Ugrás a kommentre

4x09 - DUME


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

9. rész - DUME / DUME

epguider408.jpg

 

Írta: Dave Filoni, Christopher Yost

Rendezte: Sergio Paez

 

Helyszín: Lothal

 

Szereplők:

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

Ryder Azadi - Clancy Brown

Arihnda Pryce kormányzó - Mary Elizabeth McGlynn

Rukh - Warwick Davis

Mart Mattin - Zachary Gordon

Jai Kell - Dante Basco

Alton Kastle - Steve Blum

Dume - ???

C1-10P "Chopper"

 

Történet

A Ghost legénysége gyászolja Kanant. Hera mindenkitől elvonul, csak Choppert engedi közel magához. Sabine és Zeb elindulnak, hogy bosszút álljanak barátjukért, Ezra pedig - nem teljesen saját akaratából - új feladatot kap az Erőtől és a Lothal őslakóitól.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az epizód eredeti címe "Ascension: Part Two" lett volna.
- A korai tervek szerint, Zeb többször is megütötte volna Rukh-ot, miközben a következőt mondja neki: "Elég... volt... belőled!", ami utalás a Star Trek: Spock nyomában c. filmre, ahol James T. Kirk mondott hasonlót klingon ellenfelének.
- További filmes utalás, amikor Rukh visszanéz Zebre a távcsövén keresztül. Ez a Hátsó ablak című film előtt tiszteleg.
- Az epizódban első ízben tűnik fel Dume, a legnagyobb loth-farkas. A neve és a homlokán látható jel egyezik Kanan valódi nevével és a vállpáncélján látható jellel.
- Rukh láthatatlanságának effektje hasonlít a holografikus álcázó mátrixhoz, mely A klónok háborúja negyedik évadában volt látható. A kapcsolat hasonló technológiát sejtet.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Ezra és a Loth-farkasok 

 

2.jpg

Hera Syndulla koncepció rajz 

 

3.jpg

Ezra Bridger koncepció rajz 

 

4.jpg

Lothal koncepció rajza 

 

5.jpg

Kalikori koncepció rajz 

 

6.jpg

A Lothal-i felégetett puszta 

 

7.jpg

A szikla oltár

 

 8.jpg

A "kulcs" kő koncepció rajza 

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha a Jedi Rendet kiirtják és a Sith-ek megalapítják a Birodalmat, akkor is ott a remény. Ha a Zsivány Egyes teljesen elpusztul és a lázadás komoly veszteségeket szenved, akkor is van remény. Az Ellenállást felszámolja az Első Rend és egy legenda is meghal, akkor is marad remény. És ha a lázadás elveszti az egyik hősét, akkor sincs veszve a remény. Így tudnám leírni ezt a részt.

Komoran indul, nem csoda. Ezra elvesztette a mesterét, Hera a szerelmét, Sabine az apafigurát, Zeb és Chopper a barátját, a Kísértetek a vezetőjüket. Nem csoda, hogy mindenki búskomor, bosszúra vágyik és tanácstalan. Ki-ki a maga módján dolgozza fel. Sabine és Zeb elmennek robbantgatni, Hera félrevonul, Chopper a gazdáját vigasztalja, Ezra meg bajba keveredik. Utóbbi a legérdekesebb, hiszen az utolsó, még porondon lévő Jedink eltéved a Lothalon és álmában(?) loth-farkasokkal beszél, köztük eggyel, ami magát Dume-nak nevezi. Ez már önmagában felvet egy kérdést: ő Kanan? Vagy csak a véletlen műve, hogy ez az óriási farkas is Dume? Esetleg az Erő manifesztálódott ily módon, hogy üzenhessen Ezrának? Egyáltalán mennyi volt igaz, és mennyi álom? Nagyon érdekes jelenetsor.

És amit magában hordoz, az is. Úgy néz ki, Yoda jó nagy sz*rba keverte hőseinket, már ha Ezrának igaza van, és tényleg minden Malachoron romlott el. Amiben így hirtelen van értelem. Akkor fedezték fel a Sith-ek a Jedi templomot a Lothalon, amikor hőseink választ keresve visszatértek. A Malachoron vesztették el Ahsokát, a lázadás egyik vezetőjét és az egyik utolsó Jedit. Kanan megvakult és újra rászabadították a Galaxisra Darth Mault, aki azért elég jelentősen megnehezítette hőseink életét és kis híján eljutott Luke-hoz - arról nem beszélve, hogy az ő sugallatára aktivált véletlen egy tömegpusztító fegyvert Ezra.
Úgy érzem, kezd itt összeállni egy kerek egész dolog, ami azzal kezdődött, hogy hőseink másodszor is beléptek abba a templomba. És ott van valami, ami úgy néz ki, károkat okoz, ki tudja, talán magában az Erőben? Nagyon érdekes ez a vonal.

