Ugrás a kommentre

3x01 - Steps Into Shadow


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

1. rész - Steps Into Shadow / Lépések a sötétben

 

epguider301.jpg

 

Írta: Steven Melching, Matt Michnovetz

Rendezte: Bosco Ng, Mel Zwyer

 

Helyszín: Atollon, Naraka, Yarma

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Hondo Ohnaka - Jim Cummings

Rex - Dee Bradley Baker

Tarkin nagy moff - Stephen Stanton

Arihnda Pryce kormányzó - Mary Elizabeth McGlynn

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

Kassius Konstantine admirális - Dee Bradley Baker

Kallus ügynök - David Oyelowo

Brom Titus admirális - Derek Partridge

Jun Sato parancsnok - Keone Young

Bendu - Tom Baker

Terba - Jim Cummings

Melch - Dee Bradley Baker

A sith holokron hangja - Nika Futterman

C1-10P

 

Történet

Ezráék a börtönből frissen kimenekített Hondo segítségével kísérelnek meg ellopni a Birodalom orra elől egy osztagnyi Y-szárnyút, ám nem tudják, hogy Tarkin nagy moff és Pryce kormányzó egy új admirálist hívott segítségül: a kíméletlen lángelmét, Thrawn főadmirálist. Eközben Kanan megismerkedik a Benduval, aki a Jediktől és a Sith-ektől eltérő módon látja az Erőt.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Zeb új karaktermodell ruházatán látható egy joopa illusztráció. Ez az a lény (Big Bongo) aki a második évadban megette Zebet.

- Sabine új modelljén is van illusztráció, mégpedig egy convoré. A rajzot Ezra leírása alapján készítette.

- Herának immár egy tradicionális lázadó rangjel is látható az ingujján, ami kapitány mivoltát nyomatékosítja.

- Egy korábbi verzióban Hondo eképpen kommentálta volna Terba látványos halálát: ”They can fly!”

- Ezra ”44 scoop” szövegű kódjeles hívása utalás arra a kódokkal kommunikáló taktikára, amit legelőször Kanantól hallottunk a Kesselen, ”22 pickup” címszó alatt.

- A karakterek életében hat hónap telt el a második évad befejezése óta.

- Ezra szállásán látható egy régi, szakadt poszter, ami egy pod versenyt hirdetett anno, Ben Quadinaros szereplésével. Ugyanez a poszter egyszer Anakin Skywalker szállásán is látható volt, még a The Clone Wars sorozatban.

- Bendu koncepciója a második évadig nyúlik vissza, pontosabban a "2x19 The Mystery of Chopper Base" című epizódig. Eredetileg úgy szólt a történet, hogy Bendu hatalmas mérete miatt a lázadók véletlen épp a hátára építik fel a bázisukat. Egy küldetésről visszatérve azonban csak a hűlt helyét találják. Ennek oka, hogy Bendu időközben odébbállt.

- A Bendu kifejezés még az eredeti sztoriban tűnt fel először, amit George Lucas 1973-ban írt. A Jedi lovagokat akkor még Jedi Bendunak nevezte, az Erő Világos és Sötét Oldalát pedig Ashlának és Bogannak.

- Brom Titus parancsnokot legutóbb a ”2x08 Stealth Strike” című epizódban láthattuk, ahol még admirálisi rangban volt, és az Interdictort irányította.

- Az epizód egyik emlékezetes pillanata a Phantom pusztulása. Az író, aki meglépte ezt, később viccesen a ”The Phantom Menace” becenevet kapta.

- Az epizód végén megemlítik Dodonna tábornokot, akihez az ellopott Y-szárnyúakat juttatják el. Az ep4-ben ezek a hajók alkotják a ”Gold Squadron”-t, amelyet a Halálcsillag elleni támadásban vetettek be.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A yarmai Recklam állomás irányítóközpontja

 

2.jpg

Y-szárnyú illusztráció

 

3.jpg

Thrawn admirális teljes karakterillusztrációja

 

4.jpg

Sabine "akció viselete"

 

5.jpg

Bendu teljes karakterillusztrációja

 

6.jpg

A szétszerelő droid teljes illusztrációja

 

7.jpg

A Recklam állomás illusztrációja

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Nagyon jó dupla rész volt. Hondo még mindig zseniális, Thrawn is jó volt bár még nem szerepelt sokat, Ezra és Kanan kapcsolat ebbe a szezonban szintet fog lépni, és végere haladunk a nagy szervezet lázadás felé egyre többet beszélnek erről mind2 oldalon. Így most röviden ennyit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Évadkezdésnek teljesen jó nyitány volt. Kaptunk egy kis körképet, hogy ki milyen módon változott meg az eltelt időben, aztán a személyi konfliktusok feloldása is megvolt a rész végére, az új fenyegetést is bevezették, de egyelőre inkább csak elhintve, mindez egy akciódús, pörgős epizódban állt össze, ami elsősorban Hondónak hála a humorban sem maradt adós.

 

Annak egyfelől örültem, hogy Ezra változását és a Kanannal való kapcsolatát nem bonyolították túl, másrészt pedig rögtön belevágtak a közepébe azzal a konfrontációval, hogy már az első részben megtudjuk, hogy Ezra használja a holokront. Igaz itt még csak a felszínt kapargattuk ezzel, a hosszútávú hatásai, hogyha lesznek, majd később lesznek érdekesek, hogy Ezrára milyen mélyen hatott a sötét oldal. Mindenesetre annak örültem, hogy rögtön az elején behozták ezt a konfliktusforrást. Ettől függetlenül Ezra érzelmi reakciói még kicsit kiforratlannak tűntek, egyfelől sokkal önfejűbbnek tűnt - ami lehet, hogy nem feltétlenül csak és kizárólag a holokron hatása, hanem az életkorából is fakadhat - emellett a végjáték hatására mégsem érzem azt, hogy már elveszett lenne. Voltak nagyon hatásos jelenetek, melyek azt sugallták, hogy letért az útról (az AT-ST-vel végrehajtott mészárlás nagyon teátrális volt, ettől persze még működött), de nem vennék rá mérget, hogy azzal együtt, hogy elvették tőle a holokront itt megszűnt volna a sötét oldal kísértése, illetve a vágy Ezrában, hogy többet tanuljon, tapasztaljon az Erő másik oldalából, ami ilyen magabiztossá és erőssé tette.

 

Kanan megküzdése az új helyzettel is érdekes volt. A látása elvesztése és az önvád, ami a csoportban betöltött szerepére is kihatással volt vezette a Benduhoz. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit kezdenek ezzel a lénnyel, továbbá miként mélyítik esetleg tovább az Erő mitológiáját. Itt némi hiányérzetem maradt, mert sokat nem tett hozzá szerintem az összképhez, legalábbis az alapján amennyit eddig láttunk belőle (nem tudom szerepelni fog e még az évadban). Ugye itt Ezra is magát hibáztatta a Malachoron történt események miatt, valamint Kananban is ott volt ez az érzés saját magával szemben. Kanan számára a Bendu nyújtotta azt a felismerést, hogy meg kell békélnie önmagával, a félelmeivel és ez segítette át azon a nehéz időszakon. Ezrának pedig ott volt Kanan, aki a végén megmentette, ezzel biztosítva, hogy ott áll mellette és még mindig számíthat rá. Ezra sötét oldalra sodródásában itt szerintem fontos szerepe volt annak, hogy úgy érezhette Kanan önkéntes száműzetése után, hogy egyedül maradt és mivel részben magát okolta az eseményekért, ezért akarta megszerezni azt a különleges tudást, amit a holokron tud nyújtani számára, hogy többé ne fordulhasson ez elő. Itt analógiát vélek felfedezni Anakinnal, aki Ezrához hasonlóan szintén elvesztette a családját és az a személy, akihez kötődni tudott utána mindennél fontosabb lett számára, hogy megvédje őt. Ezra itt az új családjához kötődik, őket akarja megvédeni, akár azon az áron is, hogy közben a sötét oldalt használja. Itt Kanan tényleg azzal teheti a legtöbbet, ha visszatér Ezrához, biztosítja a támogatást számára és szorosan a saját kezébe veszi a kiképzését.

