Ugrás a kommentre

Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek


Darth Revan9

A könyv értékelése  

12 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?

    • Csalódás
      0
    • Gyenge
      0
    • Közepes
      4
    • 3
    • Kiváló
      5


Ajánlott hozzászólás

Így van, október végén jön. Esetleg november elejére átcsúszhat. Az kizárt, hogy október 23-án jöjjön ki,, már csak azért is, mert az ünnepnap. A nyomdáknál már lassan elindul a karácsonyi lavina, azaz a kiadók most szeptember-november folyamán kezdik nyomdába küldeni az utolsó negyedévre és egyben karácsonyra szánt kiadványokat. Ilyenkor mindig szoktak lenni csúszások. Ráadásul az utóbbi másfél évben több nyomda is tönkrement, úgyhogy a kiadók a maradék nyomdához fordulnak, akik így még jobban megterhelődnek.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kb. nekem is ennyi elmaradásom van, de nem megjelenési sorrendben, mindig azt a könyvet veszem elő, amelyikhez leginkább kedvem van. Ha kijön ez a könyv, akkor ezt veszem előre. Aztán a többit pótolgatom. Januártól többet tudok olvasni.  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Elolvastam. 

A könyv jó, élvezetes olvasni, több szálon fut, amik külön-külön is tartogatnak izgalmat.

A karakterekhez szerintem jól nyúlt Zahn, árnyalta is őket, jól váltogatta a nézőpontokat is. Ami szintén tetszett, hogy érződik a könyvön, hogy az Ismeretlen Űrben járunk, aminek megvannak a maguk különlegességei. Vader és Thrawn kémája sem rossz, de helyenként kissé túlzottan gyanakvónak éreztem Vadert a könyvben. Tetszett, ahogy mindkét fél igyekszik fenntartani a saját fennhatóságát, de ez két ilyen erős karakternél nem könnyű, főleg, ha az egyikük nincs igazán beleillesztve a parancsnoki láncba.

 

Azért voltak hiányosságok is. Valahogy a történetet nem éreztem annyira átütőnek, mint amit vártam tőle, továbbá:

 

a Padmé-Anakin-Thrawn szálban Padmét kissé karakteren kívülinek éreztem egészen a levégéig, amikor is feltolulnak benne azok a kérdések, amik nekem végig a fejemben jártak. Padmé nem igazán törődik a segítőjével és annak lehetséges sorsával és Anakinnel szemben sem lép fel kellően erélyesen a végén, ami nekem kicsit furcsa volt. Érdekes ötlet volt behozni a különleges anyagot, ami lehet egyeseknek nem nyeri el a tetszését, de nekem bejött. És ami szintén tetszett: emlékeim szerint először mondja ki illetve gondolja ki fejben Vader, hogy Palpatine igazából mindenkit kijátszott a klónháború során. Jó, ezt nyilván realizálta azután, hogy Sidious bevallotta, hogy ő a Sith Lord, de azért akkor is jó volt olvasni, hogy miként éli is meg ezt Vader. Vagy pl. hogy viszonyul Anakin Skywalkerhez.



 

Apropó, az is tetszett, ahogy Thrawn végül rájött, hogy ki is volt Vader. Viszont fura, hogy már korábban is volt elszólása, mintha tudta volna, hogy Anakin = Vader. Vader helyre is igazítja. Ami talán a legkevésbé tetszett: Anakin mintha simán lemondott volna R2-ról a könyv végén, és egy külső szereplő segítségével menekül csak meg a kis droid. Ez nem igazán volt összhangban Anakin és R2 eddig megismert viszonyával, ráadásul az egész könyvben mintha Anakin egy kicsit ridegebb lenne R2-hoz, mint megszoktuk.

