Ugrás a kommentre

4x08 - Jedi Night


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

8. rész - Jedi Night / A Jedi alkonya

 

epguider407.jpg

 

Írta: Dave Filoni, Henry Gilroy

Rendezte: Saul Ruiz

 

Helyszín: Lothal

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

Ryder Azadi - Clancy Brown

Arihnda Pryce kormányzó - Mary Elizabeth McGlynn

Rukh - Warwick Davis

Wilhuff Tarkin nagy moff - Stephen Stanton 

Mart Mattin - Zachary Gordon

Jai Kell - Dante Basco

LS-261

C1-10P "Chopper"

 

Történet

A lothali támadás kudarcba fulladt, a Szövetség pilótái meghaltak, Hera Syndulla tábornok pedig Thrawn és Pryce fogságába esett. Kanan, Sabine és Ezra a fővárosba mennek, hogy kiszabadítsák barátjukat.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az epizód eredeti címe "Ascension: Part One" lett volna.
- Pryce kormányzó adattáblája a Hera Syndulla vallatása során használt kínpadot szépítően "információszerző szerkezet"-nek írja le, Pryce pedig az "alkalmaz" gombot nyomja meg rajta.
- A szerkezetet némileg módosították az első évadban látott kínpadhoz képest, amelyet a Birodalom használt Kanan Jarruson.
- A loth-denevérek azóta részei a lothali állatvilágnak, mióta három évvel ezelőtt első ízben említették őket a Battle to the End c. Star Wars Lázadók könyvben. Először a 4x07 Flight of the Defender  részben szerepeltek, most pedig fontos szerepet játszanak a lázadók beszivárgásának tervében.
- A Lothal ökológiai pusztulása késztette arra a loth-denevéreket, hogy immár a városokat is megközelítsék. Bizonyos értelemben, a Birodalom nyitott ajtót a lázadóknak.
- Tarkin megemlíti Orson Krennic "Csillagpor" programját, amely utalás a fejlesztés alatt álló Halálcsillagra. Tarkin szkepticizmusa a politikai viselkedésének része. Csak azt követően vállal felelősséget a Halálcsillagért, hogy látja annak működőképességét a Zsivány Egyesben. Máskülönben, óvatosan tartja a távolságot tőle.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Kanan Jarrus koncepció rajz I

 

2.jpg

Zeb és Chopper koncepció rajza

 

3.jpg

Kanan és Hera I

 

4.jpg

Kanan halála 

 

5.jpg

Hera Syndulla koncepció rajza

 

6.jpg

A Lothal-i üzemanyag állomás

 

7.jpg

A vitorlázó szerkezet koncepció rajza

 

8.jpg

Sabine TIE pilóta uniformisban

 

9.jpg

Kanan Jarrus koncepció rajz II

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 4x07 - Jedi Night

:cry::cry::cry:

Kanan Jarrus eggyé vált az Erővel. Sejthető volt már a rész előtt is, és az egész rész azt sugallta, hogy Kanan ideje eljött, s ezt maga is tudta. De akkor is, egy részem nem hitte, hogy egy Disney XD-n futó animációs sorozatban megölik az egyik főhőst, és szinte minden porcikám remélte, hogy Kanant valahogy máshogy írják ki a történetből, mert nekem ő volt a kedvencem a sorozatban. Egy még a fénykardját is rejtegető, a Jedi elvekkel meglehetősen szembemenő cowboyból Jedi lovag, majd Jedi mester lett, aki végre megtalálta a helyét a Galaxisban, erre tessék. Filoniék ezúttal is félreérthetetlenné tették, hogy Kanan halott. Akárcsak a Főinkvizítor, ő is olyan pusztítás áldozatává vált, amit esélytelen, hogy túlélt volna.

Persze ez valahol jó, így érthetőbb, hogy miért Luke az utolsó Jedi. Yodáról tudjuk, hogy figyelte Kanan és Ezra ténykedését, és ezt valószínűleg ő is megérezte.

