Ugrás a kommentre

4x11 - A World Between Worlds


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

11. rész - A World Between Worlds / Világ a világok között

 

epguider410.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Dave Filoni, Steward Lee

 

Helyszín: Lothal, Malachor

 

Szereplők:

Ezra Bridger - Taylor Gray

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Garazeb Orrelios - Steve Blum

Veris Hydan - Malcolm McDowell

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Darth Sidious - Ian McDiarmid

Kanan Jarrus - Freddie Prinz Jr.

Darth Vader - Jeams Earl Jones

C1-10P "Chopper"

 

Történet

A Birodalom eltökélten próbál hozzáférni a lothali Jedi templom titkaihoz. A Ghost legénysége, élükön Ezrával igyekeznek ezt megakadályozni. Az ifjú Jedi egy rég halottnak hitt szövetségesre lel abban a világban, ami téren és időn kívül, a világok között létezik. De útját egy, az inkvizítoroknál és Darth Vadernél is sokkal veszélyesebb ellenség lesi.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Amikor ezt, és az előző részt még egy epizódnak szánták, a címe "Past, Present, Future" volt. A két részre osztás után ez a rész a "Future" címet viselte, majd átnevezték "A World Between Worlds"-re.
- Miután Ezra átlép a portálon, számos hangot hall: Yodát A klónok támadásából, Obi-Want és Qui-Gont a 3x17 Ghosts of Mortis c. Klónok háborúja epizódból, Yodát A Birodalom visszavágból, Ahsokát a 2x19 The Mystery of Chopper Base c. második évados Rebels epizódból, Ben Kenobit a 3x18 Twin Suns c. harmadik évados részből, Kanant az első évad 1x09 Path of the Jedi" részéből és Ben Kenobit, amint az Erőről mesél az Egy új reményben.
- Az epizód értelmet ad Maketh Tua miniszter szavainak, aki azt mondta a második évadban, hogy az Uralkodónak különleges érdekei vannak a Lothalon.
- Vader szemszögéből nézve fény derül rá, miért hitte azt, hogy Ahsoka meghalt a malachori Sith Templom felrobbanásakor, így az is, miért nem kereste már ez után.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Hera, Ezra, Sabine és Zeb a Lothal-i Jedi templomnál

 

2.jpg

Ahsoka Tano koncepció rajza 

 

3.jpg

Ezra, Ahsoka és Palpatine a világok közötti térben

 

4.jpg

Ezra a világok közötti térből figyeli Darth Vader és Ahsoka harcát

 

5.jpg

Ezra a világok közötti tér kapujában 

 

6.jpg

A kiásott Lothal-i templom elhelyezkedése 

 

7.jpg

Ezra birodalmi felderítő egyenruhában

 

8.jpg

Sabine és Veris Hydan koncepció rajza 

 

9.jpg

Teáskanna koncepció rajz 

 

10.jpg

Ezra és Ahsoka koncepció rajza 

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire döbbenetesen jó epizód volt ez! A Rebels csúcsa. Hú, ki mindenki suttogott abban a World between worlds-ben: Rey, Kylo, Obi-Wan, Qui-Gon, Yoda, stb...

 

Érdekes lett volna látni más epic halálokat is, egy-egy ajtónál: Vaderét, Luke-ét, stb. (ha van érkezése valamelyik Jedi szereplőnek, igazán megmenthetné Han Solo-t :D ) De nincs hiányolnivaló!

 

A Recon válaszol arra is, hogy Yoda nem force projection-ként látszódik a második évadban, hanem akkor is Ezra ebben a World between worlds-ben van, azaz rálát Yodára, aki Dagobah-n ül, ahogy azt jósoltam a "telefonos" kommunikációval. Ráadásul a Dagobah Dark Side Cave-hez hasonlítják ezt a teret, szóval simán lehet, hogy ott is van egy kapu erre a helyre.

 

Talán ez a rész indirekten választ adhatott arra a kérdésre, hogy Maul hogy élte túl a TPM-es "halálát". Simán lehet, hogy ezen a téren keresztül mentette meg Talzin, ahogy Palpatine is be tudott hatolni ide Sith mágia segítségével (a kék cucc, amit varázsolt, meg ez az eljárás nagyon hasonló volt Talzin zöld varázslatához is, és a Palpatine TCW Sacrifice záróepizódjában használt trükkjéhez, ahogy megjelent Yodának).

 

Nehéz a helyzete a következő három résznek. Ez annyira esszenciális volt, nem tudom elképzelni, hogy hova tovább. Valószínűleg lesz egy gigantikus csata, mindenki felvonul. Tuti, hogy Thrawn visszajön a játékba. A lázadók oldalán meg az eddig eléggé mellőzött Kallus, a klónok, Hondo, és sztem talán mandik, twi'lekek is jöhetnek. De szerintem Palpatine is lesz még, mert a trailer végi kép nem volt benne ebben a két részben, persze az is lehet, hogy ezt a jelenetet végül nem használták fel.

 

Hova került Ahsoka??? Az se biztos, hogy ebben az időben van... Lehet, hogy a Star Wars Resistance, amit beharangoztak, fogja továbbmesélni a sztoriját, és lehet, hogy az új trilógia korába került innen? Szerintem már nem fog feltűnni a maradék 3 epizódban. Érdekes cliffhanger lett volna, ha ott átmegy azon a barlangbejáraton, amit láttunk a Rebels 2. évadának végén is, és First Order Stormtrooper-ekkel találta volna magát szemben. Jó, ezt csak a rajongói őrületem. :D Az fantasztikus volt, hogy Vaderrel való párbaját is láttuk, a második évad végén amúgy is nyúlfarknyinak éreztem a nagy beharangozott összecsapásukat, számomra az a rész sokkal inkább Maul felvezetése, mint Ahsoka sztorijának lezárása.

 

TISZTÁRA TWIN PEAKS VOLT AZ EGÉSZ!!!!

 

 

Nem csak Ian McDiarmid volt az egyedüli nagy guest star. Malcolm McDowell (Mechanikus narancsból Alex), aki a miniszter hangját adja. Azt hittem elsőre, hogy Sate Pestage, vagy Janus Greejatus, esetleg Vader Rogue One-os szolgája, de új karakter. 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

34 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Hova került Ahsoka??? Az se biztos, hogy ebben az időben van..

