Ugrás a kommentre

Dzséjt

Admin
 • Összes hozzászólás

  32.704
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

Közösségi hírnév

1.482 Nagyon kedvelt

Dzséjt tevékenysége

 • Rank
  Hivatásos Véleményvezér
 • Születésnap 1985-09-13

Elérhetőség

 • MSN
  don_tomasz@msn.com
 • Weboldal címe
  http://lightspeed.blog.hu
 • Skype
  dzsejt

Profil információ

 • Nem
  Férfi
 • Lakhely
  Veszprém
 • Érdeklődés
  A Csillagkapu Parancsnokság CsK-13-as egységének parancsnoka vagyok, mellékállásban a USS Patna gyarmatügyi tengerészgyalogos egységének Intersecttel feltöltött hadnagya. Szabadidőmben a Jedi Tanács tagjaként védem a békét és az igazságot a Galaxisban, mint Jedi mester, valamint a civileket védelmezem Viper pilótaként a Battlestar Galactica kötelékében. Ezen felül némi bónusz fejében a Firefly osztályú Serenity teherűrhajón tevékenykedem szakácsként, vagy a Deep Space Nine és az Enterprise között ingázom a USS Voyagerrel futárszolgálatot teljesítve :D

Legutóbbi látogatók

15.036 profil megtekintés
 1. Dzséjt

  Obi-Wan film

  Szerintem nem kell pesszimistának lennünk. A Solo ugyan jelenleg a leggyengébben teljesítő SW film, ugyanakkor szerintem ahhoz képest, mennyi kellemetlenség volt a készítése során és milyen tré időpontban mutatták be, jól teljesített. Más film lehet a felét sem kalapozta volna össze. Persze ezt már sosem tudjuk meg, de kétlem, hogy ezt a Disney-nél és a Lucasfilmnél nem látják át ezt, és pusztán azt nézik, hogy ennyit adtak rá, és ennyi jött be, a körülményekre meg fittyet hánynak. Eleve ott vannak emberek, akiknek ez a szakmájuk, ráadásul sokkal jobban rálátnak a bevételre és kiadásra, mint mi. Mi pusztán a Box Office Mojo adatai és egy megtippelt költségvetés alapján logikázunk, nekik meg kemény tények, pontos számadatok állnak a rendelkezésükre minden téren. Ami szerintem várható, hogy az ep9 után Rian Johnson filmjei kerülnek előtérbe. A Skywalker-szál lezárásával szerintem is érdemes új, hasonlóan epikus vizekre evezni. Johnsonnak még több mint két éve van arra, hogy a trilógia első részét leszállítsa 2020 karácsonyára (az ep9-et annál előbb szerintem nem követné új film). Ez bőven elég annak a figurának. Aki nem hiszi, az kattanjon rá sürgősen az ep8 BD extráira. A csávó a lehető legszerényebben, teljes hidegvérrel vezényel le hatalmas dolgokat. Egy élő Palpatine a csávó, csak ő nem csillagok, hanem filmprodukciók uralkodója. A személyesebb hangvételű spin-off filmek meg jöhetnek majd a Johnson trilógia epizódjai között. Amúgy - és most hadd szóljak magam ellen is - talán nem lenne baj, ha úgymond befellegzene az ep1-9 közötti érában játszódó filmeknek. Sorozatok még kiaknázhatják az ep6-7 közötti szakaszt, esetleg, ha lesz nagyobb időugrás az ep8 és 9 között, oda még bebökhetnek egy animációs sorozatot (vagy ott folytatódhatna a Resistance). Ugyanakkor az ep9-cel talán érdemes lenne a moziban végleg lezárni ezt a bő 60 éves korszakot. Úgy értem, véget ér a Skywalkerek története, aztán egy évvel rá meg visszaugrunk 40-50 évet az időben, és jön a egy film annak az embernek a főszereplésével, aki részben elindította az egészet? Hiszen Obi-Wan az, aki már a legelején ott van, szó szerint. Csuklyás buksija a második jelenetben látható. Kicsit olyan lenne, mint egy időben korábban játszódó epilógus, bedobva valahová a fő sztori közepére. Talán ez az ide-oda ugrálás az időben már nem kéne. Ez is bezavarhatja a mezei mozinézőt. És ha ezt az érát lezárnák, talán tematikusabban is jöhetnének a filmek. Eleve bele lehetne írni olyan mellékszálakat, amiket aztán más filmek kibonthatnak. Gondolok itt annak a fordítottjára, ami most van: Tudjukki és a Ghost cameózott a két spin-offban, de ezt meg lehetne csinálni úgy, hogy már előre betesznek ilyen cameókat a filmekbe, amiket aztán később más filmek vagy sorozatok kibontanak. Kicsit működhetne úgy, mint az MCU filmek stáblistás jelenetei, csak itt a filmekbe fűzve.
 2. Amiért az új Köztársaságnak sincs ütőképes, modern hadserege. Mert Mothma retteg a katonai diktatúrától. Az ő fejében (helytelenül) a civileknek kell minden döntést, így a katonait is meghozni, szavazással. Ezzel békeidőben, vagy olyan háborúban, ami a határokon kívül zajlik, még talán nem is lenne baj. De abban a háborúban, amit a Szövetség vív, iszonyúra lelassítja a folyamatokat, és a békepárti felfogás rossz döntésekhez vezet. Nem csoda, hogy a Szövetség katonai ágense folyton folyvást lázad a civil oldal ellen. Mondjuk nekem nagyon az az érzésem, hogy a Szövetség katonai vezetése a Szövetség majdnem feloszlása után átvette az uralmat, vagy legalábbis a politikai erőviszony a katonai és civil szféra között az előbbi felé billent. Az ep4-6-ban és az eme időszakban játszódó más történetekben már nem látni civil vezetőket, nincsenek igazán nagy gyűlések, se szavazások, a döntéseket katonák hozzák végig. Még Leia is tábornok volt, nem szenátor.
 3. Dzséjt

