mit jelent egy Jedi eliminálása. Egész biztos vagyok benne, hogy Tarkin megdicsérte volna, és hidegen hagyja, hogy ezt a célt milyen áldozattal érte el. És, ami a 2. évad vége óta ott lebeg: miért nem foglalkozik Kanannel és Ezrával a Sith-ek és az inkvizítorok? Malachor után miért kattantak le róluk?
 18. 4x08 - DUME

  Azzal a drága katonai projekttel lehet, hogy el lehetett volna meszelni a Lázadást. A Halálcsillag szép nagy lufi volt, ki is pukkant, de egy ilyen hatékony vadászgép bizony sokat dobott volna az űrcsatákban a Birodalom esélyein. Mert a TIE/ln-nel az esélytelenség a Birodalom legnagyobb baja. A vén A-szárnyú és az új, csúcsmodern X-szárnyú is kenterbe veri. Az Interceptor valamivel többet ér, de abból is igen kevés van, ráadásul csak fegyverzetben és sebességben jobb a hagyományos TIE-nál. Előbbit kompenzálja az X-szárnyú, utóbbit az A-szárnyú. Szerintem túl nagy ár volt az összképet tekintve Kanan ily módon történt kiiktatása, ráadásul mennyivel vannak ezzel beljebb a birodalmiak? Semennyire. Pryce megnyert egy elvesztett küldetést a Lázadóknak, a TIE Defender projektnek ezzel valószínűleg vége, vagy ha mégsem, durva késéseket és többletköltséget szenved el. Akárhogy is, egy olyan projektet nem tudnak véghezvinni, ami nagyon nagy előnyt biztosítana nekik a csatatéren. Most képzeld el, ha a Halálcsillagot nem a céltáblának használható TIE/ln-nek, hanem Defender rajok védik, amiből egy szétcincált egy X-szárnyú rajt. Ugyanerre a TIE/ln-ből egy század kéne. Thrawn meg szerintem eleve nem törte magát azért, hogy kifejezetten a Jediket vadássza le, az nem is az ő feladata. Ő a teljes lázadást akarja leverni mindenestül, ehhez pedig a Defenderek fontosak lehetnek, tekintve, hogy a Lázadók egyre jobb vadászgépeket vonultatnak fel. Így végképp nem csoda, hogy begurult Pryce-ra, amiért az egy emberért szétlőtte az egész tervét. És mint fent írtam, a lázadók nem először mondhatnak köszönetet Pryce ténykedéséért. Azt meg már csak csendben jegyzem meg: nehéz lett volna a leszálló csapatszállítóba belelőni? Meg sem mozdult, a lépegetőket észre sem vették. Simán lelőhették volna az égről, és akkor pápá Sabine Wren és Ezra Bridger. Máris két ember ment egy helyett a levesbe, és még Thrawn házi projektje is kisebb eséllyel pusztul meg - mert ha a robbanás elkapja a tartályokat, vagy a roncsok egyenesen ráesik az egyikre, akkor ugyanúgy bekövetkezhet a robbanás, de akkor pusztul Hera és Kanan is, és máris egy Jedi helyett két Jedit, Syndulla tábornokot és a mandalore-i lázadás egyik vezető alakját mutathatja fel eredményként Pryce. Szerintem a Birodalom szemszögéből ez megfizethetetlen ár volt Kananért. A Sith-ek szemszögéből viszont valószínűleg megérte, legalábbis Vader tuti megdicsérte volna, sőt talán még Sidious is gratulált volna, de nem a Sith Nagyurakkal, hanem Thrawnnal került szembe, az ő játékát tette tönkre. És bizony a Defenderek hosszú távon sokkal jobbak lennének a Birodalom számára, mint a Halálcsillag. Például egy Defender lehet, hogy Luke-ot is le tudta volna lőni a yavini csatában.
 19. Most megfogtál, úgyhogy utánanéztem. Akkor a pontos sztori: Alfred Newman 1933-ban elkészíti az eredeti Fox fanfárt. 1953-ban kiegészíti a fanfárt a CinemaScope logó miatt, ez lett a CinemaScope extension, ami először 1954-ben hallhatott a nagyközönség River of No Return alatt. 1977-ben Alfred testvére, Lionel Newman újra elkészíti George Lucas kérésére a teljes fanfárt (eredeti + CinemaScope extension). Williams is a Fox fanfárhoz igazította a nyitózenét. Ez azért jelentős, mert ebben az időszakban már alig-alig használták. Innentől kétfajta Fox fanfár hallható a filmek előtt: az eredeti Alfred Newman-féle és az új Lionel Newman-féle. 1983-ban John Williams újra felvette az egész fanfárt az ep5-höz, de ezt a változatot később csak az ep6-nél és az ep1-nél használták, máshol nem. 1993-ban Elliot Goldenthal újra felveszi a teljes Fox fanfárt, de a végét átdolgozza, hogy belesimuljon az Alien3zenéjébe. 1997-ben Alfred fia, David Newman újra rögzíti a teljes Fox fanfárt, ezután többé már nem is használják a rövidebb változatot. 1999-ben a Star Wars: Episode I The Phantom Menace Ultimate Edition soundtrackhez újra elkészíti Williams a teljes Fox fanfárt, de arról nem találtam infót, hogy ezt filmekhez használták-e valaha. Tippre azt mondanám, hogy talán az ep2-3 alatt, de lehet ott sem. Mindennap tanul újat az ember.
 20. 4x08 - DUME