Én úgy gondolom,hogy oda és akkor került vissza ahol a második évadzáró végén láttuk.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész legalább olyan érzelmi hullámvasút volt, mint a Jedi Night, és szolgált egy-pár meglepetéssel. Köztük egy nagyon durvával. De haladjunk csak szépen-sorban. Ezra bekerült a világok közti világba, ahol a múlt, jelen és jövő egyszerre létezik. Hátborzongató, ahogy a háttérben a filmekből, a TCW-ből és a Rebelsből egyaránt hallunk hangokat, és közben rájövünk: egyik-másik mondat csak évek, sőt évtizedek múlva hangzik el. Nagyszerű módon érzékeltetik ezáltal, hogy itt ugyanúgy betekintést kapsz a múltba, mint a jövőbe.

Elsőre felismertem Kanan, Hera, Ben Kenobi, Anakin, Leia, Qui-Gon, Yoda és Jyn hangját, de ahogy elnéztem a wookieepedián, hallható még Maz, Chirrut, Poe, Kylo és Rey is. Mint egy nagy találkozó. :) 

 

Aztán hamar kiderül, hogy az Uralkodó miért akar ide bejutni, és battya meg a paripa, a Galaxist le lehetne írni, ha tényleg képes lenne bejutni és megszerezni a hely hatalmát. Idő híján bárhol, bármikor be lehet avatkozni. Durva! És jött a meglepetés: megtudtuk, hogyan menekült meg Ahsoka. Hát nem tudom, hogy ezt így előre kitalálták-e (mivel nem sokkal a Twilight of the Apprentice után Freddie Prinze Jr. említette, hogy valakinek a szemszögéből megtudjuk, mi történt Ahsoka és Vader között, úgy érzem, ezt meglehetősen előre kitalálták. Tényleg láttuk, és nem is akárhogy. Egy pillanat alatt magyarázatot kaptunk Vader és Ahsoka megmenekülésére - s bár ez nekem nagyon tetszik, van egy olyan érzésem, hogy ez sokaknak nem fog bejönni. Azért erre nyitottnak kell lennünk, és elfogadnunk: létezik az időutazás az SW-ben, mert ez technikailag az volt. De erről később még elmélkedem kicsit.

 

Szóval, Ahoska megmenekült, mert Ezra a jövőből kirántotta. El nem tudom képzelni, mit gondolhatott Vader, amikor a szeme láttára a felderítőnek öltözött öregebb Ezra átnyúlt a semmiből és elrántotta előle Ahsokát. Ezt hogy magyarázta el a mesterének? És aztán mit gondolhatott erről Sidious? Vagy éppen Ezra eme tette irányította a figyelmet a lothali Jedi templomra? Elvégre akkor az már a Sith-ek kezében volt. Vagy Vader minderről semmit sem mondott, és ezért vélték végül Ahsokát halottnak?

 

Akárhogy is, szembesültünk azzal, hogy Ahsoka hogyan menekült meg, s bár ez csoda, elfogadhatóbb az, mint amennyit eddig tudtuk, ami úgy szólt, hogy: csak úgy túlélték egy tömegpusztító fegyver közvetlen robbanását. Meh... Akkor nagyon bátortalan ötletnek véltem, de így már inkább azt érzem, van itt koncepció, és Ezra és Ahsoka sztorija nem ér még véget. Amúgy ezzel azt is megmagyarázták, miért nem ment vissza Ahsoka: Ezrától tudja, hogy évekig nem találkoztak újra Malachor után. Ha azonnal visszamenne, összeb*zerálná az idővonalat. Az viszont érdekes kérdés, hogy miután lezajlanak a lothali események, miért nem megy vissza. Megígérte, hogy megkeresi Ezrát, és nyilván nem lenne nehéz dolga, mint egykori Fulcrum. Ugyanakkor Ahsoka nem tér vissza... Vagy csak még mi nem tudunk róla? Lehetséges, hogy Ahsoka tényleg megkeresi a maradék részben, és Ezra vele együtt tűnik el valamiért. Nekem úgy tűnt, Anakin egykori padawanja egyáltalán nem akar már visszatérni a Lázadáshoz, hiszen már az elején közli: ő nem fog visszamenni. Szóval valami oka lehet a távolmaradásra, és talán ez az ok lesz az, ami végül Ezrát is kivonja a képletből.

 

De ez találgatás, az események viszont mentek tovább. Jött az ötlet, hogy megmentsék Kanant. Magam sem tartom jó írói húzásnak, ha egy halottat feltámasztanak, legalábbis cél nélkül. Maulnál sem az igazi. Nincs kielégítően megmagyarázva, el is nyújtották, bár mindezek ellenére tetszett, amit kihoztak belőle. Ugyanakkor nem érezném kevesebbnek az SW-t, ha Maul halott maradt volna. És miközben Ezra rohant, hogy megmentse mesterét, ott motoszkált bennem: ha kimenti, az a csodás jelenet a halálával elveszti erejét. Viszont volt egy hangosabb hang is bennem, ami drukkolt Ezrának, hogy mentse meg. Kanan a kedvencem, megérdemli, hogy éljen. De aztán jött a lecke, részben Kanantől, részben Ahsokától, részben az, amit Yodától már hallhattunk: az élet része a halál, az elmúlás, a múlt. Nem jó azzal játszadozni, inkább fogadjuk el. Érdekes, hogy fel is hangzik ebben a világban Yoda ide vonatkozó okítása: "Train yourself to let go of everything you fear to lose."

 

Ahsokát meg kellett mentenie, mert mi tudtuk: Ahsokának meg kellett menekülnie. De Kanan halála, hogy úgy mondjam, fix pont az időben, és egy Jedi lovag nem teheti meg, hogy kénye kedve szerint játszadozik a sorssal. És talán Ezra végre megértette: nem menthet meg mindenkit. S persze rádöbben, hogy ez a hely nem lehet a Birodalomé. Ám akkor Darth Sidious maga kopogtat be.

 

Érdekes, hogy a Sith nem léphet be erre a helyre, csak egy Jedin át. Az az érzésem, hogy ez a hely valamilyen szinten védett a Sötét Oldaltól, sőt Morai jelenléte alapján azt mondanám, hogy ez a hely a Világos Oldalé, a Leány által teremtett világ. Szerintem ez lehet az ellentéte annak, amit Mortison láttunk abban a barlangban, ahol Anakin idő előtt meglátta jövőjét és átállt a Sötét Oldalra. Az a Fiú időtlen világa volt, ez pedig a Leányé, csak neki el kellett rejtenie, nehogy hataloméhes testvére belépést nyerjen. Ezért sem tudott Sidious csak úgy belépni. Felnyitotta az ajtót ősi Sith mágiával (kis visszatekintés a TCW-re), de csak akkor tudott átnyúlni, amikor megragadta Ezrát, aztán azonnal megégette a kezét, amikor Ahsoka szó szerint elvágta a kapcsolatot.