  A Star Wars Saga jövője

  Ezért is fórumozok itt már több mint tíz éve.
 4. Dzséjt

  L3-37

  De én meg erről beszéltem, hiszen ezt sugallja L3 szövege, ezt cáfolja meg Lando viselkedése a droid pusztulásakor.
 5. Dzséjt

  L3-37

  Szerintem egyáltalán nem így van, és azért, mert nem ez az egy mondat van, ami jelzi, hogy Obi-Wan szimplán semmibe veszi a droidokat. Ez jól látható azon is, ahogy R2-val viselkedik (az ep3-ban is lefitymálja, a TCW-ben meg nem is érti, miért keresi Anakin annyira, csak akkor kap idegbajt, amikor megtudja, hogy fontos adatok vannak a droidban -> ez jól jelzi, hogy R2 számára csak egy gurulu adattároló), vagy ahogy fel sem veszi, hogy a három éven át vele harcoló R4-t a szeme láttára fejezik le. Vagy abból, hogy bár R2 nagyon fontos volt a tanítványának és jó pár dolgot csináltak végig együtt, fel sem ismeri. Pedig szám szerint egy kék R2-D2 nevű asztromechanikai droid létezik a Galaxisban, aki tudja azt is, ki a frász az az Obi-Wan Kenobi, és van mellette egy arany színű protokoll droid, amiből szintén csak egy van C-3PO néven a Galaxisban, és nem mellesleg az is ott volt párszor Obi-Wan mellett. Obi-Wan nem általánosít akkor ott Dexnél, szimplán lenézi a droidokat. Nem az az egy mondat, hanem az ep1-től a TCW-n át az ep4-ig tanúsított viselkedése bizonyítja ezt. Ragaszkodott hozzá, de azért nem annyira, hogy például testi vágyról vagy hasonlóról legyen szó. Ebben téved nagyot L3. Nyilván máshogy kezelnek egy intelligens, beszélni képes droidot (jobban kötődnek hozzá), mint egy számítógépet, vagy akár egy MSE droidot, de akkor is csak droidként kezelik őket. Amúgy Anakin az emberei és a tanítványa életét is képes volt kockára tenni R2-ért, szóval azért az, hogy Lando is beszaladt érte egy tűzharc kellős közepébe, azért nem nagy szó. Sőt még Cassian is érzelmi reakciót mutatott, amikor K2 feláldozta magát és Jyn is kötődni kezdett hozzá, és ugye Hera is komolyan ragaszkodott Chopperhez. De ettől még egyik sem érez szerelmet vagy testi vágyat a droidja iránt, és amikor megmurdelnek, gyorsan továbblépnek, pláne, ha olyan mankójuk is van, mint az, hogy a Falconba letöltötték az agyát (mondjuk valószínűleg az nem a teljes L3, hiszen, ha ennyi lenne egy droid megmentésének a kulcsa, akkor akár L3 tömeggyártást is rendezhetne Lando, hiszen csak újabb és újabb droidtestbe kéne letölteni a memóriáját; meg nyilván R2-t sem kéne újra és újra újáépíteni). Kivéve Anakin, de ő nem százas.
 6. Dzséjt

