Ugrás a kommentre

Luke akadémiája


Donát

Ajánlott hozzászólás

Remélem jól láttam, hogy ennek még nincs topik.

 

Szerintetek mikor kezdte el felépíteni az akadémiáját Luke? Mennyi tanítványa volt? Azt tudjuk, hogy a többségét lemészárolták, de néhány közülük elvileg Ren lovag lett. Vajon mennyien lehetnek összesen és mennyi maradt életben belőlük?

 

A másik kérdés az, hogy vajon az Akadémiát csak az összekapart régi Jedi tanokra alapozta, vagy az Erőszellemek is segítették? Yoda kérdezi Luke-ot, hogy hiányzott-e neki, ez utalhat arra is, hogy korábban azért csevegtek az Erőn keresztül, persze arra is, hogy halála óta nem találkoztak. És itt képbe jön még két kérdés is:

a) Luke vajon megtanulta a halhatatlanság fortélyát, vagy alanyi jogon jár neki is, épp úgy, mint az apjának?

b) vajon mennyire titkolta a tanoncok előtt a halhatatlanság lehetőségét? Azért ez elég prémium képesség, ami semmi esetre sem kerülhet rossz kezek közé. Ezért hajlok arra, hogy Luke nem avatta be őket a titokba. Viszont akkor a szellemek se nagyon jelenhettek meg neki, hiszen az kérdéseket vetett volna fel a tanítványok körében. Titokban esetleg megjelenhettek volna, de azt meg lehet a Ben féle nagykutyák meg megérzik az Erőben, és megint ugyanott vagyunk.

 

Plusz ha Luke titkolózott, akkor az további támadási felületet adott Snoke-nak, ugyanúgy, ahogy anno Palpatine-nak / Anakinnek is, amikor a fiú érezte, hogy a Jedik nem mondanak el neki mindent, "félnek a hatalmától" és titkolóznak előtte.  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Luke azt mondta az ep8-ban, hogy Ben mellett befogadott még egy tucat tanítványt, szóval akkor Bennel együtt 13 volt. Az ep7 alapján mindössze 7 Ren van, szóval akkor Kylo a tanítványok felét magával vitte, a másik felét megölte. És szerintem a Vérvonal eseményei előtt épült meg a templom, mert abban Ben már Luke tanítványa. Jó kérdés, hogy mikor fogadta be az unokaöccsét, meg a többieket. Mondjuk bennem az is felmerült, hogy a templom nem új, hanem egy régi Jedi Templom (vagy nem is Jedi), amire Luke rálelt egy eldugott helyen (hogy melyik bolygón volt, azt még mi sem tudjuk).

 

Szerintem Luke már megtanulta vagy már a Dagobah-n, vagy a szellemek révén. Végül is Yoda és Obi-Wan is egy szellemtől tanulta meg, szóval ez nem lehetetlen. Alanyi jogon kétlem, hogy járt neki, mert mire fel? Luke már nem volt kiválasztott.

 

A tanítványok elől szerintem nem titkolta, de nem is mondta még el, mert még nem jártak azon a szinten. Azért elég nagy ostobaság lenne egyből a leghatalmasabb képességekkel kezdeni. A szellemek szerintem maguk döntik el, mikor jelennek meg, azt meg tudjuk, hogy csak azok látják őket, akiknek ezt engedik. Luke képzetlenül is hallotta Bent, Leia ellenben még az ep6 végén sem látta a szellemeket. A többi Jedi meg szerintem nem érzi meg a szellemeket, hiszen amikor Qui-Gon elkiáltotta magát, vagy amikor Yoda szobájában randalírozott, senki más nem érezte meg őt az egész Jedi Templomban. Pedig Windu az első alkalommal már jószerivel Yoda ajtajában állt. Szóval kétlem, hogy a tanítványok figyelmét felkeltenék, még ha meg is jelennének mondjuk Luke lakrészében.

 

És épp az a különbség: Anakin már kiképzett Jedi lovag volt, és ő így érezte, hogy van, amit a Jedik nem mondanak el. Luke-nak tanítványai voltak, naná, hogy ők még nem tudnak mindent, és Luke még nem mondott el nekik mindent. A matektanár sem mondja el a negyedikes anyagot az elsősöknek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Donát írta:

Mennyi tanítványa volt? Azt tudjuk, hogy a többségét lemészárolták, de néhány közülük elvileg Ren lovag lett. Vajon mennyien lehetnek összesen és mennyi maradt életben belőlük?

Ez benne a filmben, Dzséjt válaszolt is rá. :)

Idézet

a) Luke vajon megtanulta a halhatatlanság fortélyát, vagy alanyi jogon jár neki is, épp úgy, mint az apjának?

Az eddigi tudás alapján ez ajándék. Qui-Gon azért tudhatta mert az Erőnővérek kiválasztották erre. Yoda és Obi pedig azért, mert Qui-Gon megismertette velük, de szintén kiválasztás módján. A lényeg, hogy ez csak akkor tanulható, ha az "égiek" úgy akarják, hogy tanuld. Luke esetében nem tudni mi történt, túl sok az a 32 éves vakfolt.

Idézet

b) vajon mennyire titkolta a tanoncok előtt a halhatatlanság lehetőségét? Azért ez elég prémium képesség, ami semmi esetre sem kerülhet rossz kezek közé. Ezért hajlok arra, hogy Luke nem avatta be őket a titokba. Viszont akkor a szellemek se nagyon jelenhettek meg neki, hiszen az kérdéseket vetett volna fel a tanítványok körében.

