Ugrás a kommentre

7 érdekes tény Az ébredő Erő zenéjéről


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Az idei év Oscar-esélyes zeneszerzőiről készített összeállítást a Variety. Köztük van a Star Wars 83 esztendős zeneszerzője, John Williams is, aki Az ébredő Erő zenéjéért pályafutása 50. Oscar-jelölését gyűjtheti be, ha Hollywood is úgy akarja. A lapnak a maestro elárult néhány érdekességet az új Star Wars zenéjéről.

 

abrams_williams.jpg1. A film zenei anyaga több mint 2 óra hosszú. Nem véletlenül hívják a Star Warst űroperának, a zene szinte végig szólni fog a filmben. Bár visszaköszönnek ismert, régi témák, Williams elmondása szerint alapvetően csupa új szerzeményt fogunk hallani.

 

2. A filmzenét 90 fős zenekarral vették fel. John Williams 2014 decemberében kezdte el komponálni Az ébredő Erő zenéjét, és a 2015-ös évet lényegében csak ennek szentelte. A filmzenét júniustól novemberig 12 összeülés során játszotta fel a zenekar. November közepére készült el a teljes felvétel.

 

3. A zenekar 175 percnyi zenét játszott el. Ám miután J.J. Abrams rendező újravágta a filmet, ebből majdnem egy órányi anyag részben kimaradt, részben átdolgozásra került. A film hossza 136 perc.

 

4. Először vették fel Los Angelesben a filmzenét. A korábbi Star Wars-filmek zenéjét a Londoni Szimfonikus Zenekar játszotta fel a híres Abbey Roadon. „Eredetileg Londonba mentünk volna, és két hét alatt megcsináltunk volna mindent, ahogyan George (Lucas) filmjeivel történt. Ám ez ezúttal nem működött volna, mivel J.J.-nél a vágási folyamat nagyon más” — mondja a zeneszerző.

 

5. Rey, Kylo Ren és Poe Dameron is saját témát kapott. A Star Wars-filmek zenéjének kezdettől sajátossága, hogy a főbb szereplőknek és témáknak saját zenei motívuma van. Ez Az ébredő Erővel tovább gazdagodik. A lázadók utódainak vélt ellenállás is kapott egy saját indulót.

 

ep7_fuvosok.jpg6. Snoke témáját 24 tagú férfi kórussal vették fel. Különösen érdekesnek ígérkezik a film főgonoszának zenei motívuma, hiszen Andy Serkis titokzatos karaktere — akárcsak Palpatine császár A Jedi visszatérben — olyan kísérőzenét kapott, amelyet férfikórus ad elő.

 

7. J.J. Abrams is írt zenét a filmhez. Igaz, csupán egyetlen jelenethez. Ezt már maga a rendező árulta el. Talán kevesen tudják, hogy Abrams nem csak író, rendező és producer, már 16 évesen szerzett filmzenét, és több tévésorozatának főcímzenéjét is maga írta. Az ébredő Erő egyik jelenete hasonló az Új remény híres kantinjelenetéhez. Mivel Williams a szimfonikus kísérőzenére kívánt koncentrálni, a jelenetben hallható űrmuzsika megírását átengedte a rendezőnek. Abrams végül Lin-Manuel Miranda színész-zeneszerzővel közösen alkotta meg a jelenet háttérzenéjét – erről korábban itt írtunk. Miranda viccből ajánlkozott fel Abramsnek, amikor a rendező megnézte egy darabját a Broadwayen. „Odajött hozzám, és azt mondta, Âťha kell zene a kantinjelenethez, megírom.ÂŤ” — emlékezik Abrams, aki később emailben válaszolt a művésznek. “Tudom, hogy csak vicc volt, de ha tényleg lenne kedved zenét írni, épp dolgozom valamin.”

 

A film zenéjébe itt lehet belehallgatni, a 60 Minutes jóvoltából.

 

OvibanKenobi

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.