  Star Wars Tv-sorozat

  Két éve már láthattuk a Rogue One-ban.
 7. Dzséjt

  L3-37

  Érdekes egy droid lett ez az L3, az fix, sok tekintetben mutatta meg a Star Wars eddig nem látott vagy kevésbé érintett aspektusát. Először is, női droidot kapunk, ami tovább hígítja a Star Wars (túl) sokáig fenntartott kolbászfesztivál jellegét. Persze, nem L3 az első női droid, hiszen kronológiai sorrendben nézve az első szöveget is kapó droid, amit látunk, az TC-17, ami szintén nő, de hát na, L3 és TC szerepe között a különbség ég és föld. Meg persze ott van Dex pincérnő-droidja, FLO és az ep3-ban a furcsán feminim BD-3000 luxusdroidok, amiknek kinézetével és elnevezésével kapcsolatban még mindig kételyeim vannak. Nem a házvezetőnő az, ami eszembe jut róluk. Szóval L3 végre olyan női droid, aki szerepet is kapott és ráadásul nem is feltétlen valami skatulyaszerepet kapott, mint házvezetőnő, pincérnő vagy ajtónálló. Egyből egy jogokért harcoló, önálló tudattal rendelkező droid lett, afféle machanikus feminista harcos, vagyis ez esetben droidjogokért harcoló figura. Ebben az a pláne, hogy remekül reflektál amúgy a korábbi filmekre. Csak gondoljunk vissza, milyen lekezelő Obi-Wan az ep2-3-ban a droidokkal. R2-t sem becsüli sokra, Dexnek meg egyenesen azt mondja, hogy ha a droidok gondolkodni tudnának, nekik végük lenne. Ez utóbbi már csak azért is elég nagy pökhendiség a részéről, hiszen egyértelműen tudnak gondolkodni a droidok. Nem mindegyik van B1-es szinten, R2, akit Obi jól ismer, kifejezetten kreatív személyiség. Emellett más téren is remekül reflektál L3 a korábbi/későbbi művekre, például Lando megjegyzi, hogy régóta nem törölték a memóriáját. Nos, az EU-ban anno szinte lefektetett szabály volt, hogy ha sokáig nem törlik egy droid memóriáját, annak tartalmából kialakul egy önálló személyiség, és a droid úgy szólván öntudatra ébred. Ezért kellett időről-időre törölni a droidok memóriáját, vagy éppen ezért építették olyan kelekótyákra őket, mint a B1-eseket. L3 (és R2) viszont olyan droid, aminél már kialakult ez a sajátságos, önálló digitális személyiség, és hát na, elkezdett harcolni a droidok jogaiért. Azért szívesen megnéztem volna egy dumcsit vele és K2-val. Meg ugye a TLJ könyv céloz arra, hogy a Falcon és R2 jó barátok lettek. Na vajon miért? Apropó, az hatalmas ötlet, hogy L3 lett a Falcon mesterséges agya, ezzel egyrészt még egy plusz réteget kapott ez az ikonikus hajó, másrészt még az ep5 egy amúgy jelentéktelen jelenete is pluszt kapott. Az ilyen kreatív ötletek miatt imádom az új SW-ket nagyon-nagyon. Ezek azok az apróságok, amik remekül jellemezték a régi filmeket is, és az új írók és rendezők is nagyon jól tudnak ezekkel élni. Az viszont meglepett, hogy ilyen gyorsan megölték, legalábbis a testét. Eleve az egész film meglepő volt ezen a téren, gyorsan ritkították a szereplők sorát (az RO ezen a téren azért nem volt meglepő, mert számítani lehetett a később nem szereplő hősök halálára, itt viszont erről nem volt szó). De nem hittem volna, hogy L3-t is kiírják. Valahogy az egész karaktere olyan közönségkedvenc figura volt, és miután az első ilyet, Riót a film első felében megölték, nem hittem, hogy a másodikban a másik kedvencet is szétbombázzák. Szó szerint, mert azért ha belegondolunk, elég drasztikus volt a halála. Ketté szakadt, a fejét is átlőtte valami. Jujj... Fent említette Ody, hogy Lando gyorsan túllépett rajta. Ez igaz, de szerintem ez két okból történt így: az egyik, ezzel jelezték a készítők, hogy csak L3 hiszi, hogy Lando úgy kötődik hozzá, valójában Calrissian is csak egy droidként kezeli. Megbecsüli, talán jobban, mint más droidokat, de akkor is tudja, hogy csak egy droid. És a továbblépéséből ítélve még annyira sem állt közel L3-hez, mint amennyire Anakin állt közel R2-hoz. A másik ok pedig az, hogy L3 részben tovább élhet a Falconban, ami megnyugvást jelenthetett Landónak. Persze nyilván nem sejtette, hogy a Falcontól is el kell búcsúznia nemsokára. Mindent összevetve, L3-37 képében szerintem egy újabb remek droiddal lettünk gazdagabbak. Nagyon bírtam, főleg a kis lázadását. És szerintem nincs is túltolva. Jar Jarnál jobban szerintem amúgy is nehéz lenne bárkit túltolni az SW-ben.
 8. Dzséjt