Ugyan most nem rajtuk volt a fókusz, de azért érdekelne majd, hogy a többi csapattag hogy élte meg a beállt változásokat... elsősorban Hera szempontjából.

 

Hondo nem hazudtolta meg önmagát, azt hozta, amit lehetett várni tőle. Igazából az lepett volna meg, ha a végen nem pattan meg otthagyva Ezráékat. Valószínű még vissza fog térni, amit nem is bánok, mindig feldobja az epizódokat a jelenlétével. A visszatérő szereplők közül Kallusból és Tarkinból nem sokat kaptunk, bár az érdekes volt, hogy utóbbival azért érzékeltették Thrawn renoméját, hogy még Tarkin is mintha tisztelettel beszélt volna róla. Na és akkor az újak, az tetszett, hogy beleszőtték Thrawn főadmirálissá való kinevezését a történetbe és mi is egyszerre tudhattuk meg Konstantine admirálissal (nem tudom, hogy a meglepettsége a rangnak, Thrawn személyének, vagy a származásának szólt). Itt még csak nagyon keveset kaptunk belőle, de azt már itt is kellőképpen érzékeltették, hogy nagy játékosról van szó, aki nagyban játszik - sas nem megy a legyekre alapon itt futni hagyta a lázadókat, ami jó plot machine is volt, mert a cselekményt előre viszi, hogy épülget a lázadók flottája (itt külön öröm volt, hogy megemlítették Dodonnát is) és úgyse itt az elején csapnak le rájuk, ezzel pedig a birodalmiak tekintélye sem sérül, hogy nem bírtak a lázadókkal. Pryce kormányzót egyelőre még nem tudom hova tegyem, mennyire lesz ő fajsúlyos szereplő, mikor ilyen nagyágyúk vannak mellette a játékban, de ígéretes karakter ő is.

 

Egyébként jól nézett ki az epizód, jók voltak az összecsapások, a csatajelenetek, űrharcok, robbanások. Nekem az a vizuális megoldás nyerte el a legjobban a tetszésemet ebben a részben, mikor volt az a vágás annál a jelenetnél, ahol Thrawn ecseteli, hogy miként fogja levadászni a lázadókat és alatta ott látszik a holotérképen a Yarma rendszer sziluettje, majd vágás és az áttűnésben a következő snittre pontosan abban a vonalban megjelenik a bolygó és felette még egy pillanatra ott marad Thrawn vörösen izzó szeme, ami csak úgy ott "lóg a levegőben" mintha figyelné az érkezőket és ezek után úszik be a Phantom a képbe. :)

Összességében remek kezdés, várom a folytatást, izgalmas évadnak nézünk elébe!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is megnéztem. Bár nem néztem újra az előző évad végét, sikerült felvennem a fonalat. Remek volt, hogy Ezra és Kanan párosánál alaposan felrúgták a korábbi állapotokat, és egy sötétebb pályára állították Ezrát. Kérdés, hogy a Holokrontól való elválasztás elegendő lesz-e, másrészről, hogy a Bendura lesz-e valamilyen kedvezőtlen hatással?

 

Thrawn belépője jól sikerült, bár szerintem a Tarkin és a Pryce közötti beszélgetés kicsit összecsapott volt. Kb.:

- Kérem a 7. flottát.

- Miért?

- Mert a mostani flotta vezetője nem látja az összképet.

- Rendben.

 

Kicsit túl gyors volt az egész.

 

Tetszett az Ezra státuszában történt bekövetkezett változás, ahogy már egyre nagyobb a presztízse a csapaton belül, illetve lehet, hogy már kicsit tartanak is tőle. Az AT-DP-s jelenet pedig elég darkos volt, jól sikerült. Ahogy írták alább, Hondo megjelenése mindig az adott rész előnyére válik, így most is így történt. Semmi meglepőt nem húzott mondjuk a rész közben, igaz nem is a dolga. A Phantomnál csak néztem. :o Szépen beleálltak a megsemmisítésébe.

 

Vajon Ezra tanult amúgy ebből a leckéből? Én magamra ismertem speciel, legalább olyan türelmetlen lettem volna ebben a helyzetben, mint ő, de én nem is vagyok Jedi növendék. Viszont Kanan nélkül Ezra simán ott hagyhatta volna a fogát, ha tényleg magára lett volna utalva, ahogy azt az akció előtt Kanan orra alá dörgölte. A másik, ami eszembe jutott... mi lesz, ha a Rebels végén Ezra végül Bendunak áll, és így kerül ki a képből? Vajon ez is egy választható "vallás", vagy csak ez az egy követője van jelenleg, és csak bizonyos fajok képesek arra, hogy egyensúlyban kezeljék a sötét és a világos oldalt? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is megsasoltam már tegnap este, csak valahogy eddig nem jutottam el hozzá, hogy írjak. Vagyis, pontosabban szólva, meg akartam még nézni még egyszer, mert elsőre nekem nem volt az igazi. Nem volt rossz, minden egyes percét élveztem, csak nem szerintem ez a sztori egy sima epizódnak is bőven elég lett volna. Nem volt meg az az évadnyitó bummbele érzés, mint az előző kettőnél. Végül is, az egész történet annyi, hogy kiszabadítanak egy vén kalózt, hogy ellophassanak néhány öreg bombázót, amit aztán még csak nem is ők fognak használni. Ennél valamivel grandiózusabb dologra számítottam.

Ennek ellenére élveztem az epizódot. Tetszett a Bendu, bár érezhetően még nem bontakozott ki, szerintem legalább egy kört még futunk vele, amikor jobban kibontja ezt az új aspektusát az Erőnek. Nekem egyelőre tetszik a dolog, bár azért alaposan bele kell menniük, hogy például hogyan ússza meg, hogy elsodródjon valamelyik irányba. Az eddigi ismereteinkbe ("ha egyszer a Sötétség útjára lépsz, elemészt") ez azért nehezen szuszakolható bele rendes magyarázat nélkül. Pedig biztos, hogy ez egy menekülési alternatíva lesz Ezrának és talán Kanannek is, sőt, talán valamiféle előzménye az ep7-8-9-ben kiteljesedő dolgoknak is. Szóval kíváncsian várom, hová fog ez kifutni.

