Jump to content
Darth Revan9

Rae Carson: Koréliai hajsza

A könyv értékelése  

5 members have voted

 1. 1. Milyennek értékeled a könyvet?

  • Csalódás
   0
  • Gyenge
   0
  • Közepes
   0
  • 5
  • Kíválló
   0


Recommended Posts

Rae Carson Koréliai hajsza című regényének témája. Eredeti cím: Most Wanted. A sztori Han Qi'ra történetét meséli el még a Solo film előtti időkből. A könyv jelenlegi becsült megjelenése február vége. Már előrendelhető.

Koréliai.jpg

Edited by Darth Revan9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valaki olvasta már a könyvet? Ha igen akkor milyennek találta a könyvet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2019. 04. 07. - 13:06, Iqvi írta:

Valaki olvasta már a könyvet? Ha igen akkor milyennek találta a könyvet?

 

Amint meglesz belekezdek legalábbis most kinéztem magamnak,hogy a következő jegyzetelési regény ez lesz. Most egy ideje végeztem az Ébredés Előttel, de egyenlőre nem tudtam melyik regénybe fogjak bele. Na meg ugye megjöttek a képes Enciklpédiák, és éppen azokat nyálazom főleg a Reblest, és a Zsiványt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Múlt héten olvastam el. Nem egy világmegváltó mű, de egészen élvezhető volt, könnyű, színtiszta kalandregény. 

 • Köszönöm 1
 • Tetszik 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennek örülök, valahogy egy kalandregényt vártam ettől. A végső dobáshoz képest milyen lett?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 órával korábban, MissKarrde írta:

Jóval jobb A végső dobásnál.

Nagyszerű, ennek örülök. Majd elolvasom őket, aztán összehasonlítom őket én is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tetszetős alkotás, jól bemutatja a Coronet City-t, legalább is egy bizonyos részét, plusz Han és Qi'ra múltjából is többet megismerünk. Külön tetszett, hogy szinte végig pörög az egész, kevés benne az üresjárat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rae Carson: Koréliai hajsza

 

Ahogy fent is írták többen, egy egyszerű, akcióorientált kalandregényről van szó, amely azonban végig fenntartja az érdeklődést. Rae Carson-tól eddig egy novellát olvastam, a Bizonyos szemszögből c. antológiakötetben ő írta meg R5-D4 történetét (a vörös asztromech, amelyet Owen bácsi eredetileg kinézett magának). Az kimondottan tetszett, így bizakodhattam egy jó regényben.

 

Sajnos Han vagy Qi'ra múltjáról nem sokat tudunk meg, az előbbit nyilván egy grandiózus alkotásra tartogatják, így az írónő keze meg volt kötve, míg az utóbbi nem is biztos, hogy elbírná a YA besorolást vagy a Star Wars-kompatibilitást, de talán nem is szükséges a részletezése. A történet egy tervrajz értékesítése körül forog, túl sok szót nem is érdemes rá áldozni, mert bár kezdetben még homályos, hogy mi is a helyzet, később ez azonban kitisztul minden csavar nélkül, így a regényt inkább a karakterek viszik el a hátán. Különösen tetszett, hogy már most szembetűnő Han és Qi'ra értékrendjének és karakterének különbözősége minden egymás iránti, egyre erősebb rokonszenvük ellenére. Ezek a jellemzőik későbbi döntéseiket is jelentősen meghatározzák, amely előrevetíti a filmben látottakat. Kicsit ironikus, hogy Qi'ra, nem kevés mértékben Han hatására, mennyire viszolyog a Mérnök szenvtelen hozzáállásától, miközben ő is a hatalmasok játszmáját akarja játszani és később, mint láthattuk, ez sikerül is neki, gyakorlatilag olyanná válva, mint a dezertált birodalmi. Ezzel szemben Han vágyálmai kevésbé ambiciózusak. A fiúval együtt csodálkozhatunk rá az űr csodálatos nagyságára; élete legelső űrutazását láthatjuk, miközben tudjuk, hogy később keresztül-kasul be fogja járni a Galaxist. Harmadik főszereplőként ott van a kezdetben együgyűnek tűnő rodiai Tsuulo, aki hármójuk közül egyedüliként egykor megtapasztalhatta a másfajta életet a csatornákon kívül. Sokszor fohászkodik az Erőhöz, ami számára, immár a Birodalomban felnövő laikusként valami megfoghatatlan misztikus valami. Han nem is tudja hová tenni a dolgot, és láthatóan még a Jedik-ről sincs semmi fogalma. A két bűnszervezet, a Droid Gotra vagy a Kaldana Szindikátus révén olyan témák is felmerülnek, mint a droidok jogai, a szervesekhez való hozzáállásuk, illetve az idegengyűlölet az emberek részéről. 

