Ugrás a kommentre

Az Erő egyensúlya


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Az Erő egyensúlya fundamentális téma az SW világában. A Kiválasztottság is erre épül, habár azt nem tudjuk mi áll pontosan a próféciában. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt nem Lucas fogja nekünk lefesteni valamelyik filmjében. Pedig így lett. Rian nem röstellett jól beleállni a témába!

 

Egy gyönyörűen megrendezett jelenet keretében Rey és Luke betekintést enged a kérdéskörbe. Az egyensúly nem más, mint az élet körforgása. Ahogy a lány sorolja a pozitív-negatív párokat, és mellé a természetes környezet képeit látjuk az egy gyönyörű metafora képét rajzolja elénk. Ebbe az elméletben benne van a világos és sötét oldal is. Nem lehet fény árnyék nélkül. Ez újra azt erősíti bennem, hogy kimondott Erőhasználók, vagy inkább Erő-manipulátorok azok a lények, akik felborítják ezt az egyensúlyt.

 

A feladat tehát adott a IX végére. Térjen vissza a minden mesterkéltség nélküli természetes egyensúly! És ehhez mi kell? Az Erőhasználó kasztok eltűnése. Ezt láttuk az EPVI végén. Akkor Palpatine halálával be is állt az egyensúly.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

A feladat tehát adott a IX végére. Térjen vissza a minden mesterkéltség nélküli természetes egyensúly! És ehhez mi kell? Az Erőhasználó kasztok eltűnése. Ezt láttuk az EPVI végén. Akkor Palpatine halálával be is állt az egyensúly.

Már ha a IX ilyen ortodox módon fog hozzáállni a kérdéshez.

 

Én azt sem bánnám, ha valami formabontó lezárást kapnánk. Bár a Skywalker Sagának vége, nem zárható ki, hogy ezután játszódó későbbi filmek fognak még szerintem jönni a galaxisból. Épp ezért pl. egy nem teljesen happy end befejezést is el tudnék képzelni, ahol a sötétség annyira felülkerekedik, hogy Rey végül kétségbeesésében elzárja az Erőtől a galaxist. Luke magát már elzárta, mondhatni kinyitotta Pandora szelencéjét, bár nyilván más egy személlyel ezt megtenni, és megint más az egész galaxissal.

 

Az Erő kizárása után sikerülne legyőzni a Sötét Oldalt, a normál emberré silányult Kylo-t és a követőit, de a befejezésnek adna egy fanyar ívet, hogy az Erő (ideiglenesen) eltűnne a galaxisból. Nem lenne többé egyensúlyi kérdés, mert nem lenne, ami megítélje azt.

 

Aztán jöhetne 10 év múlva egy új trilógia, immár Skywalkerek nélkül, ami ezt a szituációt oldaná meg valahogy.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért ez az Erő elzárás elég meredek. :) Rey nem hiszem ,hogy valaha is képes lesz ilyesmire. Az Erő amúgy is a galaxis lételeme. Nem lehet elzárni mint egy csapot. Az Erőt a minden eleven alkotja és növeli.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem az Erőt zárná el, hanem a galaxist az Erőtől. Ahogy Luke sem az Erőt zárta el, hanem saját magát tőle. Tudom, hogy meredek, de egy későbbi folytatásra szerintem tök jó alappal nyithatna. Pl. megoldhatná Rey ezzel az akut szitut a IX-re, majd x évvel később nyithatnánk úgy, hogy az Erőtől elzárva a galaxis sokkalta sokkalta rosszabb hely lett, mint bármikor korábban a Sith-ek uralma alatt.

 

És pont azért fontos a fenti különbség, mert ez csak egy ideiglenes állapot lenne, és nem pedig végleges. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De az Erő a galaxissal szimbiózisban van. Az élőlények táplálják. Az élő Erő és a kozmikus Erő témája ugyebár. Lehetetlent akarsz. Ez olyan mintha engem elvágsz a víztől ami éltet. Egy ideig bírom de utána kampeca.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

De az Erő a galaxissal szimbiózisban van. Az élőlények táplálják. Az élő Erő és a kozmikus Erő témája ugyebár. Lehetetlent akarsz. Ez olyan mintha engem elvágsz a víztől ami éltet. Egy ideig bírom de utána kampeca.

