Ugrás a kommentre

Anakin Skywalker vs. Yoda (NYOLCADDÖNTŐ)


Donát

NYOLCADDÖNTŐ #2  

29 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson az SWSAGA Winter Madness TOP 8-ba?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Anakin_Skywalker.png

Korábbi díjak:

Anakin Skywalker/Darth Vader: Legjobb főkarakter (AFII) gold_lightsaber.png

                                             Legjobb negatív karakter (Rebels 2) rebels.png

                                             Legjobb angol hang (Rebels 2) rebels.png

 

vs.

 

Yoda.png

Korábbi díjak:

Yoda: Legjobb idegen lény (AFI) gold_lightsaber.png

         Legjobb CGI karakter (AFII) gold_lightsaber.png

         Legjobb mellékkarakter (AFII) gold_lightsaber.png

         Legjobb főszereplő (TCW 6) tcw.png

         Legjobb Jedi (TCW 6) tcw.png

 

 

Korábbi eredmények:
Anakin Skywalker: 23-1 (vs. Grievous)

Yoda: 22-5 (vs. Poe Dameron)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Két SWSAGA címekben gazdag karakter méri össze ma a "tudását". Azt már tudjuk, hogy a klasszikus Jedi far...izé... midi méregetésből Anakin jött ki győztesen, hiszen az övé a nagyobb, ( :D ) de itt most ennél többről van szó. Yoda egy klasszikus mellékszereplő, abból viszont talán az egyik legjobb a Sagán belül, aki díjakat tekintve mind a két Aranyfénykardon tudott címeket besöpörni, nem beszélve a TCW 6-os évadáról, ahol egyértelműen vitte a prímet. Kérdés, hogy egy főszereplővel tud-e versenyezni.

 

A korábbi fordulóban mindkét karakter simán megette aktuális ellenfelét, így kíváncsian várom, hogy egymással mire mennek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyelőre semmire :D 

Fura belegondolni, hogy mindkét szereplő mint befejezett életút áll a SWSaga mérlegén. Egy olyan versenyben, ahol Rebels és Rogue karakterek mérik össze erejüket az alig öregebb Ep7 szereplőkkel, itt két, minden értelemben klasszikus szereplő.... A saját szavazatomon nem töprengtem, de hogy mi lesz a vége, az jó kérdés. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Erős párosítás. Én most Yodára szavaztam. Anakin karaktere, maga a karakter drámája nagyon jó. Yoda viszont egy bölcs, öreg jedi-mester. Ő az, aki a klónháború alatt megtudta, hogy mi vár társaira, és sajnos nem tudott ellene mit tenni - vagyis hát tehetett volna személy véleményem szerint, de az nem vezetett volna jobb vizekre. :| 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anakin nálama nagybetűs balfék.

 

Lehetett volna a legnagyobb jedi, de elszúrja egy muffci miatt, akit aztán jól meg is öl. Ráasásul azanyát is csak akkor megy kiszabadítani, amikor az már meghalna.

 

Utána lehetett volna a legnagyobb sith, de árulása után pár órával rokkantosítja magát - még csak nem is a jedik iránti sportszerűségből. Ettől kezdve nem csak az erejéből veszít, de már szó sem lehet másik nőről. 

 

Szóval ez nálam a zöld ember, bár ő s em lehet büszke élete utolsó évtizedeiben mutatott teljesítményére, de idős kora mentség rá.

 

 

Szerkesztve: - Tarzaan
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem Anakin a nagybetűs SW karakter, miatta lettem ismét rajongó sok-sok év után, így nálam mindig továbbjutó lesz - amíg nem teremt az új Star Wars éra egy újabb hasonló hatást kiváltó főszereplőt. Egyébként ez utóbbit már nagyon várom. Remélem, nem kell rá sokáig várni. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azt hittem, szorosabb meccs lesz. :P 

 

