Ugrás a kommentre

TCW 4. évad Blu-Ray kritika


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

The Clone Wars Blu-Ray kritika – 4. évad

 

cover.jpg

 

 

Áttekintés

 

Ezt is megértük! Lassan már megszokottá válik az éppen befejeződött The Clone Wars évad Blu-Ray kiadása. Emlékszem még az első etap esetében mennyire vártam a napot, hogy kézbe vehessem a kiadványt! Élénken él bennem az is, milyen lenyűgöző volt mind profizmusában, mind a gyönyörű külső-belsőt illetően. A varázs azóta is tart, habár a kiadvány külcsíne kicsit szolidabb lett egy kissé (mint ahogy említettem az előző évados kritikámban), a belső tartalom maradt ugyanazon a magas színvonalon.

A negyedik évad ott kezdte, ahol a harmadik abbahagyta. A készítőknek mindig ott a feladat, hogy az előzőt valahogy túl kellene szárnyalni, rátenni még egy lapáttal, még izgalmasabb és jobb sztorikat összehozni. Örömmel mondhatom, hogy ebben az évadban se hagyta cserben Dave Filoni csapatát a fantáziája. Olyannyira nem, hogy a sorozat eddigi legnagyobb dobásait is itt láthattuk. Gondoljunk csak az Umbarán játszódó történetszálra, ami olyan kérdéseket feszegetett, amit még a filmek se nagyon mertek (vagy akartak). Vagy a másik igen merész húzásra, magának Darth Maul –nak a „feltámasztására„ Ez utóbbi, talán mondanom sem kell, eléggé megosztotta a rajongókat, voltak olyanok, akik nem tudtak túllépni rajta, mások szimplán ignorálták a dolgot, míg a kemény mag ezt is le tudta „nyelni”. Egy bizton állítható. Maul visszatérésével újabb izgalmi faktort pumpáltak a sorozatba, így aki felül tud emelkedni azon, hogy az EPI kedvenc sith lovagja túlélte a Naboo –i incidenst, az igazán jól szórakozhat a történeten. Persze nem csak ettől a két száltól volt érdekes az évad, mert pl. említhetném Asajj Ventress –t is, akinek a harmadik szezonban megkezdett kálváriája tovább folytatódott. Több a sorozatban bevezetett karakter is érdekes jellemvonásokkal és kalandokkal gazdagodott, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a sorozat végére igazán mély és jól felépített karakterekkel indul neki a stáb. Csak rajtuk múlik kihasználják-e a saját maguk által felépített ziccereket.

 

maulobi.jpg

krell.jpg

 

 

Kép és hangminőség

 

Az animáció fejlődésével egyre jobb és jobb a képminőség, ami mindig egy újabb izgalmi faktort jelent a gyári kiadás lemezeinek lejátszóba rakásakor. Mert lehet nézni monitoron a különböző netről letölthető verziókat, azok a fasorban sincsenek a gyári minőség részletgazdagságához képest. A gyönyörű világok és színek, amik mindig is a Star Wars védjegyei voltak, egyszerűen a szemnek jóleső érzést keltenek. Külön kiemelendő az Umbarán játszódó történet, ami annak ellenére (vagy éppen azért) lélegzetelállító, mert az egész bolygó kapott egy különös, túlvilági, alsó megvilágítást. Nem lehet betelni vele. Persze mint mindig a kép csak az élvezet egyik fele, mert bizony hang nélkül mindez csak félkarú óriás lenne. Jelentem az audio sávval most sincs baj, szerencsére az előző évadban már megcsodált DTS-HD minőségben került a korongokra. Jó lenne most már ezentúl nem engedni ebből.

 

venator2.jpg

slave.jpg

 

 

Extrák

 

menu2.jpg

 

 

Az alkotók úgy érezhették, hogy itt az idő egy kis változtatásra. A háttér ugyan maradt, de a menü stílusa és elrendezése kicsit megváltozott. Ami viszont a legfőbb változás, az az audiokommentárok mikéntjében rejlik. Ezúttal egy szobában összeülve, az aktuálisan tárgyalt szál fő alkotói osztják meg az érdekes információkat a közönséggel úgy, hogy közben az adott részeket nézik. Voltak már korábban ilyen kommentárok más kiadványokon, és örülök, hogy itt is megpróbálkoztak ezzel. Így sokkal szórakoztatóbb az információk megosztása, ráadásul ami fontosabb, kötetlenebb is! Nem ritka, amikor viccelődésbe mennek át a résztvevők, sőt, még egymás „húzásától” se riadnak vissza. Én pl. soha nem sejtettem, hogy Filoni ekkora mókamester is tud lenni. :) A majd’ két órás kommentárok az alábbi specifikációkkal bírnak:

• The Battle of Mon Cala three-episode arc ("Water War," "Gungan Attack" and "Prisoners") with Filoni, CG supervisor Joel Aron, animation supervisor Keith Kellogg and lead designer Kilian Plunkett

 

• The Darkened World of Umbara four-episode arc ("Darkness of Umbara," "The General," "Plan of Dissent" and "Carnage of Krell") with Filoni, Kellogg, Plunkett and supervising editor Jason Tucker

 

• The Slaves of Zygerria three-episode arc ("Kidnapped," "Slaves of the Republic" and "Escape from Kadavo") with Filoni, Plunkett, Tucker and writer Henry Gilroy

 

• The Obi-Wan Undercover four-episode arc ("Deception," "Friends and Enemies," "The Box" and "Crisis on Naboo") with Filoni, Aron, Kellogg and Plunkett

 

• The Darth Maul Returns four-episode arc ("Massacre," "Bounty," "Brothers" and "Revenge") with Filoni, writer Katie Lucas and voice actors James Arnold Taylor (Obi-Wan Kenobi) and Sam Witwer (Maul)

 

Természetesen az elmaradhatatlan Jedi Temple Archives is megtalálható a lemezen, ahol kis túlzással még a rajzolók zoknija is be van mutatva. Makettek, modellek, kivágott jelenetek, animatics –ok és még sok más szórakoztatja a nézőt, méghozzá 265 perc hosszúságban.

 

 

Összegzés

 

A verdikt egyértelmű csak úgy, mint az eddigi években: idén se bántam meg, hogy erre a kiadványra áldoztam! A gyűjteménnyé érő The Clone Wars Blu-Ray kiadássorozat újabb méltó darabja került a társai mellé. Vegyék-vigyék!

 

anakin.jpg

ahsokalux.jpg

 

Hozzászólni a BR és DVD topikban lehet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.