 

Sidious jelenléte amúgy azért is tetszett, mert ezzel is jelezték, hogy neki tényleg iszonyú hatalma van. Képes betörni egy ilyen helyre, és ott mindenféle életveszélyes praktikákat szabadít rá az emberre. Eddig sem kételkedtem abban, hogy Snoke nincs vele partiban, ezután végképp nem fogok. Snoke szerintem el sem tud képzelni egy ilyen helyet, Sidious meg kaput nyit rá Coruscantról. Amúgy nem lepne meg, ha Sidious a Jedi Templom, vagyis most már Császári Palota alatti Sith szentélyből nyitotta volna ezt a kaput, amit ugye annyira komolyan átjárt a Sötét Oldal, hogy még a Jedik elméjét is mérgezte, miután az évezredek során lassan, de biztosan áttört a védelmükön.

 

Érdekes számomra, hogy úgy tűnik, a Jedik mindig is tudtak Mortisról, az Atyáról, a Leányról és a Fiúról. Hydan mondja, hogy amikor áttúrta a Jedi Archívumot, felfedezte, hogy ezek hárman a Jedik egész jegyzett történelmében megtalálhatóak, és tekintve, hogy egy ilyen helyre lehet bejutni az egyik ősi Jedi templomukból (aminek jellegzetessége, hogy ugyanolyan természetes képződmény, mint az Ahch-Tói első templom), azt jelzi, hogy a korai Jedik baromi nagy májerek lehettek. Nagyon úgy érzem, hogy a Jedi Rend valamikor az évezredes fennállásuk során nagyon célt tévesztettek. Úgy tűnik, egy idő után már annyi tudást halmoztak fel, amivel képtelenek voltak boldogulni. Sok mindent elzártak végtelen tudással bíró holocronokba, amiket aztán jól becsuktak egy széfbe, amihez csak a Jedi Tanács férhetett hozzá. El sem tudom képzelni, mennyi tudás veszhetett kárba csak azért, mert ott porosodott abban a széfben egy holocronban elfelejtve.

 

Ami az időutazást illeti, elsőre talán meredek, de szerintem jól használták. Azzal, hogy az Erőhöz és az amúgy is időn kívül létező Mortishoz kötötték, beleillik az SW világába, ráadásul egy rendkívül jól elzárt (és most már úgy fest, végleg bezárt), egyedi helyről van szó. Szóval ezután nem lesz általános jelenség az, hogy mondjuk visszaruccannak a Sith háborúk végére és megölik Darth Bane-t, mielőtt megalkotja a kettős szabályt. Ugyanakkor felmerült bennem, hogy talán ez a hely valahogy kötődhet a próféciához, elvégre itt a jövőt is meg lehetett pillantani. Talán egy ősi Jedi járt itt és látta, mi lesz, így született a jövendölés?

 

Akárhogy is történt, ez az epizód nagyszerű volt, a Jedi Nighthoz hasonlóan a Rebels legjobb részei között van. Választ adott néhány rejtélyre, tovább növelte az Erő miszticizmusát, és felvetett néhány igen érdekes kérdést, amit szerintem még sokszor át fogunk rágni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

33 perccel korábban, Lizardking írta:

Én úgy gondolom,hogy oda és akkor került vissza ahol a második évadzáró végén láttuk.

Pontosan. Ugyan abba az időben. Látható volt a háromszög alakú kapu. Így fény derült Asoka,hogyan ballagott lefelé ott. Kanan sajnálom :-)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, IndianaAndrisSolo írta:

A Recon válaszol arra is, hogy Yoda nem force projection-ként látszódik a második évadban, hanem akkor is Ezra ebben a World between worlds-ben van, azaz rálát Yodára, aki Dagobah-n ül, ahogy azt jósoltam a "telefonos" kommunikációval. Ráadásul a Dagobah Dark Side Cave-hez hasonlítják ezt a teret, szóval simán lehet, hogy ott is van egy kapu erre a helyre.

Ezrával így beszélt, ez már biztos, ugyanabban a térben voltak. De Ahsokának már a mi világunkban jelent meg a templom kijárata felé menet egy pillanatra. Ott szerintem teljes egészében kivetülés volt, amit segített a templom és Dagobah.

 

1 órával korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Talán ez a rész indirekten választ adhatott arra a kérdésre, hogy Maul hogy élte túl a TPM-es "halálát". Simán lehet, hogy ezen a téren keresztül mentette meg Talzin, ahogy Palpatine is be tudott hatolni ide Sith mágia segítségével (a kék cucc, amit varázsolt, meg ez az eljárás nagyon hasonló volt Talzin zöld varázslatához is, és a Palpatine TCW Sacrifice záróepizódjában használt trükkjéhez, ahogy megjelent Yodának).

Ez szerintem abszolúte kizárt. Palpatine is csak úgy tudott benyúlni ebbe a térbe, hogy rácsatlakozott Ezrára, nehogy már a vele egy súlycsoportban sem lévő, hatalmát tekintve Dathomirra korlátozott, bevallottan az Erő tudatos használatára csak trükkökkel képes Talzin tudjon eme hely létezéséről, be tudjon oda törni és még át is tudja rántani a fiacskáját, aki hozzá hasonlóan a Sötét Oldal oszlopos követője. Akkor Sidious simán átsétálhatott volna a kapun, de láthattuk, hogy erre még ő sem képes. Akkor hogyan tudna bejönni ide Talzin és behozni ebbe a térbe a Sith fiát?

 

1 órával korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Hova került Ahsoka??? Az se biztos, hogy ebben az időben van...

Ahogy már előttem írták, meg én is írtam: odakerült vissza, ahonnan eljött. A második évad végén láttuk is, hogy átsétál azon a kapun, ami felé itt elindul. Még azt is mutatják, hogy Morai elrepül, ment kukkolni Vadert.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Srácok, erre mi a biztosíték? Mert ennek kontextusában ugyanúgy lehet értelmezni flash forward-ként a 2. évad záróepizód barlangos képét. Mivel ahhoz a barlanghoz nem jutott el máshogy, csak mikor már Ezra kimenti, és visszatér a World between worlds-ből. Akkor, amikor ott bemegy, akkor már tisztában van Ezra tettével és Kanan halálával.

 

Ezek a kapuk különböző időpillanatokra nyílnak a World between worlds-ben. Mind másra. Amúgy ez egy régi gondolat a sci-fikben, ez a negyedik dimenzió tkp, amikor az időnek térbeli kiterjedése van. Hasonló tér van az Interstellarban is, de ott "tudományosabb", vagy teoretikusabb. Itt ez meg inkább mágikus tér. 