Igaz, hogy Anakin a SAGA központi figurája, így a legfontosabb karaktere... de emberileg számomra sosem volt a legszimpatikusabb szereplő. Noha kétségtelenül számos pozitív jellemvonása is akad. Leginkább a TCW-ben éreztem emberileg kedvelhetőnek, illetve az Ep1-ben, ahol még a gyermeki ártatlanság és pozitív tulajdonságok domináltak benne. Az Ep2-ben már egy jóval árnyaltabb figurát kaptunk, aki szomjazik a hatalomra és birtoklási vágya egyre inkább kiütközik. Akitől nem idegen a vérbosszú sem (mondom ezt úgy, hogy a tusken mészárlással teljes mértékben azonosulni tudtam). Ellenben az Ep3-as gyerekgyilkosságokat soha nem tudtam "megbocsátani" neki, hiába tért vissza végül a Sötét Oldalról, és pusztította el a Galaxis egyik legnagyobb gonosztevőjét. Elárulta mindazt, amiben addig hitt a saját önző céljai érdekében (a mustafari jelenetsorból lejön, hogy Padmét is csupán birtokolni akarta), lélektelen droid módjára végezte ki korábbi bajtársait, a könyörületesség szikráját sem mutatva. Képmutató módon prédikált annak, aki egész életében segítette, és barátja, valamint apja helyett apja volt. Tudom, ebben rejlik Anakin drámája, de valahányszor megnézem az Ep3-at, azon kapom magam, hogy képtelen vagyok őt hősnek tekinteni. Klónháborús hőstettei ellenére árnyként lebeg előttem az, hogy élete másik felében ő Darth Vader, a könyörtelen hóhér, akinek értelmes lények halálának százai, ha nem ezrei száradnak a lelkén. 

 

Ezzel szemben Yoda számomra minden hibája ellenére kedvelhetőbb. Egy Star Wars ikon, aki már-már egybeforrt az Erő világos oldalával. A Sidiousszal való párbajakor a világosság egyik utolsó szikrája, aki a kilátástalan helyzet ellenére is kiáll a sötétség menifesztációja ellen. A régi Jedi Rend megtestesítője, noha emiatt számos téren maradi is. Évszázadokon keresztül elszántan oktatta a jövő nemzedékeit azzal a tiszta szándékkal, tartós béke és igazságosság legyen a Galaxisban. 

Szerkesztve: - Darth Sky
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Darth Krande írta:

Fura belegondolni, hogy mindkét szereplő mint befejezett életút áll a SWSaga mérlegén

Az biztos hogy lineárisan befejezett, a kérdés, hogy vajon kapunk-e valaha Yoda előzményfilmet. Mert bármennyire is teljesnek tűnik a kicsi zöld manó pályafutása, valójában hosszú életének csupán egyetlen kis intervallumát ismerjük. Sok minden elmesélni való lehet még benne és én remélem kapunk még valamennyit belőle.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sokat gondolkodtam a döntésen. Nézzük a döntési szinteket:

- Mindkét karakter szimpatikus a számomra? Igen.

- Mindkét karakter szerves része a SAGA-nak? Igen.

- Mindkét karakter ikonikus képviselője a Star Wars-nak? Igen.

- Mindkét karakter bemutat érdekes jellemfejlődést? Azt hiszem igen, bár Yoda esetében ez kevésbé látványos, mint Anakin / Vader esetében, szóval igen.

- Hasonló súllyal szerepelnek a filmekben? Nem. Anakin fajsúlyosabb jóval (hiszen elsősorban róla szól az első 6 rész), és végül ez döntött nálam.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam Yoda a nyerő. Számomra ő testesíti meg a SW néhány nagyon fontos motívumának esszenciáját. A kis öreg bölcs jedi mester, aki mindvégig teljesen tisztán jó maradt, még ha ő sem volt tévedhetetlen. A TCW aztán megmutatta, hogy benne is rejlett sötétség, de ezzel csak még nagyobbá tette a szememben. Ugyanis sokkal nagyobb tett, ha valaki képes szembenézni a sötét oldalával és legyőzni azt, mintha eleve nem is létezne ilyen.

Yoda sem volt eredendően tökéletes vagy megingathatatlanul jó "ember", de azzá tudott válni. Közben kifelé mindenkivel kedves volt, mindenkinek abszolút pozitív értékrendet tudott közvetíteni, nem volt olyan karakter, akihez ne lett volna pár jó szava. Na és persze az Erőben is hatalmas volt, elég csak a Sidious elleni párbajra gondolni. Emellett a TCW másik fontos hozadéka, hogy remekül összekötötte a PT és OT Yodáját, mert van azért kis kontraszt a kettő között.

 

Anakin nagyon jó, mint karakter, körülötte forog (immáron egyre inkább csak forgott) a Saga, de nekem sosem volt szimpatikus. Sky szépen összefoglalt sok dolgot, amivel csak egyetérteni tudott. Annyit azért hozzátennék, hogy eleinte nem volt még olyan rezzenéstelen gyilkos, könyörületesség nemigen volt benne, de látványosan megszenvedett azért, hogy képes legyen mindarra a gonoszságra, ami az Ep.3-as ámokfutását adta. Azt pedig pláne nem mondanám, hogy lélektelen vagy érzelemmentes lett volna.