  Star Wars Tv-sorozat

  Az Így neveld a sárkányodat filmekhez tartozó animációs sorozatot is leszinkronizálták, pedig az is Netflix sorozat. Ha azt leszinkronizálják, meglepne, ha egy élőszereplős Star Wars sorozatot elkerülnének, amíg a Disney nem streameli hazánkban is (amire szerintem még várhatunk egy jóóóóó darabig). Bár őszintén szólva, engem puskával sem tudnának rákényszeríteni, hogy csak belehallgassak majd a szinkronba. A mozifilmeknek is rettenetes a szinkronja, el sem merem képzelni, milyen pocsék szinkront fog kapni a sorozat. A visszatérő szereplők más-más hangon szólalnak meg, melléfordítások, oda nem illő dobozhangok, felolvasóest... Brrrrr....
 9. Vagy azért aggódott, mert Chewie sérülten hörög neki egy tűzharc közepén, hogy ott van velük Boba Fett egy dereglyén, és éppen Luke-ot próbálja keresztüllőni. Nem kell ehhez ősellenésgeknek lenni, az egész helyzet Fettestül, Sarlaccostul, össze-vissza lövöldöző gyilkosokostul önmagában elég aggasztó valakinek, aki nagy sötét folt helyett már nagy világosat lát. Egyáltalán nem kell ősellenségnek lenniük. Már csak azért sem, mert ha ezt meglépik, akkor Fettet jó nagy balféknek állítják be, aki éveken át nem képes kinyírni az ellenfelét, és még akkor is magasról tojik rá, amikor mellette áll a dereglyén. Mert azért na, ha annyira ősellenségek lennének, akkor talán Boba rászánja azt a két másodpercet az idejéből Hanra, amíg agyonlövi a neki háttal álló, vak corelliait.
 10. Dzséjt

  A szereplők

  Rose visszatérését már Abrams is megerősítette, a Renek kihagyása meg nagyjából esélytelen, annak tükrében, hogy az író és rendező (egyben kitalálójuk) imádja őket. Eleve az ep8-ból sem akarták kihagyni őket, de Johnson jól látta azt, hogy felesleges elpazarlásuk lett volna, ha őket kaszabolják le a gárdisták helyett.
 11. Szerintem annyi lassítás lesz, hogy maradnak az egy éves időközönkénti megjelenésnél.
 12. Dzséjt

  A szereplők

  A Renek szinte száz százalék, hogy visszatérnek. Az ep7-ben láttuk őket, az ep8-ban mondta Luke, hogy Ben néhány tanítványt magával vitt. Ennyi beharangozás után csalódás lenne, ha nem jelennének meg. Na meg úgy tudom, Abrams csípi is őket. Wedge jó lenne, ha megjelenne, de szerintem nem fog, ha csak nem castingolják újra, de az meg nem valószínű. Denis Lawson rettenetesen utálja a Star Warst, kétlem, hogy akár puskával, akár kövér csekkel vissza lehetne csábítani a szerepbe. Az öreg Billy Dee-nek annyiban örülnék, hogy már csak ő nem tért vissza a nagy öregek közül a vásznon. Megérdemelné, még utoljára.
 13. Dzséjt

  Videjó játékok 2.0

  És éppen ezért nem bölcs dolog egy videojáték íróit egy film írójával összevetni. Eleve, míg egy filmen szerencsés esetben egy ember dolgozik, addig ezeken a videojátékokon még szerencsés esetben is egy csapatnyi ember munkálkodik. Sőt egy olyan komplex játék esetén, mint mondjuk a Witcher 3 minden sztoriszálon más-más író csoportok dolgoznak. Nem fair összevetni a kettőt.
 14. Dzséjt

  Whill Krónikák

  Annyira, mintha én mondanék valamit.
 15. Nem valószínű, mivel az ingyenes DLC.
×

Fontos információ