Ugrás a kommentre

Alexander Freed: Alphabet Squadron Trilógia


Darth Sky

A könyv értékelése  

10 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyennek értékeled a könyvet?



Ajánlott hozzászólás

Október 30-án nálunk is megjelenik az Alphabet Squadron (Alphabet osztag) a Szukits Kiadó jóvoltából.

 

6087-7039-thickbox.jpg

 

A regény rövid ismertetője:

 

"A császár halott. A Halálcsillag megsemmisült. A Birodalom flottája vereséget szenvedett és szétszóródott a galaxisban. Yrica Quell egykoron a Birodalom hadiflottájában szolgált, de a háború végén sok katonához hasonlóan dezertált. A Birodalom bukását követően nem találja helyét a galaxisban, mígnem a sors lehetőséget kínál a számára, hogy vezekelhessen régi bűneiért. Caern Adan, a felkelők egyik hírszerzőtisztje ajánlatot tesz neki: állítson fel és vezessen egy különleges vadászosztagot, amelynek feladata egy volt birodalmi pilótákból álló elit alakulat, a Shadow Wing felkutatása és megsemmisítése."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 hónappal később...

Alexander Freed vadonatúj Star Wars trilógiája az ep6 utáni időkbe repíti el az olvasót. A történet főszereplői az Alphabet osztag pilótái, akik a Shadow wing nevű birodalmi elit TIE osztag levadászását kapják feladatukul. A trilógia nyitódarabja megrendelhető a Szukita.hu webáruházban:https://www.szukits.hu/kanon-regenyek/6087-alexander-freed-star-wars-alphabet-osztag-konyv-006084.html#. A trilógia 2. része eredeti nyelven pedig jövő tavasszal érkezik méghozzá a hangzatos ,,Shadow Fall" címmel, amiből elég jól lehet következtetni a második rész cselekményére.

Szerkesztve: - Iqvi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...
1 órával korábban, Darth Revan9 írta:

Gondolom már ideje volt itt is egy vaskosabbnak. A legendákból van jó pár ilyen. Színvallás, A 66-ors parancs, A jövő látomása, Az utolsó lovag, Én, a Jedi.

Ezek nem tudom hány oldalasak, de a Kánonban még soha se mentek ek 500 oldalig. Kiváncsi vagyok, hogy az oldalszám, és a történet mennyire lesz összhangban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Darth Revan9 írta:

Gondolom már ideje volt itt is egy vaskosabbnak. A legendákból van jó pár ilyen. Színvallás, A 66-ors parancs, A jövő látomása, Az utolsó lovag, Én, a Jedi.

Mondjuk engem, akit a Star Wars-nak mindig is inkább az Erőhöz kapcsolódó, misztikus oldala foglalkoztatott jobban, kicsit aggaszt az 500+ oldalnyi tömény military fiction. Viszont a kánon írói közül egyértelműen Freed-nek áll a legjobban ez a stílus, ezért most is megelőlegezem neki a bizalmat. Azért egyszer szívesen elolvasnék egy 600 oldalas könyvet arról, hogy Qui-Gon az Erőszellemek titkát kutatja, és elmegy a bolygóra, ahol Yoda is járt a TCW végén. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 órával ezelőtt, Whill írta:

Mondjuk engem, akit a Star Wars-nak mindig is inkább az Erőhöz kapcsolódó, misztikus oldala foglalkoztatott jobban, kicsit aggaszt az 500+ oldalnyi tömény military fiction. Viszont a kánon írói közül egyértelműen Freed-nek áll a legjobban ez a stílus, ezért most is megelőlegezem neki a bizalmat. Azért egyszer szívesen elolvasnék egy 600 oldalas könyvet arról, hogy Qui-Gon az Erőszellemek titkát kutatja, és elmegy a bolygóra, ahol Yoda is járt a TCW végén. :D

Na, egy olyan Erőszellemes, Qui-gonos témát én is szívesen olvasnék. Igazi különlegesség lenne.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: Alexander Freed: Alphabet Squadron Trilógia