Ha pl. egyik kapu Vader és Ahsoka csatájának időpillanatára nyílt, ami évekkel ezelőtt volt, a másik pedig Kanan halálára, akkor a többi valószínűleg további pillanatokra és helyekre. Vagy ti láttátok azt, hogy Ahsoka célirányosan futott egy kapu felé? Eleve csak most ismerte meg ezt a helyet. Befutott oda, ahova tudott, Palpatine elől.

 

Ha a Rebels jelenlegi idejébe kerülne, vagy más időpontba (ami szerintem jó lehetőség lenne egy következő sorozatra), akkor az is indokolt lenne, hogy miért nem tűnik fel a Rebels s03-04-ben.

 

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ahogy már előttem írták, meg én is írtam: odakerült vissza, ahonnan eljött. A második évad végén láttuk is, hogy átsétál azon a kapun, ami felé itt elindul. Még azt is mutatják, hogy Morai elrepül, ment kukkolni Vadert.

 

A barlangajtót nem tudom nyomnak tekinteni, de a madarat igen, ezzel, hogy elrepül Vader mellett. De mondjuk jelen lehetett ott úgy is, hogy nem éppen akkor szállt ki ebből a térből.

 

 

 

Egyébként ez sztem nem egy olyan hely volt, ami csak Lothal-ról elérhető. Szerintem a Lohal-i csak az egyik kapuja. Még az is lehet, hogy további sorozatokban, könyvekben mások is eljutnak ide más Jedi-templomokból.

 

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

25 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Srácok, erre mi a biztosíték?

Ez olyan biztos, mint az, hogy létezik a Star Wars című franchise a mi világunkban. ;) 

1. Ez abszolút nyilvánvaló. Miért?

2. Mert, ha az A World Between Worlds végén nem ugyanoda került volna vissza, ahonnan eljött, akkor nem láthatnák Twilight of the Apprentice végén.

3. A Rebel Reconban lenyomják a torkunkon is ezt, hiszen 9:35-nél nem csak egymás mellé rakták a két jelenetet, hanem még Filoni is ezt magyarázza.

4. Ahsokának nem kell ismernie a helyet, végig Morait követi, aki mint a Leány segédje, jól ismeri a helyet. És ugyanazon a kapunk vezette át Ahsokát, mint amin átrántotta Ezra.

5. Igen, tisztában van azzal, mit tett Ezra, és mi lett Kanannel. Ez a magyarázat arra, hogy miért nem ment vissza a malachori incidens után. Tudja, hogy ő mindebből kimaradt, tehát ha visszamenne, megváltoztatná a jövőt, ugyanúgy mint az, ha Ezra megmentette volna Kanant. Sőt még talán paradoxont is létrehoznának egy ilyen beavatkozással.

 

Megjegyzem, a Maul teória is megdönti az a tény, hogy tudjuk, Maul hogyan szabadult el Nabooról.

 

Ne komplikáljuk ezt is túl felesleges és alaptalan rajongói fantazmagóriákkal, mint Rey származását, amikor a rész egyértelmű választ adott erre.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jól van, jól van, azért nem voltam ebben biztos. Még most sem teljesen. De meg fogom még egyszer nézni a recon-t is, a 2x22-t és a mostani részt, figyelve mindarra, amit mondtál. 

 

Ezek, amiket mondasz, értem. És ezek valódi érvek. De az önmagában, hogy a második évad végén mutatnak egyetlen képet, egyáltalán nem jelentené azt, hogy ez a barlang pontosan a második évad végén van az idővonalban és Malachoron. Egy különös montázs legkülönösebb, legrejtélyesebb snittje, amit semmilyen szinten sem tudtunk a mai rész megtekintéséig definiálni, csak találgatások lehettek, mit is látunk pontosan.

 

16 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ahsokának nem kell ismernie a helyet, végig Morait követi, aki mint a Leány segédje, jól ismeri a helyet. És ugyanazon a kapunk vezette át Ahsokán, mint amin átrántotta Ezra.

Mondjuk ott egyébként nem egy törmelékhalmot kéne találnia a robbanás után?

 

 

 

Tartok attól, hogy ezúttal én értelmezek félre valamit, túlgondolok, amely hibába sokszor esnek az SW-fan-ek. Lehet, hogy az a baj, hogy egy David Lynch-i gondolkodást akarok beleszuszakolni valamibe, ami sokkal egyszerűbb annál (mégha látványosan merít is belőle). A kérdéses epizódok újbóli megtekintésével, ha meggyőznek, revizionálom az álláspontom. Nem akarok dogmatikusnak tűnni. Mindezeken felül pedig az a nagy szerencsénk, hogy Ahsoka-t minden valószínűség szerint okkal hozták vissza, így rövid időn belül meg fogjuk tudni, mi történt vele ezután pontosan, ha nem is a jövő heti záró részekből.

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Dzséjt írta:

 

Érdekes, hogy fel is hangzik ebben a világban Yoda ide vonatkozó okítása: "Train yourself to let go of everything you fear to lose."

 

Nagyon úgy érzem, hogy a Jedi Rend valamikor az évezredes fennállásuk során nagyon célt tévesztettek.

 

Én Yoda mondatát már akkor is soknak éreztem,mint a
"-Áldozzam fel Han-t és Leiá-t?
-Ha tiszteled amiért harcolnak...igen."
párbeszédet.
Én ezt is a céltévesztés egyik jelének veszem.

 

36 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Egyébként ez sztem nem egy olyan hely volt, ami csak Lothal-ról elérhető. Szerintem a Lohal-i csak az egyik kapuja. Még az is lehet, hogy további sorozatokban, könyvekben mások is eljutnak ide más Jedi-templomokból.

 

Ez nekem is eszembe jutott. Az ajtókra először azt hittem az egyes templomok bejáratai,de ugye nem. Viszont ettől függetlenül még igaz lehet ez is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Ezek, amiket mondasz, értem. És ezek valódi érvek. De az önmagában, hogy a második évad végén mutatnak egyetlen képet, egyáltalán nem jelentené azt, hogy ez a barlang pontosan a második évad végén van az idővonalban és Malachoron. Egy különös montázs legkülönösebb, legrejtélyesebb snittje, amit semmilyen szinten sem tudtunk a mai rész megtekintéséig definiálni, csak találgatások lehettek, mit is látunk pontosan.