 

Kicsit furcsálltam még az akciójeleneteket, amit nem tudtam tökéletesen élvezni, valahogy Zahn stílusa számomra nem olyan pontos és leíróan olvasmányos, ha az akciójelenetek szemléltetéséről van szó. Emellett arra is felfigyeltem, hogy Zahn a legnagyobb őrültséget is olyan magabiztosan tudja tálalni, hogy az egyből hihetőnek tűnik (pl. a szétvetett lábú droid). Ez egy érdekes képesség, amitől nálam nem lesz jobb egy könyv, de nem csodálom, hogy emiatt anno sokan el tudták volna képzelni Zahn sztoriját hivatalos folytatásként is (a Legendákban). 

 

Összességében elsősorban az Ismeretlen régió hangulata és a karakterek miatt tetszett a könyv, így végül is 4-est adtam rá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2018. 10. 10. - 19:30, Darth Revan9 írta:

Nekem sajnos nem lesz időm újra olvasni az első részt. Most számoltam össze, hogy 11 Star Wars könyvnyi elmaradásom van.

 

Oh...az semmi se nekem sokkal több. Mivel az adott könyveket fejezetenként lejegyzetelem. Mármint neveket, hajó típusokat, fajokat, bolygókat, fontos eseményeket. Tény, és való nagyon lassan halad így az ember, de sok mindent visszatudok így nézni, és nem vész el teljesen amit olvastam. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a könyv nem lesz a kedvencem, most éppen elég hátul kullog Zahn könyvei között. Részben amiatt, amit Donát is írt, időnként nagyon karakteridegenek voltak az ismert szereplők, másrészt ez a több szálon futó cselekmény egy könyvre egy kicsit soványka volt, nem volt elég tér kibontani a történetet, az is sokszor élvezhetetlen akciójelenetekből állt. 

Donát:

Spoiler

Azt az anyagot Zahn már vagy 20 éve megalkotta, a korábbi sztorijaiban máskor is előfordult. Kellemes színfolt volt a "visszatérése", és milyen jól fel tudta használni a sztorihoz. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, MissKarrde írta:

másrészt ez a több szálon futó cselekmény egy könyvre egy kicsit soványka volt, nem volt elég tér kibontani a történetet

8 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Sok helyen olvastam, hogy az olvasók szerint jobb lett volna két kötetre bontani ezt a sztorit, nem volt hely és idő mindent kibontani.

Ami érdekes, hogy még azt hiszem a nyári Comic-con -on mondta azt Zahn, hogy ő elsőként egy Anakinra és Thrawn -ra koncentráló könyvet akart írni, de a Lucasfilm ragaszkodott a Vader-Thrawn duóhoz, így végül Timothy egybeolvasztotta őket egy könyvbe. Amúgy nem is vastag könyv gondolom, a wookie 300 oldalasnak mondja - most nem tudom pontosan, de nekem ennyi rémlik - így nem csodálom, hogy nem jutott mindenre elég idő. :)

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Ami érdekes, hogy még azt hiszem a nyári Comic-con -on mondta azt Zahn, hogy ő elsőként egy Anakinra és Thrawn -ra koncentráló könyvet akart írni, de a Lucasfilm ragaszkodott a Vader-Thrawn duóhoz, így végül Timothy egybeolvasztotta őket egy könyvbe. 

Nem volt jó ötlet. Remélhetőleg több ilyen beleszólás nem lesz a könyveibe. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Alig születik olyan könyv amibe nem szólnak bele legalábbis ilyen szinten, hogy megmondják mi a fő téma. Ettől függetlenül mások tudnak kifejezetten jó könyveket irni.

Zahn is tud kifejezetten jó könyveket írni. Hogy a kánonnál maradjunk, a Thrawn nekem nagyon tetszett, ódákat is zengtem róla. Jelen kötet sajnos már nem annyira jön be. A felénél tartok, de egyelőre nekem eléggé semmilyen. Értékelést majd mindenképp írok.