Thrawn, én egy kicsit ütősebb belépőre számítottam tőle, de korántsem volt rossz. Tetszett, hogy szökni hagyta a lázadókat - hogy egymásra nézett Kallus és Konstantine. Láthatóan a Birodalomban él egyfajta felfogás azzal kapcsolatban, hogy az ellenséget csak elpusztítani vagy elfogni lehet, alternatívák nincsenek. Talán ezért is vallanak annyiszor kudarcot. Olyan görcsösen próbálják mindig csak az adott ütközetet megnyerni (miközben szemernyi összetartás sincs köztük), hogy nem gondolnak semmi másra. Mondhatni, olyannyira össze akarják szorítani az öklüket, hogy fel sem tűnik nekik, hogy közben az ujjaik között kicsúszik az ellen. Thrawn érezhetően nagyobb távlatban gondolkodik - bár nekem úgy tűnik, a Birodalomban eleve nem is tud senki egy nagyobb mértékű lázadásról. Gondoljunk csak vissza, Aresko és Grint mennyire meglepődött, amikor Tarkin kijelentette, hogy vannak más sejtek is, és Konstantine is most úgy beszélt, mintha nem is sejtené, hogy van egy nagyobb lázadás, aminek csak egy sejtje a Főnix. Talán erről csak az igazán nagykutyák tudnak, mint Tarkin és Thrawn. Ha viszont nem avatták be a vezetés kisebbik tagjait, nem csoda, hogy képtelenek nagyobb távlatokban gondolkodni. Úgy értem, hogyan várhatják el Konstantine-től, hogy lássa a nagyobb képet, ha fogalma sincs róla, hogy létezik nagyobb kép?

Jó volt látni, hogy megszerezték azokat az Y-szárnyúkat, amik majd két év múlva az ep4-ben a Halálcsillag ellen indulnak. Bár a gépek számával kicsit bajban voltak, mint az ep7 végén. Nem olyan durván, mint a TFA-ban, de itt sem ment a számolás. Hét szállt fel a bolygóról, aztán anélkül, hogy egy is felrobbant volna, lett kettő, a Phoenix Home-ot viszont már csak négy közelítette meg, és csak három dokkolt be. Végül Ezra közölte, hogy azért öt van. Oké, később egy még repült kint, de azzal együtt is csak négy jutott el a Phoenix Home-ra. Mi történt a másik néggyel, amiből kettő valahogy mégis eljutott hazáig? Jól van, fogjuk rá, hogy off-screen kettőt lelőttek egy szempillantás alatt, kettő meg bedokkolt egy másik hangárba. Apropó, Y-szárnyúak, örültem, hogy ezúttal nem a koncepciós verziót használták, mint az A-szárnyúak és az AT-AT-k esetében, mert az irtó ronda lett volna. :) És az is bejött, hogy Chopper megörült, hogy ő is kapott egyet. Biztos kellemes, klón háborús emlékeket idéz fel benne, még ha nem is kifejezetten ezzel a típussal repült.

Ami a szereplőket illeti. Hondóhoz nem lehet mit hozzátenni, hozta, amit elvárhatunk tőle. Ezra nagyot fejlődött, egyelőre viszont kérdéses, hogy a jó irányba-e. Örülök, hogy zöld, hagyományos kardja van (a hangja viszont más, mint a hagyományos kardoknak). Láthatóan használ néhány elképesztő praktikát, amivel addig nem is volt bajom, míg az AT-DP pilótát nem kényszerítette öngyilkosságba. Az már azért durva volt. Ráadásul egyre türelmetlenebbnek tűnik - amúgy sem volt éppen a türelem mintapéldánya, de ez most a rosszabbik fajta türelmetlenség. Érezhetően hat rá a Sötét Oldal, jönnek ki rajta azok, amik Anakinon is megjelentek. És ezért is illene majd a Bendunak mélyebben belemennie ebbe a "középút" dologba, mert Ezra részéről tartják magukat a készítők az eddig megismert dolgokhoz.

Viszont, abban igaza volt Ezrának, hogy cselekedniük kellett. Így is csak öt Y-szárnyút tudtak kimenteni, pedig azonnal léptek. Ha nem teszik, már akkor sem lett volna mit elhozni, mire visszaérnek a bázisra. Az egész misszió kukába mehetett volna, ha Ezra visszafordul, eleve, már Hondo kimentése hiábavaló lett volna. Szóval ez szerintem okos döntés volt, csak a kivitelezés hagyott némi kívánnivalót maga után. És itt tulajdonképpen két dolgot lehet felróni neki:

1) Elveszett a Phantom, amin meglepődtem. Ez talán előjele annak, hogy a Ghost is odaveszik? Vagy pótolják egy másik komppal?

2) Nem győződtek meg arról, hogy ezek az Y-szárnyúak mennyire röpképesek. Mint kiderült, semennyire. Nuku üzemanyag, nuku hiperhajtómű.

Ennek ellenére kicsit túlzásnak érzem Hera reakcióját, mert igenis, Ezra jól döntött. Hogy veszélybe sodorta az embereit? Helló, nem háborút vívnak? Ki is volt, aki mindenáron vissza akart menni az Ibaarra, mint sem törődve azzal, hány emberélet veszik kárba a segélymisszió alatt? És kit is kellett végül Kanannak helyre tennie? Szóval Hera ezt túlreagálta, főleg annak tükrében, hogy a küldetést sikerrel abszolválták.

Kanan kétségei is bejöttek, de itt is szeretnék látni azért még fejlődést a Benduval kapcsolatban. Ha ez lesz Ezra kijelölt útja, előtte nem ártana, ha a mestere is megismerkedne azzal az ösvénnyel. Apropó, bírom, hogy mindenki új külsőt kapott - bár ezúttal Sabine változott a legkevesebbet. Különösen az tetszik, hogy Kanan megszabadult a vállvérttől, az új ruhája Jedis vonalakat mutat (nem viseli a tunikát, de a mintázat olyan, mintha tunika lenne), és már nyíltan hordja a fénykardját. De ugyanígy Ezra ruhájának mintázata is Jedisebb, plusz érdekes, hogy immár ő is hord pisztolyt. Hera és Zeb is lezserebb lett.

Az meg milyen poén, hogy az Interdictor elvesztése után Titust admirálisból parancsnokká fokozták le. Legközelebb mi lesz, hadnagy? :) Viszont azért valahol felemás ez, hiszen ő csak egy Interdictort vesztett (oké, szupertitkos projekt, meg csillagromboló), de Kallus és Konstantine hányszor cseszte már el a dolgokat, néha komoly veszteséggel, aztán mégis, Kallust még elő is léptették. Persze lehet, hogy az admirális lefokozása mögött Kallus áll. :evil: Apropó, az ügynök úr milyen kedvesen aggódik a civil veszteségekért.

 

Na, azt hiszem, mindenre kitértem. Összességében tetszett az epizód, csak többet vártam a második évad vége és a trailer után. Epikusabbat, több hűbazeg érzéssel. Itt nem éreztem azt a jóleső bizsergést, mint mikor Kanan először aktiválta a fénykardját, vagy amikor Ahsoka és Vader megérezte egymást. Hiányoztak az epikus momentumok részemről és ez számomra levon az epizód értékéből, pláne, mint évadnyitó.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis összefoglaló! Csak két gondolatra reagálnék alább:

 

Láthatóan használ néhány elképesztő praktikát, amivel addig nem is volt bajom, míg az AT-DP pilótát nem kényszerítette öngyilkosságba. Az már azért durva volt.

A másik topicban nagyon védted Ezra tettét a társak lelövésével kapcsolatban. Ez miért más? Belekényszeríteni valakit, hogy megölje a bajtársait, szerintem pont ugyanaz a szint, mint rákényszeríteni az illetőt az öngyilkosságra. Ezra szemszögéből ráadásul mindenkit kinyírt annak akaratán kívül, nem érzek nagy különbséget a két tett között: mindkettő sötét.

 

Thrawn érezhetően nagyobb távlatban gondolkodik - bár nekem úgy tűnik, a Birodalomban eleve nem is tud senki egy nagyobb mértékű lázadásról.

