Ugrás a kommentre

Poe Dameron, a forrófejű hős


Dzséjt

Ajánlott hozzászólás

nCFPWjw.png

 

Míg az ep7-ben Poe egy megkímélt hős volt, az ep8-ban végre fontosabb szerephez jutott. Azonban ez a szerep picit hálátlan egy ilyen laza karakternek: neki kellett bemutatnia, hogy a hősök is emberek, tévednek, és ennek a tévedésnek rohadt nagy ára lehet.

Poe lazán kezd, mint az új Han Solo, de aztán nagyon hamar kiderül, hogy ez a laza hősködés káros is lehet. Nem rendeli vissza a bombázókat, ami már kétes eredménnyel bír. Ugyan megmenti a Raddust, de az egész bombázó osztag odavész. Aztán látványosan nem bízik Holdóban, igaz a nő nem is ad rá okot, viszont Poe-nak tényleg nem ártana tudnia, hol a helye. A ranglétra alsóbb fokain ücsörög, és nem ő az, akinek döntéseket kéne hoznia. Legfeljebb a csatatéren egy X-szárnyúban ülve. Poe, amikor magánakcióba kezd Finnékkel durván túllép a hatáskörén, és bizony ennek az Ellenállás issza meg a levét. Minden egyes élet, ami a Raddustól a Crait felé vezető úton veszik el, azért Poe Dameron a felelős.

Ezzel valószínűleg ő is tisztában van, és végül eljut oda, hogy a hősiesség csak a történetekben frankó dolog, de az életben a hős útja halott bajtársakkal van kikövezve. Visszarendeli a csapatát, és végül felnő ahhoz a feladathoz, amit addig is próbált elvégezni, csak rosszul és úgy, hogy senki sem kérte meg rá, mert volt helyette rátermettebb. De a Craiten igazi vezetővé válik. Poe egy meglehetősen egysíkú figurából az ep8 végére igen ütős kis karakterré vált.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is sokkal jobban tetszett ebben a filmben, mint az előzőben. Hogy jó pilóta, azt már tudtuk, de teljesen jogos volt Leia rendre utasítása irányában, miszerint húzza már ki a fejét a pilótafülkéből. Jót tett neki, hogy kapott pár pofont.

Egyébként lehet, hogy lesz valami közte és Rey között. Szerintem jó páros lennének. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

No igen.

 

A film poe-n keresztül isjól bemutatja, hogy egy hadsereg akkor lehet sikeres, ha jól szervezett, rátermettek a vezetők és az alárendeltek követik az utasításaikat.

 

Azok az aláírendeltek, akik nem így tesznek, azok akár többet is árthatnak a seregnek, mint az ellenség.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Poe-val már az előző epizódban is szimpatizáltam, akárcsak Rey-jel. Akkor még nem jutott túlságosan sok szerephez, most azonban sokkal többet szerepeltették, ezáltal jól kibontakozhatott, jobban megismerhettük.

Nekem az egyik kedvenc karakteremmé nőtte ki magát Kylo, illetve Rey mellett. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Poe számomra kissé csalódást keltő volt. A karakterét szépen építették tovább, viszont az irány nem szimpatikus. Ez persze nem baj, ettől még jó karakter, csak nekem néhol kifejezetten ellenszenves volt. Értem a vérmérsékletét és hogy hősködő típus, de eléggé túltolta. Néha úgy viselkedett, mintha rajta kívül mindenki hülye lenne, ő meg egyedül megváltaná a világot, ha hagynák. Leián kívül minimális bizalom se volt benne a többi vezető iránt.

 

Szóval helyén van a szíve, de azt hittem intelligensebb ennél. Persze amúgy vagány és tényleg az egyik legjobb pilóta. Meg azért volt karakterfejlődése ilyen szempontból, mert a végén már sokkal érettebben gondolkodik és visszavonulót fúj az ágyú ellen. Remélem a 9-re egy sokkal érettebb és nyugodtabb fazont kapunk, aki tényleg méltó lesz a vezetőszerepre. A potenciál megvan benne. A karaktert pedig jól árnyalták, ami nekem mindig bejön.

Szerkesztve: - pb69
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Poe lazán kezd, mint az új Han Solo, de aztán nagyon hamar kiderül, hogy ez a laza hősködés káros is lehet.

