Ugrás a kommentre

5x20 - The Wrong Jedi


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

20. rész - The Wrong Jedi / A rossz Jedi

 

epguide520.jpg

 

Írta: Charles Murray

Rendezte: Dave Filoni

 

Helyszín: Coruscant

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Barriss Offee - Meredith Salenger

Padmé Amidala - Catherine Taber

Wilhuff Tarkin admirális - Stephen Stanton

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Yoda - Tom Kane

Mace Windu - Terrence Carson

Ki-Adi-Mundi - Brian George

Plo Koon - James Arnold Taylor

Asajj Ventress - Nika Futterman

Palpatine főkancellár - Tim Curry

Petro - Jeff Fischer

Zatt - Greg Cipes

Byph - Dee Bradley Baker

Ganodi - Georgina Cordova

Gungi - ???

Katooni - Olivia Hack

Tera Sinube - Gregory Baldwin

Shaak Ti - Tasia Valenza

Saesee Tiin - Dee Bradley Baker

Coleman Kcaj - ???

Eeth Koth - Chris Edgerly

Kit Fisto - Phil LaMarr

Mas Amedda - Stephen Stanton

Riyo Chuchi - Jennifer Hale

Edcel Bar Gane - Stephen Stanton

Mon Mothma - Kath Soucie

Bail Prestor Organa - Phil LaMarr

Mot-Not Rab - Dee Bradley Baker

Kin Robb - ???

 

Történet

Ahsoka Tano a Jedi templom fogdájában várja, hogy a tanács döntsön sorsa felől. Miután kizárják a rendből, meg kell jelennie a katonai bíróság előtt, ahol a legsúlyosabb büntetést kiszabását kérik rá. Anakin Skywalker azonban nem nyugszik bele a történtekbe, és nyomozásba kezd. Megkezdődik versenyfutása az idővel.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- A Jedi Tanácsban egy új modell tűnt fel: Coleman Kcaj, akit rövid ideig a 3. részben is láthattunk.

- A trailerben Barriss Offee fénykardja Anakin kezében hibásan zöld volt, kék helyett.

- A Jedi Templom egy új helyszínét láthattuk, ami a gyakorló tér, közel a Központi Toronyhoz, ahol egy ősi, bütykös fa nő arany ágakkal. A növendékek a 5x06 The Gathering című epizódból épp itt tréningeznek Tera Sinube mesterrel.

- Barriss szónoklata a Jedi Rendről 100%-ban igaz.

- A katonai tárgyalóterem berendezése eléggé Birodalmi. Felfüggesztve a mennyezeten láthatóak henger terminálok amik hasonlóak a Halálcsillagon lévőkhöz.

- Barriss lakrésze hasonló fekete gyémánt mintákkal van díszítve, mint az arca.

- Először láttuk a Jedi Templom Őreit akcióban. Dupla, sárga színű fénykardjuk van, ami eredetileg zöld lett volna.

- Az utolsó jelenet valós képen alapul, amit Dave Filoni készített az East Bay-i égről amikor az epizód készült.

- Palpatine hangja az epizódban Tim Curry. Ő a The Rocky Horror Picture Show, Clue, Legend, és az It-ből lehet ismerős.

- Az epizód végi zenét lecserélték érzelmesebbre, és a végén az eddigiektől eltérően elsötétül a kép. Ez a sorozat végére utal.

 

Concept Art galéria

 

conceptart01.jpg

Padmé Amidala bírósági öltözéke

 

conceptart02.jpg

A Jedi templom őreinek kardja

 

conceptart03.jpg

Barris Offee lakhelyének részletes belső elrendezése

 

conceptart04.jpg

Ahsoka Tano a Jedi tanács meghallgatásán

 

conceptart05.jpg

A kihallgató terem előszobája

 

conceptart06.jpg

A Jedi templom edzőudvara

 

conceptart07.jpg

A katonai bíróság kihallgatótermének belső elrendezése I

 

conceptart08.jpg

A katonai bíróság kihallgatótermének belső elrendezése II

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Az lett az érzésem, hogy a sorozat utolsó részét láttam, nem a történetszálét.

Az epizód jó volt, de nagyon kiszámítható lett a végkifejlet.

Felesleges volt mögé gondolnunk annyi mindent ennek a történetnek.

Ettől függetlenül a rész is 10/10 és a szál is.

Ahsokát sirathatjuk, de jó értelemben.

Nagyszerű volt az utolsó jelenet a zenével amely rendhagyóan kitartott a stáblistán is és a kép sem ugrott össze kör alakban.

Azthiszem a 3. rész végén is alkalmaztam volna ezt. Nem illikk mindenhova az a csinnadratta. ;)

Barriss nem volt gyenge, Anakinnak meg kellett izzadnia.

Sinube fehér kardjára hívnám még fel a figyelmet, mely nem volt nekem egyértelmű a Lightsaber lost-ban és az őrség SÁRGA! kardjaira, bár Ahsoka másodlagos kardja is gyanús volt.

