Ugrás a kommentre

Gazdaság


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Nekem egy kérdésem lenne: most júliustól bevezették ezt az úgynevezett telefonadót, ezt beszélgetésnél mi módon számolják fel és hány perc után? Csomó, egymásnak ellentmondó hírt olvastam, meg hogy most érint-e ez engem vagy mégsem hárítja át a telefontársaság az előfizetőkre stb.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az tény, hogy régen egy 3000 Ft-os kártyával sokkal többet tudtam beszélni, megdöbbentem már kétszer is, mikor hívni próbáltam és mondta, hogy 300Ft alatt vagyok...én, mint felhasználó érzem, hogy létezik és rossz, a többi nem lényeges. Amúgy a Vodásoknál ingyen meghallgatható az ügyfélszolgálat vonalán az új tarifa rendszer.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Donát: Most feladom a leckét. :D Mi a véleményed az MLM-rendszerről? Én baromira átverésnek érzem őket. Ma voltam már a 4. előadáson a rendszerváltás óta ,baromira nem érdekelt, egy barátnőm kedvéért mentem el. Voltam én már Amwayen, meg valami olyanon ahol Aloa Verás termékeket kellett forgalmazni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nute: ha jól tudom, bár nem biztos, hogy abszolút korrektül vagyok képben, akkor a díjat a telefonszolgáltatóknak kell befizetnie. Ugyanakkor ezt úgy terhelik rád, ahogy akarják - általában magasabb percdíjjal/előfizetési díjjal. Figyelgesd a tarifa díjakat, ebből fogod látni, hogy mi újság.

 

Frenkie: Alapvetően ez a vállalatok szemszögéből egy meglehetősen kedvező terjesztési forma, hiszen kevesebb elosztóegységre van szüksége, nincs annyira kitéve egyetlen nagykereskedő láncnak, és az árak is olcsóbbak tudnak lenni azáltal, hogy egy közvetítőn keresztül egyenesen a végfelhasználókhoz kerül. Hiszen minden termék termelői ára és fogyasztói ára között hatalmas különbség van.

 

Egyének szempontjából, tehát a téglák szempontjából, akik felépítik a rendszert: szerintem ehhez olyasfajta beállítottság kell. Aki szeret házalni, meggyőzni embereket, hogy esetleg olyasmit is megvegyenek, amit amúgy nem vennének, azoknak tudom ajánlani. Igazából azáltal, hogy az alattad lévők eladásából is részesedsz, ha megfelelő beállítottsága van valakinek az értékesítéshez és a mentorkodáshoz, beszervezéshez, annak mindenképpen profitábilis - már persze csak ha nem valami iszonyú gagyi dolgot kell forgalmazni. De pl. a Forever Livinges vagy Avonos cuccok pozitív márka megítéléssel kerültek be a köztudatba.

 

Sokan keverik amúgy az MLM-t a piramis játékkal, vagy a Ponzi-sémával, de alapjaiban különböznek egymástól. A piramisjátékoknál igazából nem az értékesítés a lényeg, hanem hogy valamennyit befizetnek az új belépők, és a régieket ebből fizetik ki. Amíg terjeszkedik a piramis játék, addig egyesek hatalmas nyereségre tehetnek szert, a legalul lévők viszont meg fogják szívni, amikor az egész bedől. Ez általában úgy szokott működni, hogy egy ember szétkürtöli, hogyha befizetsz 100ezret 1 hónapon belül 200ezret kapsz vissza. Mindenki fizeti a pénzt befelé, és az első nap mondjuk 100-an fizetik be, és utána minden nap ugyanennyien. Így egy hónap alatt összegyűlik 300 millió forint, amiből az első 100-nak kifizetnek 20 milliót az első nap, a többit lenyúlj az ötletgazda, mert amíg tart a 100 fő/nap átlag, addig mindenki aki egy hónappal azelőtt befizette a pénzét, visszakapja azt + az új belépők által befizetett összeget. Dupla nyereség esetén addig tud működni a rendszer, amíg legalább annyian lépnek be újonnan, mint amennyien egy hónappal (vagy adott időszakkal korábban) korábban beléptek.