Nálam ez a könyv lett az év meglepetése. Nem számítottam rá hogy ilyen jó lesz, de végig érdekfeszítő tudott maradni, és az 526 oldalas terjedelemmel se volt semmi baj. A könyv végén történt dolog pedig egy nagyon érdekes folytatás lehetőségét vetíti előre. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Sikerült a végére érnem. Huh, hát jó hosszú volt, viszont egyáltalán nem unatkoztam. Az új szereplők mind tetszettek, és örültem, hogy össze volt kapcsolva a Széthasadt Birodalom, az Utóhatás, és a Battlefront II eseményeivel. A kedvenc részem az volt, amikor az erdőbolygón voltak, ahol az elhagyatott Jedi-templom volt. A harcjelenetek feszültek voltak, és tudtam izgulni a szereplőkért. Különösen tetszett a Hellion's Dare üldözése, át tudtam érezni Wyl és Chass fájdalmát, ahogy fokozatosan veszítették el a társaikat. Összességében megadom rá az 5 csillagot, és kíváncsian várom a folytatást.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Alexander Freed - Alphabet osztag

 

A hosszúsága miatt én is tartottam tőle, hogy unalmas lesz és le fog ülni a sztori, de kellemesen csalódtam. Kiemelkedőnek nem tartom, de tisztességes alkotás. Akinek tetszik a Star Wars katonai, technikai odala, annak bátran tudom ajánlani a regényt. Freed előző könyvétől - a Battlefront: Alkony századtól - eltérően, ezúttal nem egy szárazföldi beszivárgó egység áll a középpontban, hanem egy elit pilótákból álló vadászosztag. Ez utóbbi nekem jobban tetszett. 

 

A történet hónapokkal az endori csata után veszi fel a fonalat, amikor a frissen alakult Új Köztársaság a birodalmi maradványokkal küzd. Egyik legveszélyesebb ellenségük a TIE-vadászokból álló Árnyék ezred, akik gyakorlatilag a legpiszkosabb feladatok végrehajtói. Ám a szétszóródott birodalmi flotta, és az egyéb teendők nemigen hagynak időt és erőforrást az egykori Lázadóknak az Árnyék ezred kiiktatáshoz. Az Új Köztársaság egyik hírszerzője, Cearn Adan felállít egy vadászosztagot, hogy pontot tegyen az ügy végére. Természetesen mindenkinek megvan a maga kis motivációja és személyes érdeke a dologban. A történeten nem megyek végig részletesen, szerintem kellően érdekes, még ha nincs is tele meglepetéssel (bár a vége az volt). Az elején zavaró volt a rengeteg új név, de a főszereplők szerencsére elég gyorsan kitűntek, és megmaradtak. Nagy piros pont Hera Syndulla szereplése, aki ráadásul elég fontos szerepet kapott tábornokként. A leírások jók és érzékletesek, a karakterek gondolataira is kellő idő jut. Érdekes volt, hogy a regény előrehaladtával ahogy egymáshoz, úgy kerültek hozzám is egyre közelebb a csapat tagjai. Először furcsálltam, hogy erre az alapszitura (Árnyék ezred levadászása) fel akarnak húzni egy egész trilógiát, de most már nem bánom. 

 

A csapat kellően színes és mindegyikükben van valami egyedi, ami önállóan is érdekessé teszi őket, nem csak csapatként.

A csapat (balról jobbra): Yrica Quell (X-szárnyú), Kairos (U-szárnyú), Wyl Lark (A-szárnyú), Nath Tensent (Y-szárnyú) és Chass na Chadic (B-szárnyú)

Képtalálat a következőre: „alphabet squadron”

Yrica Quell: az Alphabet osztag vezetője, egykori birodalmi pilóta, aki a Parázs-hadművelet során dezertált. Az Árnyék ezred korábbi tagja, ami miatt fontos információkkal bír az ellenségről. Zárkózott, nem túl barátságos típus, mégis jó ember a körülményekhez képest. Főként a feladatára koncentrál. Egylőre nem találja a helyét sem az Új Köztársaságban, sem a csapatban.

