Ugrás a kommentre

Rey, az utolsó/első Jedi


Rey feléleszti a Jedi rendet?  

44 felhasználó szavazott

  1. 1. Rey feléleszti a Jedi rendet?

    • Igen - ott folytatja ahol Luke abbahagyta
    • Igen - visszatér a jedi eszme gyökereihez, és új alapokon nyugvó rendet alakít ki
    • Nem


Ajánlott hozzászólás

A kilencedik rész egyik, ha nem a legérdekesebb kérdése, hogy mihez kezdett Rey az epizódig eltelt idő alatt. Van egy olyan sejtésem, hogy Leia aktívan segített neki elmélyülni az Erőben, hisz a Luke-nál eltöltött egy nap csak arra volt jó, hogy szembe nézzen saját képességeivel, és ne fojtsa el őket. A könyvek, amiket elhozott Ahch-To-ról sokban segíthetik majd a fejlődését, de az a nagy kérdés, hogy milyen státuszban tűnik majd fel a filmben. Kétlem, hogy máris Erő-érzékenyeket toborozna.

 

Én úgy gondolom, hogy Leia és a kódexek segítségével Rey még inkább elmélyed az Erő rejtelmeiben. Leia halálával rádöbben, hogy egyedül kell végig mennie az úton….ami mi is? Addig rendben van, hogy van egy gonosz oldal, amit le kell győzni. Ok, de utána, vagy sokkal inkább eközben mi a lényeg? Valamilyen mélyebb összefüggsére mindenképpen rá kellene jönnie a lánynak, hogy úgy álljon neki egy újabb Erő-használó nemzedék majdani kiképzésének, hogy annak legyen is értelme. A másik opció nem túl kedves és szép: nem lesz semmiféle új Jedi rend, Kylo és Rey eltűnnek a színről. Ok, ezt az utolsót valahogy nem tudom elképzelni.

 

Mindenesetre a sztori sarokköve lesz Rey motivációja, céljai és végső soron a rendeltetése. Ti mit gondoltok? Rey milyen szerepet fog játszani a filmben? Mire fut ki a karaktere?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Rey milyen szerepet fog játszani a filmben?

Ez egy nagyon jó kérdés. Az egyértelmű, hogy ő az új, valóban új Jedi generáció első tagja. Nincs a fejében semmi dogma, csak annyi, amennyit felcsipegetett. Luke volt ezen az úton az első ember, Rey a második. Szóval a filmben szerintem alapvetően ezt az utat viszi tovább. Szerintem lesz Jedi továbbra is, Rey rajongója és tisztelője is a Rendnek, szerintem már csak ezért sem fogja megszüntetni. Szóval a Jedi visszatér.

Abból a szempontból viszont már kérdéses a dolog, hogy milyen szerepet tölt be az Ellenállásban? Merthogy ott eddig semmilyen szerepe sem volt. Rey ott csak egy vendég. Finn integrálódott az ep8-ban, ő szerintem minimum vezető pozícióban tér vissza. Érzésem szerint Poe lesz a légierő, Finn pedig a szárazföldi erő parancsnoka. De Rey kérdéses. Eleve az ep2-3 és a TCW, sőt még a Rebels is rávilágított arra, hogy egy Jedi nem választhatja a katonalétet. Luke és Kanan rájött erre, ki is vonták magukat végső soron a katonai döntésekből. A háború résztvevői, nem vezetői voltak.