Az ifjakat is jó volt viszont látni.

Palpi új hangja működik nem zavaró.

Ez pedig az évadnak szól: :clap:

Remélem nem ennyi volt a TCW!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Zseniális rész, akár sorozat finálé is lehetne, hogy ha esetleg a Disney nem akarná folytatni a sorozatot. (Ha most eltekintünk a Darth Maul-féle cliffhangertől.)

 

Valóban egy érzelmes epizód volt, ezért is működött olyan jól.

Apróság, de Pablo-Jill is ott volt a Tanácsban! :)

Az epizód nagyon fontos építőelem. Anakin a sorozat folyamán nem mutatta különösebb jelét annak, hogy nem bízik a Tanácsban, vagy hogy kiábrándult belőlük, max. nem ért egyet velük, de most... Hogy kvázi miattuk száműzték a tanítványát, aki semmit nem tett. Vakon engedtek a Szenátus akaratának, akik valószínűleg lazán kivégezték volna őt, tekintve, hogy Tarkin milyen jól bánik a szavakkal és még bizonyítékai is vannak. Utána pedig beadnak neki egy mosolygós dumát a próbákról, hogy milyen jó Jedi, meg minden. Főleg Windu szájából hallani ezt... Hát, volt egy-két nem éppen kedves pillantás.

A szál irtó kiszámítható volt, ugyanúgy, ahogy az Umbara arc elején megjósoltam, hogy mi lesz a vége. És lám igazam lett. Akármilyen rossz kislány volt Barriss, kimondta végre azt, amit ki kellett mondani. Mind a Jedi Rendnek, mint a Szenátusnak. És úgy tűnik a szavai el is gondolkodtatták az ott ülőket. Minden szava igaz volt, bármennyire is fájdalmas. Kizárt, hogy ő legyen a gyilkos, mi? :D

A templomi biztonsági őrök baromi jók a sárga fénykardjukkal, Sinube is a fehérrel. Kicsit EU-t idézi ez a sokféle szín, de most mondja azt bárki, hogy nem mutat baromi jól a vásznon! :) Bármilyen szín jöhet a jövőben, csak ne vigyék túlzásba. :) Tetszett, hogy Sinube nem szállt harcba, csak védte az ifjakat. (Akiknek szintén megmosolyogtató volt a cameójuk.) Furcsa, hogy pont erről beszéltem az előző részek kapcsán. Hogy a gyerekeknek ezt kell látniuk... Szörnyű.

A legvége pedig... Érzelmes, de annyira nem találtam könnyfacsarónak. De a naplementés képi világ nagyon jól hozzátett a hangulathoz. Ismét egy fontos lépcső Anakin és Ahsoka kapcsolatában a mozifilm és a harmadik évad fináléja óta.

Most beszélhetnénk arról, hogy Ahsoka milyen önző, hogy hátat fordít a kötelességének és elhagyja azt, amire felesküdött, de a lehető legjobb döntést hozta. Nap, mint nap viszi a vásárra a bőrét a fronton, harcolva az elvekért, amiben annyira hisz, hogy aztán a családja kitagadja őt és halálra ítéljék. Ilyen ügyet kellene hát szolgálnia? Nem csodálom, hogy ő ebből nem kér. Kívánom, hogy vigyázzon magára. Kíváncsi vagyok, mit kezd most. Nyilván nem lép arra az útra, amire Ventress, bár el tudnám képzelni őket együtt, mint barátok. Vagy vajon most az Onderon felé veszi az irányt? Esetleg Kirosra? Végül is... Hová mehetne?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezt még emészteni kell. Bár spoilerekből tudtam mi fog történni, így is elképesztő hatással volt rám a rész. Egyenlőre két dolog:

1: Ahsoka azt mondta, hogy most nem tud a Rend-ben maradni, és hogy Anakintól és a Tanácstól távol akarja ezt lerendezni magában. Vajon ez azt jelenti, hogy van rá esély, hogy visszatér (nem simán a sorozatban, hanem a Jedikhez), vagy csak Filoni-ék trollkodnak velünk?

2: Mikor Anakin azzal próbálta maradásra bírni Ahsokát, hogy ő is legszívesebben ott hagyná a Rendet, Ahsoka azt válaszolta, hogy tudja, ami meglepte Anakin-t. Ezek szerint Ahsoka rájött, a kapcsolatára Padméval? :hmm:

 

Szerk: Ja és még valami: a Tanács nyíltan kijelentette, hogy ez volt Ahsoka próbája! Megmondtam, vagy megmondtam? Jó persze nem így képzeltem el a dolgot, de akkor is :rock: Mondjuk egy kicsit pofátlanságnak éreztem:

"Nem bízunk benned, ki vagy rúgva!"..."Bocsánatot kérünk, belátjuk nagyszerű Jedi vagy gyere vissza!" :angry: nem csoda, hogy Ahsoka visszautasította.