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek

 

Nem volt rossz, de az első rész után egyértelműen csalódás. Nagyon nem is lehet mit írni: a könyv tele van akcióval, amelyek egy idő után untattak, mindemellett az alapsztori nem üt akkorát, hogy fenntartsa az érdeklődést. Időnként Thrawn is súlytalannak tűnt. A gryskek, mint a Birodalmat és az ismert Galaxist fenyegető ellenség nem hozott lázba. Az egész könyv olykor-olykor felvezetőnek tűnt egy következő, grandiózusabb alkotáshoz. Legalábbis remélem, hogy a trilógia záródarabja be fogja tölteni ezt a szerepet.

 

A két párhuzamos történetszál közül a Vader-Thrawn duó volt az érdekesebb, főleg a két szereplő közötti feszültségforrások érzékeltetését sikerült jól eltalálnia a szerzőnek. Kettejük között jól működött a dinamika, Thrawn élete tényleg sokszor csak hajszálon múlott. És bár egyszer-egyszer Zahn meglehetősen karakteridegen mondatokat adott Vader szájába, ezzel összességében nem volt gond. Hol az egyikük, hol a másikuk kerekedett a másik fölébe rivalizálásuk alatt, e tekintetben az egész könyv egy  hatalomtechnikai hullámvasút volt. A múltban játszódó történet jól indult, de hamar ellaposodott, és egy egyszerű klónháborús behatolós, droidaprítós akciókavalkádot kaptunk, ahol nem is volt mindig tiszta, ki kivel van. Padmé hamar beleszürkült az egészbe, ahogy később már Anakin is. Sajnos a könyv egy emlékezetes karaktert sem tudott felvonultatni. Rukh viszont király volt. Jó lenne egyszer megtudni, honnan szedte fel ezt a figurát a chiss. :D

 

Ahhoz képest, hogy az első részről milyen hosszú értékelést írtam, erről most csak ennyit tudok. Tisztes iparosmunka, de semmi több. Egyértelműen Zahn gyengébb regényei közé sorolandó. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Nem rég fejeztem be a könyvet. Szerintem jobb lett, mint az első rész, sőt, annak a cselekménye valamiért csak nagyon halványan maradt meg bennem. Itt viszont tetszett, hogy két idősíkban futott a történet, és mégis könnyedén követhető volt. Én nem bánom, hogy egy regénybe sikerült mindezt belesűríteni, mert Zahn kiválóan összekötötte a két időszakot. A Thrawn-Vader-es részek kicsit tényleg izgalmasabbra sikerültek, mint a klónháborús szeparatista gyáras konfliktus. De örülök, hogy egyre inkább előtérbe kerül ez az éra mostanság! Az új faj és a technológiájuk érdekes, Thrawn következtetései és megérzései lenyűgözőbbek, mint valaha. Egy dolog nem tetszett: A chissek Erő-érzékenységére való magyarázat. Ami konkrétan nincs is. Mert mint kiderült, csak a nőnemű chissek lehetnek Erő-érzékenyek (a történetben konkrétan a gyerekek a hajón), de hogy miért, azt még Thrawn sem tudja, és ki is mondja. És mivel tényleg nincs a könyvben épkézláb magyarázat erre, ezért gondolom ez csupán egy kissé túltolt feminizmus. Tényleg nem tudtam hova tenni ezt a részt, mert tudtommal eddig még nem volt olyan, hogy egy fajnak csak a férfi vagy női egyedei lehettek Erő-érzékenyek. Ha valakinek van valami ötlete erre, kíváncsian olvasom. A 3. könyv címe pedig adja magát. Várom hogy olvashassam az eszes Thrawn terveit. Kit választ: a népét, vagy a Birodalmat, aminek hűséget esküdött? Vajon ki tud találni valamit, vagy Vadert és az Uralkodót nem tudja megvezetni? Várjuk azt a bizonyos Árulást!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

A párhuzamos történetvezetés eleinte idegesített, aztán a könyv második felére megszoktam. A klónháborús síkban játszódó sztorit kevésbé találtam érdekfeszítőnek, az csak a legvégén vált érdekessé a különleges anyag felfedezésével, meg az egész szeparatista gyár funkciójának megismerésével, de míg odáig eljutottunk, eléggé unalmasnak találtam. A karakteridegen momentumokkal egyetértek. Véleményem szerint ez a történet nem ért volna meg egy külön könyvet, mert a legérdekesebb aspektusa az volt, hogy összevetésre került a birodalmi időkben játszódó síkkal, amolyan Akkor/Most felállásban.