Szóval szerintem visszalépés lenne, ha Rey katonai vezetőként tűnne fel. Ugyanakkor nyilván kell neki valami cél, valami küldetés. Egyik oldalról a Jedi Rend visszaállítása lenne, a másik oldalról Kylo Ren megállítása. És van egy harmadik oldal is: meg kell törnie a kört. Valamit változtatnia kell a Jedik felfogásán, hogy ne termeljenek ki újabb Darth Tyranusokat, Darth Vadereket és Kylo Reneket. Ennek első lépése nyilván az, hogy a régi Jedi dogmák nem rögzülnek. De ez meg is történt, Luke nem adott át semmi ilyesmit. Ugyanakkor kérdéses a következő lépés. Kylo Ren megölése vagy megtérítése a célravezető. Az ep8 alapján az utóbbi lehetetlenség, mert egyszerűen ő nem akar megtérni. Nem a szerettei megsegítése miatt állt a Sötét Oldalra, hanem mert ő ott akar lenni. A megölése viszont nem biztos, hogy megoldás. A Sötét Oldal továbbra is létezni fog, gonosz mindig lesz. Mindig lesz egy új Kylo Ren vagy Darth Vader.

Azt kell elérnie, hogy sokáig ne tűnjön fel új. Sokáig ne kerüljön hatalomra ilyen ember. Viszont ehhez talán az kéne, hogy az Erőhasználók toleránsabbak legyenek. Végül is Ben és Anakin is azért állt át a Sötét Oldalra, mert a Jedik Rend velük kapcsolatban nem voltak rugalmasak. Anakint szinte ketrecbe zárták, tiltás tiltás hátán. Luke Rendje nem tudjuk, milyen volt, de beszédes, hogy a Sötét Oldallal kapcsolatban az első gondolata ugyanaz volt, mint Winduéknak: pusztítsd el, mert nincs más mód. Valamit ezen a téren kéne Reynek változtatni.

És még azt sem lehet mondani, hogy ez a fenyegetés megszűnne, ha a Skywalkerek kipusztulnak, mert láthattuk, hogy bármilyen Jedi átállhat a Sötét Oldalra: Dooku, Barriss, Krell. És ezeknél az eseteknél is a Jedi Rend okolható.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most elképzelni se tudom, hogy Rey hogy fogja ezt megoldani. Ha megöli Kylo-t az snassz. Ő marad csak ami még lehetne jó megoldás. Vagy elrepülnek ketten a naplementében, de az meg túl banális. :D 

 

Szerintem még mindig útmutatás kell Rey-nek. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Rey biztos nem lesz katonai vezető, én is úgy vélem. Járja majd a maga útját, és csak annyiban fonódik össze a sorsa az Ellenállással, amennyiben Kylo Ren miatt ez megtörténik, aki mind az Ellenállást, mind Reyt üldözni fogja.

A Sötét Oldallal szembeni toleranciát én is fontos sarokpontnak érzem és Rey szigeti jelenete, amikor hagyja, hogy a barlang sötét ereje magához hívja, és mégis mindenféle probléma nélkül kerül ki belőle, ugyanezt sugallja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Csak nem mindegy, hogy Luke azért nem olvasta, mert letojta a szent Jedi szövegeket, vagy azért, mert nem tudta elolvasni azokat. Utóbbi esetben Yoda szavai kissé célt tévesztenek.

A helyzetkomikum így is úgy is kijön. Luke felégetné a fát, majd védené a könyveket, amiket X év alatt se olvasott el. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ilyen ősi szövegeknél ez a minimum. De akkor lehet, hogy Luke sem tudta elolvasni őket.

A kivágott jelenetekből az jön le, hogy olvasta őket.

7 órával ezelőtt, Pildi írta:

De az is lehet, hogy maga  Yoda sem tudta elolvasni őket. :D Olyan lehetne ez az egész, mint a császár nem létező ruhája: senki sem látja, de hogy ez ne derüljön ki, annál jobban méltatja. :D

Kicsit fura lenne, ha csak C3PO lenne képes elolvasni a szöveget, senki más nem. :D 

 

Egyébként nagyon jó ez a képregény részlet! Máris látható, hogy Rey nem tétlenkedett, és érdekelte mi van a kódexeben. Kérem az egészet azonnal! :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Egyébként nagyon jó ez a képregény részlet! Máris látható, hogy Rey nem tétlenkedett, és érdekelte mi van a kódexeben. Kérem az egészet azonnal! :D 

Remélem minél többet megtud belőlük C-3PO segítségével.

