Ugrás a kommentre

Képregényszemle - Leia hercegnő


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Cikkünk szerzője Bomarr, aki korábban már írt a Star Wars-képregények korai éveiről (1977-1986), valamint az idén megjelent első Star Wars-képregényről is.

 

A Marvel alaposan begyújtotta a rakétákat, mióta utoljára írtunk róluk. Jelenleg négy Star Wars sorozatuk fut egymással párhuzamosan. Közülük elsőként az öt részesre tervezett Leia hercegnőről fogunk tüzetesebben írni, amely, mit tagadjuk, az első két füzet alapján borzasztó. Alig pár hónapja, hogy megindult az új korszak, de a Marvel máris gondoskodott róla, hogy ne kelljen messzire mennünk, ha példát akarunk rá hozni, hogy miként ne csináljunk SW képregényt. De mi is csúszott félre?

 

Az alapötlet jó volt. Pletykák terjengenek, hogy a Birodalom a Halálcsillag felrobbanása után elkezdte levadászni a még életben maradt alderaaniakat, Leia pedig hős honleányként a megsegítésükre igyekszik. Ugye, milyen ígéretes? Sajnos azonban az egész már az alapoknál kisiklott.

 

Ha azt mondjuk, hogy a rajzolók nem voltak a helyzet magaslatán, akkor még finoman fogalmaztunk. A figurák elnagyoltak és csúnyák, sokuknak a kinézete szinte képkockánként változik. A legrosszabbul szegény Leia járt, akinek az „átalakulásaira” néhány példát is hozunk.

 

leia02v1.jpg

 

A szövegek gyakran elég kínosak. Bail Organa például egy visszaemlékezésben lenyom egy demagóg dumát arról, hogy a zöldséget (ruicát) Leiának azért kell megennie, mert a farmerek sokat dolgoztak a megtermesztésével, a pilóták meg a szállításával. Ezt a marhaságot annyira komolyan gondolja, hogy a tinédzser hercegnőnek képes olyat mondani, hogy ha ezt megérti, mindent meg fog érteni. Így jobban meggondolva talán jobban járt a Lázadás, hogy Bail felrobbant.

 

De ez csak a jéghegy csúcsa: a legrosszabb Leiát nézni, akinek nem csak az arca, de a tettei is nehezen igazíthatóak mindahhoz, amit a régi trilógiában láttunk. Bármilyen jó ötlet is volt, hogy valami komolyabb reakciója legyen a szülőföldje megsemmisülésére, a dolgot sikeresen túlhúzták. És persze az sem segít a sztori átélésében, hogy a szent ügy érdekében Leia –egyelőre– pitiáner akciókban vesz részt. És ha már elvesztegetett lehetőségek: a történetben feltűnik a Naboo is. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy valami érdekeset fognak mutatni, de aztán előkerül egy Lando-hasonmás, aki roppant eredeti módon először pártolja, majd elárulja hőseinket. Ez az a pont, ahol úgy éreztem, hogy a készítők már nem is próbálkoznak. Ha szabad egy kis túlzással élnem, egyelőre olyan ez a Leia-sorozat, mint egy vonatszerencsétlenség. Iszonyú, de nem tudom nem nézni. Úgyhogy egyelőre követem tovább, és ha teljesen a végére értünk, pár sorban még megemlékezünk róla.

 

SimonZ kiegészítése: a jelenleg futó négy sorozatból csakugyan ez a leggyengébb. Mintha nem tudták volna eldönteni, ki legyen a célközönség – szerintem sem a fiúkat, sem a lányokat nem sikerült igazán eltalálniuk.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.