A montázs különleges volt, de az egyetlen rejtély, amit tartalmazott, az az volt, hogy hogyan élte túl Ahsoka és Vader a robbanást (illetve mit keresett ott a convoi). De láttuk, amint Morai nézi a távozó Vadert, aztán elindul lefelé, ahol látjuk Ahsokát áthaladni a kőkapuk felé. Ha csak a madár nem képes repülés közben minden nyom nélkül harminc évet előre ugrani a jövőbe, akkor aligha lehet Ahsoka a jövőben. És ehhez nem kell ismerni ezt a részt, ami annyival egészítette ki a jelenetet, hogy most látjuk, amint Morai felrepül a felszín felé - ahol Vader ugye éppen ezekben a másodpercekben távozóban van -, megkukkolni Vadert, míg Ahsoka elindul a kőkapuk felé.

Nem fér a fejemben, hogyan lehet egy ennyire nyilvánvaló dologban kicsit is kételkedni. :( Számomra ez olyan, mintha azt próbálnád meg eladni, hogy a Halálcsillag nem robbant fel az ep4-ben, csak megsérült, és azt látjuk az ep6-ban, nem egy Halálcsillag II-t.
És nem csak az teszi nyilvánvalóvá, hogy ott van a második évad végén, vagyis de, ez a legbiztosabb pontja, feleslegesen látsz bele ennél többet. De ott van az összes többi megcáfolhatatlan érv, ott van az egész kontextus, a sugallata az epizódnak, az egész high concept, hogy divatosan fejezzem ki magamat. Nem lehet a vad fantáziák szemszögén kívül olyan aspektusból vizsgálni, ami csak egy halvány gondolat szintjén sugallná, hogy Ahsoka nem a második évad végére került vissza. Donát ettől meg fog feküdni ( :P ), de akkor is kijelentem: amit felvetettél, az abszolút kizárt.

 

24 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Mondjuk ott egyébként nem egy törmelékhalmot kéne találnia a robbanás után?

Miért kéne? Térben és időben utazhatnak a kapukon, ezt kimondják a részben. Nem pontosan ugyanoda és nem pontosan ugyanakkor ért vissza Ahsoka, eltelt - hasra ütök - fél óra és száz méterrel odébb landolt, mert nyilván Morai nem akarta kinyírni, miután rávette Ezrát, hogy mentse meg.

Vagy a kapu világok közötti oldalára gondolsz? Mert ott sem kell törmeléknek lenni, látni, hogy a szikrák és kis darabkák azonnal felszívódnak. Viszont minden kapu egyedi, innét tudni, hogy Ahsoka ugyanazon szaladt át. Megjegyzem, a kapu szinte végig látható, így még Morait sem kellett volna követnie, simán visszatalált volna. Ahogy Ezra is visszatalált a farkasos kapuhoz.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hűű, azanyját... Hát emlékezetes volt az biztos. Egészen addig, amíg Ahsoka vissza nem került a párbaj helyszínére, azt hittem, a sorozat totál ellent fog mondani saját magának. Folyton az volt a kérdésem, hogy láthattuk anno Ahsokát elsétálni? Aztán nagy megkönnyebbülés volt, hogy a rész végére összeállt a nagy kép.

 

Viszont azt el kell mondanom, hogy ez a múltba belenyúlósdi, meg hogy Ezra beavatkozott a múltba, nekem így elsőre nagyon SW idegennek hat... Viszont jól átgondolva, úgy tűnik nincs időparadoxon, pedig az ilyennél azért előfordul könnyen. De a kérdés továbbra is fennáll: Ahsoka miért nem került elő ezidáig? Miért nem tért vissza Lázadáshoz? Illetve így, hogy tudja, hogy a jövőben Kanan meg fog halni, miért nem tér vissza, hogy más irányba terelje a hősöket, ezáltal nem halna meg Kanan, mert nem kerülne olyan helyzetbe, ahol fel kéne áldoznia magát...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Időutazás?! Nooo! Illetve bocsánat! Yeeeessss!

Eldobtam az agyamat a megoldástól. Full epic epizód, elképesztő szintet lépett vele az egész saga!

Én úgy értelmeztem, hogy Ahsoka zirka két évig nem volt ott a Malachor-on és másholmsem, mert Ezra kirántotta, de most kb. el lehet menni érte.

Ehhez úgy kell értelmezni, hogy amit a második évad végén láttunk -a lépcsőn leséta meg a háromszög ajtó-, az volt egy előrevetítés idáig.

Ezt cáfolja a recon? Még nem láttam. Titeket olvastalak, de mégis be kellet írnom a saját gondolatmenetemet megfogalmazva a kérdést!

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kedvenc SW gurum a Star Wars Explained csatornán a kritikájában előállt két érdekes dologgal. Az egyik, hogy talán Ezrának talán nem is volt lehetősége Kanant megmenteni, az egész csak Darth Sidious trükkje volt. A kapu fölött, amin át Ezra látta Kanan halálát, a Sith-ek kissé eldeformált szimbóluma látható:

ZBidFOB.png

 

cxekM8s.jpg

 

Vagyis lehet, hogy Sidious képes volt manipulálni Ezrát, ahogy manipulálta anno Yoda tudatát is, és arra csábította, hogy nyúljon át a kapun, ezzel Sidiousnak meglenne a bejárása ebbe a nexusba. A lehetőséget erősíti az is, hogy amint Ezra lemondott mesteréről, Sidious pontosan ugyanazon a kapun át jelent meg. Ami ellene van, az az, hogy korábban Sidiousnak kellett valaki, aki kapcsolatban állt áldozatával, Yoda esetében ez ugye egykori padawanja, Dooku volt. Ezra esetében ilyen nincsen, bár lehet, hogy mivel Ezra gyengébb Yodánál, plusz ekkor Sidious már hozzáfért a Sith szentélyhez, kapcsolat nélkül is képes volt manipulálni a fiút.

 

A másik érdekesség azokon a képeken fedezhető fel, amit Dave Filoni nem sokkal a Twilight of the Apprentice végén adott ki, és ez is bizonyítja, hogy itt azért pár dolog előre ki volt találva. Ezeken a képeken a következő látható:

 

Ahsoka fénykardjaival háromszöget formál. Érdekesség, hogy a portál, amin átjött, fehéren izzó háromszögbe volt foglalva.

Za4ASWh.png

 

Belemagyarázás a részemről, de Vader fehéren ragyogó sisaksérülése, amin át Ahsoka távozik, akár a portált is szimbolizálhatja.

vSqgqfS.png

 

Szintén lehet, hogy csak én látom bele a rész ismerete végett, de mintha itt azt látnánk, hogy Vader végül Ahsoka fölé kerekedett.

UAqMEzW.png

 

Ahsokának immár hűlt helye.

GCzXzAI.png

 

Ezt nem kell túlmagyarázni, Ahsoka a kőkapunál, amiket a második évad végén és ebben a részben is láthattuk. A háromszög szimbolikája viszont itt is jelen van (az egész részben nagyon erős amúgy ez a szimbólum: a Leány-Atya-Fiú felállás a képen háromszöget formál, Ahsoka háromszöget formáló portálon és kőkapun át jön-megy).