Nagyon tetszett, ahogy Thrawn kiosztotta Price-t. A hülye lúvnyája, hát azt hitte, el tudja titkolni azt az apróságot, hogy tönkretette a Defender-gyártást? És még ünnepséget is szervez a marhája? Jézusom! Nem hiszem, hogy zsebre fogja tenni azt, amit Thrawntól eztán kap. Örülhet, ha ép bőrrel megússza, és nem tesz egy látogatást Kesselen, vagy nem öleti meg a főadmirális.

Rukh-ot jól elkalapálta Zeb, bár én díjaztam volna, ha ki is nyiffantják. Ez a "megkíméljük a láthatóan legveszedelmesebb ellenfeleink egyikét" elv nagyon gáz, és úgy visszaüthet, hogy ihaj. Főleg, ha Rukh még a szívére is veszi, hogy szó szerint bohócot csináltak belőle. Á, nem fogja fűteni a bosszúvágy, dehogy... Miért nem lehetett addig ütni, míg a vasat? Amíg meleg. Aztán, ha kihűlt, akkor máris egy gonddal kevesebb.

És ami nagyon-nagyon tetszett, az Hera és Chopper két közös pillanata. Tudjuk milyen Chop alapból, de ha tragédia történik, mindig átváltozik gondoskodó droiddá. Ott volt Ezrának is, amikor megtudta, hogy a szülei meghaltak, és most ott volt Herának is. Ilyenkor nagyon tudom szeretni ezt a kis droidot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kanan szelleme lengte be az epizódot. Egyetértek az előttem szólóval. A Farkasok visszatértek. Valóságosak voltak, mármint a manifesztációjuk kétséges, Ezra kézzelfogható nyomra bukkant a következő lépést illetően általuk.

Kanan régi vállvértjének szimbóluma volt a Dume nevű farkas orrán. Szóval valamilyen formában Kanan még jelen van!

Én is reméltem, hogy Zeb megöli Ruhk-ot. Legközelebb! ;) Nagyon kíváncsi vagyok hova/mire jut Ezra ezzel az útmutatással.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Két dolog:

Szerintem tudjátok, mennyire rühellem Choppert. De az a jelenet, amikor megfogja Hera kezét - konkrétan rázott a hideg. Nagyszerű jelenet. 

 

Price: érdekes párhuzam a karakterében, hogy a Thrawn könyvben - és itt most aki még nem olvasta, és nem akarja tudni, ne figyeljen - szintén egy hatalmas robbantással tusolta el egy stiklijét, és Thrawn akkor is gyanakodott, de bizonyítani nem tudta a dolgot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez is egy érdekes rész lett a farkasokkal meg a Jedi templom titkának emlegetésével. Nagyon kíváncsivá tettek a behemót szavai.

Egyedül "Hidas" farkasokkal való üldöztetése nem jött be. Kicsit elnyújtottnak éreztem.

Remélem a kormányzó bige jól meg lesz büntetve. :evil:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szomorú hangulat lengte be az epizódot.

Ami jó volt. Kanan áldozatát még jobban hangsúlyozták. Price alaposan benézte a dolgokat, Thrawn elég dühös a kormányzó hibája miatt. Egyértelmű, hogy a főadmirális úgy véli, Kanan halála nem ért annyit, hogy elveszítsék az üzemanyagot, ami a projekt megtorpanásához vezet.

Ezra álma, a farkasok és a Jedi Templom rejtélye tovább fokozódik. Ez a szál érdekel a legjobban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kíváncsi voltam miként fogadják a hírt a Lothal-i lázadók. Nos, az élet nem áll meg menni kell tovább. Viszont a Ghost csapata teljesen szétesett. Hera magába roskadt, Zeb és Sabine bosszút forral, Ezrát elcsalják a farkasok. Mondhatjuk, hogy Ryderék vezető nélkül maradtak. 

 

Hera. Szegény. :( Nagyon sajnáltam, szinte magát okolta a történtek miatt. Alapjaiban kérdőjelezi meg a lázadáshoz való csatlakozás helyességét. Mint tudjuk ez később változni fog, de kíváncsi leszek mi tudja majd kihúzni az apátiából. 

 

Zeb és Sabine a lehető legegyszerűbben reagálnak. Bosszút forralnak, amibe rögvest belevetik magukat. Rukh issza meg a levét akit Zeb meg is ölt volna, ha nincs Sabine. Azért még se nézett volna ki jól, ha egy Disney gyereksorozatban az egyik főszereplő agyonver valakit. ;)  Mindenesetre a tényt realizálták, hogy Kanan halála nem volt hiábavaló hisz leállt a TIE-ok gyártása.