Szerkesztve: - Werebazs
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2: Mikor Anakin azzal próbálta maradásra bírni Ahsokát, hogy ő is legszívesebben ott hagyná a Rendet, Ahsoka azt válaszolta, hogy tudja, ami meglepte Anakin-t. Ezek szerint Ahsoka rájött, a kapcsolatára Padméval? :hmm:

Biztos vagyok benne, hogy tudja. :) Most így nem tudok visszaidézni egy konkrét jelenetet sem, de biztos volt már rá példa, ahol Anakin kicsit elárulta magát. Elég közel álltak egymáshoz ahhoz, hogy tudja ezt. Ahogy Obi-Wan is tudja. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Borzasztó gyenge befejezés volt. A tanács és Anakin is végre hajlandó legalább meghallgatni, erre Ahsoka természetesen nem említi meg Barrisst, mert a dramaturgia azt kívánja meg a józan észtől teljesen eltérően. Anakin a megértő mester az utolsó pillanatban áll neki maga nyomozni és persze két perc alatt kiderít mindent. Barriss hú de nagy meglepetésre kb. első szóra bevallja azt amit két rész óta tudunk. A nagy konspirator, a "master mind" a saját szobájában rejtegeti Ventress kardjait, mert egyébként semmi bizonyíték nem lenne ellene, és még be is dől Anakin ki akarlak nyírni így muszáj védekezned blöffjének. Az indítéka harmat gyenge és meglapozatlan ezzal a bizalom túlértékelt, meg mi vagyunk a bűnösök dumával. Azt mondja el kéne ítélni a rendet, de azért nem rest már előtte megölni pár társát, a templomban dolgozó nem jedi ártatlanokkal együtt. Egy picit vártam a vége harcba, hogy ha már dekorációnak oda teszik a gyakorló padawanokat, akkor túszként használja majd őket. Egyszerűen méltatlan ilyen pitiáner alapokra építeni egy ilyen végkifejletet eredményező történetszálat. Ettől még Krell rossz útra térése is megalapozottabb volt.

A Jedi Tanács is siralmas. Belemennek Tarkin javaslatába, mert paráznak a közvéleménytől, de utána meg olyan hangulatban akarják vissza fogadni Ahsokát, mint ha mi sem történt volna. Mintha a közvéleménynek nem lenne baromira mindegy, hogy az egyik jedi helyett egy másik miatt szidja a rendet.

Nagyon unom, hogy a Jedi Rendet a Tanácsal az élen ilyen töketlen társasággá degradálták. Rendben van, hogy Palpi megvezette őket és kényszerpáján voltak évek óta, hogy a sötét oldal miatt gyengültek, de kár volt ennyire tök hülyének bemutatni őket, mert ezzel Luke jedivé válása, illetve Anakin visszatérése a sötét oldalról is megalapozatlan, értelmetlen lesz, de minimum veszít az erejéből. Barriss bűnösségével, Luminar is teljesen le van degradálva amiért mestereként, vagy ex mestereként semmit nem vett észre ebből a hirtelen pálfordulásból.

Sokkal jobban tetszett a A gonosz útvesztője című könyvben vázolt út, hogy bár kényszer pályán vannak, azért nem hülyék és kihasználják a lehetőségeiket nyomoznak Sidious kiléte után.

 

A dupla fénykardos jedi őrség nagyon látványos, de teljesen értelmetlen. Azt a benyomást keltik, mintha az ilyen belső árulásos történetek minden naposak lennének, és szükség lenne egy őrségre a renden belül.

 

A végét nagyon drámaivá akarták tenni a zenével, meg a naplementébe elsétálással, de inkább röhejes lett, mert teljes ellentmondás van a hangulat és a tényleges történés között. Hisz a körítés ellenére gyakorlatilag happy endet látunk, hisz Ahsoka a kicsapással jegyet kapott a 66-os parancs túléléséhez. Sorozat zárónak nagyon erőtlen, Ahsoka ugyan úgy tűnik el a semmibe, ahogy annak idején egyszer csak felbukkant belőle. Az évadok alatt bejárt útja, illetve az Anakinra gyakorolt hatása gyakorlatilag mind következmény nélkül marad, kitörlődik.

Ha pedig mégis lesz folytatás, akkor az elég furán fogja ki venni magát, hogy a sorozat a miatta létrehozott, központi karaktere nélkül folytatódna. Mert ezek után nem lehet Ahsokát behozni minden második részben, nem lehet belőle egy Ventress féle szabad úszó karatert csinálni, aki a kicsapása ellenére azért rendszeresen összefut Anakinnal.

 

Sokkal több értelme lett volna, ha Ahsoka meghal a sorozat zárásában (nem ebben a történetszálban, hanem egy jobban), vagy ha saját elhatározásból, a jedikből való kiábrándultság, vagy a mestere "elromlása" miatt hagyja ott a Rendet.

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Llew :clap:

?