Sajna eddig a Poe képregény ebbe nem ment bele, csak ezen az egy oldalon, ezt pedig megelőzte Poe meséje, hogy hogyan élte túl a Jakkui zuhanást, hogyan ért a Takodanára, és a többi. Még 3 szám, és vége a sorozatnak, szóval sajna ha nem jön valamilyen új képregény a 8-9 közé, akkor csak a végterméket fogjuk látni jövő decemberben. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Számomra még kérdéses hogy azt az ellentmondást hogy fogják megoldani hogy az új Jedik nem harcolnak a sötét énjük ellen, hanem elfogadják azt. Persze ha Rey ezt fogja oktatni illetve az ősi könyvek ezt írják. Én is úgy vélem a 7. és 8. részekből hogy erre fog kifutni a történet. Sőt ,belegondolva zseniális az ötlet. Csak a megvalósítás is legyen jó.

Az ellentmondást ott látom hogy a régi Jedik ugye nem szerethettek, ragaszkodhattak stb mert az a sötét oldalra visz. Ami igaz is hisz Anakin pont azért állt át. Illetve a hatalomvágya miatt.

Tehát nem véletlenül voltak ezen dolgok tiltottak a Jediknek.

Az elv hogy így hátha majd nem térnek át annyian a sötét oldalra, illetve kevesebb esély lesz rá, nem rossz. De viszont ha olyan jellemü ember megy majd a későbbiekben Jedinek mint Anakin vagy Dooku, akinek majd több kell, aki mindent használni akar abból amit az Erő tud, akkor ugyanott lesznek, sőt még könnyebb lesz hozzájutni a sötét praktikákhoz mert nincs tiltva.

Ezt kell majd jól megoldani.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Továbbra is úgy vélem, hogy Rey nem fog oktatni még a IX-ben. Egyszerűen nem férne bele a történetbe. Mert gondoljunk át. Pár év alatt nem hiszem, hogy tanítványokat szerzett volna, hisz még ő se tud szinte semmit az egészről. Luke is csak Ben miatt kezdett el tanítani, ami a Jedi visszatér után minimum 20 évvel történt, ráadásul úgy, hogy Luke alaposan belerágta magát a jedik történetébe. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Az ellentmondást ott látom hogy a régi Jedik ugye nem szerethettek, ragaszkodhattak stb mert az a sötét oldalra visz. Ami igaz is hisz Anakin pont azért állt át. Illetve a hatalomvágya miatt.

Én azt úgy képzelném el, hogy az új Jedik szerethetnek, ragaszkodhatnak és megkérdőjelezhetnek dogmákat, tehát egy kicsit szabadabb közegben mozoghatnak, mint a régi Jedik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének tiltottnak számított dolgok, mondjuk a gyilkosság, vagy más erőszakos cselekmények. A félelmet a sötét oldal kapujának tartották a régiek, pedig bennük is sok félelem volt saját gyenegeségeiktől és az új Jediktől valahogy ennek a belátását és elfogadását várom, de nem azt, hogy teljesen elmossa a határt jó és rossz között és valami posztmodern módon azt mondják, hogy minden csak nézőpont kérdése. 
Reyt egyébként egyfajta mentorszerepben én elképzelhetőnek tartom, bár úgy, hogy JJ viszi tovább a trilógiát nem tudom, hogy mennyi szerepet szánnak azoknak a gyerekeknek, akiket a TLJ végén láthattunk. Persze ott az eredeti Rian féle koncepció sem teljesen egyértelmű számomra, hogy a kissrác csak, mint szimbólum kap jelentést, vagy mint önálló karakter, esetleg leendő növendékként is viszontlátjuk még. Reynek azért a Jedi tanok továbbélése és továbbadás valamikor (lehet, hogy majd csak IX. rész végén, egyfajta boldog befejezésként) biztos szerepe lehet, ezért is vihette el a Jedi könyveket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Viszont akkor ki kell állnia egy fénykarddal az Első Rend ellen.:evil: Ki tudja mennyit ugrunk az időben.