 

Ezra és a farkasok kalandja volt a legérdekesebb. Kanant is behálózták, és most Ezra van soron. A következő rész legnagyobb kérdése, hogy mi fog történni a templomban? Ezra is eltűnik? Na és a fő lothwolfnak van köze Kananhoz? A Dume és a fején lévő jel erre utalhat. 

 

Ami a Birodalmiakat illeti, Pryce félhet, hisz túl nagy árat fizettek Kanan kiiktatásáért. Thrawn jogosan van felháborodva, hisz ennyit nem ért egy jedi megölése. Főleg, hogy a saját projektje így is egy hajszálon múlik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Osztom véleményeteket mindkét rész esetében, nekem is Kanan volt talán a kedvencem a csapatból, a hiánya nagyon fog érződni. Így a TLJ friss élménye mellett párhuzamot látok közte és Luke halála között. Mindketten az utolsó tettükkel váltak a legnagyobb Jedikké, és mindketten a barátaikat, szeretteiket mentették meg. Ezrának ez a farkasos álma nekem a jövendő részek fényében nagyon hajaz arra, amit Anakinék tapasztaltak meg a Mortison. Egyetértek Revannal, ez a legérdekesebb dolog most terítéken.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Filoni a farkasokról. 

 

“What I will say is that Dume the Wolf can’t exist until Kanan the Jedi is gone. Those two things don’t exist at the same time. Dume the Wolf has a lot in common with Bendu as far as what kind of thing they are. There’s a similarity between these type of occurrences. The only wolf that’s particularly what you would call real are probably the gray ones that are always running around but don’t really say much. The white one is more of a guide. We can get into that later. There’s a little more you need to see before we really break it down.”

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ráadásul mintha a farkasok haragudtak volna rá valamiért. Az elején legalábbis nem tűntek barátságosnak. Talán Kanannal voltak terveik? Nagyon várom a következő részt. 

Nem lehet, hogy inkább Ezra érezte ezt, mert vádolta magát Kanan haláláért? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ami a Birodalmiakat illeti, Pryce félhet, hisz túl nagy árat fizettek Kanan kiiktatásáért. Thrawn jogosan van felháborodva, hisz ennyit nem ért egy jedi megölése. Főleg, hogy a saját projektje így is egy hajszálon múlik.

Figyelembe véve az okozott kárt, illetve azt a tényt, hogy később egyetlen részben sincsenek Tie Defenderek, akár mondhatjuk azt is, hogy Pryce végérvényesen elszabotálta Thrawn projektjét, nem?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem simán mondhatjuk. Eleve egy hajszálon függ a költségvetés, Thrawn azért ment, hogy pénzt kunyizzon az Uralkodótól, mert az inkább a Stardust-projektre áldozna (azért úgy tűnik, kezd kifogyni a birodalmi kassza). Erre Pryce szétrobbantja az üzemanyagtartályokat, amik újjáépítése valószínűleg még megdobná a Defender-projekt árát. Pryce helyében sem lennék, de Thrawn helyében sem, akinek fel kell vázolnia az Uralkodónak a megemelkedett költségvetést.

 

Amúgy nem csoda, hogy Thrawn begurult, rövid időn belül ez már a harmadik dolog, amit Pryce csúnyán elszúrt. Az Atollonon mellette menekültek el a Lázadók (és neki még az a kifogás sem jöhet szóba, hogy egy nagy hatalmú entitás a természet erejével rájuk támadt), tőle szökött meg Kallus, most meg elcseszi Thrawn házi projektjét... Kevesebb hibával is ment már levesbe birodalmi tiszt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tekintve hogy se Vader, se Tarkin se Thrawn se a birodalmi hadsereg nem tudta hüvösre tenni Kanant -holott az egész sorozat azzal kezdődik hogy Vader szerint az Erő gyermekeit le kell vadászni és ez most egy fontos prioritás-, Pryce szerintem jól döntött. Egy drága katonai projekt egy jediért? Ha valaki még villantott volna ilyen hatékony akciót az ep.4 után akkor a Craiten nem lett volna senki aki megmentse az Ellenállást az Első Rend haragjától. Ha egyáltalán Luke nélkül ki lehetett volna iktatni a Birodalmat. Akárhogyis Pryce lépése szerintem birodalmi szemszögből jó volt. Persze ahhoz hogy ezt beismerjék a Birodalomnak (Vadert is ide értve) előbb be kéne látnia, hogy eddig milyen elképesztően hatékonytalanak voltak az "Erő gyermekeinek" az eltüntetésében.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 perccel korábban, Donát írta:

Figyelembe véve az okozott kárt, illetve azt a tényt, hogy később egyetlen részben sincsenek Tie Defenderek, akár mondhatjuk azt is, hogy Pryce végérvényesen elszabotálta Thrawn projektjét, nem?

