Ugrás a kommentre

Star Wars VII: Amit eddig tudhatunk 2. rész - Az Erő sötét oldala


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

A sorozat első részében megvizsgáltuk, mit tudunk a Birodalomról. A Tovább után belemerülünk a kémfotók, a kiszivárgott látványtervek és a megbízhatónak mondott informátorok jelentéseinek világába, és azt szedjük össze egy igen hosszú cikkben, amit az Erő sötét oldalának képviselőiről tudhatunk vagy sejthetünk jelenleg.

 

De vajon hány karakterről is lehet szó? A Darth Bane-féle szabály alapján a Sith-ek mindig ketten vannak: egy mester és egy tanítvány. Vajon ugyanezt a felállást hozzák az új filmben is? Ez nem lenne szükségszerű, hiszen a Sith, legalábbis a Bane által megújított formájában, kihalt Sidious halálával és Vader visszatérésével az Erő világos oldalára. A Hasbro játéklistája alapján úgy tűnik, ezúttal is csak ketten vannak, mivel azon “Villain” és “Lead Villain” játékok szerepelnek (utóbbiból csak egyféle). A két gonoszos felállás eddig is jól működött: az egyik inkább háttérben van, míg a másik többet konfrontálódik a hősökkel. De akár az is lehetséges, hogy a két gonosz egymástól függetlenül tevékenykedik, esetleg az egyik keresi a másikat…

 

Kezdjük a ranglétra tetején, a titokzatos mesterrel. Legutóbb említettük, hogy igen keveset tudunk a Birodalom vezető rétegéről, és arról, hogy vajon ismét Erő-érzékeny vezetője van-e, vagy a sötét oldal szolgái ezúttal külön utakon járnak.

 

ir_tie-e1420223619854.jpg

 

Az Indie Revolver nemrég kiszivárgott képén két császári testőr vigyázza a különleges vadászgéppel érkező, egyelőre ismeretlen figurát. Még az is meglehet, hogy látunk majd valakit, aki elfoglalta Palpatine helyét, hiszen korábban ilyen testőröket még magasrangú birodalmi tisztek sem kaphattak. Egyesek szerint Gwendoline Christie karakterét várhatják, a Chrome Troopert – ha ez igaz, a figura magasabb beosztásban van, mint gondoltuk. Ha pedig fénykardot visel, mint a korábban kiszivárgott látványterven, akkor elképzelhető, hogy az Erő sötét oldala ismét a Birodalom szövetségese. A ruházata alapján azonban nem valószínű, hogy ő lenne a Birodalom legmagasabb beosztású képviselője, inkább egy magasrangú beosztottnak tűnik, mintsem szuverén figurának.

 

Ha viszont tényleg kapunk egy Erő-érzékeny vezetőt, vajon ki játszhatja? A magától értetődő feltételezés Andy Serkis, akitől a “There has been an awakening… Have you felt it? The Dark Side… and the Light” szavakat hallottuk az előzetesben, és már megállapítottuk róla, hogy az Erő árnyasabb oldalait is meg kellett, hogy ismerje. Andy Serkistől tudjuk, hogy ez a saját hangja, és a filmbeli karaktere pontosan így szólal meg. Elmondta továbbá, hogy figurája “túl van már egy-két dolgon”, ami nyilván óvatos körülírás. Nem tudjuk, ember vagy CGI lény lesz-e, de furcsa döntés lenne tisztán emberi figurának szerződtetni Hollywood performance capture-ben legjártasabb színészét, akinek az ezzel foglalkozó cége is részt vesz a film készítésében. Felmerült, hogy maga Darth Plagueis, Darth Sidious muun fajú mestere lenne, de ebben kételkedünk, többek között azért, mert Spoilerman kamukémjelentéseiből ismerjük a lehetőséget. Akárki is, nagy titok övezi a kilétét. A Hasbro játéklistája sincs segítségünkre: a “Lead Villain Electronic Mask” semmit nem árul el a figuráról, de valószínűsíthető, hogy nem közönséges emberarcot formáz, hanem inkább valami idegenszerűt – elvégre Csubakkával van egy játékcsoportban.

 

Sokáig tartotta magát a pletyka, hogy Max von Sydow fogja alakítani a vezető gonosz figurát. Életkora és megjelenése alapján sokan egy második Palpatine-t láttak benne, ami egyfelől logikus, másfelől viszont nem túl fantáziadús választás lenne Az ébredő Erő készítőitől. Az októberben nyilvánosságra került látványterveken viszont feltűnik egy öreg kiborg kocsmatöltelék, aki épp megfelelő karakter lenne Sydow számára. Amíg nincs ezt cáfoló információnk, úgy tekinthetjük, Sydow egy sokat megélt tatuini öreget alakít, nem a történet főgonoszát, különben már hárman is lennének a sötét oldalon.