 

Korélia egy ipar-orientált bolygó, annak minden társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi feszültségével együtt. Tömegek élnek hihetetlen nyomorban, és a könyv nagy erénye, hogy ezt kellően bemutatja, ha már a filmben nem sok játékidő jutott Koronavárosra, érthető okokból. A Fehér Férgek, bár rémes és borzasztó körülményeket kínál, mégsem a legrosszabb eshetőség az olyan család nélkül tengődő fiatalok számára, mint Han és Qi'ra. Bár vannak arra utalások, hogy Proxima és cinkosai kíméletlenül elbánnak a haszontalan csatornapatkányokkal, ám az undorító grindolid még sem tűnik olyan borzasztónak a sokkal nagyobb kiterjedésű és befolyású bűnbandákhoz képest. Han-ék számára magától értetődő, hogy a küldetés után visszatérnek a Fehér Férgekhez, mert ugyan tervezgetik szökésüket, a bolygóról való távozást így sokkal sikeresebben tudják kivitelezni, mint ha egyébként az utcán tengődnének. Úgy látszik, a koréliai alvilágban ha valaki nem tartozik valamelyik bandához, az egyenlő a halállal. 

 

Alapvetően tehát egy kellemes regényről van szó, amely azonban nem váltja meg a világot, és pár, a szereplőkre oly jellemző karaktermotívum felvillantását leszámítva, sok mindent nem tesz hozzá a filmhez. Ennek ellenére mindenkinek érdemes elolvasni, már csak a fiatal Han és a koréliai mindennapok miatt is. Négyes.

 • Köszönöm 1
 • Tetszik 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Egyetértek az előttem szólókkal, szerintem is egy jól sikerült regényt kaptunk a Koréliai hajszával. A Végső dobásnál mérföldekkel jobban sikerült. A történet nem kimondottan nagyszabású, sőt, viszonylag egyszerű, ahogy az fentebb már említésre került. Ez valahol érthető is, hiszen Han és Qi'ra feltörekvése a Solóban veszi igazán kezdetét. Ennek ellenére a cselekmény végig érdekes marad, a remek leírások pedig sokat dobnak a könyv hangulatán. Átfogóbb képet kapunk a Koréliáról, bővebb betekintést nyerhetünk a Fehér Férgek mindennapjaiba, az olyan alvilági bandákat, mint a Droid Gotra és a Kaldana Szindikátus, nem is említve. Noha a szereplők nagy részéért nem lehetett aggódni, érdekes volt végigkísérni Qi'ra egyre közelebbi kapcsolatát Hannal, majd a Fehér Férgek vezetőjévé avanzsálását. Han külvilág iránti sóvárgása, továbbá, hogy maga mögött hagyja a Koréliát és a csatornapatkányokat egyre inkább felszínre tör, amire nagyban rátesz egy lapáttal az első űrutazásának élménye. A Galaxis beutazásának vágya mellett a hajók/gépek és a repülés iránti szeretet is már tetten érhető a fiatal Hanon. Megmosolyogtató volt Han elmélkedése arról, hogy amikor saját hajója lesz, azt tökéletes rendben tartja majd, sehol nem lesz még egy félredobott szerszám se. :) Ami kissé furcsa volt, az Han Szerszám iránti szeretete és törődése, hiszen ő a későbbiekben nem igazán rajong a droidokért.

Qi'ra későbbi személyiségjegyei ugyanígy megfigyelhetők a regényben. Ilyen a hatalomvágy, hogy irányítása alatt tarthassa az eseményeket, illetve a stratégiai gondolkodás pártolása a rögtönzés és ösztönös cselekvés helyett. Ennek ellenére nem zárkózik el az érzelmektől, és végül a barátainak nevezi azokat, akikről korábban nem igazán tudta volna ezt kijelenteni. Érdekes volt, hogy a Mérnök (Jenra) lehetőséget ajánlott Qi'rának arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az életét és kitörhessen a Koréliáról, ő mégsem élt a lehetőséggel, mert tartott tőle, hogy is olyan "lélektelenné" válik, mint a Mérnök... aki mindent a pénzért és befolyásért csinál, érzelmek nélkül, és aki pusztán eszközökként tekint a legközelibb bizalmasaira és társaira is. Főleg a későbbiek fényében érdekes Qi'ra döntése, hiszen a Vörös Hajnal vezetőjeként ő sem fog sokban különbözni Jenrától.

A harmadik főszereplő, Tsuulo is elengedhetetlen szerepet játszott Han és Qi'ra kalandjában, bár az ő útja kevésbé ért szerencsés véget. Szimpatikus kis fickónak tűnt, így sajnáltam, amikor bekövetkezett a megjósolható halála. 

Ami minimális hiányérzetet keltett bennem a regényben, az a Korélia-rendszer részletesebb bemutatása (hasonlóan a régi Korélia-trilógiához), illetve Han és Qi'ra múltjának felfedése. Elvégre, ez egy előzményregény a Solóhoz, ami szerintem idális alkalom lett volna arra, hogy legalább néhány mondatban felfedjék az előtörténetüket. 

 

Összességében hangulatos kalandregényre sikerült, szerethető karakterekkel, érdekes leírásokkal és pörgős cselekménnyel. Nekem elnyerte a tetszésem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2019. 07. 21. - 18:39, Darth Sky írta:

 Ami kissé furcsa volt, az Han Szerszám iránti szeretete és törődése, hiszen ő a későbbiekben nem igazán rajong a droidokért.

Lehet, hogy pont az itteni események hatására, hiszen később csalódottan döbben rá, hogy a Droid Gotra semmivel sem jobb, mint a Kaldana Szindikátus, és Szerszám, az önrendelkezés követelésének álcája alatt, ugyanolyan kirekesztően és leereszkedően beszél a szervesekről, mint előtte a kaldanák a nem emberi lényekről (lásd Tsuulo).

 • Szomorú 1
 • Tetszik 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information