Legalábbis egy szöget beütött a koprsójába. A jövőbeli események tudatában nem nehéz kikövetkeztetni mi lesz a projekt sorsa... 

 

Már a trailerben is benne volt, hogy a gyár modul elhagyja Lothalt, közben lebombázva a várost.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, M.Laci írta:

Nem lehet, hogy inkább Ezra érezte ezt, mert vádolta magát Kanan haláláért? 

Filoni mondatai alapján azok a farkasok a valódiak,élők. Szóval nem a bűntudata miatt látta őket olyannak.Egyébként én se találtam rá magyarázatot miért voltak agresszívak vele.De még koránt sem tudunk mindent.
Amit viszont én anno Ahsoka kapcsán gondoltam,végül talán Kanannál valósult meg.Nevezetesen ez a farkas képében reinkarnálódás vagy rajta keresztüli kapcsolatteremtés a hozzá közel állókkal.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az egy nagyon jó kérdés, hogy miért voltak agresszívek vele. Nem szánt szándékkal vezette a sitheket a lothali jedi templomhoz. Ha egyáltalán ez volt az oka, nem pedig egészen más. A következő részek minden bizonnyal meg fogják magyarázni, vagy nem. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Lizardking írta:

Nevezetesen ez a farkas képében reinkarnálódás vagy rajta keresztüli kapcsolatteremtés a hozzá közel állókkal.

Érdekes amit Filoni mond, de a Rebel Assaultban mintha lett volna már ilyen nagy farkas. Bár lehet, hogy keverem a trailerrel? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Tekintve hogy se Vader, se Tarkin se Thrawn se a birodalmi hadsereg nem tudta hüvösre tenni Kanant -holott az egész sorozat azzal kezdődik hogy Vader szerint az Erő gyermekeit le kell vadászni és ez most egy fontos prioritás-, Pryce szerintem jól döntött. Egy drága katonai projekt egy jediért? Ha valaki még villantott volna ilyen hatékony akciót az ep.4 után akkor a Craiten nem lett volna senki aki megmentse az Ellenállást az Első Rend haragjától. Ha egyáltalán Luke nélkül ki lehetett volna iktatni a Birodalmat. Akárhogyis Pryce lépése szerintem birodalmi szemszögből jó volt. Persze ahhoz hogy ezt beismerjék a Birodalomnak (Vadert is ide értve) előbb be kéne látnia, hogy eddig milyen elképesztően hatékonytalanak voltak az "Erő gyermekeinek" az eltüntetésében.

Azzal a drága katonai projekttel lehet, hogy el lehetett volna meszelni a Lázadást. A Halálcsillag szép nagy lufi volt, ki is pukkant, de egy ilyen hatékony vadászgép bizony sokat dobott volna az űrcsatákban a Birodalom esélyein. Mert a TIE/ln-nel az esélytelenség a Birodalom legnagyobb baja. A vén A-szárnyú és az új, csúcsmodern X-szárnyú is kenterbe veri. Az Interceptor valamivel többet ér, de abból is igen kevés van, ráadásul csak fegyverzetben és sebességben jobb a hagyományos TIE-nál. Előbbit kompenzálja az X-szárnyú, utóbbit az A-szárnyú.

Szerintem túl nagy ár volt az összképet tekintve Kanan ily módon történt kiiktatása, ráadásul mennyivel vannak ezzel beljebb a birodalmiak? Semennyire. Pryce megnyert egy elvesztett küldetést a Lázadóknak, a TIE Defender projektnek ezzel valószínűleg vége, vagy ha mégsem, durva késéseket és többletköltséget szenved el. Akárhogy is, egy olyan projektet nem tudnak véghezvinni, ami nagyon nagy előnyt biztosítana nekik a csatatéren. Most képzeld el, ha a Halálcsillagot nem a céltáblának használható TIE/ln-nek, hanem Defender rajok védik, amiből egy szétcincált egy X-szárnyú rajt. Ugyanerre a TIE/ln-ből egy század kéne.

Thrawn meg szerintem eleve nem törte magát azért, hogy kifejezetten a Jediket vadássza le, az nem is az ő feladata. Ő a teljes lázadást akarja leverni mindenestül, ehhez pedig a Defenderek fontosak lehetnek, tekintve, hogy a Lázadók egyre jobb vadászgépeket vonultatnak fel. Így végképp nem csoda, hogy begurult Pryce-ra, amiért az egy emberért szétlőtte az egész tervét. És mint fent írtam, a lázadók nem először mondhatnak köszönetet Pryce ténykedéséért.

