Ugrás a kommentre

SPOILER: Az ébredő Erő várható cselekménye 1. rész


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Két hét múlva érkezik a Star Wars VII. része, ám a várakozás pont ilyenkor, a finisben a legnehezebb. Épp ezért szeretnénk kicsit megkönnyíteni (vagy még nehezebbé tenni) az utolsó napokat azzal, hogy elmeséljük, hogy miről fog szólni a várva várt film. Persze nagyon jól tudjuk, hogy a rajongók jelentős része minden spoilert kerül, mint ördög a kápolnát, de úgy sejtjük, azok száma se kevés, akik örömmel vetik majd bele magukat a film részleteibe.

 

Mielőtt belekezdünk a mesénkbe, érdemes valamit leszögezni: az előzménytrilógia és Az ébredő Erő körüli titoktartás merőben eltért egymástól. Amikor az előtrilógia készült, már hónapokkal a premier előtt pontosan ismertük az aktuális epizód összes jelenetét. A Lucasfilm annyira nem törte magát a titkolózással, hogy napokkal a bemutatók előtt világszerte, így Magyarországon is kiadták a filmek regényváltozatát. Aki kellően beletúrta magát a neten terjedő információtengerbe, az a mozizás előtt nem csak a komplett cselekményt, de már a kivágott jeleneteket is ismerte. A Sith-ek bosszúja idején ráadásul a történet fő szálai nem is képeztek titkot: mindenki tudta, hogy megalakul a Birodalom, Anakin átáll a sötét oldalra, megküzd egykori mesterével, megsérül, és Darth Vader páncéljában kel új életre. Az ébredő Erő fő szálai ehhez képest bárhova vezethetnek.

 

A VII. részről szóló kémjelentések sosem egy-egy kész, dialógusokkal ellátott jelenetekről számoltak be, mindig csak képekről szóltak. Akik kellően bátrak voltak a szivárogtatáshoz, azok csak látványterveket, storyboardokat láttak. Így fordulhatott elő, hogy amíg hivatalosan nem jelentették be, nem ismertük a szereplők nevét, és jelenleg is csak annyi dialógusunk van a filmből, amennyi az előzetesekben és a beszélő játékfigurák programjában szerepel. (Jellemző, hogy egyetlen spoiler sem árulta el, hogy a Lázadás és a Birodalom helyett most az Ellenállás és az Első Rend áll szemben egymással.) A számtalan képleírásból kirajzolódott egy történet, aminek a hitelességét az újabb hivatalos információmorzsák csak még jobban megerősítették. A napokban ráadásul elkezdett terjedni egy összefoglaló is, amely állítólag a forgatási napló alapján készült, de ez is annyira vázlatos, hogy csak további pontosításra alkalmas.

 

Nem állítjuk tehát, hogy minden titkot tudunk: pont a történet lelke, a párbeszédek és a szereplők indítékai homályosak előttünk. Viszont a sztori sarokpontjai kétségtelenül láthatóak. Nézzük tehát, mire várunk immár három éve.

 

ep7_logo.jpg

 

Miután (Disney-logó nélkül) berobban a vászonra a Star Wars felirat, a sárga nyitószöveg tudtunkra adja, hogy az endori csata után megalakult az Új Köztársaság, amely békét kötött a Birodalom galaxisszéli maradványával, az Első Renddel. De a fegyverletételbe nem mindenki törődött bele: sok egykori lázadó tovább folytatja a harcot a Birodalom kicsiny utóda ellen, Ellenállás néven. A múlt hőseinek azonban más miatt is fájhat a fejük: Luke Skywalker, a Lázadás egykori hőse eltűnt, és az Ellenállás most épp úgy keresi őt, mint az Első Rend emberei…

 

A szöveg eltűnése után az Első Rend egyik új csillagrombolóját pillantjuk meg, amint a Jakku nevű sivatagbolygó felé tart. A csatahajó belsejében nagy a sürgés: a rohamosztagosok transzportokba szállnak, hogy átvihessék őket a közeli planétára. Köztük van Kylo Ren, Phasma kapitány és a film egyik főszereplője, Finn is, aki itt még az Első Rend hűséges katonája.

 

3_verge_super_wide-300x122.jpeg

 

Közben lent a bolygón minden csendes. Egy szedett-vedett falut látunk, ahol még mit sem sejtenek a közelgő vérontásról. A település vezetője (akit Max Von Sydow alakít) épp az Ellenállás egyik katonáját, Poe Dameront fogadja a házában, ahol nagy jelentőségű, titkos információkat oszt meg vele: a roncsokkal teli bolygón előkerült Luke Skywalker fénykardja, ami elvezethet a rég látott Jedihez. Az öreg átadja a kardot Poe-nak, ám a megbeszélést katonai transzportok érkezése szakítja félbe.