Persze tudom én: nnecces terep de sztem ügyesen megoldható. :) A jelenlegi galaxisban az Erő és annak midiken keresztül történő használata alapértelmezés! Minden ebből indul ki, épp ezért el sem tudjuk képzelni milyen lenne a galaxis az Erő akaratának érvényre juttatása vagy az Erő mint közvetítő energiamező használata nélkül. De ezért mondom: azzal, hogy Luke, aki egy élőlény, képes volt elvágni magát az Erőtől és ebbe nem halt meg, stb. számomra kinyitottak egy érdekes és veszélyes ablakot. Ezzel minimum kérdőjelessé vált a számomra, hogy létezhet-e a galaxis az Erőtől elvágva. Nem mondom, hogy biztosan létezhet, de innentől ez nem egyértelmű.

 

És amiért ez eszembe jutott: örülnék, ha nem úgy fejeznék be, mint a VI-ot ahol csak vakartuk a fejünket, hogy ebből mit és hogyan lehet folytatni. Anélkül, hogy a korábbi tetteket ne erodálnák és ne ugyanazt néznénk újra és újra. Az általam leírt szkenárió tudom, hogy necces terep, de valami iszonyúan új lenne, és olyan sötétségről lehetne indítani egy esetleges folytatást, hogy ihaj. Mondjuk ha én lennék a rendező, és ilyet meghúznék, biztos, hogy rengeteg rajongó akarna kinyírni ott helyben. De számomra ez egy nagyon izgalmas kiindulás lenne egy jövőbeli folytatásra. És még egyszer: nem az Erő szűnne meg, csak el lenne tőle vágva a galaxis egy ideig, amit egy új részben próbálnának megoldani. Az Erő attól létezik, csak a galaxisra nem tud ideiglenesen hatni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes lenne az biztos. Én most úgy képzelem, hogy ilyen nem lehet mert szimbiózisban van az Erő az élőlényekkel. Ha nincs kapcsolat kettejük között akkor megszűnik az Erő létezni, mert nincs ami táplálja. Ez a lényeg. Nem független valamiről beszélünk, hanem egy összetartozó rendszerről. Ezt nagyon szépen taglalja a TCW-s Yoda szál.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Snoke-nál azt írja a képes útmutató, hogy egy prófécia megjósolta a sith-ek bukását, de a sötétség visszaszorításáról egy szó sem esett benne. Ez lenne az a prófécia amit a Jedik is ismertek?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Donát, ha te rendeznél egy SW filmet, amiben EGYETLEN EGY ember elzár egy EGÉSZ GALAXIST az Erőtől, én vezetném a kivégzésedre induló rajongói tömeget. :evil:

Azt még csak-csak lenyelem, hogy az Erő és az élet közti, eddig szétválaszthatatlannak titulált kapcsolat talán mégis szétválasztható - bár én úgy gondolom, hogy Luke sem vágta el az összekötő szálat, inkább csak gátat emelt, ezért is tudta olyan könnyen visszaállítani a kapcsolatot (valami hasonlót művelhetett Palpatine, hogy elrejtse képességeit a Jedik elől) -, de hogy EGY ember egy EGÉSZ galaxist elszakítson az Erőtől, az masszív hülyeség lenne. Ahhoz Reyből egy olyan isteni teremtményt kéne csinálni, ami a szellemeket jobban meg tudná alázni az Erőben, mint Snoke Rey-t. Rey-nek magává az Erővé kellene válnia. Ez semmiféle formában nem tetszene. És szerintem is nagyjából olyan lenne, mintha a Földön megszüntetnénk az oxigént. Az biztos, hogy mindent eluraló sötétséggel lehetne indítani a következő részt, mert minden élet megszűnne.

 

Meg elég furán is venné ki magát. Az ep8 úgy végződik, hogy az új Erőhasználó nemzedék egy tagját látjuk, a köviben meg báj-báj Erő? Minek a remény, ha semmi értelme?