"Droiddá" később válhatott, a páncél alatt, bár ugye ezt sem tudhatjuk. Ebből a korszakból kevesebbet láttunk belőle, de pl. Ahsoka esetében szerintem megingott kicsit ez a ridegség, ahogyan Luke esetében pedig már egyértelműen. Igazából ezt a két esetet, valamint az Obi elleni visszavágót láttuk, amikor igazán nagy próbatétel elé volt állítva érzelmi téren. Az érzéketlen és kegyetlen robotot csak egykori mesterével szemben tudta hozni.

A TCW nála is sokat dobott a karakterén, szimpatikus Anakint én gyakorlatilag csak a sorozatban láttam. Persze a hiányosságai és jellemhibái azért itt is kiütköztek. A megtérése pedig nekem csak akkor lenne igazán hiteles, csak akkor tudná tényleg jobban elhomályosítani a korábbi gaztetteit, ha a ST-ban visszatérne szellemként és egy velejéig jó erkölcsű tanácsadó képében jó útra próbálná terelni akit épp kell.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is Anakinra szavazok mert bár negatív karakter, mégis olyannyira különleges, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Yoda remek mester, de a jedik bukásában ő is benne van hisz nem látja meg mit is kellene csinálni a helyzetükben. Sodródik az árral. Aztán meg az egész saga egyik legjobb jelenete amikor Vader vívódik a Halálcsillagon és végül ledobja az Uralkodót az aknába.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A másik nyolcaddöntős párharccal ellentétben itt az a helyzet áll fent, hogy mindkét karaktert nagyon kedvelem, de mégis ezen agyaltam kevesebbet a kettő közül. 

Yoda egy archetipikus karakter, az öreg bölcs tanítómester megtestesítője és, mint ilyen elképesztő jelenléte van a vásznon. Ezt a nagytudású tanító figurát talán inkább a klasszikus trilógiában domborították ki a bölcs mondásaival, illetve ott kontrasztba helyezve a tökéletesen tapasztalatlan Luke-al ez szembetűnőbb volt, mint az első három epizódban a jedi tanácsban a mesterek körében. Ugyanakkor az előzmény trilógiában is minden egyes megszólalását (legyen az a főkancellár színe előtt, vagy a jedik között) szinte ájtatos figyelem övezi, úgy csüggnek a szavain, hogy a kis öreg mester most mit fog mondani. Yoda a tudásnak, a tapasztalatnak, a bölcsességnek, a nyugalomnak a megtestesítője a szememben (ilyen téren egy kicsit illúzióromboló volt látni az ugrándozva kardozó Yodát - azzal együtt, hogy viszont látványra kifejezetten jópofa is volt egyben). Emellett pedig az is ott van, hogy Yoda egy letűnt kor arca, ez mind az előzményekben, mind a klasszikusokban kiviláglik, hogy nem az az út volt a helyes, amit ő konvencionálisan gondolt volna. Ez ugyanakkor inkább hozzáadott a karakteréhez, nem tűnt tőle olyan irreálisan hatalmasnak, mindent tudónak.

Továbbá Yoda is egy olyan figura akire, ha ránézek egyből a SW ugrik be, egyszerűen olyan jól sikerült ezt is eltalálnia Lucasnak, hogy nála jellegzetesebb lényt nem sokat tudnék mondani. Persze van egy még nála is jellegzetesebb karakter, aki az egész Saga arca is lehetne, ez pedig maga Darth Vader és itt bizony akármennyire szeretem Yodát a bölcsességével együtt, itt Anakin/Vader kapja a szavazatomat. Egyszerűen ebben a karakterben minden benne van szinte a Saga-ból. A dicsőség, a bukás, a jó, a rossz, a szerelem, az áldozat, önfeláldozás és nem utolsó sorban nem csak tartalmilag, hanem külső karakterjegyek szempontjából is Vader annyira jól sikerült, hogy nála jellegzetesebb figurát tényleg nem tudok mondani. A páncélja, a "szuszogása", ahogy folytogatja a birodalmiakat és az az aura, ami körbeleni a klasszikus filmekben és Rogue One-ban az számomra fantasztikus. Az ő életútja a legkomplexebb, legösszetettebb és ez lett a leginkább kibontva, hogy hogyan vált egy peremvidéki rabszolgagyerekből elbizakodott, majd bukott jedi lovag (hogyan veszítette el közben a tanítványát), hogy vált az uralkodó jobbkezévé, gyerekgyilkossá és milyen érdekes, hogy a végén pedig önfeláldozó apává a fia érdekében és ami még plusz, hogy kvázi a "szelleme" hogyan kísért az új trilógiában Kylo Ren lelkének sötétjében.

 

Anakinnal, mint a Saga legesszenciálisabb karakterével kevés karakter venné fel a versenyt, ebből az egyik mondjuk pont Yoda mester, de jobban végiggondolva nálam ez egyértelmű volt!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Donát megszűntette a topik kiemelését

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.