 

9f172f00f92b74a1fb939025e6a6294f-1024x738.jpg

 

Egy másik, ugyanekkor kiszivárgott látványterven egy sötét trónteremben ülő figurát látunk, akit Rey közelít meg.

 

ed42e632df12956ad41537d88bdff062-300x125.jpg

 

Voltak feltételezések arról, hogy a csuklyás figura a remeteségbe vonult Luke, akit Rey a Skellig Michael szigeten forgatott jelenetekben talál meg, de a jelenet tónusai alapján valószínűbb, hogy az itt ülő alak sokkal sötétebb, mint a galaxis jelenleg egyetlen ismert Jedije. A helyszín ráadásul kísértetiesen emlékeztet A Jedi visszatér egyik látványtervére, amelyen az Uralkodó trónterme egy lávabarlangban volt.

 

throne_concept_ep6-300x123.jpg

 

Akár azt is gondolhatnánk, hogy a csuklyás alak Serkis karaktere, de más képeink is vannak a figuráról, így szinte biztosra vehetjük, hogy ezen sem őt látjuk, hanem Kylo Rent. Serkis szerepéről és esetleges birodalmi kapcsolatáról jelen pillanatban egyetlen képpel vagy leírással sem rendelkezünk. Csak azt tudjuk róla, amit az előzetesben elmondott – bár ezzel ő az első, akinek konkrét, filmbeli szövegét is ismerjük. (A filmben ténylegesen elhangzó mondatok hiánya az egyik legjobb bizonyítéka a meglehetősen sikeres titoktartásnak: csak olyan karakterneveket és mondatokat ismerünk a VII. részből, amelyeket a készítők szándékosan hoztak a tudomásunkra. Szivárogtatások főleg a látványtervek terén és a külső forgatásokon történtek, az utóbbiak pedig elkerülhetetlenek.) Serkis a fenti mondatokat mindenképpen egy Erő-érzékeny szereplőnek mondja: egy szövetségesének, vagy nagy tudású ellenfelének – talán Luke-nak?

 

Bizonyos, hogy a filmben a legaktívabb sötét oldali figura Kylo Ren lesz, akit nagy valószínűséggel Adam Driver alakít. Amennyire keveset tudtunk róla az első cikk írásakor, most annál jobb helyzetben vagyunk: tudjuk a nevét, láttuk a speciális, keresztmarkolatos fénykardját (emiatt sejtésünk lehet a vívóstílusáról is), és azt is tudjuk, hogy (legalábbis egy ponttól) maszkot fog viselni. A kiszivárgott látványterven látható maszkon még sárga csíkok vannak, de úgy tudjuk, ezek a végső verzióban megváltoztak. A kiszivárgott játékfigurák méretéből megállapítható Kylo Ren magassága: kb. 190 cm, ami elég jól egybevág Driver 191 cm-es magasságával.

 

mysterious_lightsaber_official_shot_verge_super_wide-300x125.jpg

 

kylo_ren_latvanyterv.jpg

 

A ranglétrán elfoglalt második helyére utal, hogy nagyon hamar, az új főszereplőkkel egyidőben nyilvánosságra került a neve, de még az is ezt valószínűsíti, hogy szerepelni fog minden játék csomagolásán: ilyen pozíciót Palpatine sose kapott, tanítványai, Maul és Vader viszont mindketten élvezhették ezt a kitüntetett helyzetet. Az aktív gonosz mindig népszerűbb, mint a passzív.

 

Több jel utal arra, hogy Kylo Ren a történet elején még nem a fent látott maszkot viseli, hanem kiborgként tűnik fel. Itt van például egy látványterv, ami talán az előzetesben látott erdős jelenet folytatása: Rey Anakin egykori kardját tartja a kezében, miközben Kylo Ren az Erőt használja vele szemben. A lábánál valószínűleg Finn hever.

 

duel_mod-300x198.jpg

 

Az alábbi látványterven épp Rey-t tartja fogságban a fentebb már látott barlangban (?), talán, hogy sakkban tartsa vele a kép bal oldalán álló figurát, aki Finn vagy éppen Luke is lehet.

 

b00c04d9fb783a733c1e43ab0d7cb0ac-300x137.jpg

 

A képet jobban megnézve látszik, hogy a figura ember, és bár arcát részben maszk fedi, az egyik szeme még megvan. Jobb karja kibernetikus.

 

cyborg_mod-300x266.jpg

 

Két másik látványterven is szerepel ez a Vader-fetisisztának tűnő kiborg.