XckAYeC.png

 

Ahsoka egy folyóban halad.

S32eQwg.png

 

És itt kezd izgalmassá válni, mert itt már jelen van Morai is.

poEtCfg.png

 

Akit követve Ahsoka eljut...

JvysB0z.png

 

Egy lépcsőhöz, ami felvezet...

GtYWLjR.png

 

Egy gyanúsan ismerős portálhoz:

acsMbnA.png

 

Lehet, hogy a részletek még nem voltak meg Filoni fejében, de az, hogy Ahsoka egy portálon fog megmenekülni, ami kötődik a Lothalhoz, az száz százalék megvolt már. Mert a Twilight of the Apprentice 2016 márciusában lett bemutatva, ezeket a képeket pedig 2016 júliusában tette közzé. Persze itt még a párbaj után szerepel az a portál, amin át Ezra érkezett a nexusba, szóval ezért mondom, hogy a részletek változhattak (vagy csak nem akart idő előtt poént ölni). Akárhogy is, ez nekem nagyon bejön.

És innét jön a linkelt videóból az elmélet, hogy Ahsoke és Ezra talán egy ilyen kapun át fogják kivonni magukat az eseményekből, méghozzá úgy - és ez szerintem neked tetszene IndianaAndrisSolo, mert hasonlít az elméletedre -, hogy a jövőbe távoznak, átugranak pár évet. Vagyis Ahsoka a múltba tért vissza, de a jövőben tovább ugorhat a jövőbe.

 

Oké, ez így elég vadnak tűnik, és csak így leírva igazából nekem sem tetszik. Behozták az időutazást a Star Warsba, de szerintem ennél többet ezzel nem kéne élni. Most így még számomra emészthető: látszólag korlátozottak a lehetőségek (bár hallottunk a jövőből hangokat, portált csak a múltra és a jelenre nyitottak, szóval kérdéses, hogy a jövőre nyílik-e kapu), nem könnyen megközelíthető és legalábbis a lothali oldalt le is zárták. Hogy a Galaxisban találj még egy bejáratot, nos, az nem lehet egyszerű. Lehet, hogy a Jedi Archívumban van még ezekről a portálokról infó, de az egyrészt nem könnyen elérhető, másrészt az ottani infó is ki tudja, hol fekszik. Hydan összeszedett némi anyagot onnan, de úgy tűnik, még ő is csak a felszínt kapargatta.

 

Ugyanakkor a lehetőség jelenleg adott. Ha hőseink vissza tudnának jutni a világok közti nexusba, és ott lehetőség van a jövőbe ugrásra, Ezra és Ahsoka így felszívódhatna. Bár ezt nagyon babán kéne tálalni, és azért remélem, ennél azért kicsit kreatívabbak lesznek, és az időutazás témája már csak nagyon-nagyon indokolt esetben kerül elő, vagy soha.

 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

32 perccel korábban, Dzséjt írta:

hallottunk a jövőből hangokat

Dear child. I see your eyes. You already know the truth. Whomever you’re waiting for on Jakku… they’re never coming back… But… there’s someone who still could… The belonging you seek is not behind you… it is ahead.” – Maz Kanata to Rey, The Force Awakens

You give way to an enemy this evil with this much power and you condemn the galaxy to an eternity of submission. The time to fight is now! – Jyn Erso to the Rebellion, Rogue One: A Star Wars Story

We’ll see each other again. I believe that.” – Rey to Finn, The Force Awakens

Show me… Grandfather… and I will finish… what you started.” – Kylo Ren to Darth Vader’s helmet, The Force Awakens

The Resistance will not be intimidated by you.” – Poe Dameron to Kylo Ren, The Force Awakens

This is our most desperate hour. Help me, Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope.” – Princess Leia to Obi-Wan/Luke, A New Hope

Luminous beings are we, not this crude matter.” – Yoda to Luke, The Empire Strikes Back

The Force is what gives a Jedi his power. It’s an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together.” – Obi-Wan Kenobi to Luke, A New Hope

Ezek közül csak némelyik felismerhető és csak egy egy részlete. De Daisy hagja azonnal feltűnt és akkor az egy wtf pillanat volt. Ott esett le nekem mi is ez a hely.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dzséjt, jó írás, köszi a képeket, nem láttam őket annó. Szerintem is felülkerekedett Vader Ahsokán, meg kellett menteni!

Odáig vagyok a portálos húzástól, remélem lesz még misztikum a kövi részekben!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Donát ettől meg fog feküdni ( :P ), de akkor is kijelentem: amit felvetettél, az abszolút kizárt.

Nem fog, igazat adok. Csak így van értelme.

 

Donát a résztől feküdt ki, de nagyon.

 

Ezt azért még finoman szólva is szokni kell. Eddig az időutazás volt az, amire azt mondtuk: csak ezt ne tegyék az SW-be. Hát beletették. Ízlelgessük.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyébként könnyen lehet, hogy az Erő szellemek is ezt a teret használják mikor kilépnek a kozmikus Erőből és úgy döntenek, hogy megjelennek valakinek. Ha emlékeztek, arról beszéltünk, hogy egy hatalmas időtlen könyvtárban vannak, csak nem biztos, hogy megtalálják azt az időpillanatot, ahol szeretnének beavatkozni. Hát ez a tér engem totál erre az időtlen könyvtárra emlékeztetett.

 

16 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Illetve így, hogy tudja, hogy a jövőben Kanan meg fog halni, miért nem tér vissza, hogy más irányba terelje a hősöket, ezáltal nem halna meg Kanan, mert nem kerülne olyan helyzetbe, ahol fel kéne áldoznia magát...

Nem lehetséges. Mint láthattad, bármit tett is most Ezra, az már megtörtént a Vader/Ahsoka párharcban (2. évad vége). Nem lehet átírni a történéseket. Kanant csak akkor lehetne megmenteni, ha már a 4x07-ben is megmentődött volna egy portálos beavatkozás által.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

"Ugyanakkor a lehetőség jelenleg adott. Ha hőseink vissza tudnának jutni a világok közti nexusba, és ott lehetőség van a jövőbe ugrásra, Ezra és Ahsoka így felszívódhatna. Bár ezt nagyon babán kéne tálalni, és azért remélem, ennél azért kicsit kreatívabbak

 

Dzséjt, ahogy Filonit megismertem az elmúlt jó pár év alatt, én nem aggódok, mert bizton állíthatom, valami olyasmit fundálnak ki, ami illik a kánonba, az erőt bővíti és rohadtul be fog jönni nekünk. :)

 

Szerkesztve: - M.Laci
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

55 perccel korábban, Donát írta:

Nem lehetséges. Mint láthattad, bármit tett is most Ezra, az már megtörtént a Vader/Ahsoka párharcban (2. évad vége). Nem lehet átírni a történéseket. Kanant csak akkor lehetne megmenteni, ha már a 4x07-ben is megmentődött volna egy portálos beavatkozás által.