Itt nekem csak az nem volt világos, hogy mit nyertek azzal in-universe, hogy elengedték a lázadókat? Mert az ok, hogy így Thrawn renoméját fent lehetett egy huszárvágással tartani out of universe, miközben a lázadást is lehetett erősíteni, de Thrawn szemszögéből miért volt jó, hogy elengedték őket? Ha pl. valami nyomkövető lenne az Y-on szárnyúakon, vagy valahogy követni tudnák a sejtet, akkor ok, de ha nem ez van, akkor mit nyer a Birodalom azzal, hogy nem próbálta meg felszámolni a sejtet? A lázadók tudják, hogy a Birodalom már a sarkukban van, szóval nagy infót sem tartott ezzel vissza Thrawn... szerintem sem kell minden harcot megvívniuk feltétlenül, de itt nem láttam a realizált előnyt a lázadók elengedéséből.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A másik topicban nagyon védted Ezra tettét a társak lelövésével kapcsolatban. Ez miért más? Belekényszeríteni valakit, hogy megölje a bajtársait, szerintem pont ugyanaz a szint, mint rákényszeríteni az illetőt az öngyilkosságra. Ezra szemszögéből ráadásul mindenkit kinyírt annak akaratán kívül, nem érzek nagy különbséget a két tett között: mindkettő sötét.

Valóban védtem, bár megjegyzem, más egy kiragadott jelenet - aminek nem látjuk se az előzményét, se a végét -, és más a nagy összkép. Emellett az is hozzájárul, hogy ki hogy viszonyul bizonyos dolgokhoz. Az, hogy fegyvernek használta a pilótát, nálam még belefér a "háború van, meg kellett tenni" dologba. A rohamosztagosok lőttek Ezráékra, ez jó módja volt az eliminálásuknak. Szóval ezt a részt még az összkép tekintetében sem ítélem el.

De az, hogy egy magatehetetlen, a támadással szemben védekezni képtelen embert halálba taszítasz, már nem fér bele. A rohamosztagosoknak azért csak ott volt a fegyvere, csak arrébb szaladhattak volna, mondjuk az AT-DP mögé, ha valamelyikük valami csoda folytán megneszeli, mi van a háttérben, akár le is lőhették volna Ezrát, szóval még tehettek volna valamit. Lehet, sőt, biztos, hogy az fabatkát sem ért volna, de nem voltak se tehetetlenek, se fegyvertelenek. Ha kevés is, de volt sanszuk. A pilóta ezzel szemben magatehetetlen, tudattalan állapotba lett taszítva. Sansza sem volt. Számomra ez olyan, mintha egy kómás katonát lökött volna ki Ezra az ablakon.

 

Itt nekem csak az nem volt világos, hogy mit nyertek azzal in-universe, hogy elengedték a lázadókat? Mert az ok, hogy így Thrawn renoméját fent lehetett egy huszárvágással tartani out of universe, miközben a lázadást is lehetett erősíteni, de Thrawn szemszögéből miért volt jó, hogy elengedték őket? Ha pl. valami nyomkövető lenne az Y-on szárnyúakon, vagy valahogy követni tudnák a sejtet, akkor ok, de ha nem ez van, akkor mit nyer a Birodalom azzal, hogy nem próbálta meg felszámolni a sejtet? A lázadók tudják, hogy a Birodalom már a sarkukban van, szóval nagy infót sem tartott ezzel vissza Thrawn... szerintem sem kell minden harcot megvívniuk feltétlenül, de itt nem láttam a realizált előnyt a lázadók elengedéséből.

Ha mást nem, megadhatták az ellenségnek a biztonság hamis illúzióját. Nem rossz módszer, a lázadók könnyen abba a hibába eshetnek ezáltal, amibe a Birodalom: elkezdik lebecsülni az ellenséget. Ezt, pláne, ha kiismeri őket, Thrawn kihasználhatja. Amúgy is, az eddigiek megmutatták már, hogy még ha el is ér a Birodalom sikereket, az nem elég. Szétlőtték a Phoenix Home-ot, most van egy új, sokkal nagyobb, sokkal jobb. Elvesztettek a lázadók több korvettet, erre vannak újak. Elvesztenek vadászokat, azokat is pótolják. Ha jól játssza ki a lapjait, akkor a biztonság hamis illúziójával hosszú távon többet nyerhet. Azt nyilván tudja, hogy öt Y-szárnyúval a lázadás nem lesz hatványozottan veszélyesebb a Birodalomra, szóval veszteni nem vesztettek semmit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Valóban védtem, bár megjegyzem, más egy kiragadott jelenet - aminek nem látjuk se az előzményét, se a végét -, és más a nagy összkép. Emellett az is hozzájárul, hogy ki hogy viszonyul bizonyos dolgokhoz. Az, hogy fegyvernek használta a pilótát, nálam még belefér a "háború van, meg kellett tenni" dologba. A rohamosztagosok lőttek Ezráékra, ez jó módja volt az eliminálásuknak. Szóval ezt a részt még az összkép tekintetében sem ítélem el.

De az, hogy egy magatehetetlen, a támadással szemben védekezni képtelen embert halálba taszítasz, már nem fér bele. A rohamosztagosoknak azért csak ott volt a fegyvere, csak arrébb szaladhattak volna, mondjuk az AT-DP mögé, ha valamelyikük valami csoda folytán megneszeli, mi van a háttérben, akár le is lőhették volna Ezrát, szóval még tehettek volna valamit. Lehet, sőt, biztos, hogy az fabatkát sem ért volna, de nem voltak se tehetetlenek, se fegyvertelenek. Ha kevés is, de volt sanszuk. A pilóta ezzel szemben magatehetetlen, tudattalan állapotba lett taszítva. Sansza sem volt. Számomra ez olyan, mintha egy kómás katonát lökött volna ki Ezra az ablakon.

Értem a felfogást. Nálam mégis ugyanaz a kettő, de elfogadom, ha nálad nem.

 

Ha mást nem, megadhatták az ellenségnek a biztonság hamis illúzióját. Nem rossz módszer, a lázadók könnyen abba a hibába eshetnek ezáltal, amibe a Birodalom: elkezdik lebecsülni az ellenséget. Ezt, pláne, ha kiismeri őket, Thrawn kihasználhatja. Amúgy is, az eddigiek megmutatták már, hogy még ha el is ér a Birodalom sikereket, az nem elég. Szétlőtték a Phoenix Home-ot, most van egy új, sokkal nagyobb, sokkal jobb. Elvesztettek a lázadók több korvettet, erre vannak újak. Elvesztenek vadászokat, azokat is pótolják. Ha jól játssza ki a lapjait, akkor a biztonság hamis illúziójával hosszú távon többet nyerhet. Azt nyilván tudja, hogy öt Y-szárnyúval a lázadás nem lesz hatványozottan veszélyesebb a Birodalomra, szóval veszteni nem vesztettek semmit.

De valóban van rá reális esély, hogy a lázadók ilyen hitbe ringassák magukat? A Birodalom szinte mindenhol ott van, olyan elsöprő fölényben vannak erőforrások és eszközök terén, hogy szerintem a lázadók sohasem gondolják, hogy nem ők az eleve esélytelenek a készülődő polgárháborúban. Abban egyetértek, és ezt Thrawn ki is mondja, hogy marginális nyereségre tettek szert, de a hamis illúziót szerintem az ellenük szóló összes létező szám és statisztika megakadályozza. Amerre mennek Herráék, egy rakatnyi rohamosztagos, Tie fighter stb. fogadja őket a galaxisban, így szerintem nehéz azt hinni, hogy biztonságban vagy, vagy éppen fölényben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De valóban van rá reális esély, hogy a lázadók ilyen hitbe ringassák magukat? A Birodalom szinte mindenhol ott van, olyan elsöprő fölényben vannak erőforrások és eszközök terén, hogy szerintem a lázadók sohasem gondolják, hogy nem ők az eleve esélytelenek a készülődő polgárháborúban. Abban egyetértek, és ezt Thrawn ki is mondja, hogy marginális nyereségre tettek szert, de a hamis illúziót szerintem az ellenük szóló összes létező szám és statisztika megakadályozza. Amerre mennek Herráék, egy rakatnyi rohamosztagos, Tie fighter stb. fogadja őket a galaxisban, így szerintem nehéz azt hinni, hogy biztonságban vagy, vagy éppen fölényben.