Szomorú rész lett, na, talán az SW animációs epizódok sorában a legszomorúbb. A TCW öt és a Rebels eddigi 3,5 évada alatt nem volt arra példa, hogy ilyen kaliberű hős vesszen oda, a sztori egyik főhőse. Sokszor mondtuk, hogy nem merik bevállalni, nem is merték, legalábbis a Twilight of the Apprentice-ben nem is, de most igen. Egyelőre nem is tudok többet írni, még fel kell dolgoznom, hogy megölték az egyik hősömet, akiért drukkoltam. :(

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, nehéz beszélni a részről, én is csak a történtek horderejére tudok gondolni. Sajnos belfutottam, mint írtam is, de mégis reménykedtem, izgultam az utolsó percig. Kanan meghalt. Hááát...basszus nagyon szomorú ez. A kis csapatra nézve is. Gondolkodtam, hogy talán Vader trófeája lesz. Erre a senki Pryce-é! Bosszankodtam, hogy miért. Aztán rájöttem hogy azért jó ez mert tiszta. Nem kell Vaderre mégjobban haragudnunk, van már a rovásán elég. Pryce egy senki. Csak odalövetett.

Kanan a valaki! Egy szép, színtiszta önfeláldozás az övé! Bárki megtette volna aszerelméért, a családjáért. Ez az apák dolga!

Szép volt Kanan-mester! Gazdagabb a saga a karaktereddel, köszönünk mindent.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pár észrevétel, csak így címszavakban. Kanan anno azzal fedte fel Jedi mivoltát Hera előtt, hogy az Erővel elkapott egy a lány felé zuhanó hidat. Szépen bezárult a kör, hogy utolsó pillanatában hasonlómód menti meg. Amúgy a jelenet szerintem piszok jól sikerült. A látvány, a zene, ahogy Kanan szeme kitisztul, mintha csak azt szimbolizálná: utolsó pillanatában megvilágosult, újra kristálytisztán lát mindent. Ilyenkor annyira sajnálom, hogy a halhatatlanság sok Jedi előtt rejtve maradt. Igen, Luke, Yoda, Obi-Wan és Qui-Gon megérdemelték a felemelkedést, de Kanan is megérdemelte volna, hogy szellemmé váljon.

Spoiler

Bár Dume által lehet valamilyen módon ez is lehetségessé vált? Kíváncsi vagyok, milyen jelentősége lesz annak a kőnek. Érdekesek a kézjelek rajta, vajon mit jelenthetnek? Ezra szavai alapján az egységet, de hogyan?


És akkor itt az Uralkodó, aki mintha elkezdett volna személyesen érdeklődni a Lothal irányába. Eddig csak egyszer került kapcsolatba a szereplőkkel, amikor Vader Ahsoka felfedezése után rátelefonált. Most viszont raportra hívta Thrawnt, és tuti nem csak a Defenderek miatt. Eleve azzal kezdte Vader anno, hogy az Uralkodót nagyon érdekelni fogja a Jedi templom titkai. De mit rejt az a templom?

 

Spoiler

Nyilván Mortishoz kapcsolódik majd valahogy, ahogy azt a trailerben láttuk. Van egy felvetésem ezzel kapcsolatban: lehet, hogy az, hogy Anakinék jóvoltából az Atya, és Fiú és a Leány meghaltak, károkat okozott az Erőben, és most Ezrának valahogy ezt kell helyreállítania? Ezrából talán egy új Atya válik? És az is érthető lenne, Palpatine miért érdeklődik egy olyan nagy hatalmú hely iránt, mint Mortis.

 
Apropó, Tarkin mekkora egy farok már! Hát milyen lesújtó véleménnyel van Krennic házi projektjéről, bezzeg, amikor már biztosan üzemel a Halálcsillag, egyből kirúgja a vezetői székből az igazgatót. Ahányszor megjelenik Tarkin, annál nagyobb sz*rházinak mutatkozik. Azért érdemes összevetni ezt a két megszólalását:

"In my view, Director Krennic's project has been nothing, but expenses and excuses for years on end." - Mondja ezt ugye most, mintha csak azt hirdetné: hát nekem ehhez semmi közöm, sőt előre megmondom, hogy sehová sem vezet, szóval tessék Thrawn, én támogatlak, szerezd meg az Uralkodó jóváhagyását.