 

Minden egyes élet, ami a Raddustól a Crait felé vezető úton veszik el, azért Poe Dameron a felelős.

 

Ezzel valószínűleg ő is tisztában van, és végül eljut oda, hogy a hősiesség csak a történetekben frankó dolog, de az életben a hős útja halott bajtársakkal van kikövezve.

 

Visszarendeli a csapatát, és végül felnő ahhoz a feladathoz, amit addig is próbált elvégezni, csak rosszul és úgy, hogy senki sem kérte meg rá, mert volt helyette rátermettebb. De a Craiten igazi vezetővé válik. Poe egy meglehetősen egysíkú figurából az ep8 végére igen ütős kis karakterré vált.

Poe lazán kezd, mint az új Han Solo? Mikor a film elkezdődött azt hittem hogy rossz movie-t nézek és ez a Jimmy Kimmel Live! verzió. Ott szoktak ilyen ki van a vonal végén baromságokat összerakni paródiának. 

 

Nem az életekkel van baj amik "miatta" elvesztek, hanem az árral. A Rouge One-ban mindenki meghal, de elpusztul egy olyan fegyver ami milliárdokat képes megölni. A TFA-ban kb. 5 hajó marad mire szétb*sszák a Starkillert. Ebben a helyzetben maroknyian maradtak, akik egyedüliként vannak definiálva a szikra lángra gyújtásához, semmi jelentősége, hogy egy csatahajóval több vagy kevesebb. A lefokozás amúgy közlegényt jelent, a "rangban visszavetés" az ami itt történt (aki volt katona tudja), de ez csak apró részletkérdés a szinkron minőségében.

 

A TFA-ban már rég eljuthatott odáig hogy a hős útja halottakkal van kikövezve, ott pár hajó tér csak vissza. De kérdem én milyen hős ő aki visszarendeli a társait de ő nem próbálkozik meg azzal amivel Finn egy szempillantás alatt, vagy ha az egész koncepció hibás, akkor hogy lehet hogy nem ő, hanem egy szerelő csaj menti meg a srácot, aki pár órája ismeri Finnt. Elvileg Poe és a volt rohamosztagos hatalmas barátok egymás kabátjában vagy mi...

Szerkesztve: - Mestal
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, Mestal írta:

Poe lazán kezd, mint az új Han Solo? Mikor a film elkezdődött azt hittem hogy rossz movie-t nézek és ez a Jimmy Kimmel Live! verzió. Ott szoktak ilyen ki van a vonal végén baromságokat összerakni paródiának.

Attól még laza volt, én jót röhögtem rajta. Plusz innét szép pofára esni. És Poe-nak rohadtul pofára kellett esni. A nagypofájú hősök kora harminc évvel ezelőtt lejárt, most már a sebezhető, tévedő hősök kora van.

 

31 perccel korábban, Mestal írta:

Nem az életekkel van baj amik "miatta" elvesztek, hanem az árral. A Rouge One-ban mindenki meghal, de elpusztul egy olyan fegyver ami milliárdokat képes megölni. A TFA-ban kb. 5 hajó marad mire szétb*sszák a Starkillert. Ebben a helyzetben maroknyian maradtak, akik egyedüliként vannak definiálva a szikra lángra gyújtásához, semmi jelentősége, hogy egy csatahajóval több vagy kevesebb.

Szerintem az a majdnem 400 ember, aki meghalt, azért vitatná, hogy számít-e az életük. Tény, az árral is baj van: a semmire halt meg több száz ember. De szerintem Jyn és Cassian sem bánná, ha nem az életük lett volna az ára a Halálcsillag elpusztításának. Én minden életet túl nagy árnak veszek, még ha úgy is veszem, hogy azt bizony meg kellett fizetni. Számomra Jyn Erso halála ugyanolyan fájó és sok, mint Tallissan Lintra halála, hiába halt meg az egyik jó céllal, a másik szinte ok nélkül.

 

34 perccel korábban, Mestal írta:

A lefokozás amúgy közlegényt jelent, a "rangban visszavetés" az ami itt történt (aki volt katona tudja), de ez csak apró részletkérdés a szinkron minőségében.