Kairos: ő kicsit kilóg a sorból, mert elég keveset tudtunk meg róla, és nekem az is nagyon furcsa volt, hogy keveset beszélt, így nem kaptunk normális rálátást a karakterére. Remélem, okkal van így.

Wyl Lark: tipikusan a lelkes naiv (ugyanakkor nem ostoba), ám mégis kedvelhető kölyök. Jó szándék vezérli, de olyakor hajlamos az érzelmeit előtérbe helyezni. Lehet csak én gondolom így, de valami azt súgja, hogy szeretne valamit Chasstől - mármint romantikus értelemben. Érdekesek voltak a múltjához kapcsolódó jelenetek az Otthon kapcsán.

Nath Tensent: amolyan Han Solo-féle "jó rosszfiú", akinek mégis helyén van a szíve és fedezi társait. Keménykötésű fickó, akiről a sumákolások miatt azt gondoltam, hogy valami módon áruló lesz. Persze ez még megtörténhet később.

Chass na Chadic: határozott és eltökélt karakter. Példaképe Jyn Erso, aki önfeláldozásával eszményképpé vált a számára. Jellegzetessége, hogy tűzharcok során zenét bömböltetve csatázik, amit amúgy tilt a szabályzat. :) 

 

A többiekre (Adan, Hera) most nem térek ki külön. Összességében kellemes olvasmány egy szimpatikus osztagról. Az apró adalékok tovább bővítik az Ep6 utáni hiányos ismereteinket. Az utalások is tetszettek az egyéb művekre a Parázs-hadművelet kapcsán. Amit Quell vetett fel és nem is hülyeség: az Uralkodó lehet, hogy nem szimplán csak bosszút akart állni a gyenge Birodalmon, és a különböző világokon, hanem egyúttal szelektálni akarta azokat az elvetemült személyeket, akik zokszó nélkül teljesítik a legkegyetlenebb parancsokat (amilyen pl. egy világ teljes elpusztítása). 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Alexander Freed: Alphabet osztag

 

Azt vettem észre az új kánon kapcsán, hogy elég sok a depresszív hangulatú, a Galaxis és a háború nyomorát realisztikusan ábrázoló regény; A lázadás hajnala, Elveszett csillagok, a két Battlefront-könyv (különösen a második), Phasma, csak hogy párat említsek. Ha most a Legends-éra X-szárnyú sorozatával összevetem, amely szintén közvetlenül az Endor utáni időkben játszódik, jelen értékelés tárgya, az Alphabet osztag is egy jóval sötétebb tónusú regény, ahol nincs helye semmiféle romantikus és fennkölt harcnak a megtestesült gonosz, a Birodalom ellen. És ez jó is így. Endor nem hozza el a várva-várt kánaánt, csak egy nagyon fontos állomás a mindkét félt végletekig kimerítő háborúban. A Birodalom a csapdába került ziháló vadállat állapotába került, és éppen ezért már kiszámíthatatlan és önveszélyes. A Parázs hadművelet a még megmaradt minimális gátlások lebontását jelképezi. Amit a Széthasadt Birodalom távirati stílusban bemutatott, az itt most részletezve van: háborús bűnök, népirtások, a fegyelem és erkölcsök félhígulása. A birodalmiak számára ez egy hatalmi vákuum, és még nem is körvonalazódnak egyértelmű erőközpontok a különböző hadurak és moffok körül, csak kósza hírek vannak, dezinformáció, logisztikai káosz és készletfelhalmozás. Minden kiterjedt bürokrácia dacára, Palpatine és Vader halálával a teljes gépezet kártyavárként omlik össze heteken belül, esély sincs a konszolidációra és az átmenetre. Ezzel szemben az Új Köztársaság keresi a helyét és az új metódust; nehéz egyik pillanatról a másikra átvedleni lázadóból egy új galaktikus kormányzat működtetőjének. Sokan keresik, és nem találják a helyüket az új rendszeren belül, nincsenek egyértelmű direktívák, kell-e hírszerzés vagy sem, mi legyen a hadsereggel stb. sokan annyira megszokták a korábbi életüket, ahol minden egyértelmű volt, hogy továbbra is egy idealizált lázadó-létbe menekülnek.