Kylo-t kell neki semlegesíteni. Hux-al az élen nem tudom mire lenne képes az ER. :D

10 órával ezelőtt, Wilde írta:

Én azt úgy képzelném el, hogy az új Jedik szerethetnek, ragaszkodhatnak és megkérdőjelezhetnek dogmákat, tehát egy kicsit szabadabb közegben mozoghatnak, mint a régi Jedik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének tiltottnak számított dolgok, mondjuk a gyilkosság, vagy más erőszakos cselekmények. A félelmet a sötét oldal kapujának tartották a régiek, pedig bennük is sok félelem volt saját gyenegeségeiktől és az új Jediktől valahogy ennek a belátását és elfogadását várom, de nem azt, hogy teljesen elmossa a határt jó és rossz között és valami posztmodern módon azt mondják, hogy minden csak nézőpont kérdése. 
Reyt egyébként egyfajta mentorszerepben én elképzelhetőnek tartom, bár úgy, hogy JJ viszi tovább a trilógiát nem tudom, hogy mennyi szerepet szánnak azoknak a gyerekeknek, akiket a TLJ végén láthattunk. Persze ott az eredeti Rian féle koncepció sem teljesen egyértelmű számomra, hogy a kissrác csak, mint szimbólum kap jelentést, vagy mint önálló karakter, esetleg leendő növendékként is viszontlátjuk még. Reynek azért a Jedi tanok továbbélése és továbbadás valamikor (lehet, hogy majd csak IX. rész végén, egyfajta boldog befejezésként) biztos szerepe lehet, ezért is vihette el a Jedi könyveket.

Szerintem is maximum a film végén lehet egy ilyen sugallat, hogy akkor Rey az új alapja a jedi rendnek. Ez eléggé hajazna az EPVI-os Luke-ra. A következő trilógia szólhatna erről az új rendről. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Számomra még kérdéses hogy azt az ellentmondást hogy fogják megoldani hogy az új Jedik nem harcolnak a sötét énjük ellen, hanem elfogadják azt. Persze ha Rey ezt fogja oktatni illetve az ősi könyvek ezt írják. Én is úgy vélem a 7. és 8. részekből hogy erre fog kifutni a történet. Sőt ,belegondolva zseniális az ötlet. Csak a megvalósítás is legyen jó.

Az ellentmondást ott látom hogy a régi Jedik ugye nem szerethettek, ragaszkodhattak stb mert az a sötét oldalra visz. Ami igaz is hisz Anakin pont azért állt át. Illetve a hatalomvágya miatt.

Anakin nem azért állt át, mert szeretett (ez eleve nem tilos a Jediknek, a ragaszkodás az), hanem azért, mert képtelen volt elfogadni, hogy a szerettei meghalhatnak. Nem a szeretet, a veszteség volt a motiváló tényezője, ezért bólintott rá a Sötét Oldalra, mert az azt ígérte, hogy ezt megakadályozhatja. Ha csak szimplán szerelmes Padméba, vele él, de el tudja fogadni, hogy a nő meg fog halni, akkor nem lett volna semmi gond. Ha elfogadja azt, amit Yoda mondott, hogy a halál is az élet része, ne bánkódjon e miatt, ne harcoljon ez ellen.

Ha ezt meg tudják tanulni, elfogadni Rey Jedijei, egyáltalán nem lenne szükség a házasság tiltására a Renden belül. Eleve ez a tiltás is egy ok, amiért Anakin átállt. Ha nem kellett volna titkolnia a kapcsolatát mindenki előtt, az eleve nem mérgezi meg a lelkét és a házasságát, ráadásul szabadon fordulhatott volna Obi-Wanhoz vagy Yodához, akárkihez. A Jediktől is nyíltan segítséget kérhetett volna, nem kellett volna csak Palpatine-nal beszélnie.