 

1d8e8af7c38646a6dab67aba65c54ff3-1-300x196.jpg

 

4285d653470373677e4af63847340bc0-1-300x180.jpg

 

A csillagromboló parancsnoki hídja valószínűleg csak a hangulat kedvéért került a képre, és nem arra utal, hogy a karakter a hídon kezdene Hamlet-monológba a sisakkal a kezében. Az arcát jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy különböző maszkokat, eltérő arányú kibernetikus elemeket próbáltak ki rajta a látványtervezők: a harmadik variáción például az alsó állkapocstól lefelé minden része mesterséges, míg középen az orr alatti részek még emberiek. A makingstarwars.net cikke szerint további tervek is léteznek, melyek némelyikén Luke Skywalkerre, másokon pedig egy eddig ismeretlen figurára hasonlítanak a kiborg arcvonásai.

 

cyborg4_mod-300x134.jpg

 

A már említett cikk felhívja rá a figyelmet, hogy a mesterséges kar igencsak emlékeztet Anakin karjára a II. részből. Nézzük meg ezt is közelebbről! A lenti nagy képen azt a köszönőlapot látjuk, amelyet J. J. Abrams tett közzé a Force for Change kampány sikerekor. A kis képeken baloldalt Anakin II. és III. részbeli mesterséges keze van egymás alatt (a Wookiepediáról), jobbra pedig a látványterven lévő kéz. A látványterv alapján, valamint J. J. részletekbe menő figyelmességét ismerve biztosra vehetjük, hogy a kiborg keze tartotta a köszönőlapot, nem pedig egy egyszerű droid valamelyik jelenet hátteréből. Ez a kéz, figyelembe véve az eltelt 56 évet (vagy 53, ha a III. résztől számítjuk), tényleg nagyon hasonlít Anakin kezére, de nem ugyanaz. A II. részben látott kéz ujjainak tetején lévő rugók és színes drótok hiányoznak, az ujjpercek pedig a friss képen fedettek, Anakinén viszont nem voltak azok. A III. részbeli kézzel sem egyezik teljesen. Ha mindenképpen Vaderhez akarjuk kötni, leginkább arra gondolhatunk, hogy ez Darth Vader mesterséges karja, amit a klasszikus részekben “hordott”, és azért hasonlít nagyon az ismert protézisekhez, mert Anakin ízlését tükrözi.

 

hand-300x176.jpg

 

Esett szó arról, hogy Kylo Ren egyfajta gyűjtő lehet, akinek egyik célja Darth Vader páncéljának megszerzése. A híresztelések szerint ez sikerül neki a történet folyamán, és Vader sisakjából készíti el a saját, fentebb látott sisakját. Szó szerint Vader sisakjából: állítólag a maszk arcrészét és a sisak felső részét is felhasználja. Vadernek több páncélja is volt, ezért nem az Endoron megégetett sisakkal dolgozik, bár azt is megtalálja.

 

kylo_ren_latvanyterv2-300x165.jpg

 

Az egykori Sith tárgyak felkutatásának motívációja egyelőre ismeretlen. A legvalószínűbb lehetőség, hogy Kylo Ren már a film kezdete előtt súlyosan megsérült, és a kiszivárgott hírek szerint ehhez Luke-nak is lehetett köze – ez magyarázná a kiborg létét, de Vader személyes tárgyainak rögeszmés kutatását még nem. Akárhogy is, ilyen módon Kylo Ren bizonyos értelemben Luke teremtménye lenne, mint ahogy az egykor Obi-Wannal és Vaderrel történt.

 

Meglepő módon jó esélyünk van rá, hogy látni fogjuk az egészséges Kylo Rent is, mivel Adam Driver feltűnt az angliai forgatáson a lázadók bázisán, ahogy a moviepilot képe is mutatja:

 

greenham-commons-381-star-wars-7-plot-spoilers-boba-fett-luke-skywalker-adam-driver-more-300x179.jpeg

 

Az ellentmondást feloldhatja az a korábbi információ, hogy fogunk látni visszaemlékezést, annak ellenére, hogy a flashbackek eddig nem voltak jellemzőek a Star Wars-filmekre. A pletykák szerint Luke fogja elmondani egy gonosz szereplő háttértörténetét. Lehetséges, hogy az X-szárnyú pilóta a kiborg fiatalabb verziója. A  sötét oldalhoz való vonzódását jelezheti különleges vadászgépe, a fekete-narancs X-szárnyú (lásd a Latino-Review fotóját lentebb). Ha mégsem visszaemlékezésben látjuk Drivert, akkor viszont elég nagy utat kell bejárnia a karakterének a film alatt: lázadó pilótából a sötét oldal megszállottjaként működő kiborggá kell válnia és kitanulnia a speciális vörös kard használatát, miközben nem veheti el a játékidőt a főszereplő triótól sem.