Valóban, ez a pontos megnevezés, de mivel a Földön is vannak olyan seregek, ahol tisztekre is alkalmazzák büntetésképpen a lefokozást (pl. a török hadseregben), a Star Wars meg fiktív hadsereg, szerintem nyugodtan lehet használni. De tény és való, a rangban visszavetés lenne a pontosabb fordítás. Nagyobb gond, hogy Holdóra valami "helyettes admirális" vagy mi a francot írtak a feliratban (a szinkront nem ismerem) altengernagy helyett.

 

37 perccel korábban, Mestal írta:

A TFA-ban már rég eljuthatott odáig hogy a hős útja halottakkal van kikövezve, ott pár hajó tér csak vissza.

Nyilván nem jutott el, hiszen az ep8 nagyjából fél órával kezdődhet az ep7 befejezése után. De a Csillagpusztító ellen nem azért haltak meg, mert Poe hülyeséget csinált, hanem azért, mert ott már tényleg nem volt más választás. Vagy elpusztítják a Csillagpusztítót, vagy az pusztítja el az Ileenium-rendszert az Ellenállással együtt. És van különbség hős és hősködő között. Poe az ep8-ban inkább csak hősködik, és nem hős, legalábbis a szó eddigi starwarsos értelmében (hős = makulátlan lelkű, sosem hibázó, mindig jót tevő, az életeket mindig megmentő).

Mondjuk, erről mindig eszembe jut a Serenity egy mondata: "Tudod ki a hős? Aki miatt mások meghalnak."

 

41 perccel korábban, Mestal írta:

De kérdem én milyen hős ő aki visszarendeli a társait de ő nem próbálkozik meg azzal amivel Finn egy szempillantás alatt, vagy ha az egész koncepció hibás, akkor hogy lehet hogy nem ő, hanem egy szerelő csaj menti meg a srácot, aki pár órája ismeri Finnt.

Jogos kérdés mindkettő. Valóban ő is megmenthette volna Finn-t, noha ő sem ismeri azért olyan nagyon mélyen. Elvégre Poe alig pár napja járt a Finalizeren, és alig pár órát töltött együtt Finn-nel. Szerintem az ep8 végére Finn-t jobban ismeri Rose, mint Poe.

Ugyanakkor az, hogy miért nem próbálkozik meg a húzással Poe, annyiból szerintem érthető, hogy nem látta értelmét. Nem hiszem, hogy attól lesz valaki hős, hogy feláldozza önmagát. Akkor ő úgy vélte, ez egy értelmetlen öngyilkos futam, lehet más, értelmesebb megoldás is - ha mást nem az, hogy a hangárban küzdenek meg. Ugyanakkor persze megpróbálhatta volna, mert Finn-nek is majdnem sikerült. Más kérdés, hogy ezzel időt nyertek-e volna, mert nyilván nem ez az egy ágyúja van az Első Rendnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

40 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Poe szétlőtte a Starkillert, ezért talán úgy gondolhatta, hogy több járna neki, vagy nincs eléggé elismerve. De az is lehet, hogy egyszerűen csak elszállt tőle.

Vagy eleve ilyen volt, ki tudja. Azért már a 7-ben is baromi laza volt az ER hajóján. Elsőre persze leesett az álla, hogy mi minden van ott és mekkora a hajó, de utána már tök nyugodtan mondta Finnek, hogy mennyire nyugodt. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, pb69 írta:

Vagy eleve ilyen volt, ki tudja. Azért már a 7-ben is baromi laza volt az ER hajóján. Elsőre persze leesett az álla, hogy mi minden van ott és mekkora a hajó, de utána már tök nyugodtan mondta Finnek, hogy mennyire nyugodt. :) 

Aki meg a viccelődésen van fennakadva: Kylo ellen is ugyanezt tolta a VII. elején. Laza a csávó, na. És "Hugs" ellen az időhúzás tökéletesen bejött.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A film eleji bombázós részről az jutott eszembe, hogy ok Poe valóban forró fejűen döntött és hibásan, de ebben a döntésben benne lehetett az is, hogy még (legalábbis én az EU-s ismereteim alapján) nem igazán kaptak ki nagyon soha sőt inkább kilátástalan helyzetekből jöttek ki jól és ha ez folyamatosan ismétlődik kialakulhat az emberben egy olyan érzés, hogy legyőzhetetlen. Szóval lehet Poeban fel sem merült, hogy itt baj lehet hisz úsztak már meg szorult helyzeteket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

A film eleji bombázós részről az jutott eszembe, hogy ok Poe valóban forró fejűen döntött és hibásan, de ebben a döntésben benne lehetett az is, hogy még nem igazán kaptak ki nagyon soha sőt inkább kilátástalan helyzetekből jöttek ki jól és ha ez folyamatosan ismétlődik kialakulhat az emberben egy olyan érzés, hogy legyőzhetetlen.