És pont eme számok ellenére nyernek állandóan. Csak nézzük, honnan indultak hőseink. Egy öt, később hatfős csapat az egész lothali kontingenssel szemben tudtak buzdító üzenetet küldeni a szektorba, beépülni a helyi akadémiára, szabotálták az új TIE vadászt a birodalmi parádé kellős közepén, robbantottak fel konvojokat, dokkoltak be csillagrombolókba vagy sétálgathatnak olyan utcán, ami teli van rohamosztagosokkal. És ez csak egy hajó volt, egy legénységgel. Később a komplett Főnix sejt is, bár szenvedett veszteséget, célját mindig elérte. Megszerezték az ellátmányt vagy üzemanyagot, amikor kellett. A hajókat, amik kellettek. Stb. A számok ellenük játszanak, mégis mindig ők a nyerők. Pont ezért van szerintem reális esély arra, hogy elbízzák magukat és egy idő után már azt higgyék, hiába a létszámbeli fölény, a Birodalom olyan idióta, hogy könnyen legyőzik őket, hogy minden akciójukat siker koronázza és biza biztonságban vannak például egy eldugott bolygón. Ami azt illeti, hőseink felől már nem egyszer volt olyan elszólás, ami tanújele az elbizakodottságnak. Úgyhogy jöhet Thrawn és megfújhatja az ébresztő harsonákat, remélem egy jó nagy pofon keretében. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én inkább arra tippelnék, hogy Thrawn tisztában van azzal, hogy egy sejt elpusztítása nem lenne bénító hatással a teljes Lázadásra. Ha ott elintézi Satoékat, akkor egy időre megtisztíthatta volna a Lothar-szektort, de csak idő kérdése, hogy egy másik sejt mikor tölti be a megüresedést. És akkor kezdhet mindent előlről. Ezzel szemben a Főnix sejtről már több évnyi anyagjuk van, akár mondhatjuk, hogy ismerik már őket, mint a rossz pénzt.

Szerintem úgy akarja majd megkomponálni a történéseket, hogy a Főnix sejt valamilyen úton elvezesse a Birodalmat a többi sejthez is, és amikor ez megtörténik, akkor egy jól koordinált csapással egyszerre csaphat le az egész Lázadásra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem Thrawn a kiszámíthatatlanságával és az ellenfelei kiszámíthatóságával fog sikereket elérni. Ebben a helyzetben nem azt tette, amit vártak volna tőle, de ő már szerintem előre tervezett két három lépéssel, az utolsó jelenete szerintem mindenképpen erre utal. Kiismeri az ellenfelet és ott és akkor fog majd lecsapni a legfájdalmasabban, amikor azok a legkevésbé számítanak rá. A Lázadás nem csak a Birodalommal szembeni jelenlegi sikereik, vagy Birodalom töketlensége okán érezhet egy olyan illúziót, hogy biztonságban vannak, hanem nem ismerik Thrawnt.

Amikor először tűnik fel a főadmirális, akkor még azt mondja Konstantine szavaira reagálva, hogy nem is lesz galaxisméretű lázadás, tehát időben elfojtják az egészet és darabonként fogja felszámolni őket. Később a végén viszont már a nagyobb összképről beszél és nem tulajdonít olyan jelentőséget az Y-szárnyúaknak, melyekre korábban még fenyegetésként utalt. Szerintem közben már kitalálta a stratégiáját és az eseményekből kiindulva változtatott, így elengedve a végén hőseinket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én inkább arra tippelnék, hogy Thrawn tisztában van azzal, hogy egy sejt elpusztítása nem lenne bénító hatással a teljes Lázadásra. Ha ott elintézi Satoékat, akkor egy időre megtisztíthatta volna a Lothar-szektort, de csak idő kérdése, hogy egy másik sejt mikor tölti be a megüresedést.

Tulajdonképpen, ha elintézteti a lázadó hajókat, még a Főnix-sejtet sem számolja fel, hiszen nem ennyi hajóból áll. Csak a Phoenix Home és két korvett jött, de a bázison maradt még bőven CR90-es, Hammerhead és a Taylanderek. A bázis is érintetlen maradt volna. Szóval, legfeljebb visszaveti egy kicsit a szektorban a lázadó tevékenységet, de még onnan sem gazolta volna ki őket.

 

Amikor először tűnik fel a főadmirális, akkor még azt mondja Konstantine szavaira reagálva, hogy nem is lesz galaxisméretű lázadás, tehát időben elfojtják az egészet és darabonként fogja felszámolni őket. Később a végén viszont már a nagyobb összképről beszél és nem tulajdonít olyan jelentőséget az Y-szárnyúaknak, melyekre korábban még fenyegetésként utalt. Szerintem közben már kitalálta a stratégiáját és az eseményekből kiindulva változtatott, így elengedve a végén hőseinket.

A nagyobb összkép alatt nyilván a többi lázadó sejtet értette. Még nincs összefogás (még nem létezik a Lázadók Szövetsége), de már egyre erősebbek a sejtek. A Főnixen kívül még legalább kettőről tudunk: Saw Garrera sejtje és Dodonna sejtje. Thrawn nyilván az összefogást akarja megakadályozni, mert az jelentené a galaxis szintű lázadást, és eredményezné a polgárháborút. Amúgy korábban erről beszélt Tarkin is, mielőtt fejét vette a két jómadárnak az első évadban.

Az Y-szárnyúak meg szépen elvesztették jelentőségüket az epizód alatt. Amikor még veszélyesnek titulálta őket, volt 15+, amikor futni hagyta őket, volt 5. És azért ezek nem B-szárnyúak, amiből egy kiakaszt egy cirkálót, miközben senki sem ismeri, hanem öreg, rozoga hajók, amiket valószínűleg nagyon jól ismernek a veterán katonák, ha máshonnan nem, a klón háborúkból.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 dolog jutott eszembe a rész alatt.

 

Az egyik lehet hogy Thrawn főadmirális tette fel az i-re a pontot Kallusnak hogy át kell állni a lázadáshoz mert elég élesen bírálta Thrawnt-t a sok civil áldozatok miatt. És úgy gondolja hogy Thrawn végképp olyan irányba vezeti a birodalmat amibe ő már nem szeretne részt venni és így lesz belőle

 

Fulcrum

 

 

ha tényleg ő lesz.

 

A másik egy GoT jelenet jutott eszembe.

GoT spoiler.