Ez száz százalék, hogy így van ebben az esetben.

 

Kétféle időutazás van, az egyik, amiben minden már eleve úgy történik meg, hogy az az időutazás létrejön, pl. Harry Potter 3-ban, amikor az időben visszautazott Harry megmenti az órákkal korábbi önmagát a dementoroktól, és ezt már akkor is tapasztalta, amikor először átélte ezt a helyzetet, csak akkor még nem tudta, ki menti meg őt. Ugyanez a helyzet a Rebels-ben. Nem volt egy alternatív valóság, ahol Ahsoka meghal, mert csak olyan volt, aminél átsétál a kapun.

A másik lehetőség az, ami a Vissza a jövőbé-ben van. Hogy változik a jövő az időutazással. George McFly-t elüti Lorraine apja, így ismerik meg egymást Marty szülei. De aztán az egész bonyodalom amiatt alakul ki, hogy Marty az időutazásával megmenti leendő apját a kocsi elől, őt magát ütik el, és szülei nem úgy találkoznak, mint korábban.

 

Van egy harmadik kategória, a totál paradoxon: a Terminator-ban körbejár egy mondat, a "Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed", amit nem tudni, ki találhatott ki, mert mindenki csak hallotta egy másik személytől.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Van egy negyedik is: a múlt megváltoztatásával párhuzamos világvonal jön létre (Steins;Gate)

 

1 órával korábban, Donát írta:

Nem lehetséges. Mint láthattad, bármit tett is most Ezra, az már megtörtént a Vader/Ahsoka párharcban (2. évad vége). Nem lehet átírni a történéseket. Kanant csak akkor lehetne megmenteni, ha már a 4x07-ben is megmentődött volna egy portálos beavatkozás által.

Igen, és pont ezaz, amit nekem nehezen vesz be a gyomrom. Tehát megtörtént valami a második évad végén (a portálos beavatkozás), ami tulajdonképpen csak most történt meg? Ez így időhurok, se eleje, se vége. Ahsoka visszakerült ugyanoda, tehát onnan folytatódik tovább az ő szemszögéből a történet, akkor ismét eljutunk oda, hogy Ezra megmenti őt, és stb... Ez a bajom nekem mindig az összes időutazós filmmel, hogy ilyen hurkok jönnek. Ez alól eddig csak egy kivételt láttam, a fentebb említett Steins;Gate-t, ami a világvonalakkal operál. Annak az időutazós elmélete áll a legstabilabb lábakon, csak sokan nem ismerik, mert nem néznek animét :P

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Yoda József írta:

 Ez így időhurok, se eleje, se vége. Ahsoka visszakerült ugyanoda, tehát onnan folytatódik tovább az ő szemszögéből a történet, akkor ismét eljutunk oda, hogy Ezra megmenti őt, és stb...

De nem az. Ugyanúgy a Malachoron van,de nem oda került ahol a második évad végén láttuk lemenni, hanem a kapu elé. Egyáltalán nem az van,hogy újra és újra megtörténik a megmentése.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Yoda József írta:

Igen, és pont ezaz, amit nekem nehezen vesz be a gyomrom. Tehát megtörtént valami a második évad végén (a portálos beavatkozás), ami tulajdonképpen csak most történt meg? Ez így időhurok, se eleje, se vége. Ahsoka visszakerült ugyanoda, tehát onnan folytatódik tovább az ő szemszögéből a történet, akkor ismét eljutunk oda, hogy Ezra megmenti őt, és stb... Ez a bajom nekem mindig az összes időutazós filmmel, hogy ilyen hurkok jönnek. Ez alól eddig csak egy kivételt láttam, a fentebb említett Steins;Gate-t, ami a világvonalakkal operál. Annak az időutazós elmélete áll a legstabilabb lábakon, csak sokan nem ismerik, mert nem néznek animét :P

Miért is? Ahsoka élete leírt ezzel egy hurkot, de nem egy kört. Ahsoka szemszögéből az időrend:

1. harc Vaderrel

2. beavatkozás Ezra által

3. visszakerülés a templomba (szinte ugyanakkor, amikor kivette onnan Ezra)

 

Ezek után Ahsoka élete normális mederben folytatódik, ami biztos, hogy most jó sokáig nem találkozik Ezrával, hiszen a 2. évad vége óta Ezra szemszögéből pontosan tudjuk, hogy nem találkoznak.

Szóval Ahsoka csak egyszer élte át a kiemelést, akár csak Ezra. Azt nem tudjuk, hogy a visszakerülése óta Ahsoka mit csinált, de vélhetően járta a galaxist. Annyit kihámozhatott Ezra szövegeléséből, hogy nem a Rebels csapattal volt, így valószínűleg szándékosan másfelé kóricált a visszakerülése óta.

 

Ami miatt én nem szeretem ezt: Deus Ex Machina. Ahsokát megmenthette Ezra, mert már a saját vonalán is láttuk, hogy Ahsoka megmenekült. Kanant viszont nem menthette meg, mert már a saját vonalán is meghalt. Mivel az ok és okozat ezekben az esetekben összefolyik, ki dönti el, hogy ki menekülhet meg és ki nem? Miért Ahsoka megmenekülése került bele az eredeti idővonalba és nem Kanané? Mi különbözteti meg a két dolgot egymástól? Azt mondjuk, hogy Ezra nem változtathat azon, ami már eredetileg megtörtént. De miért úgy alakult eredetileg, hogy Ahsoka megmenekült, Kanan meg nem?

 

Az Erőt persze mindig be lehet dobni, csak kissé snassznak érzem. Azt is mondhatjuk, hogy Ahsoka megmenthető volt, mert a megmentésével nem haltak meg mások, ami Kananra nem lett volna igaz. Kanan halálának körülménye pecsételte meg a sorsát, ez volt a döntő érve Ahsokának is Ezra felé. De még akkor is adódik a kérdés: miért pont Ahsoka megmentése lett a kivétel, ahol Ezra be tudott avatkozni és már az eredeti idősíkon is beavatkozott? Ez tipikusan olyan helyzet, ahol érződik, hogy azért Ahsoka a kivétel, mert az alkotók őt akarták ilyen módon megmenteni. Csak az a baj, hogy ezen túl nem nagyon van rá in universe magyarázat, hogy miért pont ő lehetett a nagy kivétel, akit Ezra vissza tudott hozni. 