 

Nekem ez a realisztikus hozzáállás nagyon tetszik, a Legends ebben a tekintetben elnagyolt történeteivel szemben itt is a közkatona perspektívájából láthatjuk a felforgató eseményeket. Freed vérbeli katonai sci-fit írt, Kloos és Scalzi könyveihez hasonló stílusban. Maga a történet nem egy nagy eresztés, hiszen a 204-es birodalmi TIE-vadászezred felszámolására három könyvet felhúzni talán túlzásnak tűnik. Mégsem az, mert cserébe így jut idő a karakterépítésre és nem is kevés. A kánon egyik legnagyobb erősségének tartom, hogy láthatóan törekednek a regényekben új és emlékezetes, összetett tulajdonságú szereplők megalkotására, akiket aztán a későbbiekben is lehet majd "használni". A több mint 500 oldalnak köszönhetően van lehetőség arra, hogy alaposan megismerjük Quell-t és társait, minden kétségükkel, bizonytalanságukkal együtt. Kivétel egyedül Kairos, akinek kilétére talán később fog sort keríteni az író. Megmondom őszintén, egyik főszereplővel sem tudtam igazán szimpatizálni: Quell sokszor merev volt, aki csak nagy nehezen gyűri le a birodalmi mentalitást. Chass egy két lábon járó időzített bomba, pszichológiai értelemben teljesen alkalmatlan a repülésre, és csak az állandó pilótahiány meg a kiemelkedő tehetsége miatt lehetett ott, ahol, miközben az Új Köztársaság biztos ezeket az elemeket fogja leépíteni legelőször. Wyl az egyetlen, aki számára egy normális élet (Polyneus) nagyon is reális eshetőség, ám a bajtársiasság miatt mégsem dobbant. Nath Tensent igazi opportunista, lényének mélysége közelebb áll egy nyerészkedő csempészéhez, mint akár a Birodalom, akár az Új Köztársaság hivatásos pilótájáéhoz. A még bizonytalan státuszú és felhatalmazású ÚK Hírszerzést a balosar Caern Adan képviseli, akinek legfőbb feladata, hogy létjogosultságot szerezzen hivatalának, amelynek hatásköre még nincs letisztázva és láthatóan az sem egyértelmű, hogy hol is helyezkedik el az újonnan felállított ÚK haderő hierarchiájában. Adan eredeti szakmáját tekintve újságíró, ami jól jelzi, hogy az új galaktikus kormányzat egyelőre híján van a megfelelő létszámú szakemberi gárdának. Ez tényleg egy ízig-vérig átmeneti időszak még, minden esetlegességgel és bizonytalansággal. A lázadó tábornokok, így Hera Syndulla, a saját flottájukon belül teljhatalmú urak, a parancsnoki lánc híján a Hírszerzés, amelynek így saját költségvetése sincs, is ki van szolgáltatva azok szeszélyeinek: jellemző, hogy Hera is azt mondja, amíg az Alphabet osztag az ő infrastruktúrát, készleteit fogyasztja, addig ő dönt a sorsuk felől, hamar a parkolópályára téve Adan-t, mint az osztag hivatalos vezetőjét. 

 

Ezek a kis apróságok azok, amelyek erőssé teszik a regényt. Tetszettek a moralizálások Palpatine tetteinek mozgatórugóit illetően, itt nagyon erős mondatok is elhangoznak, miközben a Parázs hadművelet értelmének kérdése is kimondatlanul folyamatosan jelen van. A háború legaljasabb oldalát mutatják be az oldalak: Nuress ezredes csak azért írt ki egész kolóniákat, hogy ne legyen szemtanú, hogy a flottája belépett a rendszerbe. Quell példájából kiindulva azonban az sem egyértelmű, hogy mi az, amit már nem szabad megtenni egy katonai győzelem érdekében és hol jön az a pillanat, amikor dezertálni kell. A parancsot minden áron teljesíteni akaró morális dilemma érzékletesen van ábrázolva. Szívszorító olvasni, hogy a TIE-ok minden egyes rajtaütéskor egyenként vadásszák le a Hellion's Dare-t védő lázadó osztagokat, miközben az életben maradottak siratják elhunyt társaikat és rengeteg személyes történet elhangzik, különböző motivációkat és életcélokat felvillantva, A könyvben egyébként is rengeteg név, bolygó, helyszín, korábban megtörtént ütközet elhangzik, tovább mélyítve a galaktikus polgárháború idővonalát. Freed nagyon szépen bemutatja az eredetileg gúnynéven emlegetett Alphabet osztag összeszokását (a Jedi-templom pl.), amely azonban az első kötet végére sem teljes, minden bizonnyal súlyos konfliktusok lesznek még. 