 

 

Kanan és Bendu beszélgetéséről Bran és a Háromszemű holló találkozása jutott eszembe. Mert az egyikük a látását másik a járását veszítette el és mindketten vissza akarják kapni de mindkettőjük megtanulnak helyette egy sokkal jobb képességet egy öreg tanító mester révén.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem volt egy rossz nyitány, de én is többet vártam volna. Nem tudom milyen lesz a 3. évad, de így a kezdeteknél nem kaptam el a csapatdinamikát. Most kifejezetten úgy érzem, hogy a két évad közt kihagyott idő hiányzik ahhoz, hogy igazán üljön a dolog. Oké, Ezra csalódott volt, ahogyan mindenki más is, megtalálta a holokront és Maul is elültette benne a sötétség magvát. Viszont a buli vége mégiscsak az volt, hogy Maul átverte, Kanan pedig megmentette és együtt távoztak, ill. egy csapatba érkeztek meg. Nálam most nem működött ez az in medias res megoldás, hogy Ezra folyton használta a holokront, Kanan meg elidegenedett, így rögtön nem mennek jól a dolgok.

Ugyanis a kis csapatnál vannak problémák, ez egyértelmű. Nemcsak Ezra sötét oldal felé mozdulása vagy Kanan elzárkózása, de látványosan nincs meg a bizalom mások között se. Sabine érezte, hogy Ezra a lépegetőnél megkérdőjelezhetően viselkedett, Hera előléptette, de rögtön az első balul sikerült küldetése után "lefokozta". A fiú kattogott, hogy nem tisztelik és becsülik eléggé, Kanan-t elküldte melegebb éghajlatra, ő meg nem igazán foglalkozott a dolgokkal. De hamár így belecsaptunk a lecsóba, akkor kár volt így rendbe tenni ezt a végére. A folytatást nem ismerem, de Kanan ráeszmélt a dolgokra, Ezra is visszavett a figurából, a holokron egyelőre kikerült a képből, elcsitultak a kedélyek. Szerintem hatásosabb lett volna, ha ezek a konfliktusok komolyabb felvezetést kapnak, vagy legalább nem kezdik el lecsengetni őket ilyen hamar.

 

Amúgy is volt egy olyan érzésem, hogy mindent láttam már, ami itt történt. Ezra helyzete nagyon hajaz Anakin-ra. Veszteség érte, miközben egy sunyi gonosztevő "mentor" által belekóstolt a sötét oldalba, ami olyan lehetőséget villantott előtte, amivel szerinte megmenthetné a megmaradt szeretteit. Eközben úgy érzi, hogy a közvetlen környezete nem bízik benne eléggé, nem tisztelik annyira, a mesterével pedig összekap. Szóval trauma, aztán bizalmatlansági szituk, a sötétség hívószava, hatalomvágy, ezzel párhuzamosan növekvő önbizalom és szép sikerek.

Kanan rátalált egy ősi Erőhasználóra, aki persze pont ott volt, ahol a bázis. Felnyitotta a szemét olyanokkal, amikre korábban már Yoda és a főinkvizítor képe is felhívta a figyelmét. Úgy éreztem, hogy itt Kanan megint egy olyan iskolát jár ki, amit korábban már megtett, csak most a szemsérülése még erősebb szimbolikával bírt. Ezen kívül kiszabadítottak egy régi ismerőst egy börtönből, aki ugyanolyan volt, mint mindig. Persze Hondo szórakoztató, de számomra kezd túl sablonossá válni, a meglepő tróger húzásai már egyáltalán nem meglepőek. Meglovasítanak pár hajót, aztán sikeresen lelépnek. Egyedül a Phantom elvesztése volt kemény húzás, az tényleg ütött.

 

A birodalmi oldalon is sokkal inkább a karakterek közt elejtett utalások tetszettek, mintsem mondjuk Thrawn felbukkanása. Nagyon beszédes, hogy a kék arcban mennyire bíznak a bennfentesebbek, miközben a többi jól ismert tiszt pont ellenkezőleg van ezzel. Kallus is érzi, hogy ezzel egyrészt az ő tere is jócskán csökkenhet, másrészt pedig a dolgok még keményebbé és könyörtelenebbé válnak körülötte. Jó lenne, ha ez tényleg egy átállást készítene elő, jó ívet írhatna le a karakter.

Thrawn viszonylag jól meg lett alapozva, de megint nagyon ismerős elemek köszönnek vissza. Megérkezik egy nagy agy, egy mágus, egy végletekig határozott, magabiztos és arisztokratikus figura, akiben vagy nagyon bíznak, vagy be vannak tijva tőle, de lényeg, hogy tisztelik. Elővezeti a nagyívű dumát, megfogadja, hogy ő majd rendet vág a Birodalomban, majd okoskodásból és taktikázásból húz egy váratlant. Nem tudom mit akarnak kezdeni azzal, hogy most engedték meglépni a lázadókat, de nekem ez egy újabb "akkora zseni stratégák vagyunk, hogy ezzel kigolyózzuk saját magunkat" húzásnak tűnik. A lekövetést, ill. az ezzel történő lázadó bázisra való eljutást már ellőtték párszor.

Ráadásul én Thrawn-tól közvetlen és gyors eredményeket, feltűnő odapörköléseket vártam. Ez persze az én hibám is, de azért már a Rogue One és az Ep.4 ajtaján kopogtatunk. Tudjuk, hogy a Szövetség létrejön, a polgárháború kitör, a Halálcsillag terveit ellopják stb.. Lehetne azt várni és attól parázni, hogy majd Thrawn itt felgöngyölíti a nagy dolgokat, leleplezi a lázadást és drasztikus csapást mér, nem csupán egy adott sejtre, hanem a teljes lázadásra, csak ugye a nem sokkal ksőbbi eseményeket ismerve, ez mégse annyira esélyes.

 

Összességében mégis azt mondom, hogy jó rész volt ez, csak volt már sokkal jobb is. Évadnyitásnak meg pláne vérszegénynek éreztem, főképp az eddigiekhez képest. De hátha később jó szálakat tudnak még felfűzni ezekre az alapokra.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehetne azt várni és attól parázni, hogy majd Thrawn itt felgöngyölíti a nagy dolgokat, leleplezi a lázadást és drasztikus csapást mér, nem csupán egy adott sejtre, hanem a teljes lázadásra, csak ugye a nem sokkal ksőbbi eseményeket ismerve, ez mégse annyira esélyes.

 

Ez szerintem sem esélyes, de az előfordulhat, hogy hőseink egyike odaveszhet Thrawn akciójának következtében, aminek okán mi nézők komoly érzelmi veszteségként élhetjük meg az akciót, ettől függetlenül az egész lázadást nem tudná lefejezni Thrawn és így ki is vehetnék a képből, mert a teljes lázadás eltörlésére tett kísérletében kudarcot vallott. Ettől függetlenül nem éreznénk azt, hogy a Lázadók mindent simán megúsznak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez szerintem sem esélyes, de az előfordulhat, hogy hőseink egyike odaveszhet Thrawn akciójának következtében, aminek okán mi nézők komoly érzelmi veszteségként élhetjük meg az akciót, ettől függetlenül az egész lázadást nem tudná lefejezni Thrawn és így ki is vehetnék a képből, mert a teljes lázadás eltörlésére tett kísérletében kudarcot vallott. Ettől függetlenül nem éreznénk azt, hogy a Lázadók mindent simán megúsznak.