 

A hatalomvággyal persze nem lehet mit kezdeni, ez az, amit szűrni illetve kontrollálni kell. Egy biztonságos szinten még akár ez is kielégíthető, hiszen Dookuban is buzgott a hatalomvágy, még majdnem 80 évig Jedi lovag volt. Szóval pusztán a hatalomvágy sem elég ahhoz, hogy valaki a Sötét Oldalra álljon, ehhez is kell olyan plusz, mint egy Sith Nagyúr. Hiszen végül Dookut is Sidious állította át.

 

Amúgy én úgy tudom elképzelni a Sötét Oldal elfogadását a Jedik részéről, ahogy Yoda tette. Valójában ezt már láttuk a TCW hatodik évadában, amikor Yodát tanították az Erő Papnői és összefutott Sötét Yodával. Végül ő is rájött, hogy az emberben lévő sötétséget nem tagadni kell, hanem elfogadni azt és elutasítani, amit kínál. Ez az, amit Luke nem tanult meg, ő például nem fogadta el, hogy Benben van Sötétség, el akarta azt pusztítani. Pont ellenkezőleg, meg kellett volna tanítania a fiút arra, hogy elfogadja a benne lévő Kylo Rent és elutasítsa.

11 órával ezelőtt, Wilde írta:

Persze ott az eredeti Rian féle koncepció sem teljesen egyértelmű számomra, hogy a kissrác csak, mint szimbólum kap jelentést, vagy mint önálló karakter, esetleg leendő növendékként is viszontlátjuk még.

Szinte biztos, hogy csak szimbólum. Szimbóluma annak, hogy Luke tette mit ért el, és hogy az utolsó régi Jedi halálával még nem szűnt meg a jóság és az Erő használata (ahogy azt Luke is mondta). Ha a srácból valaha is Jedi lovag lesz, az szerintem csak egy képregényben vagy könyvben valósul meg, nem filmben.

 

14 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Továbbra is úgy vélem, hogy Rey nem fog oktatni még a IX-ben. Egyszerűen nem férne bele a történetbe. Mert gondoljunk át. Pár év alatt nem hiszem, hogy tanítványokat szerzett volna, hisz még ő se tud szinte semmit az egészről.

Azért nem tart évtizedekig elolvasni és megérteni néhány könyvet, pláne, ha azt C-3PO olvassa fel. ;) Már egy öt éves időugrással is lehetnek akár kiképzett Jedi lovagjai is, ha pedig az ep2-höz hasonlóan tíz évet ugrunk, komplett Rendet építhet. Az Erő használatának és a fénykard forgatásának elsajátítása pár hónap alatt lezavarható. A tanok megértése és átadása sem tart sokáig. Pláne nem olyan időkben, amikor az Első Rend éppen feldúlja a Galaxist. Ha Luke-ból és Ezrából pár év alatt Jedi lett, nem tudom elképzelni, hogy egy nagyobb időugrás után Rey még mindig egyedül legyen, pláne annak tükrében, hogy rendkívül gyorsan tanul és eleve egy született Jedi. És még Leia is ott van mellette, akit azért Luke tanított, így ő is átadhat ezt-azt. És persze Luke is bármikor megjelenhet.

Rey-nek elég elolvasnia és megértenie a könyvek tanait, aztán egy hétre rá már taníthatja a jediséget a maga módján.

 

14 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Luke is csak Ben miatt kezdett el tanítani, ami a Jedi visszatér után minimum 20 évvel történt, ráadásul úgy, hogy Luke alaposan belerágta magát a jedik történetébe. 

Luke nem jó példa, mert ő azért nem tanított 20 évig, mert a régi Jedi Rend maradványait kutatta. Azt a régi, bukott rendet akarta visszaállítani, annak tanai, jelképei, maradványai után kutatva töltött el 20 évet. Rey ilyet egyrészt nem tehet, hiszen az a kevés, amit Luke összeszedett, ott maradt Ahch-Tón, amiért vagy visszamegy, vagy nem (szerintem felesleges). Másrészt pont az lenne az ep8 alapján a lényeg, hogy Rey nem is foglalkozik a régi, eltorzult és elbukott Jedi Renddel, hanem az eredetit próbálja visszaállítani.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Viszont még a TLJ végén is teljesen tanácstalan, Leiához fordul, hogy most mi lesz. 