 

Nem Star Wars időutazós filmeknél egyébként a klasszikus magyarázatom az, hogy vegyünk milliónyi elképzelt különböző verziót.

1. Egy verzió, hogy Ahsoka nem hal meg a 2. évad végén, majd az eseménysorozatok oda futnak ki, hogy Ezra belép ebbe a világba a 4x10-ben, és ezzel elősegíti a 2. évad végi jeleneteket.

2. Egy másik verzió, hogy Ahsoka meghal a 2. évad végén, de ettől az eseménysorozatok szintúgy ugyanide futnak ki: Ezra belép a világba, és megmenti Ahsokát, ami inkonzisztenciát eredményezne.

3. Egy harmadik verzió, hogy Ahsoka nem hal meg a 2. évad végén, Ezra belép a világba, és nem menti meg Ahsokát, ami inkonzisztenciát eredményezne.

 

És így tovább, lehet még sorolni hányféleképp képzelhető el a történések bonyolult ágazata. Hosszú távon olyan egyensúly tud kialakulni --> időhurok szempontjából az valósulhat meg, ami nem okoz inkonzisztenciát. Tehát a szimulációk terén, ami inkonzisztenciát hozna létre, az eleve nem jöhet létre, ergo már az eredeti idősíkon sem alakulhat ergo Ezra később sem teheti meg. Az Ahsoka megmentés azonban olyan alternatívát kínált, aminek az eredeti síkon valóban az lett a vége, hogy Ezra beléphet az Átjáróba, megmentheti Ahsokát ergo a megmentés egy konzisztens, "létrejöhetett" cselekedet volt a galaxisban. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Yoda József: jelen esetben nem időhurokról van szó. Az a kép a második évadban, hogy Ahsoka bemegy a barlangba, egész egyszerűen már azután van, hogy Ezra megmentette, akkor ott már a mostani rész eseményeinek tudatában lép át a barlangon.

 

Amúgy a negyedik, amit vázoltál, hogy a múlt megváltoztatásával párhuzamos világok jönnek létre, lényegében ugyanaz, mint a Vissza a jövőbés/Terminator-os, csak ott a szereplőknek nincs lehetőségük alternatív valóságok közti utazásokra. Amúgy meg ez nem is feltétlenül lenne kapcsolatban az időutazással, bizonyos történetekben simán csak önmagában van a multiverzum-elmélet, nem kell időutazással beavatkozni az eseményekbe, mert önmagában minden döntéssel párhuzamos univerzumok születnek (ld. Rick and Morty).

 

 

A legtöbb SW-halálról így elmondható, hogy nem akadályozhatta meg őket senki, mert akkor láttuk volna már. Qui-Gon, Padmé, Obi-Wan, Yoda, Vader halálának szemtanúi vagyunk, Palpatine-nál pedig nem lenne robbanás, ha ott vki kimentette volna. Elméletileg csak Han, Windu halálakor merülhet fel, hogy valaki megmenthette őket, de úgyse fogják ezt bejátszani.

 

 

Dzséjt, akartam kérdezni, a jelenlegi kánonban mi az a forrás, ahol elhangzik/megmutatják, hogy Maul hogy menekült meg a Naboo-n? Erről lemaradtam. A régi kánonban volt az egyik képregénykötet, amiben ezt flashback-ben megmutatják, de az már legends.

 

 

 

Mindezen események hatása a Sith-ek bosszújára: ha Anakin nem siet átállni, és utánaolvasgat a Jedik archívumában, akkor talán rátalál erre a lehetőségre (de nem épp egy könyvtárszakos, inkább gyakorlati ember), ami azért kecsegtetőbb, és valószínűbb megmentési lehetőség Padméra nézve, mint amit Palpatine vázol neki. Persze ott így sem tehetett volna semmit, mert Padmé nem egy baleset vagy gyilkosság áldozata. Esetleg önmagát menthette volna meg a mustafari sérüléseitől.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Donát írta:

Miért is? Ahsoka élete leírt ezzel egy hurkot, de nem egy kört. Ahsoka szemszögéből az időrend:

1. harc Vaderrel

2. beavatkozás Ezra által

3. visszakerülés a templomba (szinte ugyanakkor, amikor kivette onnan Ezra)

 

Ezek után Ahsoka élete normális mederben folytatódik, ami biztos, hogy most jó sokáig nem találkozik Ezrával, hiszen a 2. évad vége óta Ezra szemszögéből pontosan tudjuk, hogy nem találkoznak.

Szóval Ahsoka csak egyszer élte át a kiemelést, akár csak Ezra. Azt nem tudjuk, hogy a visszakerülése óta Ahsoka mit csinált, de vélhetően járta a galaxist. Annyit kihámozhatott Ezra szövegeléséből, hogy nem a Rebels csapattal volt, így valószínűleg szándékosan másfelé kóricált a visszakerülése óta.

 

Pontosan. És eközben, miközben Ahsoka kóricál a galaxisban (tehát a 3. és 4. évad ideje alatt), a csapatunk is éli az életét, velük is ugyanaz történik, ami eddig történt, aztàn ismét eljutnak oda, ahol most tartunk, tehát hogy Ezra kihúzza Malachorról Ahsokát. Innen meg kezdődik elölről a dolog...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 perccel korábban, Yoda József írta:

 

Pontosan. És eközben, miközben Ahsoka kóricál a galaxisban (tehát a 3. és 4. évad ideje alatt), a csapatunk is éli az életét, velük is ugyanaz történik, ami eddig történt, aztàn ismét eljutnak oda, ahol most tartunk, tehát hogy Ezra kihúzza Malachorról Ahsokát. Innen meg kezdődik elölről a dolog...

Dehogy. Abban a kimentett Ahsoka nem vesz részt. :) 

 

Íme vizuálisan ábrázolva:

 

rebels_images.png

 

Ezra szemszögéből normálisan zajlanak a dolgok Ezra az Átjáróban eseményig. Ekkor bekerül a mágikus térbe és beavatkozik a Vader vs. Ahsoka szituba. Majd visszakerül oda, ahonnan jött, és ezután számára normálisan folytatódnak az események.

 

Ahsoka szemszögéből normálisan zajlanak az események a Vader vs. Ahsoka párharcig. Ekkor Ezra behúzza a mágikus térbe és Ahsokával együtt megnézik Kanan halálát. Ezután Ahsoka visszatér a templomba egy kicsivel a kimenekítő időpillanat után. Ezután számára normálisan folytatódnak számára az események.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.