"I will tell him that I will be taking control over the weapon I first spoke of years ago effective immediately." - Mondja a Rogue One-ban, mintha csak ezt hirdetné: amúgy én találtam ám ki ezt az egészet, én aratom le a babérokat, nem te, te kis köcsög.

Hát basszus, ha Thrawn Defender tervezete sikerrel járna, szerintem Tarkin őt is kirúgná a francba, aztán kiderülne, hogy amúgy az is az ő lángelméjének szüleménye.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem Dume topicba szántad ezt a hsz-t?

Legalábbis az eleje biztos arra reflektál. De bajos elválasztani a két részt fejben, annyi szent... :)

A spoileres felvetésed részben az enyém is. Bár konkrétan nem jöhet már be az amit én írtam, de közvetve még bejöhet.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szomorú rész lett, na, talán az SW animációs epizódok sorában a legszomorúbb. A TCW öt és a Rebels eddigi 3,5 évada alatt nem volt arra példa, hogy ilyen kaliberű hős vesszen oda, a sztori egyik főhőse. Sokszor mondtuk, hogy nem merik bevállalni, nem is merték, legalábbis a Twilight of the Apprentice-ben nem is, de most igen.

Minden egyes szóval maximálisan egyetértek. Ennél szomorúbb animációs SW epizód még nem készült. Nem én vagyok itt a fórumon a Rebels legnagyobb rajongója, de most emelem a kalapom Filoniék előtt. A befejezés ott van az egész SW kánon legemlékezetesebb pillanatai között.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Köszi Donát, hogy bedobtad spoiler mögé az egészet, nagyon összemosódott és érzelmileg fel is kavart az epizód, így totál összefolyt az egész. Észre sem vettem, hogy néha a DUME-ról írok. Kijavítottam, átragtam, ami csak oda tartozik, és spoiler mögé tettem, ami ide is kapcsolódik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

21 perccel korábban, Bomarr írta:

Minden egyes szóval maximálisan egyetértek. Ennél szomorúbb animációs SW epizód még nem készült. Nem én vagyok itt a fórumon a Rebels legnagyobb rajongója, de most emelem a kalapom Filoniék előtt. A befejezés ott van az egész SW kánon legemlékezetesebb pillanatai között.

Egyetértek én is. Pont emiatt azt mondom: hálaisten epizód volt. Nagyon kellett már a Rebelsnek. És ahogy Kanant kiírták, az zseniális volt.

2 perccel korábban, Dzséjt írta:

Köszi Donát, hogy bedobtad spoiler mögé az egészet, nagyon összemosódott és érzelmileg fel is kavart az epizód, így totál összefolyt az egész. Észre sem vettem, hogy néha a DUME-ról írok. Kijavítottam, átragtam, ami csak oda tartozik, és spoiler mögé tettem, ami ide is kapcsolódik.

Nincs mit! Nem mertem végigolvasni, így egyszerűbbnek tűnt. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érzelmileg nagyon megterhelő rész volt. Én szerencsére nem futottam bele előzetesen spoilerekbe így nem tudtam, hogy mi fog történni, de az epizód során végig azt éreztem, hogy ez bizony Kanan hattyúdala. Valahogy olyan volt az összes jelenetben, mintha búcsúzni készülne, mintha készen állna rá, hogy ő innen bizony tényleg lehet, hogy nem jön vissza. A Herával való kapcsolata, a ki nem mondott érzések... itt is azt éreztem, hogy azért mondja ki, azért tárja fel önmagát így Hera előtt, mert már lélekben felkészült rá, hogy meghalhat. Az egész egyszerre nagyon szép és nagyon szomorú is volt egyben. Ezzel együtt összességében nem egy értelmetlen halál volt az egész, hanem a küldetés végül sikerrel járt, még ha áldozattal is. Persze a perspektíva relatív voltára is jól mutatott rá ez a haláleset: a Birodalom szempontjából egyetlen lázadó (még, ha jedi is) halála nem mérhető ahhoz a kárhoz ami őket érte Lothalon, főleg úgy, hogy még Thrawn projektjének is keresztbe tettek, a másik oldalról nézve viszont mindig azt láthattuk, hogy a hőseink mindent megúsznak, most pedig átélni, átérezni a hozzá közel állókon keresztül, hogy egy ember halála is mekkora tragédia így nagyon szemléletes volt.
Számomra is az egyik legszomorúbb animációs SW epizód volt ez, talán még a TCW 6. évadából az Orders volt hasonló hatással rám, bár ez azért volt szívbemarkolóbb, mert ott tudtuk a végkifejletet Fives és a klónok számára, míg itt valamelyest nyitva voltak azért a lehetőségek. Egyébként a végén az outro-nál az, hogy nem volt semmi hang, hanem némán emészthettük az eseményeket és emlékezhettünk Kananra, nekem egy kicsit a 24-et juttatta eszembe a silent clockkal, amit akkor tettek be, amikor valamelyik fontosabb szereplő meghalt. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, csoli1138 írta:

Sanszos. Érdekes, hogy először egyértelműen hónak véltem, és már a hsz-t pötyögtem, mire felötlött bennem a másik/valószínűbb megoldás!

Valószínűleg a hamu/pernye ami a robbanás után keletkezett. Durva.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett ez a rész. Tényleg megérte rá várni. Az biztos hogy Kanan beáldozásával már senki se nevezheti Filoniékat a hőseik meghalasztásának terén bevállalósnak. Ráadásul az a Jedi igazi hősi halált halt. Igazán sajnálom hogy eltávozott. :(

Szerkesztve: - Rog
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hihetetlenül érzelem dús volt ez az epizód. A legdrámaibb, a legmeghatóbb rész, amit eddig a sorozatban láttam. Valahogy éreztem, hogy itt lesz tragédia. Amikor Hera végre bevallotta az érzéseit, az gyönyörű volt. Valahogy éreztem, hogy ezután jön majd a baj. Kanan áldozata és halála nagyon megható és jelentőségteljes. Megmentette a szerelme és a barátai életét. Jedihez méltó módon távozott. Bekerült a legnagyobb Jedik sorába. Az áldozata nem volt hiábavaló. Az utolsó jelenetek közben a könnyeim is kicsordultak. Abban valahogy biztos vagyok, hogy ez volt az utolsó ilyen főszereplő halál.

Érdekes, hogy Kanan áldozata részben Revan áldozatára emlékeztetett, igaz a körülmények több ponton eltérnek, de mindketten a cselekedetükkel új reményt adtak a szerelmük és mások életének.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Döbbenet! Pedig sejtettem már mi lesz, de hogy így... Hivatalosan is Pryce lett az általam leggyűlöltebb birodalmi tiszt a sorozatban. Itt még pluszban a szadista hajlamait is kiélhette. Velejéig romlott nő, aki minden résszel egyre lejjebb csúszott míg végül elérte a pöcegödör alját.

 

Kanan halála... Szerintem már a rész elején tudta mi lesz, ezért is búcsúzkodott később. A Lothwolf ahogy nézte, és azok a hangok....biztos vagyok benne, hogy Kanan előre tudta, hogy meg fog halni. Maga az esemény kellően drámaira sikeredett. Animációs arcokon  ekkora érzelmeket talán még nem is láttam. Ezra és Hera félelemtől eltorzult arca nagyon megható volt. Maga az akció egyébként tökéletesen haladt mint általában, de a vége az most nem a szokásos módon alakult. :( Sajnálom Kanan-t, mert bár nem volt a kedvenc szereplőm, mégis nagyon csíptem. Az Erő legyen vele és remélem, valamilyen formában találkozunk még vele.