 

Sok múlik azon mennyit ugrunk előre. Arra számítok, hogy lezárják a régi korszakot de Rey-el egy újat is nyitnak. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Viszont még a TLJ végén is teljesen tanácstalan, Leiához fordul, hogy most mi lesz.

Akkor ott persze, hogy még tanácstalan, meg szomorú is. Épp meghalt Luke Skywalker, a Legenda, pár nappal azelőtt Han Solo is odaveszett, szétzúzták az Ellenállást, az Első Rend győzött és Ben Solo sem tért vissza a jó oldalra. Ráadásul nincs öt perce, hogy ő lett az utolsó Jedi és nincs egy hete, hogy jelentéktelen guberáló volt a Jakkun, még jó, hogy akkor éppen tanácstalan, és nem áll mindjárt elő egy komplett Jedi Rend felállítási ütemtervvel. :) De Leia azonnal oda is fordul hozzá optimista szavakkal. Nem hiszem, hogy Rey tanácstalansága ezután még évekig kitart. 

Mert ez csak egy pillanatnyi állapot, nem évekre szóló helyzet. Öt perce, hogy rázúdult annak a súlya, hogy felélessze a Jedi Rendet. Ez eddig Luke felelőssége volt, nem az övé. De Reynél ez múló dolog, mert láthatóan gyorsan képes felépülni a csapásokból és újra pozitívan, és ami fontos, céllal élni. Nem törte meg Han halála, bízott Finn felépülésében, nem esett kétségbe, amikor Luke-ról kiderült, hogy nem valami legendás alak. És alig bukta el Kylo megmentését, amire csak az életét tette fel, már vidáman kurjongatva és lövöldözve menti a barátait. Rey nem Anakin vagy Ben, akik megrekednek a keserűségben és abban fürdőzve élik le a életüket. Az ep8 végén tanácstalan, pár órával később meg már lehet, hogy a könyveket bújta. És mindezt a fenti képregényjelenet remekül tükrözi. Szerintem az csak pár órával játszódik a craiti csata után.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szerintem az csak pár órával játszódik a craiti csata után.

A fején találtad a szöget. A Falcon a hipertérben tart valahová, ennyit tudni.

 

Én se gondolom, hogy Rey jedi tanoncokat fog képezni. Persze képezni majd fog, de csak a 9 után. Szerintem ebben a pár évben (én 4-5 évet mondanék maximum) mélyen beleássa magát a jedi kódexekbe C-3PO segítségével. (vagy C megtanítja erre a nyelvre és akkor autodidakta módon oktatja majd saját magát)

Valahogy úgy képzelem majd el Reyt itt, mint Luke -ot a 6-ban. Ott is a Birodalomban nem tud sokat az erőről - sőt, kb. csak morzsákat - addig a Jediben már egy konkrét jedi válik belőle. Egy hasonló utat tudnék elképzelni Reyyel kapcsolatban. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Általában nem kenyerem a merész találgatás, de a minap felmerült, hogy mi lenne ha mégis megcsavarnák a "Rey szülei" szálat.

Ezesetben lehetne Mara az anyja aki a Jakkui iszákosokra bízta. A flashbackben igencsak az ég felé húzott egy űrhajó és nem egy speeder a helyi kocsmába. Mara T. Zahn miatt legalább sok rajongónak ismerős lenne. De ha már belekezdtem, akkor úgy is folytathatnám, hogy lehetne Luke az apja, akár tudtán kívül. Szerintem kell valami meglepő a 9-be, és mégiscsak kemény lenne, ha az erő két oldalán Kylo lenne a fej, Rey az írás, és ha ők ezesetben unokatestvérek, a köztük lévő különleges kapcsolat is érthetőbbé válna azzal a többlettartalommal, hogy Anakin leszármazottai az ő kettősségének különálló manifesztációi lennének. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.