 

De visszatérve az MLM-hez: én pl. abszolút nem ilyen beállítottságú vagyok, de van, akiknek ez bejön, sokaknak nyújt a rendszer nagyon jó megélhetést.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Üdvözlöm a topikot! :)

 

Az MLM-ről meg csak annyit, hogy nekem is van tapasztalatom a témában, jó és rossz példát is tudok rá modani. Pályakezdőként találkoztam az Amway-jel, és egy próbát megért, főleg azért, hogy megtudjam, ez a világ nem nekem való. Ez még ok lenne, de a tag, aki be akart szervezni, nagyon nem akarta elereszteni az új prédáját, és élni sem hagyott, annyira nyomult, hogy lépjek be. A biztosítékot végül az ütötte ki végleg nálam, amikor volt egy nagy össznépi éves gyűlésük valamelyik sportcsarnokban (megünnepelni a legjobb értékesítőket, igazi amerikai módra, tapsviharral stb.), és kötelezni akartak rá, hogy vegyek ki szabadságot és menjek el, pedig még csak ideiglenes tag voltam.. No comment.

A pozitív példa pedig épp a Donát által is említett Forever Living. Oda a nagylányom pici korában vetődtem el, mert bőrproblémáira ajánlották a cég termékeit ismerőseim, és ha valaki értékesítő lett, sokkal olcsóbban tudta megvenni. Kipróbáltam, tényleg nagyon jó volt az a krém, azóta is használjuk, én meg értékesítő lettem emiatt, de hál'Istennek senki sem kényszerített a mai napig sem arra, hogy hálózatot építsek, vagy elérjek bármekkora havi/évi forgalmat, mégis megkapom ugyanazt a kedvezményt, mint mármelyik kereskedő. Bár azt is mondták anno, hogy az igazi nagy buli nem az árrés, amit egy kereskedő megkereshet az eladott termékek után, hanem a jutalék, amit az általa beszervezett emberek, és az azok által beszervezett emberek stb., vagyis a saját csapata eladásai után kap. Ez több szint után már elég szép summa lehet, és ebben nincs is semmi humbug, ezzel jutalmazza a cég maga a hálózatépítést, ami a hosszú távú növekedés alapja. Ez abszolút nem pilótajáték, veszteni sem nagyon lehet rajta, a belefektetett időn kívül semmi mást.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kösz szépen neked is. Ahol ma voltam az az ACN. Ez a cég telekommunikációs szolgáltatásokat értékesít. A lényeg hogyha az ügyfél ezen cégen keresztül köt szerződést mondjuk a Vodafone-nal, akkor kedvezőbb tarifát kap, A Vodafone pedig jutalékot fizet a cégnek(tulajdonképpen neked) az ügyfél odavitele miatt. Persze a sok pénzt az alattad lévő szintén tartozkodó értékesítőktől folyik be.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az MLM-ről hasonlókat gondolok én is. A szomszédomék már a kezdetkor beléptek az Amway üzletébe, csábítottak is volna a tesómmal együtt még szinte kölyök korunkban, de már akkor is azt gondoltam, hogy nagyon nem az én világom. Tesóm volt pár éve hasonló gyűlésen, mint Pildi, és ott ment el végleg a kedve az egésztől. Egyszerűen visszataszítónak érezte a közeget és az emberek viselkedését. És a szomszédék sem gazdagodtak meg belőle (pedig nagy reményekkel vágtak bele annak idején), pedig jóval rátermettebbek nálam.

A Forever Livinggel a másik, most már exszomszéddal kapcsolatban találkoztam, csak megkért, hogy egyszer menjünk el egy előadásra, de azon kívül nem kért semmit sem akkor, sem később. Ellenben én is kipróbáltam egy terméküket, ami nagyon bejött. Biztos van még több jó is is közöttük.