  Szerintem simán mondhatjuk. Eleve egy hajszálon függ a költségvetés, Thrawn azért ment, hogy pénzt kunyizzon az Uralkodótól, mert az inkább a Stardust-projektre áldozna (azért úgy tűnik, kezd kifogyni a birodalmi kassza). Erre Pryce szétrobbantja az üzemanyagtartályokat, amik újjáépítése valószínűleg még megdobná a Defender-projekt árát. Pryce helyében sem lennék, de Thrawn helyében sem, akinek fel kell vázolnia az Uralkodónak a megemelkedett költségvetést. Amúgy nem csoda, hogy Thrawn begurult, rövid időn belül ez már a harmadik dolog, amit Pryce csúnyán elszúrt. Az Atollonon mellette menekültek el a Lázadók (és neki még az a kifogás sem jöhet szóba, hogy egy nagy hatalmú entitás a természet erejével rájuk támadt), tőle szökött meg Kallus, most meg elcseszi Thrawn házi projektjét... Kevesebb hibával is ment már levesbe birodalmi tiszt.
 21. Filmek 12.0

  És tényleg, van egy második sziget is tele dínókkal.
 22. Pontosabban átírásra került az ANH-ra az eredeti, Alfred Newman által 1933-ban komponált Fox fanfár (ekkor alakult át a Fox Film Twentieth Century Picturesszé, majd 1935-ben ebből a cégből lett a 20th Century Fox), de nem Williams, hanem Alfred testvére, Lionel Newman végezte az átdolgozást. Ez Lucas személyes kérése volt, mert neki nagyon tetszett a zene és a logó egyben (amúgy a fanfárt a '70-es években ritkán használták, de Lucas ragaszkodott hozzá, hogy az ep4 azzal induljon). Williams pedig már ehhez igazította a nyitózenét. Így lett az ep1-6-ban a Fox fanfár az SW zene szerves része. Érdekességként, itt az 1935-ös első 20th Century Fox logo:
 23. Filmek 12.0