Azt meg már csak csendben jegyzem meg: nehéz lett volna a leszálló csapatszállítóba belelőni? Meg sem mozdult, a lépegetőket észre sem vették. Simán lelőhették volna az égről, és akkor pápá Sabine Wren és Ezra Bridger. Máris két ember ment egy helyett a levesbe, és még Thrawn házi projektje is kisebb eséllyel pusztul meg - mert ha a robbanás elkapja a tartályokat, vagy a roncsok egyenesen ráesik az egyikre, akkor ugyanúgy bekövetkezhet a robbanás, de akkor pusztul Hera és Kanan is, és máris egy Jedi helyett két Jedit, Syndulla tábornokot és a mandalore-i lázadás egyik vezető alakját mutathatja fel eredményként Pryce.

Szerintem a Birodalom szemszögéből ez megfizethetetlen ár volt Kananért. A Sith-ek szemszögéből viszont valószínűleg megérte, legalábbis Vader tuti megdicsérte volna, sőt talán még Sidious is gratulált volna, de nem a Sith Nagyurakkal, hanem Thrawnnal került szembe, az ő játékát tette tönkre. És bizony a Defenderek hosszú távon sokkal jobbak lennének a Birodalom számára, mint a Halálcsillag. Például egy Defender lehet, hogy Luke-ot is le tudta volna lőni a yavini csatában.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Azzal a drága katonai projekttel lehet, hogy el lehetett volna meszelni a Lázadást. A Halálcsillag szép nagy lufi volt, ki is pukkant, de egy ilyen hatékony vadászgép bizony sokat dobott volna az űrcsatákban a Birodalom esélyein.

Nekem ennyire nagy bizodalmam nincs a birodalmi technikai kütyükben. De ha nagyon akartak volna ilyen vadászgépeket épiteni akkor a későbbiekben még nyugodtan belevághattak volna. Elvégre még egy második Halálcsillagra is volt pénz.

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Thrawn meg szerintem eleve nem törte magát azért, hogy kifejezetten a Jediket vadássza le, az nem is az ő feladata.

Ami rávilágit a problémák gyökerére: miközben a Birodalomnak elemi érdeke lenne felszámolni a jedi rendet valahogy mindenkinek van ennél fontosabb dolga. A jedik felszámolása kulcs kérdés, és látszólag ezt tudják a birodalmiak is, de aztán valahogy ezzel senki nem foglalkozik. Az meg a másik hogy a Ghost csapat képességei messze felülmúlják bármelyik átlag lázadóét: ez a pár figura ugy jár ki-be a különféle birodalmi helyőrségekbe, központokba mint ahogy más a sarki boltba ugrik le. A Birodalom egyszerüen az esetek túlnyomó részében képtelen volt bármilyen formában útjukat állni. Épp ezért legalább egyikük-másikuk kinyirására igazán fordithattak volna több figyelmet. Ehelyett ha el is kapnak valakit a csapatból azzal is csak azt bizonyitják hogy még a saját fogjaik őrzésére is képtelenek. Thrawnnak meg például a birodalmi lépegetőit kaszálta le Kanan a múltkori évadzáróban meglepően simán, ha jól rémlik. 

1 órával korábban, Dzséjt írta:

Azt meg már csak csendben jegyzem meg: nehéz lett volna a leszálló csapatszállítóba belelőni?

Teljesen jogos. Ha a Birodalom egy olyan katonai gépezet lenne amelyik képes igazi nagy hősöket megölni akkor ez egy nagyonis súlyos érv lenne Pryce megmozdulása mellett. De ezzel szemben az a helyzet hogy maga a tény hogy legalább Pryce belelőtt valamibe amitől legalább egy Ghost csapattag odaveszett máris sokkal többet tett le az asztalra mint a Birodalom túlnyomó része úgy kb. az ezt megelőző pár évben. Vader például ott volt karnyújtásnyira párszor Kananéktól és ennyit se tudott produkálni.

Pryce megmozdulását nem azért dicsérem mert a megmozdulását mesterinek tartom hanem mert neki hála végre kicsit fenyegetőnek érzem a Birodalmat. Eddig fel se merült bennem hogy a Ghost csapatnak ártani tudnának és már lélekben készültem rá, hogy majd jön a végén valami magyarázat hogy miért maradt mindenki életben. De most? Most végre kicsit izgulok Ezráért. Ezért pedig köszönet Pryce-nak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2018. 02. 22. - 15:28, Bomarr írta:

Nekem ennyire nagy bizodalmam nincs a birodalmi technikai kütyükben. De ha nagyon akartak volna ilyen vadászgépeket épiteni akkor még nyugodtan belevághattak volna. Elvégre még egy második Halálcsillagra is volt pénz.