Viszont azt elérheti, hogy eltörli a Főnix-sejtet. Maga a lázadásra nem mérhet halálos csapást, de a Főnixre igen. Van itt egy rahedli hajó és szereplő, akiknek híre sincs az ep6-ban - pedig ha másoknak nem, azért a Phoenix Home-nak vagy a Hammerheadeknek fel kéne tűnnie, mert elég jellegzetes hajók, ráadásul előbbi méretes és hasznos darab is. Szóval nem tartanám kizártnak, hogy Thrawn a Főnix-sejtre mérhet halálos csapást. Vagy legalábbis komolyabban megvágja őket. Ha elpusztulna ez a Phoenix Home is, és vele Sato, az már elég komoly érvágás lenne, példának okáért.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem megállta a helyét ez a dupla évadnyitónak. Olyan záráson vagyunk túl, hogy nem lehetett rögtön Maullal és szuper epikus dolgokkal folytatni. Hisz nagyon meggyötrődtek a múltkor. Logikus, ha kicsit visszaveszünk a tempóból. Szépen bemutatták Kanan dolgait, Ezra nagy fejlődését. Rövid hajjal már könnyebb kinézni belőle Snoke-ot..:P

A sith holokron, ha jól vettem ki Palpatine-t is idézte egyszer a 3. részből! A felirat is a szinkron szerint volt! :clap:

Ja és Ezra mögött ebben a jelenetben van egy Ben Quadinaros poszter!

Tetszett, hogy zöld fénykardot láthattam, tetszett a Bendu, a pókok tanulsága, Kanan visszatérése, a Phantom pusztulása, a nosztalgikus "Arany-osztag" tagjai.

Részemről Hondót már meguntam, a malackodása sem jött be..Lehetett volna Lando ebben a szerepben, az ugnaught-okhoz úgy is több kapcsolata van/lesz.

Én egy 7,5/10-et adok rá, örülök, hogy visszatértek a lázadók!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Viszont azt elérheti, hogy eltörli a Főnix-sejtet. Maga a lázadásra nem mérhet halálos csapást, de a Főnixre igen. Van itt egy rahedli hajó és szereplő, akiknek híre sincs az ep6-ban - pedig ha másoknak nem, azért a Phoenix Home-nak vagy a Hammerheadeknek fel kéne tűnnie, mert elég jellegzetes hajók, ráadásul előbbi méretes és hasznos darab is. Szóval nem tartanám kizártnak, hogy Thrawn a Főnix-sejtre mérhet halálos csapást. Vagy legalábbis komolyabban megvágja őket. Ha elpusztulna ez a Phoenix Home is, és vele Sato, az már elég komoly érvágás lenne, példának okáért.

 

Ezt én is így gondolom, bár a veszteségek mértéke érdekes lehet. Azt nem tudom, hogy mikorra akarják kifuttatni Thrawn karakterét, ő csak ebben az évadba jelenti majd a fenyegetést, vagy a következő (befejező?) szezonra is tovább viszik... mert annyiból kérdéses lehet, hogy mennyire fog odacsapni hőseinknek. Ettől függetlenül én mindenképpen úgy képzelem, hogy Thrawn a végén kudarcot fog vallani, mind a saját, mind a Birodalom szemében és ezért majd visszavonul az ismeretlenségbe. El kéne tüntetni valahova a karakterét a klasszikus trilógia idejére, de úgy, hogy akár még elő is lehetne venni egy későbbi sorozatban is, ha van rá igény... mondjuk elmehetne az ismeretlen régiókba. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Viszont azt elérheti, hogy eltörli a Főnix-sejtet. Maga a lázadásra nem mérhet halálos csapást, de a Főnixre igen. Van itt egy rahedli hajó és szereplő, akiknek híre sincs az ep6-ban.

Én nagyjából ezt tippelem a folytatásra. Hogy Thrawn elfogja söpörni a Főnix-sejtet mert valami komolyabb sikert el kell érnie hogy a készítők ne csesszék el a karaktert. És ezután a Szellem legénysége elmenekülne egy másik vagy akár több sejthez is ezzel elindulna a szervezkedés a lázadók között.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

El kéne tüntetni valahova a karakterét a klasszikus trilógia idejére, de úgy, hogy akár még elő is lehetne venni egy későbbi sorozatban is, ha van rá igény... mondjuk elmehetne az ismeretlen régiókba. :)

Erről eszembe jutott egy új teória:

 

Thrawn = Snoke :lol:

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az egészet nagyon rosszul látjátok.

 

Snoke = Terba. Hiszen láthattuk, hogy meglövik egy AT-DP-vel, nyilván innen vannak a sérülései. És láthattuk azt is, hogy a robbanás kilőtte, valószínűleg az Ismeretlen Régióba. Az is egyértelmű, hogy idősebb, tehát ott lehetett a Birodalom születésénél, most pedig itt van, nem sokkal a végénél. Ha nem repül ki addig az ismert területekről, akkor a végét is láthatja. :)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

No ez az évednyitó jó is volt nekem meg nem is. Maga a rész tetszett de én is többet vártam annál amit nyújtott. Úgy érzem nem biztosította a szezoonkezdéshez passzoló potenciált. Amúgy alig akad valami amibe bele tudnék kötni. Csak szezon közben két részre bontva szívesebben láttam volna ezt az epizódot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett a nyitány! Nem akartak túl nagyot markolni, egyszerűen csak bemutatták mi az aktuális helyzet. Ez is adta meg a rész savát-borsát, de persze ettől függetlenül is rengeteg érdekesség volt itt.

 

Legjobban Ezrára voltam kíváncsi. Nem csalódtam. Már kb. egy éve használhatja a sith holokront aminek láthatólag erős hatása van rá. Minden megmozdulásán látszik, hogy nem igazán számít neki a Birodalmiak élete, zokszó nélkül ledarálja őket, ha kell. Persze a hangsúly a "ha kell" -en van, amivel talán mentegeti is magát. Milyen nagy kegyet gyakorolt már pl. Titus -on? Még nem olvastam el miket írtatok, de gondolom ez ügyben ahány ház annyi házmester. :D Vékony jégen jár a gyerek, és ahogy Kanan is mondta, ez a fajta sötét oldal használat is csapda. Hiába mondja Ezra, hogy csak a barátait akarja menteni....Anakin talán nem azt akarta? Kanan jól tette, hogy elvette tőle a holokront. Egyébként Ezra nem csak a hajviseletében nőtt fel. Hihetetlen ügyes harcos; pörög, forog, csuklóból használja az Erőt. Talán még Kanan -tól sem láttunk ilyeneket. Egyértelműen a vak mestere helyét vette át.

Kanan annyiból meglepetés volt, hogy nem kapcsolódott szorosan a csapathoz. Azt hittem velük van, de úgy tűnik visszavonultan, meditálva élt a bázison. Érdekes, hogy Bendu csak akkor érezte meg Kanant amikor az szerintem már jó ideje ott volt. Kettejük találkozása nagyon spirituális és ismét bővítette az Erőhasználók körét. Ráadásul eredeti módon, hiszen nem egy über-táp valakit kapunk, hanem egy statikusnak tűnő nagydarab fura lényt, aki amellett, hogy mindent tud az Erőről roppant kíváncsi is. Nem próbál nagy bölcsességekkel előállni, mindössze segít Kanan -nak megvilágosodni. Szuper jelenet, ahogy ez által szinte öntudatra ébred a Jedi. Ezra és Kanan párosa ezekkel a részekkel érdekesebb lett, mint valaha, és nagyjából meg is mutatták merre mennek majd. Kétlem, hogy az ifjúban alábbhagyna a sötét oldal utáni kíváncsiság, Kanan pedig gondolom óvni próbálja majd. Vajon sikerrel jár? :) Korábban az egyik templomi látomásban azt jövendölték, hogy el fog bukni. Meglátjuk.