 

 

 

Baki:

Változik a nap állása. Ahsokára és Anakinra a vége párbeszéd alatt oldalról süt a lemenő nap. Anakin árnyéka az elválás után is jó, míg Ahsoka egyenesen sétál tovább, de a vége képeken már úgy vetül az árnyéka, mintha a nap felé menne, pedig arra láthatóan nincs lépcső, csak a korlát

image-68E3_5131E9E6.jpg

image-8DF4_5131E9E6.jpg

image-7AE6_5131E9E6.jpg

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Irónia, nem is nagyon vártam tőled mást ;)

 

Ami a részt illetve az egész évadot illeti... pár napon belül én is megírom a magam kis mondókáját :)

Szerkesztve: - Darth Riddick
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Irónia, nem is nagyon vártam tőled mást ;)

 

Ami a részt illetve az egész évadot illeti... pár napon belül én is megírom a magam kis mondókáját :)

Gondoltam, hogy iróniának szántad, csak nem nagyon van mire. Inkább próbáld meg megcáfolni azt amit írtam.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Semmi szükség cáfolatra, már jó ideje látható, és elég egyértelmű, hogy szenvedsz a TCW-től, felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért kínzod magad vele?

 

Tőlem biztos, hogy nem fogsz pontokba szedett cáfolatot olvasni az általad leírtakról, mert egészen más szemüvegen át nézem ezt a sorozatot, mint te. És egyébként sem vagyok az a bő lére eresztő alapvetően. Vannak itt (és ebben egészen biztos vagyok), akik majd sorra megcáfolják az általad leírtakat. ;)

Szerkesztve: - Darth Riddick
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jaj ez vicces, hogy ha rosszat merek írni, akkor mindig ez az ellenérve, hogy azért mert utálom és akkor miért nézem. Tiszta óvoda.

 

Csak kötekedni tudsz, de ha már valamit alá kéne támasztani az nem megy igaz?

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Gondoltam, hogy iróniának szántad, csak nem nagyon van mire. Inkább próbáld meg megcáfolni azt amit írtam.

Llew, most komolyan ennyire veszekedni akarsz velünk? Mindenki meg fog téged cáfolni, aki szereti ezt a sorozatot. Mert mi szeretjük, te meg nem. Most hiába jössz azzal, hogy ez tiszta óvoda, annyira keresed már a hibákat, hogy mást sem látsz. Mondhatnád, hogy mi meg annyira akarjuk szeretni, hogy ezeket nem látjuk, de lám, mi jobban szórakozunk. Mellesleg Ahsoka kilépése nem marad hatás nélkül, ugyanis mivel a Tanács miatt történt mindez, Anakinnak végre megrendülhet a bizalma bennük és ez a sorozatban még nem következett be. De ezt már írtam lentebb is. És nem azért ugranak neked, mert rosszat írsz. Bárki elmondhatja kulturáltan, hogy ha egy rész nem tetszett neki. Nem emlékszem, hogy Ody valaha is a torkomnak ugrott volna, hogy ha valamelyik résszel nem voltam elégedett. (És ez többségében az én hibám volt, nem a sorozaté.) Stílus kérdése az egész. És nem azért, mert vulgárisan írsz, csak egyszerűen egyesek számára bicskanyitogató a fröcsögésed. Számomra annyira nem, de pl. az efféle kritikák miatt utálom olvasni a Sorozatjunkie komment szekcióját. Ez effajta hozzáállás öli meg sorra a sorozatokat, amik nem érdemlik meg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Gondoltam rá, hogy megírom azt a bizonyos pontokba szedett cáfolatot, de aztán rájöttem, hogy ekkora bődültesen nagy baromságokra felesleges válaszolni, úgyhogy:

 

 

tumblr_mfp8971y771qclwico1_400.jpg

 

 

Ha lehet ehhez tartsuk magunkat, és ignorájuk Llew-et. Abból, hogy mennyire a kákán is csomót keres nyilvánvaló, hogy csak azért jár ide, mert élvezi, hogy fröcsöghet.

Szerkesztve: - Werebazs
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Gondoltam rá, hogy megírom azt a pontokba szedett cáfolatot, de aztán rájöttem, hogy ekkora bődültesen nagy baromságokra felesleges válaszolni, úgyhogy:

 

 

tumblr_mfp8971y771qclwico1_400.jpg

 

 

Ha lehet ehhez tartsuk magunkat, és ignorájuk Llew-et. Abból, hogy mennyire a kákán is csomót keres nyilvánvaló, hogy csak azért jár ide, mert élvezi, hogy fröcsöghet.

Facepalm. Tényleg ezét jövök fél évente egyszer, mert élvezem a vitát. Hajrá, csak így tovább a logikus érveléssel.

 

Kiskósa

Az, hogy szeretsz valamit és azért nem látod a hibáit az nem cáfolat.

 

"Ez effajta hozzáállás öli meg sorra a sorozatokat, amik nem érdemlik meg."