A birodalmi technikai kütyükkel nem lenne gond, ha az Uralkodó nem lenne sóher. Nézd csak meg az Első Rend arzenálját, ugyanazt vonultatják fel vadászok szintjén, csak költöttek rájuk. A TIE/FO a TIE/ln majdnem pontos mása, csak raktak rá pajzsot, meg persze, a kor előrehaladtával annak újabbak a hajtóművei és a fegyverei. De már csak a pajzzsal sokkal hatékonyabbá vált, mint a TIE/ln. A TIE/SF meg egy az egyben olyan, mint a Defender, Kylo ep8-as Silencerét meg részben a Defenderekből fejlesztették ki. Stb...

Ami a Halálcsillag II-t illeti, én az elmúlt két epizód alapján azt mondanám, hogy már épp csak lehetett rá pénz. Az előző részben már arról hadovál Tarkin, hogy vagy a Defender, vagy a Stardust kap pénzt, tehát már most sincs igazán pénz két ilyen projekt fentartására (pedig a Stardust épp a végén jár, a Defender meg szignifikánsan kevesebbe kerülhet, mint az űrállomás). Ezután én azt mondom, nem biztos, hogy volt már ott guba egy teljesen új gépcsalád legyártására (kezdjük azzal, hogy még az évek óta szolgálatban lévő Interceptorok is csak a birodalmi vadászok 20%-át tették ki az endori csata idején, szóval eleve a csere egy több éven át tartó folyamat, és a Defendereket még el sem kezdték gyártani, pedig a scarifi csata már lassan a küszöbön van - utána indul a következő pénznyelő).

 

2018. 02. 22. - 15:28, Bomarr írta:

Ami rávilágit a problémák gyökerére: miközben a Birodalomnak elemi érdeke lenne felszámolni a jedi rendet valahogy mindenkinek van ennél fontosabb dolga. A jedik felszámolása kulcs kérdés, és látszólag ezt tudják a birodalmiak is, de aztán valahogy ezzel senki nem foglalkozik. Az meg a másik hogy a Ghost csapat képességei messze felülmúlják bármelyik átlag lázadóét: ez a pár figura ugy jár ki-be a különféle birodalmi helyőrségekbe, központokba mint ahogy más a sarki boltba ugrik le. A Birodalom egyszerüen az esetek túlnyomó részében képtelen volt bármilyen formában útjukat állni. Épp ezért legalább egyikük-másikuk kinyirására igazán fordithattak volna több figyelmet. Ehelyett ha el is kapnak valakit a csapatból azzal is csak azt bizonyitják hogy még a saját fogjaik őrzésére is képtelenek. Thrawnnak meg például a birodalmi lépegetőit kaszálta le Kanan a múltkori évadzáróban meglepően simán, ha jól rémlik.

Igen, egy lépegetőt orra buktatott, a többit Bendu rendezte le. De azt nem is vitatja senki szerintem, hogy a Jedik rendkívül veszélyesek a Birodalomra nézve, ugyanakkor nem ők az egyetlen veszély. Azért a Halálcsillag tervrajzait nem Jedik szerezték meg, a Halálcsillag II-t és a Csillagpusztítót nem Jedik intézték el, a Lázadók Szövetségét nem Jedik hozták létre. A Jedik ugyan fontos elemei a Birodalom ellen irányuló fenyegetésnek, de rajtuk kívül van jó sok más elem. A Jedik kiiktatása nem szünteti meg a globális fenyegetést, amit jól jelképez az, hogy a Szövetség fennmarad Jedik nélkül, és az Ellenállás is Jedik nélkül jön létre.

A Kísértetek valóban ügyesek, ugyanakkor nem mondanám, hogy messze felülmúlnak más sejteket. Tény, szépen surrannak be birodalmi gúnyát öltve a birodalmi bázisokra, de ez nem az ő ügyességük érdeme, hanem a Birodalom hülyeségének prezentációja. Luke és Han rohamosztagosnak öltözve ugyanúgy fel-alá járkálhatott a Halálcsillagon. Kassian és Jyn birodalmi tisztnek öltözve simán sétafikálhatott a scarifi bázison. Finn, Rose és DJ egyenruhát véve gond nélkül mászkálhattak a Supremacy-n. És mindhárom sokkal jelentősebb bázis, vagyis elviekben sokkal nagyobb és körültekintőbb védelemmel kéne bírnia, hőseink mégis bemennek és meglepően sokáig elvannak ott, ráadásul csak Finnék buktak le azért, mert egy első rendi droid felfigyelt egy guruló kukára. De Luke-ék vagy Jynék, ők már csak azért buktak le, mert lövöldözni kezdtek. És a felsoroltak közül senki sem Jedi lovag, Luke is csak az lesz, majd évek múlva.

Szóval én ebben látom a hibát: oké, meghalt Kanan, lehet örülni, de ezzel nem kerültek beljebb, éppen ellenkezőleg, kettőt hátraléptek. Ugyanez igaz amúgy Ben halálára is. De jó, megölték, csak éppen hagyták elvinni a terveket és felrobban a Halálcsillag.