 

A többiek is változtak, bár olyan akkorát azért nem mint a két Erőhasználónk. Hondo az Hondo, sose fog megjavulni. A Ghost legénysége pedig most nem nagyon volt fókuszban, szinte olyanok maradtak, mint eddig. Érdekes volt látni mennyire vakon követik Bridger hadnagy parancsait. Eszembe jutott még az idő, amikor lenézték a kölyköt, és próbálták kirakni az első adandó alkalommal. Most meg ő osztogatja a parancsokat. :) A rész tragédiája egyértelműen a Phantom elvesztése volt, amin én igazán meglepődtem. A za hajó szinte szerves része volt a csapatnak, sokat segített nekik az akciókban. Erre az évadnyitóban beáldozzák. :o

 

A Birodalmi oldalon végre feltűnt Pryce kormányzó aki kellően rideg és nem nagyon van betojva senkitől. Jó volt látni Tarkint is aki ma már kb. úgy vélekedik a lázadó osztagról mint anno Aresko és Grint akiket lefejeztetett. Viszont Thrawn belépője sikeredett a legerősebbre. Gondolom nem véletlen. Az a hideg preicizitás ami a hanglejtéséből is árad nagyon adja a feelinget. És ahogy kb. egy perc alatt levezeti mi is a tervük a lázadóknak…le a kalappal! Vajon milyen nagyobb tervet szövögethet? A lázadás még gyerekcipőben jár, arra összefüggő csapást mérni igazából még nem is lehet. A sejteket irtják csak, amiben mint hallhattuk Kallus tól, Thrawn elég jó. Itt érdemes megjegyezni, hogy Kallus a civil áldozatok nagy száma felől közelíti meg a győzelmet, ami ugyan pici megjegyzés, de mégis jelzésértékű lehet. Az ügynök különben se szól sokat, de mindig ott van a háttérben és figyel. Akit még meg kell említenem az Brom Titus. Nagyon tetszett amilyen módon behozták. :D Ebből is látszik, hogy egybefüggő történetről van szó, és gondolnak a mellékszereplőkre is.

 

Maga a sztori egyébként nem lenne nagy jelentőségű, ha nem az lenne a végeredménye ami. Az Y-szárnyúakat Dodonnának adják majd, vagyis a jövőbeni arany osztag hajóinak megszerzését láttuk! Ezek után az EPIV alatt az is az eszünkbe juthat, hogy azokat a hajókat Ezráék lopták egy Birodalmi roncstelepről. :) Nagyon tetszett, ahogy a kamera a végén jelentőségteljesen mutatta őket, kiemelve jövőbeli fontos szerepüket.

 

Egy szó mint száz, soha rosszabb évadnyitót!

 

(Lábjegyzetben meg kell jegyeznem, hogy az epizód legjobb poénja Hondo –hoz fűződött, amikor disznóul beszélt…..illetve röfögött. :lol: )

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyébként jól nézett ki az epizód, jók voltak az összecsapások, a csatajelenetek, űrharcok, robbanások. Nekem az a vizuális megoldás nyerte el a legjobban a tetszésemet ebben a részben, mikor volt az a vágás annál a jelenetnél, ahol Thrawn ecseteli, hogy miként fogja levadászni a lázadókat és alatta ott látszik a holotérképen a Yarma rendszer sziluettje, majd vágás és az áttűnésben a következő snittre pontosan abban a vonalban megjelenik a bolygó és felette még egy pillanatra ott marad Thrawn vörösen izzó szeme, ami csak úgy ott "lóg a levegőben" mintha figyelné az érkezőket és ezek után úszik be a Phantom a képbe. :)

Összességében remek kezdés, várom a folytatást, izgalmas évadnak nézünk elébe!

 

Nekem is feltűnt mennyire jól néz ki a rész, és a vizuális megoldások néhol bravúrosak voltak. Amit említesz egy példa, de pl. Ezra zuhanása az állomással a sötét semmibe, mellette pedig a fényből érte nyúló Kanan klasszikus metafórája annak amiről kettejük kapcsán fentebb elmélkedtél. A jedi próbálja segíteni tanítványát, hogy azt nehogy elnyelje a sötét oldal. Roppant szimbolikus jelenet.

 

Egyébként érdekes, hogy a sith hologram beszél. Vajon saját tudata is van? Elég furcsa a dolog!

 

Vajon Ezra tanult amúgy ebből a leckéből? Én magamra ismertem speciel, legalább olyan türelmetlen lettem volna ebben a helyzetben, mint ő, de én nem is vagyok Jedi növendék. Viszont Kanan nélkül Ezra simán ott hagyhatta volna a fogát, ha tényleg magára lett volna utalva, ahogy azt az akció előtt Kanan orra alá dörgölte. A másik, ami eszembe jutott... mi lesz, ha a Rebels végén Ezra végül Bendunak áll, és így kerül ki a képből? Vajon ez is egy választható "vallás", vagy csak ez az egy követője van jelenleg, és csak bizonyos fajok képesek arra, hogy egyensúlyban kezeljék a sötét és a világos oldalt? :hmm:

Jó kérdések, és azért Ezra érdeklődött Kanannál, hogy mit csinált a holkronnal? Gondolom nem véletlen kérdezte. ;) Aztán meg...

 

 

...a trailerből tudjuk, hogy előkerül még a holokron, tehát valahogy visszaszerzi Ezra vagy Maul

 

 

Itt nekem csak az nem volt világos, hogy mit nyertek azzal in-universe, hogy elengedték a lázadókat? Mert az ok, hogy így Thrawn renoméját fent lehetett egy huszárvágással tartani out of universe, miközben a lázadást is lehetett erősíteni, de Thrawn szemszögéből miért volt jó, hogy elengedték őket? Ha pl. valami nyomkövető lenne az Y-on szárnyúakon, vagy valahogy követni tudnák a sejtet, akkor ok, de ha nem ez van, akkor mit nyer a Birodalom azzal, hogy nem próbálta meg felszámolni a sejtet? A lázadók tudják, hogy a Birodalom már a sarkukban van, szóval nagy infót sem tartott ezzel vissza Thrawn... szerintem sem kell minden harcot megvívniuk feltétlenül, de itt nem láttam a realizált előnyt a lázadók elengedéséből.

Ezeket nyilván az évad további részéből fogjuk megtudni.

 

Ami azt illeti, hőseink felől már nem egyszer volt olyan elszólás, ami tanújele az elbizakodottságnak. Úgyhogy jöhet Thrawn és megfújhatja az ébresztő harsonákat, remélem egy jó nagy pofon keretében. :)

Anno Tarkin feltűnésénél is ilyen érzés volt. Hogy majd ő ad a lázadóknak. Aztán csak a saját két emberét nyírta ki, végeredményben semmit nem ért el. Lothalról is Vader űzte ki a sejtet. Remélem Thrawn tényleg tartogat valami valóban hatásosat a tarsolyában.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csak kb. 6 hónap telt el a két évad között ;)

"Már kb. fél éve használhatja a sith holokront aminek láthatólag erős hatása van rá." - így megfelel? ;)

 

Ráadásul én Thrawn-tól közvetlen és gyors eredményeket, feltűnő odapörköléseket vártam. Ez persze az én hibám is, de azért már a Rogue One és az Ep.4 ajtaján kopogtatunk. Tudjuk, hogy a Szövetség létrejön, a polgárháború kitör, a Halálcsillag terveit ellopják stb.. Lehetne azt várni és attól parázni, hogy majd Thrawn itt felgöngyölíti a nagy dolgokat, leleplezi a lázadást és drasztikus csapást mér, nem csupán egy adott sejtre, hanem a teljes lázadásra, csak ugye a nem sokkal ksőbbi eseményeket ismerve, ez mégse annyira esélyes.

 

Te egy résztől vártál egy egész évadnyi történést? Ez enyhén szólva sem elegáns.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.