 

Az 500 oldal olvastatja magát, és bár egyes helyeken leül a történet, illetve egy-két karaktert már fejbe csaptam volna néha, mégis, ez egy nagyon erős regény, határozottan jobb, mint Freed-től eddig bármi. Valahogy az Utóhatás-trilógia ilyen stílusban kellett, hogy megíródjon, nagy kár, hogy Wendig nem tudott felnőni a feladathoz. Nagyon várom a folytatást és remélem, hogy a Tie Fighter-képregény is meg fog jelenni, ahol számos itt megismert szereplő visszaköszön.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

OFF

 

Még nem láttam. :( Sajnos novemberben volt egy elég komoly műtétem, így nem voltam olyan állapotban, hogy végigüljek a moziban 2,5-3 órát. Az elmúlt hetekben művészet volt nem spoilerekbe futni, de eddig sikerült és jobb híján tartottam egy saga-maratont. Most már jobban vagyok, a napokban megnézem (már csak azért is, mert félek, hogy a feliratost lassan leveszik a kínálatból), aztán írok egy kimerítő kritikát, Utána már "csak" az általatok kitermelt sok ezer hozzászólást kell elolvasnom. :D Köszi az érdeklődést.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

29 perccel korábban, Nute Gunray írta:

OFF

 

Még nem láttam. :( Sajnos novemberben volt egy elég komoly műtétem, így nem voltam olyan állapotban, hogy végigüljek a moziban 2,5-3 órát. Az elmúlt hetekben művészet volt nem spoilerekbe futni, de eddig sikerült és jobb híján tartottam egy saga-maratont. Most már jobban vagyok, a napokban megnézem (már csak azért is, mert félek, hogy a feliratost lassan leveszik a kínálatból), aztán írok egy kimerítő kritikát, Utána már "csak" az általatok kitermelt sok ezer hozzászólást kell elolvasnom. :D Köszi az érdeklődést.

Jobbulást, és várjuk a kritikát. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

42 perccel korábban, Nute Gunray írta:

OFF

 

Még nem láttam. :( Sajnos novemberben volt egy elég komoly műtétem, így nem voltam olyan állapotban, hogy végigüljek a moziban 2,5-3 órát. Az elmúlt hetekben művészet volt nem spoilerekbe futni, de eddig sikerült és jobb híján tartottam egy saga-maratont. Most már jobban vagyok, a napokban megnézem (már csak azért is, mert félek, hogy a feliratost lassan leveszik a kínálatból), aztán írok egy kimerítő kritikát, Utána már "csak" az általatok kitermelt sok ezer hozzászólást kell elolvasnom. :D Köszi az érdeklődést.

Jobbulást, és jó mozizást.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

OFF

 

Még nem láttam. :( Sajnos novemberben volt egy elég komoly műtétem, így nem voltam olyan állapotban, hogy végigüljek a moziban 2,5-3 órát. Az elmúlt hetekben művészet volt nem spoilerekbe futni, de eddig sikerült és jobb híján tartottam egy saga-maratont. Most már jobban vagyok, a napokban megnézem (már csak azért is, mert félek, hogy a feliratost lassan leveszik a kínálatból), aztán írok egy kimerítő kritikát, Utána már "csak" az általatok kitermelt sok ezer hozzászólást kell elolvasnom. :D Köszi az érdeklődést.

Jobbulást, Nute!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.