A Vader-Thrawn páros története sokkal jobban lekötött, kettejük párbeszédei telítve voltak a kellő feszültséggel, szerintem is jól működött köztük a kémia, plusz az egész birodalmi hierarchia működése egy ilyen közös akció során jó kis adalékokat nyújtott a korszak megismeréséhez. Viszont maga a történet kifutása nem volt túl izgalmas ebben a sztori szálban sem, de ezt bőven ellensúlyozta Vader és Thrawn karaktere.

Ha lesz 3. kötet, akkor annak sokkal de sokkal jobbnak kell lennie ennél. Az értékelésem közepes, az első résszel összehasonlítva.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Jönnek a gryskek, és lerohanják a megtépázott galaxist.:evil:

Koránt sem biztos, hogy csak a gryskek az egyedüli fenyegetések. A Thrawn: Treason fülszövegében

írnak arról, hogy Eli Vanto visszatér egy fenyegetésről szóló hírről. Miért nem nevezték meg a  harmadik kötet fülszövegben a gryskeket akkor?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

https://www.szukits.hu/Thrawn/4759-timothy-zahn-star-wars-thrawn-szovetsegek-konyv-004738.html Előjegyezhető állapotban van a Thrawn: Szövetségek. Ilyenre azért még nem volt példa hogy frissen kiadott kánon könyvet így elvásárolják.:o:)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Iqvi írta:

https://www.szukits.hu/Thrawn/4759-timothy-zahn-star-wars-thrawn-szovetsegek-konyv-004738.html Előjegyezhető állapotban van a Thrawn: Szövetségek. Ilyenre azért még nem volt példa hogy frissen kiadott kánon könyvet így elvásárolják.:o:)

De volt rá példa, csak nem a kánon  könyvek között. Tavaly a Klónháborús játszmák tudta ezt elérni. Illetve a múltban több könyvnek is sikerült. Pl. a Darth Plagueis már a megjelenés évében többször kifogyott és gyorsan utánnyomás kellett belőle. A Thrawn: Szövetésgek is hamarosan újra kapható lesz.

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

46 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

De volt rá példa, csak nem a kánon  könyvek között. Tavaly a Klónháborús játszmák tudta ezt elérni. Illetve a múltban több könyvnek is sikerült. Pl. a Darth Plagueis már a megjelenés évében többször kifogyott és gyorsan utánnyomás kellett belőle. A Thrawn: Szövetésgek is hamarosan újra kapható lesz.

A fentebbiekről nem is tudtam, ma is tanultam valamit köszi.:peace: Nekem hálistennek nemsokkal a megjelenés után meg is lett a könyv, és nagyon tetszett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 hónappal később...

Pár napja jött meg mind két rész. És amint lehet rendelem is meg a harmadikat is! Persze ezen két Thrawn könyv mellett jött még 9 darab alkotás, úgyhogy nem tudom mikor kezdek hozzá. Bár, amint végzek a Coruscanti éjszakák 4. - Az utolsó lovaggal, lehet annak állok neki. Kíváncsian várom, hogy milyen!? 

Szerkesztve: - SZKipi Padawan
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pár hete én is tartottam egy Thrawn maratont kezdve az első könyvvel, megnézve a Rebels 3. évadát, és folytatva ezzel. Hát mit ne mondjak, kedvet kaptam a flottairányításhoz, és elővettem újra az Empire at War játékot, amit azóta is nyüstölök, ha időm engedi :D

 

A Szövetségek annyira azért nem volt jó. A Padmés fejezetektől falra tudtam volna mászni, de úgy az egész múltbéli sztoriszál elég érdektelen volt. A "jelen" jelenetek nem voltak vészesek, de az első könyv szintjét ezek se érik el. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.