Ez mit akar jelenteni? Egy sorozat nem azért bukik meg, mert 10 nézőből 2 rosszat ír róla. Hanem mert 100 nézőből 80 rossznak tartja, de nem írja le a neten, csak simán nem nézi meg a következőt részt, így elkaszálják.

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kiskósa

Az, hogy szeretsz valamit és azért nem látod a hibáit az nem cáfolat.

Mert eszem ágában sincs cáfolni. (Látom az ellenérvet is hiába írtam, kb. rá se bagóztál.) Miért lenne érdekem az, hogy megcáfoljalak? Amilyen makacs vagy, úgy is ragaszkodni fogsz a negatív véleményedhez még egy össznépi fórumos anyázás ellenére is. Nekem meg nem lesz jobb attól, hogy ha másképp látod a dolgokat. Szubjektív dolgokról, benyomásokról és véleményekről beszélünk, ott pedig nincs helye az érveknek. Mert semmi objektív dologról nem folyik a vita, így az a bizonyos cáfolat csak vélemények egymásra tukmálásához vezetne, amiből semmi jó nem sül ki. Szóval, eszem ágában sincs megcáfolni, mert minek? A szemedben úgysem lesz soha igazunk, mindig találni fogsz rá magyarázatot, hogy miért nem.

 

[Mérhetetlenül nagy OFF.]

"Ez mit akar jelenteni? Egy sorozat nem azért bukik meg, mert 10 nézőből 2 rosszat ír róla. Hanem mert 100 nézőből 80 rossznak tartja, de nem írja le a neten, csak simán nem nézi meg a következőt részt, így elkaszálják."

Azt, hogy a mai nézőknek semmi sem jó. Mindenki csak kritizál. Sokan úgy ülnek le megnézni bármit is, hogy "húúú, én ezt most hogy szét fogom kritizálni az interneten." Manapság már mindenki filmkritikus. Olyan dolgokat kritizálnak, amibe belátásuk sincs, mondhatni érveiknek nincs létjogosultsága. Ha felmegyek a Sorozatjunkie-ra, sosem azt fogom olvasni, hogy valami miért jó, hanem hogy mik voltak a hibái. Hogy lehet úgy leülni nézni valamit, hogy csak a hibákat keressük? Miért nem lehet egyszerűen csak szórakozni? Csak néhány példa. A Hősök harmadik évadában kritizálták, hogy mennyire követhetetlen a tempója, a negyedik évadban ebből visszavettek, utána az volt a baj, hogy túl lassú. Megvoltak a maga hibái, kétségtelen, de nem volt rossz sorozat. Vagy ott van a Terra Nova. A kezdetektől fogva megmondták, hogy ez egy családi dráma sorozat lesz sci-fi környezetben. Az emberek ennek ellenére is valami mást vártak tőle és mivel a sorozat megcáfolta a fiktív elvárásaikat, le lett húzva. Pedig a kezdetektől fogva megmondták, hogy nem az lesz. (Helyenként mégis túlteljesítette önmagát.) Méltatlanul el lett kaszálva, mert a nézők saját hülyesége megölte. A másik, amikor egy évadot azért kritizálnak, hogy ez már nem ugyanaz, mint azelőtt. Ha meg ugyanaz marad, akkor meg az a baj, hogy semmit sem változik. A mai nézőnek már semmi sem jó és nem a sorozatokban kell feltétlenül keresni a hibát, hanem a nézők hozzáállásában. Most hirtelen mindenki imádni kezdte a The Walking Deadet, mert volt pár mozgalmasabb, zúzósabb része és amikor megint vannak karakterközpontú részei, amik a sorozat esszenciáját képviselik, lehúzzák, hogy már megint nem történik semmi. Ma még imádják, de jövőre már úgy fognak fröcsögni, mint annak a rendje.

ON

Szerkesztve: - KisKósa
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyszerű évadzárás volt. Érdemes lett volna ezzel befejezni a sorozatot. Szép, drámai és megható. Sikerült hozzájárulni Anakin további sodródásához a sötét oldal felé. Végre éreztem, hogy megingott a bizalma a Rendben. Bariss tényleg jól megmondta a magáét. Ahsoka elhagyta a Rendet, így még lehet vele is foglalkozni.

Az epizód nézése közben végig az volt az érzésem, hogy Bariss már nem tanítvány.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyszerű évadzárás volt. Érdemes lett volna ezzel befejezni a sorozatot. Szép, drámai és megható. Sikerült hozzájárulni Anakin további sodródásához a sötét oldal felé. Végre éreztem, hogy megingott a bizalma a Rendben. Bariss tényleg jól megmondta a magáét. Ahsoka elhagyta a Rendet, így még lehet vele is foglalkozni.

Az epizód nézése közben végig az volt az érzésem, hogy Bariss már nem tanítvány.