Poe egy p*cs. Nem a forrófejűsége a gond, hanem az arroganciája. Egy helyi menő csávó, aki csak annyit volt képes mondani Roseéknak mikor visszatértek Snoke hajójáról, hogy "Jé, túléltétek? Hol van a robotom?"

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért Poe önteltségéhez kevés ember ér fel. Figyelitek, hogy amikor D'Acy parancsnok bejelenti, hogy tisztázni kell a parancsnoki láncot az Ellenállásban, Poe százados már szinte emelkedik fel? Aztán amikor bejelentik Holdo nevét, olyan pofát vág, hogy "a francba, miből gondoltam én, hogy én leszek?". :) Lehet ezért sem kedveli Holdót? Elhappolta a helyét, amire azért ácsingózott? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért azt Poe sem gondolhatta komolyan, hogy őt választják parancsnoknak. Ennyire talán nem volt önhitt. Valóban gondolt rá, az látszik, de csak egy pillanatra. Utána helyre is rakta a dolgot azzal, hogy Holdo megnyert egy ütközetet, vagyis nem érdemtelen a rangra.

Azért az látszik, hogy Poe csak az akciódús győzelmeket értékeli. :D  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az biztos. A Crait felé menet mondja is Leia, hogy Holdót jobban érdekelte a fény védelmezése, minthogy hősnek lássák. Szerintem ez Poe-nak is szólt, aki inkább az ellenkezőjét akarta jobban. Inkább szerette, ha hősként tekintenek rá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Pildi írta:

Azért azt Poe sem gondolhatta komolyan, hogy őt választják parancsnoknak. Ennyire talán nem volt önhitt. Valóban gondolt rá, az látszik, de csak egy pillanatra. Utána helyre is rakta a dolgot azzal, hogy Holdo megnyert egy ütközetet, vagyis nem érdemtelen a rangra.

Azért az látszik, hogy Poe csak az akciódús győzelmeket értékeli. :D  

Szerintem valahol érthető Poe reakciója, hiszen az imént lőtte szét a Starkillert. :) Luke egy hasonló tettért parancsnoki rangot kapott. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez igaz, de az sokat elmond a viszonyokról, hogy Luke idejében csak egy sejt volt majdnem akkora mint most a teljes ellenállás. 

 

Poe-t ismerve simán elhiszem, hogy ő szerette volna irányítani a flottát.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 héttel később...

Poe motivációját jobban megérthetjük, ha kicsit mögé nézünk a dolgoknak. Holdo és az emberei gyakorlatilag "megszállták" a Raddust, és ezt Leia emberei nem igazán nézték jó szemmel. Holdo ráadásul semmilyen információt nem volt hajlandó megosztani velük ugyebár. Szóval ez elég alap volt ahhoz, hogy Poe, aki mindig mindenről tudott és Leia jobb keze is volt, ne legyen nagy bizalommal az admirális iránt. Ez is csak most kristályosodott ki, hogy olvastam a képes útmutatót.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem úgy tűnt, hogy Leia és Poe nagyon jóban vannak. Poe maximálisan tiszteli Leiát, felnéz rá és bízik benne. Leia is bízik Poe-ban és hatalmas potenciált lát benne. Ugyanakkor azt is látja, hogy a forrófejűsége miatt azért oda kell rá figyelni és a megfelelő pillanatban nevelőcélzattal visszarántani a földre. Lehet köztük egy ilyen huzakodás, amelyben mindketten feszegetik a határaikat a másikkal szemben.

A lefokozást is ennek egyik állomásának tekintem. Poe teljesen elszállt magától, csak az érdekelte, hogy ő mekkora hős. Elbízta magát, pont ideje volt egy józanító pofonnak. Valószínűleg ezt Leia is csak ennek szánta és rövidesen újra visszaadta volna Poe rangját, ha az kicsit lehiggad, elgondolkodik és tanul az esetből.