 

black-x-wing-on-set-e1420840483482.jpgA teljesség kedvéért megemlítjük azt a lehetőséget is, hogy Driver mégsem Kylo Rent alakítja, hanem egy közönséges pilótát, és a vörös fénykardos figura a 185 cm-es Domhnall Gleeson lenne. Végül pedig az sem kizárt, hogy a forgatási kémfotó nem Drivert mutatja, csak egy statisztát, de ennek kicsi az esélye.

 

Arról is szólnak hírek, hogy Vader is fel fog tűnni visszaemlékezés formájában, mégpedig a fiatal Leiával együtt, akit a pletykák szerint nem más fog alakítani, mint Carrie Fisher lánya. Akár igaz, akár nem, az tény, hogy Fisher lánya, Billie Lourd kis szerepet kapott a filmben. Ami pedig Darth Vadert illeti: először az Irish Daily Mirror című pletykalap, aztán többek között a screenrant.com hívta fel a figyelmet egy ír birkózó, Sheamus O’Shaunessy Twitter-bejegyzésére, melyből kiderül, hogy Sheamus Skellig Michael szigetére utazott épp akkor, amikor a VII. rész stábja is ott forgatott – pedig akkor három napra lezárták a nagyközönség elől a Világörökség részét képező szigetet. A sportoló, aki a Baljós árnyak egyik promóciós turnéján már felvette a híres jelmezt, ködös utalást tett arra, hogy erre esetleg ismét sor került. Ha ez a hír kacsa, a látványtervek alapján akkor is nyugodtan számíthatunk rá, hogy ha nem is fogjuk teljes valójában látni a nagyurat, azért a jelmeze fel fog tűnni a filmben. (Ezt támasztja alá a már sokat emlegetett Hasbro-játéklista is, amelyen szerepel egy Vader-maszk.)

 

Utolsó előtti témánk, hogy lehetnek-e mások is a sötét oldalon? Ha a sötét oldal a Birodalomtól független szervezet, akkor elképzelhető, hogy alacsonyabb rangú, az Erőben kevésbé képzett, de azért ügyes harcosai is volnának, körülbelül úgy, mint ahogy a Birodalmat szolgálják a rohamosztagosok: ők az első védelmi vonal, és Kylo Rent vagy Serkis karakterét csak rajtuk keresztül lehetne elérni. A Birodalommal együtt dolgozva ennek kevésbé lenne jelentősége.

 

Amikor Andy Serkist megkérdezték arról a híresztelésről, hogy egy csapat nagyon akrobatikus figurát irányítana a karaktere, nevetett, és azt mondta, nem vezet akrobata csoportot. Ettől függetlenül érdekes, hogy a legújabb információink szerint a VII. részben fel fog tűnni a The Raid és The Raid 2 filmek három harcművésze: Iko Uwais, Yayan Ruhian és Cecep Arif Rahman. (Képességeikről itt lehet megnézni egy videót.) Ha ehhez hozzávesszük, hogy két parkour specialista, Pip Anderson és a Doctor Who 6. évadában is feltűnő Christina Chong is része a stábnak, izgalmas gondolatokra juthatunk. (A parkour egy extrémsport, lényege, hogy minél látványosabban küzdjük le az akadályokat, miközben egyik pontból a másikba futunk. Jellegzetes mozgáselemei a különböző ugrások, falra felfutás, bukfenc stb.) Hangsúlyozzuk, semmi nem támasztja alá, hogy az általuk alakított figuráknak bármi közük lenne az Erő bármelyik oldalához, de a képességeik ismerete felveti ezt a lehetőséget.

 

És ha már itt tartunk, zárásként essen pár szó az Erőről is: a galaxist a háttérből irányító, a lényeket, dolgokat átható energiamező ezúttal egyenesen a címig jutott, ami biztos jelzése annak, hogy a korábbiaknál jóval hangsúlyosabb szerepet fog kapni a filmben. Eddig a klónok, a Sith, a Birodalom és a Jedi került ilyen magaslatra, és ezek minden esetben dominálták a maguk filmjét. Most azt látjuk, hogy az Erő aktív szereplője a címnek. Korábban fejtegettük, ezért most csak utalunk rá, hogy az eddigi két trilógiában mindig az Erő egyik oldala volt túlsúlyban, most pedig egyszerre mindkettő mozgásba jön. De vajon mi történik, ha felébred az Erő? Mi történik, ha van egy gonosz figura, aki az Erő mindkét oldalát látja? Lehetséges, hogy nem is gonosz, csak másmilyen, mint amit eddig megszoktunk? Erről egyik kémjelentés sem mondott még semmit. Serkis viszont örült, amikor megtudta a címet: állítása szerint nagyon találó lett.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.