 

Meg kell jegyeznem, hogy ez a rész az egyik legfelnőttesebb epizód volt a Rebels/TCW viszonylatban. Kínzás, komoly párbeszédek és az egyik főszereplő hősies halála. Ezek tették méltó társává ezt a részt az Umbara szálnak, vagy Ahsoka kálváriájának a TCW végén. De tovább megyek: Kanan halála talán még egy hajszállal ezek fölé is emeli.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Á, Ahsoka túlélése már annyira be lett lengetve! Meg egyébként pl. ez a rész sokkal jobban felépíti Kanan halálát, mint a Twilight of the Apprentice Ahsoka-ét, főleg, hogy azért az egész 2. évad szerintem eléggé alulhasználja őt. Csalódás volt az ott, meg kell mondjam. Pedig az egyik legtöbbször általam újranézett rész a Twilight of the Apprentice. Csak abban bízom, hogy tényleg nem hal meg Ahsoka.

 

De ez most baromi erős volt. Egy dolgot emelnék ki, amit már megtettetek feljebb: Kanan látni kezd az utolsó pillanatokban. Ennél egyszerűbb és finomabb megoldást keveset láttam a sorozatban. Nagyon-nagyon tetszik.

 

Am Kanan volt az a szereplő, akinek a halálát kb. már az első évad végére is el lehetett képzelni. Meg azóta kb. minden sejthetően jelentősebb, vízválasztó rész (Siege of Lothal, évadzárók, Steps into Shadow, Zero Hour) előtt. Ahhoz képest jól bírta! :clap: Amúgy a sorozatzáró rész címe, talán az nem spoileres, megelőlegezi, hogy marad valami a csapatból, és ez tényleg úgy fel volt építve, hogy nehéz elképzelni, hogy még lesznek ilyen halálok. Bár én azért Kallus-ét el tudom képzelni sajna...

 

A Dume-ban kiderül, hogy Kanan akciója sikeres volt, és van értelme folytatni a lázadást Lothalon, így jöhet az össznépi Lothal-ozás, jöhet majd Rex, Kallus, Hondo, Wolffe, Gregor, Vizago, talán még a mandik, Syndulla-ék is tiszteletüket teszik a végjátékban.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kanan. :( Ilyen egy Jedi, vagyis ilyennek képzeltem el. A háttérben marad, onnan irányít csendben, de ha kell, akár az életét is adja a szeretteiért, barátaiért, vagy a jó ügyért 

Mekkora kontraszt van közte és a TCW-s jedi tábornokok között és mennyire igaza volt anno Barriss Offee-nak is. 

Sohasem volt  kedvenc sorozatom a Rebels, de ezzel, hogy meglépték Kanan halálát, illetve, hogy annyira mély érzelmeket sikerült a vászonra vinniük, kilépett a gyerek sorozat sémából. Kicsit sajnálom, hogy ennek is vége lesz. 

Szerkesztve: - M.Laci
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Üdv :) Csatlakozom az előttem szólókhoz, hihetetlen érzelemdús epizód volt, nem is tudom hányszor néztem már újra, főleg a végét. Kanan tényleg a legnagyobb Jedik közé csatlakozott. Hatalmas a fejlődés amit ő is bejárt. Érdekes az epizód címadása is, mivel ahol Kanan először megjelenik az az Új HAJNAL című könyv.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem a farkasok tudták mi lesz Kanan sorsa. Ezért is figyelte a fehér farkas a rész elején. Talán várták már DUME-ot. Egyébként egy olyan Erőre érzékeny helyre mint a Lothal, szépen beleillenek ezek a farkasok. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tegnap éjjel értem rá megnézni a két új részt. Eléggé meglepett Kanan halála, nem gondoltam volna, hogy egyből meghúzzák a szünet után, de egyáltalán nem bánom, sőt tetszett. Ennyit erről, hogy egy "mesében" úgysem fogják megölni akármelyik főkaraktert is. Hatalmas tettet hajtott végre Kanan, de kicsit mégis méltatlannak érzem a halálát valami... "személyesebb" (lehet nem jó szó) halálnak jobban örültem volna ha valaki közelebbről végez vele, pl. Rukh harcban vagy Pryce/ Thrawn kivégzi.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Donát írta:

Amúgy erre az egy részre mi értelme volt megvariálni Kanan haját? Nekem pl. fokozta volna a drámát, ha Kanan olyan külsővel hal meg, ahogy a vaksága óta megszoktuk.

 

Erre a válasz ott van a Rebels Reconban :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.