Tuti, hogy nem. Túl ügyesen harcol már ahhoz, hogy még mindig Padawan legyen. (Egyébként megfigyeltétek, hogy a trailert meghamisították? Ott Anakin egy kék és egy zöld karddal harcolt, itt viszont két kékkel. Kis csalók. :D) Kár, hogy Luminara nem szerepelt ebben a részben, jó lett volna látni a reakcióit, mégiscsak ő a mestere.

 

Apropó, szerintem Palpatine hangja egyszerűen tökéletes. Más orgánumú, mint Abercrombie, de szerintem teljesen illik a karakterhez, pont visszaadja azt, amit kell. Bár Sidiousként nem ér Abercrombie nyomába, még ha pár résszel ezelőtt a zárómondatban elég ütős volt, akkor sem. :D

Szerkesztve: - KisKósa
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mert eszem ágában sincs cáfolni. (Látom az ellenérvet is hiába írtam, kb. rá se bagóztál.) Miért lenne érdekem az, hogy megcáfoljalak? Amilyen makacs vagy, úgy is ragaszkodni fogsz a negatív véleményedhez még egy össznépi fórumos anyázás ellenére is. Nekem meg nem lesz jobb attól, hogy ha másképp látod a dolgokat. Szubjektív dolgokról, benyomásokról és véleményekről beszélünk, ott pedig nincs helye az érveknek. Mert semmi objektív dologról nem folyik a vita, így az a bizonyos cáfolat csak vélemények egymásra tukmálásához vezetne, amiből semmi jó nem sül ki. Szóval, eszem ágában sincs megcáfolni, mert minek? A szemedben úgysem lesz soha igazunk, mindig találni fogsz rá magyarázatot, hogy miért nem.

Azt írtad, hogy

Mindenki meg fog téged cáfolni, aki szereti ezt a sorozatot. Mert mi szeretjük, te meg nem.

Ami azt jelenti, hogy nem objektív érvek lesznek/lennének a cáfolat alapjai, hanem hogy szeretitek a sorozatot, így nem is vagytok hajlandóak látni a hibáit. Minden csoda szép, minden rész 10/10-es.

 

Szóval ez némileg ellentmond szerintem a fentebbi idézetednek.

Amiben egyébként az a jó, hogy én is mondhatnám. Mert én sem meggyőzni akarlak titeket, hogy lássátok, be, hogy ez egy szar. Nem, egyszerűen mint a témával érintett fórumon leírom a véleményem, hogy nekem mi nem tetszett a részben. Csak ti, illetve itt sokan nem bírják elfogadni, hogy nem egy 10/10-es hozzászólás és az esetek 90%-ában nagyon frappáns válaszként jön az akkor miért nézed érv.

Ha már felhoztad példának a sorozatjunkiet, ez ott is előfordul, de sokkal kisebb mértékben. A nagyon hypolt, népszerű sorozatoknál szokott ez a fanatikus akkor miért nézed hozzáállás meglenni, de általánosságban sokkal elfogadóbb a társaság a negatív kritikákkal.

 

Ti sithek vagytok és csak végletekben tárgyaltok a sorozatról. :lol: Ha valakinek nem 10/10 a véleménye egy részről (esetleg 9/10), akkor az fröcsög és direkt lehúzza.

Pedig nem. Szinte soha nem szoktam számszerűsíteni a véleményemet sorozatokról, de az amit ti itt tömény negatív lehúzásnak vesztek az nem azt jelenti, hogy 1 vagy 2/10-re tartok egy részt. Csak egyszerűen - ez az évad semmi képen - nem jobb egy közepesnél. A sorozat máig egyik, ha nem a legjobb részének a 1x15-ös Trespasst tartom. Érdekes, izgalmas rész anélkül, hogy valami magasztos a saját súlya alatt összeomló felesleges üresjáratokkal kitöltött történet akarna lenni. Amivé szerintem - főleg idén - sajnos a TCW vált. Ilyen szempontból Filloniék tanulhattak volna a Tartakowsky féle CW-től. Néha túl kevés sokszor viszont túl sok nekik a húsz perces epizód. Az évad legjobb rész a The gathering volt, ami magában fantasztikus lett volna, de azt is túlhúzták egy olyan sztorivá, ami összességében inkább átlagos lett.

 

[Mérhetetlenül nagy OFF.]

"Ez mit akar jelenteni? Egy sorozat nem azért bukik meg, mert 10 nézőből 2 rosszat ír róla. Hanem mert 100 nézőből 80 rossznak tartja, de nem írja le a neten, csak simán nem nézi meg a következőt részt, így elkaszálják."