Az üzlet részéhez: az előadáson azt mondták, hogy ilyen MLM-szisztémában olcsóbban tudnak eljutni a termékek a gyártótól a fogyasztóhoz (kihagyva sok költséget), mint hagyományos terjesztés útján. Ellenben nézve a százalékokat, jutalékokat, amelyet a vásárlások után a különböző szinteken helyet foglaló kereskedők kapnak a termékek után, ebben annyira nem is vagyok biztos. Nem ismerek konkrét számokat, csak elgondolkodtam rajta. De akár hasonló volna az ár, akár nem, ebben az értékesítési rendszerben azért elég sok hétköznapi ember is jut bevételhez a bevont tagok után, vagy kedvezményesen vásárolhat, aki pedig ügyes, akár még szép hasznot is kaphat belőle.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én a toborzásaik iránt érzek némi ellenszenvet: mikor friss diplomásként kerestem az első munkahelyemet egy csomó olyan hirdetésre elmentem, ami úgy szólt, hogy "általános irodai munka" vagy valami ehhez hasonló. Aztán a másfél órás beutazás után rendre kiderült, hogy ezek MLM munkák, amit -az elöttem szólókhoz hasonlóan- nem nekem találtak ki. Elég változó volt egyébként a felhozatal: volt amelyik úgy tűnt, tényleg működhet, ha valaki jól csinálja, de volt olyan, hogy egy lerobbant bérház, áram nélküli szolgalakásában adta elő egy remegő hangú nő, hogy ezzel egy valag pénzt lehet keresni (közben ha elment mellettünk a villamos akkor rázkodott az egész épület).

 

Bátyám egyébként -aki viszont tipikusan azaz alkat, akinek az ilyen meló ki lett találva- két alkalommal is belevágott az MLM-be. Először biztositással házalt. Ott az volt a baj, hogy túl jól meg tudta győzni az embereket: olyanok is kötöttek vele üzletet, akik hosszútávon nem tudták fizetni a biztositást (ilyenkor az üzletkötőnek az ezért kapott fizetését egy az egyben vissza kell fizetnie, már amennyiben az ügyfél egy éven belül abbahagyja a perkálást). Aztán Wellstar-os algakészítményeket árult. Azzal volt hogy havi százezer felett keresett, de aztán nem tudta a főállása mellett csinálni és abbahagyta. Egy ideig, amiatt hogy sok embert ő szervezett be még igy is ment neki valami pénz, de aztán ez is elhalt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én fél évig benne voltam egy pénzügyi tanácsadásos cégben, nagyon jó lehetőség annak aki ezt szereti csinálni. Csak ugye itt nem tusfürdőket kell eladni hanem sok milliós befektetéseket mondjuk, ami miatt erősen egyén-függő hogy az ügyfél jó kezekbe kerül-e. Nem egy munkatársam csak azt nézte hogy minél nagyobb jutalék jöjjön be neki, és az ügyfélszerzésért megtettek mindent amit nem éreztek szégyennek. Én emiatt is hagytam ott, túlzottan a célra hajtottak, az eszközt nem vették figyelembe, és ha nem tetted azt amit mondtak akkor vége a nyájas hangulatnak.

 

Persze ennek nem feltétlen kell így működnie, az egyik volt osztálytársam 2 éve csinálja ugyanezt (milliókat keres), és állítása szerinte nem tűrik náluk a sunyiságot.

Viszont aki rendesen, becsületesen csinálja, annak hosszú távon kifizetődik. Előbb-utóbb kiütközik az hogy a rossz üzletek miatt nem ajánlják tovább, vagy sztornó lesz az összesből és fizetheti vissza a százezreket két év után is, mert irreálisan köttetett megtakarításokat.

De ha jó kezekbe kerül az ügyfél, akkor igazából nagyon jó lehetőség ez, mert semmit se kell utána a pénzügyekkel foglalkozni, ingyenes a szolgáltatás, és a piac legolcsóbb megoldásait ollózzák össze.

 

Szóval sajnos függ ez az egyéntől is, meg a felette levő gépezettől is. Ha az egyik rosszul működik, besz*pta az ügyfél.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.