Ugrás a kommentre

Palpatine vs. Obi-Wan Kenobi (ELŐDÖNTŐ)


Donát

Elődöntő #1  

30 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson az SWSAGA Winter Madness döntőbe?

    • Palpatine / Darth Sidious
    • Obi-Wan Kenobi

A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Palpatine.png

 

Korábbi díjak:

Palpatine / Darth Sidious:

Legjobb mellékszereplő (AFI, AFII) gold_lightsaber.pnggold_lightsaber.png

Legjobb mellékszereplő (TCW5) tcw.png 

Legjobb negatív karakter (TCW5, TCW6) tcw.pngtcw.png

 

vs.

 

Obi-_Wan.png

 

Korábbi díjak:

Obi-Wan Kenobi:

Legjobb főszereplő (AFI) gold_lightsaber.png

Legjobb főszereplő (TCW2, TCW4) tcw.pngtcw.png
Legjobb angol hang (TCW2) tcw.png
Legjobb Jedi (TCW4) tcw.png

 

Korábbi eredmények:

Palpatine / Darth Sidious: 24-2 (vs. Bail Organa)

                                     18-7 (vs. Han Solo)

                                     24-1 (vs. Wilhuff Tarkin)

 

Obi-Wan Kenobi: 25-1 (vs. R2-D2)

                         23-6 (vs. Leia Organa)

                         23-5 (vs. Padmé Amidala)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mivel mindkét karakter jelentős szerepet töltött be a SAGA alakulásában, és mindkét karaktert remekül megírt, jól felépített, erős versenyzőnek tartom, végül úgy döntöttem, hogy egyszerűen összemérem az in universe erejüket és szemlézem a harcukat. Az ugyebár nem kérdéses, hogy Sidious jóval erősebb Sith, mint amivel Obi sikerrel fel tudná venni a harcot. Nem véletlen, hogy Yoda magát küldi az Uralkodó ellen és Obi-want pedig Anakin ellen vezényli.

 

De ezen felül is, nem túlzás kijelenteni: az Uralkodó majdnem minden szinten veri Obi-Want. A legnagyobb pofon, amit Obitól kap Sheev, az lényegében Maul elvesztése, de ezt leszámítva:

a) Sidious elorozza Obi-wan tanítványát

b) kiképez egy tanítványt, aki megöli Obi mesterét

c) megsemmisíti a rendjét

d) tönkreteszi a Köztársaságot, amit Obi-wan szolgált

 

Mindehhez Obi lényegében asszisztál. Persze, nem repes Palpatine-ért, és valamelyest átlát rajta az EpII alapján, de az EpIII-ban még mindig fennhangon henceg a Sith-ekről előtte és - akárcsak a társai - nem igazán gyanít semmit. A saját tanítványával kapcsolatban is veszít, és bár később ugyan annyi borsot tör az orra alá Palpinak azzal, hogy Vadert majdnem megöli, de Sidious ezt is az előnyére fordítja, és egy sokáig hűséges (v.ö.: Anakin és Padmé Mustafar jelenet) egyben kilátástalan tanítványt farag Vaderből.

 

Az EpI-II-III tehát egy hatalmas győzelem Palpinak, ha pontoznék, mondjuk olyan 9-1 arányban.

 

Most mondhatnánk, hogy bezzeg a IV-V-VI, de az igazat megvallva Obi ott sem virít nagyon. A legnagyobb érdeme, hogy megmenti Luke-ot és elindítja az úton. Igen, ez fontos, ahogy az is, hogy szellemként tudja őt biztatni, de a szellemesdi számára inkább egyfajta ajándék, aminek az érdemeit inkább Qui számlájára írnám. Ráadásul külön vicc, hogy a másik létsíkon is folytatja a rossz tanácsok adását, és ha Luke az ő kozmikus Erő által súgott tanácsait követné, akkor csúnyán felsülne Vaderrel, az Uralkodóval és végső soron saját magával kapcsolatban is. Az Uralkodó megsemmisítése és Vader visszahozatala egyedül Luke érdeme, és Obi csak örülhet, hogy nem taszította szellemként még nagyobb sötétségbe a galaxist.

 

És akkor még arról a fekete pontról nem is szóltam, hogy hazudik Luke-nak az apjáról, ami akár úgy is végződhetett volna, hogy Luke átáll. Mindezt azért, hogy a saját kis racionalizálását ne kelljen Luke előtt felrúgnia. Szóval igazából a IV-V-VI-ban sem érzem úgy, hogy Obi nagy sikert aratna az Uralkodó fölött; az, hogy a Lázadás végül nyer, és Vader végül visszatér, az sok mindenki érdeme, de csak kis részben Obié. De mivel Palpatine ezekben a részekben nem igazán virít - még finom voltam - egyezzünk meg egy 2-0-ban Obinak Luke elindításáért és Yodához irányításáért. 

 

Összességében tehát Palpatine szanaszéjjel veri Obit a 6 rész során, úgyhogy ez alapján nem lehet kérdéses, hogy rá ment a szavazatom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Obi-Wan előkelő helyen szerepel a listámon, mert remek karakternek tartom és tetszik mindaz a pozitivitás, amit képvisel. Tény, hogy ő sem mentes hibáktól (van aki az?), de jellemfejlődése olyan kiemelkedő Jedivé faragta, aki mindenki számára példaértékű lehet. 

Ugyanakkor Palpatine zsenialitásához sem férhet kétség, akinek hatalomhoz vezető útja az egyik legérdekesebb figurává teszi őt. A vegytiszta gonosz jelképe, aki gyakorlatilag Obi-Wan ellenpólusa is lehetne.

 

Ez is egy nehéz döntés, de valami alapján szavazni kell. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tanakodtam, Takonadtam, Takodantam ( :P ),  de végül Sidiousra voksoltam. Korábban is írtam, hogy nálam azért Obi-Wan ingadozó. Az ep2-ben a merevségétől falra mászom, az ep1-ben nem sok vizet zavar, az ep3-ban imádon, az ep4-ben bírom, az ep5-6-ban meg csak szellemi tanácsadó. Ellenben Palpatine-t konstans imádom. Ő az az ultimate gonosz, akihez foghatót nem mutatott fel még egyet a filmtörténelem. Céljai, ha vitathatók is, de érthetőek, lényét kidolgozták, és karaktere zsenialitásához kétség sem férhet. Arról nem beszélve, hogy képes anélkül fenyegető lenni, hogy halomra gyilkolná az embereket. Sőt, effektíve Palpatine mindössze három Jedit ölt meg öt film alatt. Na jó, a TCW-t is számolva négyen vannak a halálozási listáján. Igen minimális.

Szóval mint korábban, most is kitartok az Uralkodó mellett. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Donát megszűntette a topik kiemelését

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.