Jump to content
Sign in to follow this  
luke19

Mur Lafferty: Solo: A Star Wars Story

HOGY TETSZETT A KÖNYV?   

3 members have voted

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?Recommended Posts

A film regényváltozatának tervezett megjelenése november 14. Keménytáblás változatot itt, a puhafedeles változatot itt tudod megrendelni. DVD-vel csomagban is kapható mindkét változat 25%-os kedvezménnyel.

 

4951-5745-thickbox.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mur Lafferty: Solo

 

Nem éppen a kedvenc műfajom a SW filmekből készülő könyvadaptációk. Vannak persze üdítő kivételként jól sikerült alkotások (Stover-féle EPIII, de talán ide sorolható még a Terry Brooks által írt EP1 is), de a legtöbbjük meglehetősen átlagos, sőt, akadnak egészen borzasztó példák is (Az Ébredő Erőre gondolok, szerintem ez nem meglepő). Jelen könyv a semmilyen, teljességgel felejthető alkotások közé tartozik. Se nem rossz, se nem jó, tisztes iparos munka, amely azonban a filmhez nem sokat tesz hozzá. A beharangozott "bővített" változat valójában egy-két törölt jelenetet tartalmaz, amelyek nagy része azonban okkal maradt ki a film végső változatából. A regény cselekménye pörög, karakterábrázolásokra és mélyebb leírásokra nem sok hely marad, pedig talán itt az író szabadjára engedhette volna a tehetségét. De néhol a leírások is meglehetősen egyhangúak. A Kessel Futamot például egyáltalán nem sikerült érzékletesen visszaadnia Lafferty-nek. Nyilván a sztorira nem lehet panasz, mivel a könyv hűen követi a film cselekményét. Erős közepes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Látom, még nem sokan olvasták a könyvet. Vagy csak a véleményírás maradt el. :)

Egyetértek Nute-tal abban, hogy ez inkább egy átlagos regény, amolyan "tisztes iparosmunka". De részemről ez nem negatív jelző. Sőt! Saját magamat is meglepem azzal, hogyan kerül hozzám egyre közelebb ez a történet időről időre. A mozis megtekintéskor nem voltam lenyűgözve, de ez az itthoni Blu-ray-es megtekintésre igencsak megváltozott, amire rátett egy lapáttal ez a könyv. Bár én egy filmregénytől nem szoktam túl sokat várni, nagyjából csak annyit, hogy visszakapjam ugyanazt a hangulatot és persze történetet, amit a vásznon láttam, illetve mindez egészüljön ki érdekes adalékokkal a karakterekről és eseményekről. Ezt érzésem szerint megkaptam. A kedvenc plusz adalékom az epilógusban szereplő Enfys Nest és Saw Gerrera/Jyn Erso találkozás. Jó tudni, hogy a coaxium végül a Lázadás előfutáránál kötött ki (noha Saw afféle renegát lesz még a Lázadók között is). Kíváncsi lennék, mire használta Saw az ebből befolyó összeget. Plusz pont, hogy az író nem zavarodott bele az idővonalba, és jól adta meg Jyn életkorát, ami ekkor 11 év volt. 

Valamennyi karakter (Han, Beckett, Qi'ra, L3, Lando, Chewie, Vos) érdekes kibővítést kapott, ami pluszként szolgál a filmből megismert alteregójukhoz. Igazán sajnálom, hogy egyhamar nem valószínű, hogy megismerhetem a folytatást. Az előzményként szolgáló Koréliai hajsza egyébként remek kiegészítése ennek a történetnek. Talán Beckett karaktere az, aki közelebb került hozzám. Az árulása ellenére nem érzem rossz embernek. Csak boldogulni akart a maga módján egy önző és erőszakos galaxisban a saját tapasztalatai alapján. Pechére rossz oldalt választott Han elárulásával, én mégsem tudtam rá haragudni. Főleg, hogy még a haláltusája során is szimpatikusan viselkedett Solóval szemben.

Külön tetszett Han és Chewbacca kapcsolata. Szegény srác szinte csak azzal szembesült egész eddigi élete során, hogy a hozzá közel állók elárulták valamilyen módon (Beckett, Qi'ra), így megnyugtató volt a gondolat, hogy Chewbaccával még hosszú évtizedekig hűséges társai lesznek egymásnak. Illetve, hogy Qi'ra jóslata nem légből kapott, és Han valóban jó ember, amit a Lázadásnál betöltött szerepe is szépen alá fog támasztani. 

 

 

han-chewie.png

  • Like 1
  • Tetszik 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information