  Pedig az ember azt hinné, hogy pont te, aki folyton híreket hoz, arról sem maradt le, amikor a készítők közölték, hogy a vulkánkitörés nagyjából a film felénél lesz. Ezt az első trailerkor elmondták. Plusz, elég érdekes ezen meglepődni egy olyan, már a XXI. században játszódó filmsorozatnál, amiben dinoszauruszok szerepelnek. Ha egyszer feltámasztották, szerinted még egyszer nem lehet?
 24. Több dologban sem tudok egyetérteni, pláne azzal nem, hogy ha benne lenne a szövegben a Csillagpusztító, akkor nem éreznénk magunkat átverve. Ki érezte magát emiatt átverve? Kiket fed le a királyi többes? Mert én tuti nem, és őszintén szólva, még ezt senkitől sem hallottam se itt, sem máshol. A film elmesél egy sztorit az elejétől a végéig számos eszközzel, aminek a fele az ep4-ből lett lenyúlva, és a végén ítélkezel az összképet, nem egy elemet látva. Az, hogy az elején megemlítik-e a Csillagpusztítót ebbe a képletben nem oszt, nem szoroz, pláne, mivel az ember úgyis elfelejti a kezdőszöveget úgy nagyjából az ötödik perc végére. A másik, hogy az arányokat érzésem szerint elcsúsztatod ezzel az 50. perc hangsúlyozással. A történet szempontjából a Csillagpusztító elpusztítása azután kerül fókuszpontba, hogy hőseink elmennek a D'Qarra (ez az 1 óra 20. percben történik meg, vagyis a filmnek már majdnem a háromnegyede lefutott, mire hőseink érdeklődést mutatnak a Csillagpusztító irányába). Addig Han, Leia vagy bárki az Ellenállásból nem is tud a Csillagpusztító létezéséről, kivéve Finnt, aki meg ül az infón, mint kotlóstyúk a tojáson. Az Ellenállás is csak az ő jóvoltából kezdheti el tervezgetni azt, hogy egyáltalán megnézzék maguknak ezt a szuperfegyvert. Az Első Rend meg eleve azért veti be, mert félnek, hogy az Ellenállás megszerzi a térképet és előkerítik Luke Skywalkert. Luke fenyegetése az, ami a Csillagpusztító használatát kiváltja, addig csak egy helyszín a sok közül. Ugyanígy Reyt is azért viszik a Csillagpusztítóra, hogy ott szedjék ki belőle, hol van Luke, és bár Finn célja csak később derül ki, de kiderül. És ez fontos! Mert ő Rey miatt megy, a film másik főszereplője is amiatt megy a Csillagpusztítóra, mert az első főszereplőt Luke miatt odavitték. Az lehet, hogy effektíve ezen a ponton a jófiúk nem keresgélik Luke-ot, de közvetve vagy közvetlenül mindhárom főhős - tehát akikre fókuszál a film - Luke Skywalker előkerítése okán van ott. Ha nem így lenne, Han Solo akciózhatna Chewie-val egyedül, mert Finn még a D'Qarra sem repül el. Rey ismeri a Luke rejtekhelyéhez vezető út egy részét, Kylo tudni akarja, hol van Luke, Finn meg meg akarja menteni az előbbit. Ha Rey nem ismerné a Luke-hoz vezető út egy részét, sosem vinné Kylo a Csillagpusztítóra és Finn sem menne oda. Vagyis Luke keresése az oka annak, hogy mindhárom hős, akit a kamera követ, a Csillagpusztítón köt ki. A másik, hogy valóban, Han a Csillagpusztító megsemmisítésére tett kísérlet közben hal meg, de ettől én még nem érzem, hogy ez a subplot main plot lett - főleg mert Han megölése Kylo személyes történetének kiteljesedése, ami szintén fontosabb eleme a sztorinak, mint a Csillagpusztító hogyléte. De a Csillagpusztító megsemmisítésének kérdése akkor már Luke Skywalker megtalálásának is a kérdése, hiszen mielőtt megindul a támadás, a Csillagpusztító célba veszi a D'Qart. Csak gondold végig, ha felrobbantják az Ellenállást, ki keresi meg Luke-ot? Az Ellenállás megmentése a kulcs ahhoz, hogy Luke visszatérhessen. Ha ők nincsenek, az Első Rend jut el hozzá, és tudjuk, hogy nem autogramért mennének. És ez abból is látszik, hogy az ep4-ben mindenki azon aggódott, hogy az Alderaan sorsára juthat más is. A Halálcsillagot pusztító önmagáért kellett elpusztítani, és tényleg erről szólt, ami azt illeti, két film, hiszen az RO ugyanarról szól, mint az ANH: robbantsuk fel a Halálcsillagot. Ez a main plot. Ellenben a Csillagpusztítót csak azért kell sürgősen felrobbantani, mert célba vette az Ellenállást. Az egész támadási tervet azután kezdik el, hogy Leia bejelenti: célbavették őket. Az egyik esetben a cél epikus, a másikban személyes: mentsük meg magunkat, hogy aztán visszahozhassuk Luke-ot. A Csillagpusztító elpusztítása tehát szerintem egy fontos mellékküldetés, de nem főküldetés, amihez nagyban hozzájárul Luke keresése. A hősök emiatt kötnek ki ott, az Ellenállást emiatt kell megmenteni. És szerintem nem hamis ígéret, nem átverés, és pláne nem erről szól az ep7. És szerintem senki sem a film nézésekor jött rá, hogy az ep7 egy ep4 copy paste, sokan hangoztatták ezen a fórumon is ez irányú aggodalmaikat a trailerek láttán. És nem is a Csillagpusztító világított rá erre, hiszen a bázisról tudtunk már a film előtt, hiszen ott virított a poszteren, a trailerekben láttuk a szuperlézert és azt, ahogy lő, és Abrams már a film előtt elmondta, hogy az egy "új Halálcsillag", a filmben is párhuzamot vonnak közte, sőt még a működési elvét is felvázolta egy interjúban. Itt is beszéltünk akkoriban róla, többen is jelezték, hogy a Halálcsillag 3.0 elég gáz.
 25. Szerintem jobb, hogy kihagyták. A film ugyanis nem az 50. perctől, az első perctől komolyan követi az ep4 struktúráját, most ha még a film nyitószövegében is megemlítik a Halálcsillagot Csillagpusztítót, akkor már itt sem szabadulhatnánk a dologtól. Plusz ez is jelzi, hogy a Csillagpusztító mennyire nem fontos ebben a történetben, csak egy katalizátor, ami arra szolgál, hogy kivonják a Köztársaságot a forgalomból. A megjelenése után sem fókuszál rá a film, csak az utolsó fél órában irányul rá a figyelem, de jellemzően még az ott zajló csata is csak másodlagos Rey, Solo és Kylo hármasa mellett... De ezzel most jól előre szaladtam, majd inkább térjünk vissza rá az aktuális fejezetben. Ami ide vonatkozik: ez a film nem a Csillagpusztító elpusztításáról szól. Ez szerintem nagyon durva tévedés. Az csak egy kitérő, mint az ep3-ban a Coruscanti csata vagy az ep6-ban Han kiszabadítása, vagy az ep5-ben az űrcsigában időzés, stb. A film arról szól, amit a kezdőszöveg ígér: Luke Skywalker megtalálásáról.
×

Fontos információ