Azt, hogy a mai nézőknek semmi sem jó. Mindenki csak kritizál. Sokan úgy ülnek le megnézni bármit is, hogy "húúú, én ezt most hogy szét fogom kritizálni az interneten." Manapság már mindenki filmkritikus. Olyan dolgokat kritizálnak, amibe belátásuk sincs, mondhatni érveiknek nincs létjogosultsága. Ha felmegyek a Sorozatjunkie-ra, sosem azt fogom olvasni, hogy valami miért jó, hanem hogy mik voltak a hibái. Hogy lehet úgy leülni nézni valamit, hogy csak a hibákat keressük? Miért nem lehet egyszerűen csak szórakozni? Csak néhány példa. A Hősök harmadik évadában kritizálták, hogy mennyire követhetetlen a tempója, a negyedik évadban ebből visszavettek, utána az volt a baj, hogy túl lassú. Megvoltak a maga hibái, kétségtelen, de nem volt rossz sorozat. Vagy ott van a Terra Nova. A kezdetektől fogva megmondták, hogy ez egy családi dráma sorozat lesz sci-fi környezetben. Az emberek ennek ellenére is valami mást vártak tőle és mivel a sorozat megcáfolta a fiktív elvárásaikat, le lett húzva. Pedig a kezdetektől fogva megmondták, hogy nem az lesz. (Helyenként mégis túlteljesítette önmagát.) Méltatlanul el lett kaszálva, mert a nézők saját hülyesége megölte. A másik, amikor egy évadot azért kritizálnak, hogy ez már nem ugyanaz, mint azelőtt. Ha meg ugyanaz marad, akkor meg az a baj, hogy semmit sem változik. A mai nézőnek már semmi sem jó és nem a sorozatokban kell feltétlenül keresni a hibát, hanem a nézők hozzáállásában. Most hirtelen mindenki imádni kezdte a The Walking Deadet, mert volt pár mozgalmasabb, zúzósabb része és amikor megint vannak karakterközpontú részei, amik a sorozat esszenciáját képviselik, lehúzzák, hogy már megint nem történik semmi. Ma még imádják, de jövőre már úgy fognak fröcsögni, mint annak a rendje.

ON

Erre csak azt tudom írni amit kb. winnie szokott és amit erre is írna. Az ember nem úgy ül le alapból, hogy csak azért nézzen meg valamit, mert kritizálni akarja meg a hibákat keresni. Csak megnézni és ha vannak hibái akkor annak hangot ad.

A Terra Nova sem azért lett elkaszálva, mert a neten negatív lett a visszhangja. Hanem mert scif környezetben játszódó családi szappanak is szájbarágós blődség volt, és ezt a nézők nem tolerálták. El is szivárgott annak a maradéknak a jó része is, aki a nem túl erős pilot után még maradt. Az, hogy neked bejött az jó, de attól te még a kisebbség tagja vagy. Mert ha nem is ezekkel a számokkal, de amit fent írtam a nézi és hozzászól dologról az még igaz.

Nem lett mindenki filmkritikus, csak a net elterjedése előtt valószínűleg sem te, sem senki más nem járt több száz, vagy több ezer tagú filmklubbokba, ahol mindenki elmondta volna a véleményét. A net viszont erre lehetőséget ad, és a pozitív hangok mellett a negatívok is megvannak.

"Ha felmegyek a Sorozatjunkie-ra, sosem azt fogom olvasni, hogy valami miért jó, hanem hogy mik voltak a hibái."

Ez mondjuk durva általánosítás. Én legtöbbször követem az általam nézett sorozatok kibeszélőit és jellemzően a pozitív vélemények vannak többségben. Sőt, van ahol szinte csak elvétve van negatív hang.

 

Én sem azért nézem még mindig a TCW-t, mert szeretem kritizálni. Ha így lenne itt lettem volna minden rész után és három oldalas esszékben fikáztam volna. Hanem mert vannak jobb momentumai, sajnos számomra egyre kevesebb, és minden történet szál után reménykedem, hogy hátha a következő sztori jobb lesz. Illetve ha már egy összefüggő részes sztoriba bele kezdtem, akkor annak kíváncsi voltam a végére.

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Briliáns! Ha itt érne véget a sorozat, tökéletes lenne. A Jedi Tanács a szememben minden ponton elérte a mélységet. Így kicseszni Ahsokával... Army of the Darkness, jól mondta Barris. Tényleg csak Obi-Wan az egyetlen köztük - ami azért is szomorú, hiszen Yoda is ott van -, aki képes a sarkára állni, de hát az új tag ne ugasson, hamar semmibe is vették a szavait.

De az is mekkora már, hogy Jedi harcol Jedivel a Templom falai között.

Vagy a (koncepciós)per, a Birodalom díszletei között, Tarkin az ügyész, Palpatine az elnök... A Jedik meg nézők... Úr isten, hová süllyedtek a béke és igazság őrzői? :facepalm:

De az epizód két legnagyobb jelenete Ahsoka kizárása, és a visszavételének visszautasítása volt. Tudtam, hogy ezt teszi, én sem mentem volna vissza. Ebbe a velejéig rohadt Rendbe ha puskával kényszerítenek, akkor sem. Mindent elárul róluk, hogy a kislányt, akit ők vettek maguk közé, akiért felelősséggel tartoznak egyszerűen kirúgják maguk közül és odavetik a farkasoknak. És aztán meg csak nézik, az első sorból.