Nincs mit titkolni mert erre maguktól nem tehetnek szert. Csak ha arra érdemesnek találják őket.

Idézet

Titokban esetleg megjelenhettek volna, de azt meg lehet a Ben féle nagykutyák meg megérzik az Erőben, és megint ugyanott vagyunk.

Azt már tudjuk, hogy a szellemek privát jelennek meg. Egy bizonyos Erőhasználó láthat olyan szellemeket amik hozzá közel állnak, de azt mások nem látják.

 

 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A feliratban és a szinkronban is ez van. De hogy angolul elhangzott-e nem tudom. :)

 

Egyébként nagyon érdekelne mi alapján kezdett el tanítani Luke! Megnéztem volna egy leckét. Biztos nem olyanokat mondott a tanítványoknak mint Rey-nek. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Végre megvan a zene, épp ott tartok amikor Yoda felgyújtja a fát. "We are what they grow beyond" ez a jelenet ANNYIRA tökéletes!!!!

 

 

Szerintem Luke egy, a Birodalomtól "megtisztított" templomot használt korábban. De a könyvekkel mikor találkozott? Nyilván Yoda mutatta meg neki, az is valószínű hogy Rey volt az első aki elvitte őket a helyükről. Viszont ha nem vitte magával a könyveket az akadémiájára, és a tanítványait sem vitte a szigetre, akkor max. az akadémia előtt tudott elméleti tudást gyűjteni. (Az más kérdés, hogy már a végleges letelepedés után sem olvasgatta nagyon őket, pedig Rey szavaival: nem volt túl elfoglalt. Viszont elvágta magát az Erőtől, tehát Yodától is, tehát nem akkor találta meg a könyveket, hanem előtte. )

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...

Lehet nem feltétlen kell egyenlőségjelet tenni a Ren lovagok száma és az életben maradt padawanok közt. Talán csak 3-4 tartott vele és később még csatlakoztak hozzá,mint Ren Lovagok. Nem is feltétlen Erő használók ők,úgy gondolom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Luke 12 tanítványról beszélt, akik közül hatan váltak ki Kylo hatására. Na most a filmben látható mészárlás után legalább tíz halott jedi/padawan látható a mezőn.

Én is ezt lestem a másik topikban, hogy az ott biztos nem hat halott. Lehet Luke csak kerekített, lényegében a Reynek elmondottakhoz nem ad semmit, hogy most - hasra ütök - 16 tanítvány volt vagy 12, Rey sem lesz ettől az infótól több. Ahogy nyilván a régi Köztársaság idején sem főre pontosan 10 ezer Jedi volt, csak könnyebb így meghatározni. Később egy másik mű pontosíthatja a dolgot.

Plusz az sem biztos, hogy minden halott Jedi. Lehet Luke templománál is volt "kiszolgáló személyzet", mint a coruscanti Jedi Templomban vagy az ahch-tói templomnál. Sőt még az sem biztos, hogy Luke volt az egyetlen Jedi, aki tanított (ugye Ahsoka él Ezra, és bár ez csak két plusz ember, de ha esetleg ők is csatlakoztak és nekik is volt 1-1 tanítvány, akkor máris négy plusz ember).

1 perccel korábban, Lizardking írta:

Nem is feltétlen Erő használók ők,úgy gondolom.

Az a részük, akik Luke-tól pártoltak át Kylóhoz, 100%, hogy Erőhasználók. Ezután meg fura lenne, ha bevennének "alacsonyabb rendű életformákat" is. Valahogy nem ez a kép alakult ki a Sötét Oldal pártolóiról, se Kylóról, a Ren Lovagjainak Mesteréről.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Dzséjt írta:
2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

 

Én is ezt lestem a másik topikban, hogy az ott biztos nem hat halott

Voltak ott gyerekek is. Egyébként én is gondoltam rá, hogy nem mind jedik. Lehettek már padawanok is. :(

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

41 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Egyébként én is gondoltam rá, hogy nem mind jedik. Lehettek már padawanok is. :(

Ez fura mondat lett. :) A padawan is Jedi. Pont az a valószínű, hogy a legtöbb padawan, és talán lehetett 1-2 lovag, ha volt olyan már, akit Luke lovaggá ütött vagy a régi rendből maradt vissza, és Luke emiatt lovaggá ütötte. Például ha Ezra és Ahsoka csatlakozna hozzá, Luke hivatalosan is megadhatná nekik a Jedi lovag rangot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A padawan akkor lesz jedi ha lovaggá ütik. Nem véletlen hívják őket addig a pontig padawannak. Mint láthattuk korábban ez egy jelentőségteljes esemény. De ha mindenképpen ragaszkodsz a jedi elnevezeshez akkor hívhatjuk őket jedi-tanulóknak is. :)  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Akadémián akár segítők is lehettek, nem? Nem hinném, hogy Luke olyan arrogáns lett volna, mint a korábbi Jedik, és csak Jedikkel vette volna körbe magát. Lehet ott is voltak "caretaker"-ek szóval valamiféle gondnokok, mint ahogy Ahch-Ton is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 hónappal később...

Kylo áttérése kapcsán Obi-Wan EPVI-os mondtatai is értelmet nyertek midőn azt taglalta, hogy minden igazság csak a mi szemszögünkön múlik. Az akadémián történtek három féle szemszöges bemutatása erre nagyon jó példa. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.