 

2018. 02. 22. - 15:28, Bomarr írta:

Teljesen jogos. Ha a Birodalom egy olyan katonai gépezet lenne amelyik képes igazi nagy hősöket megölni akkor ez egy nagyonis súlyos érv lenne Pryce megmozdulása mellett. De ezzel szemben az a helyzet hogy maga a tény hogy legalább Pryce belelőtt valamibe amitől legalább egy Ghost csapattag odaveszett máris sokkal többet tett le az asztalra mint a Birodalom túlnyomó része úgy kb. az ezt megelőző pár évben. Vader például ott volt karnyújtásnyira párszor Kananéktól és ennyit se tudott produkálni.

Pryce megmozdulását nem azért dicsérem mert a megmozdulását mesterinek tartom hanem mert neki hála végre kicsit fenyegetőnek érzem a Birodalmat. Eddig fel se merült bennem hogy a Ghost csapatnak ártani tudnának és már lélekben készültem rá, hogy majd jön a végén valami magyarázat hogy miért maradt mindenki életben. De most? Most végre kicsit izgulok Ezráért. Ezért pedig köszönet Pryce-nak.

Érthető, hogy mint néző, ezt értékeled. Én is. Nem szeretem a hősök halálát látni, de tény, több okunk van izgulni, ha látjuk őket elveszni. Abramsnek is ezért díjaztam azt, hogy meg merte ölni Han Solót, mert ezzel kizárta azt, hogy a hősök, még ha kultikusak is, biztonságban lennének. Van okunk izgulni. Ha az ep7-ben Hant nem ölik meg, valószínűleg kevésbé izgultam volna, amikor Finn nekiindult a mini-szuperlézernek. Így viszont úgy voltam vele, hogy egy olyan trilógiát nézek, amiben megölték a világ egyik legikonikusabb szereplőjét, ezután nem lehetek biztos abban, hogy az újonc Finn túléli.

Viszont ez out-universe, a néző szemszöge. A Birodalom szemszöge más. A Birodalom szemszögéből most egy költséges és hosszú távon hasznos eszköz jövője került kérdőjel alá, ráadásul Thrawn személyes projektje, így joggal dühönghet, annak ellenére, hogy Pryce legalább Kanant kinyiffantotta.

 

Meg még azt hozzátenném, hogy Thrawn valószínűleg nem érzi át azt, mit képviselnek a Jedik, milyen fenyegetést jelenthet. Ne feledjük, ő az Ismeretlen Régiókból származik, ahonnan a Jedik talán évezredekkel ezelőtt eljöttek, és csak az Ilumra látogatnak vissza hébe-hóba. Ő már csak a klón háborúk végén ismerhette meg a Jediket, ahol azért na, mély benyomást nem tehettek rá, és már nem is éltek annyi ideig, hogy jobban megismerje őket. Szerint, mint kívülálló, pont ezért nem tulajdonít nagy jelentősséget Kanannek és Ezrának, vagy ezért nem tud mit kezdeni Benduval.

Én így úgy érzem, a Jedikkel nem is kéne neki foglalkoznia, Pryce tettét sem neki, hanem inkább Vadernek, Sidiousnak vagy Tarkinnak kellene megítélnie, akik tudják, mit jelent egy Jedi eliminálása. Egész biztos vagyok benne, hogy Tarkin megdicsérte volna, és hidegen hagyja, hogy ezt a célt milyen áldozattal érte el.

És, ami a 2. évad vége óta ott lebeg: miért nem foglalkozik Kanannel és Ezrával a Sith-ek és az inkvizítorok? Malachor után miért kattantak le róluk?

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozva Dzséjthez miszerint Price inkább csak out of universe szemszögből megsüvegelendő, kiemelnék még egy dolgot: 

 

Nem érdekes, hogy Kanan megölésèt Price-ra osztották rá? Amikor ott egy Thrawn is, akinek az erejét már eddig is építették és aminek tökéletes építő eleme lehetett volna, ha ő számol le Kanannal? Vajon miért inkább Price-é lett ez a megtiszteltetés? Tippre élezni kellett Thrawn és a Birodalom ellentétét, hogy ki lehessen vonni őt is könnyebben a képből. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy Kanan zseniálisan választotta meg a helyszínt azzal, hogy az üzemanyagtartályok tetejére mentek. Így elérhette, hogy a Birodalom vagy nem mer rájuk lőni (Thrawn szerintem nem is mert volna), vagy ha mégis, és mellé megy, komoly károkat okozzanak a Birodalomnak. Még áldozatokkal együtt is előnyökkel jönnek ki, ahogy erre ez a rész rá is világított.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És, ami a 2. évad vége óta ott lebeg: miért nem foglalkozik Kanannel és Ezrával a Sith-ek és az inkvizítorok? Malachor után miért kattantak le róluk?

