Ugrás a kommentre

Star Wars-kurzusok a magyar felsőoktatásban


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

7761237_75d3766b1c124e0ded7890f277fc5e67_wm-300x217.jpgTóth Csaba (fotó: Index)

 

Az Index tegnap közölt egy remek cikket Dr. Tóth Csaba politológus “Politika és science-fiction” című szabadon választható kurzusáról, melyet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán hallgathatnak meg az érdeklődők. A február 17-én indult kurzus első előadásainak témái magukért beszélnek:

 

  • Politikai rendszerek a Star Wars világában
  • A science-fiction irodalom klasszikusai és politikai rendszereik: az Alapítvány-sorozat és a Dűne politikai rendszerei
  • Az éhezők viadala politikai rendszere. Politikai elemek a Doctor Who sorozatban
  • Politikai rendszerek sorozatokban: Battlestar Galactica, Stargate és Babylon 5
  • Politikai rendszerek a Star Trek világában

Az előadó szándéka, hogy az az ilyen filmek politológiai elemzésével közelebb hozza a politikához a sci-fi rajongó, de politikával hagyományosan nem foglalkozó embereket. A Csillagok háborúja kapcsán kiemeli, hogy főleg az előzmény-trilógiára összpontosít, mivel a politikai realizmus szempontjából ez kidolgozottabb:

 

“A Star Wars új trilógiája – minden problémája dacára – sokkal jobban bemutatja a politikai küzdelmeket és a hősök esendőségét, mint az eredeti filmek.”

 

Tóth Csaba adjunktus egy korábbi, ilyen témájú előadásának anyagát itt tölthetitek le PDF-ben, az Indavideón pedig a 2014-es HungaroConon tartott félórás Star Wars/Star Trek előadását is láthatjátok.

 

Öröm olvasni, hogy az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézete mennyire nyitott minden olyan módszerre, amely segíti a hallgatók jobb elérését. Mindazonáltal nem ez az első alkalom, hogy a Csillagok háborúja beszivárog a magyar felsőoktatásba. Nagy Andor oroszlánrészt vállalt abban, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskolán elindulhasson A gonosz anatómiája című kurzus a 2009/2010-es tanévben. Az előadás-sorozatban a Csillagok háborúja mélyebb szerkezetét vizsgálták: a film mitologikus motívumait, szimbólumrendszerét, a karakterek pszichológiáját stb. Az előadások sikerén felbuzdulva Nagy Andor és Simon Zoltán 2010 őszén egy újabb, immár városszerte nyilvános kurzust szervezett, hogy a téma minél több érdeklődőhöz jusson el. Ezek az előadások a Star Wars filmtörténelmi szerepére, vizuális filmművészeti megoldásaira és tematikus zenei rendszerére, a filmben bemutatott vallási gondolatokra és a gonosz erői által alkalmazott retorikai technikákra összpontosítottak. Meghívott előadó volt például Laár András, az ismert költő és zenész, a Buddhista Főiskola volt oktatója.

 

laar2.jpgLaár András beszél a Csillagok háborúja és a buddhizmus közös pontjairól

 

sw3ak-300x199.jpgNagy Andor bevezető előadása a monomítoszról, amely többek között a Csillagok háborúja alapját is képezi

 

simonz05.jpgSimon Zoltán beszél George Lucas életművéről és vizuális szimbolikájáról

 

A kurzus óráiról rövid képes beszámolót olvassattok itt.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.