 

A nagy gond az volt, hogy Leia egy időre kiesett a pakliból, a legrosszabbkor. Poe vágyott a nagy feladatra és vezérré akart előlépni, és azt is tudhatta, hogy ebben alapvetően Leia is támogatja. Szerintem ez köztük amolyan nyílt titok volt, hogy előbb-utóbb több szempontból ő lehet Leia örököse. Jött viszont Holdo, aki Poe szerint erről semmit nem tudott. Ő lett megnevezve a górénak, ami már csak azért is bökte Poe csőrét, hogy egy ilyen "nőcskéről" van szó. Legalábbis nekem nagyon úgy tűnt abból az "ő nyerte meg azt a nagy csatát, hát nem így képzeltem el felkiáltásból".

Rögtön neki is áll "okoskodni", ahogyan azt Leiánál megszokhatta, elég nyílt volt a viszonyuk. Holdo viszont rögtön seggre ültette, ráadásul be is szúrta neki, hogy épp most lett lefokozva. Ez Poe-nak azért lehetett nagyon sértő és kellemetlen, mert tudhatta, hogy Leia ezt leckének szánja, de amúgy továbbra is bízna benne. Holdo viszont rögtön csak egy bugris pilótát lát benne, akit félre kell tolni.

 

Igazából Poe szemszögéből nézve emberileg érthetőek a reakciói, még ha nem is helyesek és irritálóak. Erre mondtam korábban, hogy ha Holdo kicsit jobban odafigyel vagy jobb "pszichológus", akkor elkerülhette volna a nagyobb galibát. Főleg úgy, hogy a végén kiderül, hogy csípi ő Poe-t, valószínűleg jobban is ismeri, mint ahogy azt a fiú gondolta róla. Csak nem a legjobb módját választotta annak, hogyan kezelje a dolgot. Nem volt olyan érzéke ehhez, mint Leiának. Meg persze az sem segített, hogy őt eleve messze nem tisztelte olyan szinten Poe.

Igazából lehet jobban jártak volna, ha félrevonulnak egy pásztorórára a hajó egy eldugottabb zugába és letudják ott a szerszámméregetést. :D Persze ez már pláne vad feltételezés, de egyébként nem is tartom kizártnak, hogy ez később megtörtént volna, ha nem alakulnak ilyen tragikusan az események. Valahogy mintha lett volna egy ilyen flörtölős vonal is abban az odamondogatásban. Kicsit ahhoz hasonlóan, mint anno Leia és Han közt, csak persze nem olyan mértékben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azt jól gondolom, hogy az Ellenállás hajói azért nem léptek rögtön a hiperűrbe az evakuálás után, mert várták, hogy a még csatázó hajóik visszatérjenek? Azaz, ha Poe engedelmeskedik Leia parancsának és időben visszavonul, akkor azonnal ugrottak volna és az ER nem is tudta volna őket becélozni. Magyarul az, hogy egy hajszálon múlott a Raddus és a fedélzetén lévők élete, az is Poe meggondolatlanságának és forrófejűségének köszönhető.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Valószínűleg már meglettek volna így is mert bemérték őket (ha nem, Dzséjt majd kijavít :D ). Akkor viszont a dreadnaught utánuk ugrik és kampeca nekiknek.

De Poe-ék ekkor még nem tudták, hogy a hiperűrön keresztül is lekövetik őket. Akkor és ott úgy tudták, hogy ha ugranak, akkor elmenekültek, Poe mégis kint maradt, hogy elpusztítsák a rombolót.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Viszont ha Poe-ék nem szedik le a Fulminatrixot, akkor az ellenállás gyorsasága ide vagy oda, az orbitális ágyúkkal darabokra szedték volna a menekülő flottát. Tetszik vagy sem, Poe az önfejűségével megmentette az Ellenállást.

 

Amúgy csak nekem furcsa, hogy az elején Poe úgy mutatkozik be Huxnak, mint az Új Köztársaság hadseregének tagja?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Nabopolasszar írta:

Amúgy csak nekem furcsa, hogy az elején Poe úgy mutatkozik be Huxnak, mint az Új Köztársaság hadseregének tagja?

Ez nekem is feltűnt! Sajnos a szinkronban sikerült elbatyni. :(

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.