Ezzel nem lenne semmi gond ha nem teszik be az első rész elejére azt a Vader beszélgetést a főinkvizítorral. Az szerintem hiba volt, előtte sokkal jobb volt a kezdés Ezrával. Ebben az esetben jobban átsiklana az ember eme kérdés felett.

 

 

Talán Palpatine felbukkanása ad magyarázatot erre is.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ami a Halálcsillag II-t illeti, én az elmúlt két epizód alapján azt mondanám, hogy már épp csak lehetett rá pénz. Az előző részben már arról hadovál Tarkin, hogy vagy a Defender, vagy a Stardust kap pénzt, tehát már most sincs igazán pénz két ilyen projekt fentartására

Ővék a fél galaxis. Szerintem az lesz ahogy az elején irod: van pénz csak sóher a Palpi.

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

A Jedik kiiktatása nem szünteti meg a globális fenyegetést, amit jól jelképez az, hogy a Szövetség fennmarad Jedik nélkül, és az Ellenállás is Jedik nélkül jön létre.

Viszont nem maradna fent jedik nélkül és ez fontos elem. Ha Luke-ot valahogy sikerült volna elmeszelni idő nap előtt, akkor az Ellenállásnak meszeltek a Craiten és vége a polgárháborúnak, nyertek a gonoszok. Az egész ep.8 végkonkluziója hogy Luke hozza el a reményt a galaxisba. Ennek tükrében a jedik múlt időbe tevése nem másodlagos. De ez in-universe is világos. Snoke-ot például semmi nem érdekelte annyira mint a jedi rend elpusztitása és a Rebels is úgy kezdődik hogy az Erő használóknak pusztulniuk kell a birodalmi vezetés szerint. Oké, hogy vannak más célok is, de ez az egyik legfontosabb. A Halálcsillag is bármennyire sérülékeny volt egy Erőhasználó nélkül nem sikerült volna megsemmisiteni ami megint csak aláhúzza a tényt, hogy az Erőhasználókat komolyan kell venni. Ez nem egy sokadlagos projekt. Még külön szervezetet is létrehoztak a cél érdekében az Inkvizitorok képében, Vadernek meg elvileg sokáig ez volt az elsődleges feladata. Aztán jöttek Kananék és miután megpusztult néhány inkvizitor valamiért a Birodalom elkezdte hanyagolni a témát. A kérdés amit irsz az tényleg adja magát.

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Viszont ez in-universe, a néző szemszöge. A Birodalom szemszöge más. A Birodalom szemszögéből most egy költséges és hosszú távon hasznos eszköz jövője került kérdőjel alá, ráadásul Thrawn személyes projektje, így joggal dühönghet, annak ellenére, hogy Pryce legalább Kanant kinyiffantotta.

Oké, ezzel valamilyen szinten egyetértek, csak annyi a problémám, hogy a Birodalom in-universe az elképesztő arzenáljával sem tud mit kezdeni a lázadással és annak kiemelt, kiugróan hatékony tagjaival (itt egyébként nem értek egyet azzal hogy Kananék állandó folyamatos betörései a birodalmi komplexumokba ugyanaz a kategória lenne mint Jyék vagy Finnék esete... előbbinél ehhez kellett egy jó helyen jókor ellopott komp és egy jelszó plusz egy rakás lázadó akik magukra vonták a figyelmet, utóbbinál egy külön szálban kellett szerezni a betöréshez egy kódtörőt és még igy is elkapták őket.... ehhez képest Kananék mindenféle különösebb erőfeszités nélkül jutnak be jószerivel mindenhova). A Birodalom in-universe képes bármilyen nyert pozicióból vesziteni. Emiatt sem hiszek annyira ebben a Tie projektben. Lehet bármilyen szuper ez a hajó nem létezik hogy a Birodalom ne tudná elveszteni vele a csatákat. Hisz állandóan ezt csinálja. Thrawn remekül sarokba szoritotta a lázadókat az előző évad végére -nem kevés erőforrást felhasználva erre... egy rakás olyan vesztes csata volt amiknek a végén elhangzott hogy ez a nagyobb jó érdekében zajlik. Aztán minden fontos elem kicsúszott a keze közül. Ha egyszer in-universe ennyire nem működőképes a Birodalom a Lázadók leverésében akkor szerintem in-universe is nagy dolog kéne legyen hogy végre valaki megölt nem akárkit hanem egy jedit. Valakit akit évek óta üldöznek, inkvizitorokat meg Vadert is ráküldték eredménytelenül. Persze ehhez be kéne ismerjék a saját tehetetlenségüket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.