 

lor_san_tekka_poe.jpg

 

A helyiek védekezni kezdenek, mire az Első Rend katonái lemészárolják a falu lakóit, majd felgyújtják a házaikat. Finn a káoszban elveszti rohamosztagos bajtársát, aki haldoklása közben véres kezével összemaszatolja Finn sisakját.

 

phasma_jakku.jpg

 

village_attack.jpg

 

Poe Dameron először az X-szárnyújával akar elmenekülni. Látja, hogy nincs kiút, ezért a fénykardot elrejti droidja, BB-8 belsejében, majd hagyja, hogy őt magát elkapják. A kis droid viszont megmenekül…

 

Az akció után az Első Rend katonái visszatérnek újdonsült foglyukkal a csillagrombolóra, és Kylo Ren kihallgatja Poe-t. Mivel Luke kardját nem sikerült megszerezniük, a romboló egyelőre a Jakku közelében marad.

 

Teaser2017-1024x440.jpg

 

interrogation.jpg

 

Finn nehezen dolgozza fel a mészárlást. Kétségei ébrednek: vajon tényleg a jó oldalt szolgálja?

 

Teaser2015-1024x426.jpg

 

Mindeközben odalent a Jakkun…

 

jakku_sunset.jpg

 

A sivatagbolygó 29 éve a Lázadók és a Birodalom utolsó nagy csatájának a helyszíne volt, amiből végül a Birodalom került ki vesztesen. Jakku lakosai az egykori ütközet túlélőiből állnak. Sokuk abból keresi a napi betevőjét, hogy a gigászi gépek roncsaiból kiszedi az értékes holmikat, majd eladja őket.

 

engine.jpg

 

Ezek egyike Rey, egy fiatal nő, akit tudomása szerint a szülei még 4 éves korában hagytak hátra. Csak azért nem megy el a Jakkuról, mert az ígérték, hogy egyszer még visszatérnek. Amikor látjuk, épp a napi teendőit végzi: felkeresi az egyik közeli csillagromboló-roncsot és keres valamit, amit eladhat a közeli piacon. Visszafelé összefut néhány kereskedővel, akiknél egy értékes holmit lát: BB-8-et, akit menten meg is vesz.

 

rey_bb.jpg

 

Eközben Finn odafent döntő elhatározásra jut: le fog lépni a seregtől. De mivel szüksége van egy pilótára, az Ellenállás fogságba esett katonájával, Poe-val együtt akar lelécelni. Elkötik a hangárból az egyik új típusú, kétüléses TIE-vadászt, és némi lövöldözés után sikerül kijutniuk.

 

Teaser2014-1024x428.jpg

 

De korai az örömük: a romboló egyik ágyúja telibe találja a gépüket, ami így irányíthatatlanul zuhan a Jakku felszínére.

 

crash.jpg

 

Poe a becsapódás során megsérül, ezért nem tud nekivágni a sivatagnak. Miután elárulja Finn-nek, hogy a közelben hátrahagyott egy, az Ellenállás számára rendkívül hasznos robotot, megígérteti Finn-nel, hogy segítséget hoz. A dezertőr nekivág a jakkui tájnak, és a pokoli forróságban megválik a fehér páncéltól. Egy kiadós séta után  észrevesz egy picinyke települést a sivatag közepén.

 

desert.jpg

 

Rey is pont ide tart, hogy eladja a műszereit. Alighogy összefutnak, az Első Rend katonái üldözőbe veszik Finnt. Az akcióba, amibe egy idő után már több TIE-vadász is beszáll, Rey is belekeveredik.

 

Teaser2021-1024x426.jpg

 

A kettős bemenekül egy közeli hajóba, ami bizony nem más, mint a Millennium Falcon. (Sajnos nem tudjuk, hogy a Falcon miért pont itt parkol, ez egyelőre a film egyik nagy, még feltárásra váró rejtélye. Véletlen? Vagy Rey-nek köze van a Solo családhoz és neki hagyták itt?)

 

desert_chase.jpg

 

Rey egy hosszú és látványos üldözési jelenetben lerázza a TIE-okat. Mivel vadásznak rájuk, nincs választásuk: elhagyják a bolygót és hipertérbe lépnek.

 

Teaser2022-1024x426.jpg

 

Az eddig történtek a film első fél-háromnegyed óráját, az első felvonást teszik ki, de természetesen nem állunk meg itt. Hamarosan folytatása következik…

 

Bomarr

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.