Az is nagyon szép volt, amikor Ahsoka mondja, hogy tudja, hogy Anakin megérti. Aztán elsétál a naplementébe, és mellé a zene. Könnyek szöktek a szemembe. Ahsoka nagyon nagy Jedi lehetett volna, de a Tanács hülyesége miatt sosem válhat azzá.

 

Vagy mégis? Mert így esélyt kap a túlélésre. Már nem a Rend tagja, sőt, sosem lett lovag, innentől kezdve a 66-os semmiféleképpen sem vonatkozhat rá. Sőt, a parancs kiadása idején jó eséllyel távol is lehet a klónoktól. Esélye van túlélni a Birodalom születését, de akár azt is. És ha valakinek, hát Ahsokának ott lenne a helye Luke Skywalker mellett.

 

Valaki baromira nyakon vághatná Tarkint és Windut egy fénykarddal. :angry:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ami azt jelenti, hogy nem objektív érvek lesznek/lennének a cáfolat alapjai, hanem hogy szeretitek a sorozatot, így nem is vagytok hajlandóak látni a hibáit. Minden csoda szép, minden rész 10/10-es.

 

Szóval ez némileg ellentmond szerintem a fentebbi idézetednek.

Igen, van egy aprócska ellentmondás, de értelmes emberek lévén pontosan tudod, hogy mit akartam neked ezzel mondani. Pontosan ez az a kukacoskodás, amit az itteniek nem szeretnek. A lényeg felett szemet hunysz, az apró hibákba belekötsz. Ráadásul olyan dolgokat hozol fel újra, amiről már korábban is beszéltem, pont a lényegét nem fogtad fel annak, amit mondtam.

Szerkesztve: - KisKósa
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, van egy aprócska ellentmondás, de értelmes emberek lévén pontosan tudod, hogy mit akartam neked ezzel mondani. Pontosan ez az a kukacoskodás, amit az itteniek nem szeretnek. A lényeg felett szemet hunysz, az apró hibákba belekötsz. Ráadásul olyan dolgokat hozol fel újra, amiről már korábban is beszéltem, pont a lényegét nem fogtad fel annak, amit mondtam.

Kezdem elveszti a fonalat. Milyen komoly lényeg fölött hunyok szemet? Megfoghatatlan, általános dolgokról beszélsz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kezdem elveszti a fonalat. Milyen komoly lényeg fölött hunyok szemet? Megfoghatatlan, általános dolgokról beszélsz.

Akkor nézd meg azt, amit Dzséjt írt. Ő is észrevette ugyanazt, amit te és ő in-universe módon az epizód egyik fontos erényeként tartja számon, míg te ugyanazt töketlenné degradálásnak látod a készítők részéről. Az éremnek a két oldala. Ugyanazt látjátok, a különbség csak az, hogy neki tetszik, neked meg nem. És te azt hiszed, azért vagy leszólva, mert neked nem tetszik, tévedsz. Nekem is volt már olyan, hogy nem tetszett egy-egy rész, minden évadban előfordult, az ötödikben többször is, ennek ellenére nem emlékszem, hogy Ody valahányszor is letépte volna a fejem érte, amiért ennek hangot adtam. Mert nem volt fröcsögésre hajazó stílusom és nem kötöttem bele ott, ahol tudtam, csak azért, mert nem tetszett. (Most komolyan, azon fenn kell akadni, hogy máshogy áll a nap, könyörgöm?) Egyeseknél ez bicskanyitogatásra adhat okot. Nálam nem, mert eléggé toleráns vagyok, ezért a legharsányabb ellenkommenteket sem tőlem fogod kapni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

(Most komolyan, azon fenn kell akadni, hogy máshogy áll a nap, könyörgöm?)

Azért egy technikai bakit, meg egy tök másról szóló általános véleményt összemosni azért nem gyönge.

Ez olyan mintha szerinted a új reményt azért tartanám rossznak mert a rohamosztagos beveri a fejét.

 

A Tanács kapcsán szintén két külön álló dolgot mosol össze. Dzséjt csak a jelenetre írja, hogy jó volt, de arról neki is ugyan úgy negatív a véleménye, hogy a Tanács gyakorlatilag szó nélkül oda veti Ahsokát Palpi és Tarkin színjátékába áldozatnak.

Szerkesztve: - Llew
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért egy technikai bakit, meg egy tök másról szóló általános véleményt összemosni azért nem gyönge.

Ez olyan mintha szerinted a új reményt azért tartanám rossznak mert a rohamosztagos beveri a fejét.

Nincs szó összemosásról, csak egy megemlített példa volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nincs szó összemosásról, csak egy megemlített példa volt.

De nem példa semmire, mert semmi köze a véleményemhez. Ugyan olyan technikai megállapítás, mint amit te írtál, hogy a trailerhez képest átszínezték Anakin kezében a zöld fénykardot kékre. A te logikád alapján ettől a véleménytől most akkor te is kötözködővé váltál és a te részről alkotott megítélésed is negatív lett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.