 

Szerintem simán úgy vége lehetne ennek a témának, hogy Rey használja a Világos és a Sötét Oldalt is, mint Bendu, és az új Jedi nemzedék is ezen a vonalon halad tovább. Aztán majd pár ezer év múlva újra felborulhat minden, amikor a Jedi Rend két részre szakad. És akár azt is belevonhatjuk, hogy végül nem pusztul el az Első Rend, hanem fennmarad, mint uralkodó állam, és mondjuk Kylo halála után Finn vagy Poe lesz az új fővezér. Még érdekes is lenne, ha végül kiderülne: nem kell ide demokrácia, ha egy jó ember vezeti az abszolút monarchiát. Ami nem is állna távol a Star Warstól, hiszen a legtöbb világ, ahol király vagy királynő uralkodott, jól létben tengődött (Naboo, Alderaan, Bardotta).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Erő nélkül az SW olyan lenne, mint bármely másik sci-fi és azt nem nagyon szeretném. Szerintem történet szempontjából teljesen irreleváns, hogy az Erő egyensúlyban akar lenni, az addig volt fontos amíg tisztázásra nem került a Kiválasztott és hogy elérte a célját, egyensúlyt hozott. Innentől kezdve engem nem érdekel, hogyha az Erő háborog.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is azt gondolom, hogy Donát ötlete most túl merész. A felvetés ötletes, de szerintem már durván szembemenne a SW szellemiségével, illetve túlságosan "op" pozícióba emelné Reyt. Eleve, nem tudjuk Luke hogyan és mennyire vágta el magát az Erőtől, ez homályos. Simán lehet, hogy ez fizikai értelemben nem is olyan jelentős, inkább ideológiailag és szellemileg történt meg. Fél pillanat alatt "visszatért" az Erőhöz, tehát nem arról van szó, hogy kizárta az Erőt, inkább csak rácsukta az ajtót.

Meg ugye magadban könnyebb változást generálni, hiszen mégiscsak nagyobb hatásod van rá. Ezzel szemben idegen tárgyat/tárgyakat, lényt/lényeket, pláne egy egész galaxist elvágni az Erőtől úgy gondolom lehetetlen. Leginkább azért, mert eddig annyira esszenciális volt, hogy a világot mozgató rendezőelv az Erő, ez volt ennek az univerzumnak a lényege. Ez olyan, mintha a mi világunkat el akarnád vágni pl. a gravitációtól. De ha lehetséges is vhogy, akkor ehhez olyan hatalmas entitásnak kell lenni, amilyen létezését soha nem szeretném a SW-ban látni.

 

Dzséjt záróbekezdése szöget ütött a fejemben. Mindig élesen elvált a sötét és a világos oldal, a használói valahogy mindig el akartak köteleződni az egyik pólusnak. Ha már nem létezhet fény sötétség nélkül és fordítva, illetve az Erő békéjéhez (egyensúlyához) is kell egyfajta kiegyenlítettség, akkor persze megoldás, hogy ne létezzen egyik oldalon se tudatos Erőhasználó. De az is jó megoldás lehet, hogy az Erőhasználók bátran használják mindkét oldalt.

Igazából a sithek zsigerből gyűlölnek minden fényt, a jedik pedig mereven elzárkóznak a sötétségtől. Azt láttuk, hogy a jedik azt vallják, hogy a sötétség egy méreg, ami fertőz és könnyen végleg elragadhatja az embert, ahonnan nincs visszaút. Kylo kapcsán azt is látjuk, hogy a fénnyel kapcsolatban is lehet viaskodni, így elképzelhető, hogy a sithek is ilyen elutasítóan gondolkodtak, csak visszafelé. És pl. Sidious mondja is Anakinnak, hogy ne legyen benne könyörületesség. Mindkét oldal elzárkózik a másiktól, mert lényegében félnek tőle.

A nagy megoldás meg pont az lenne, ha valaki mindkét oldalt merné használni. Ha az erővillám megidézéshez negatív érzések kellenek, gyűlölet, fájdalom és szenvedély kellenek, de az adott szituban életeket lehet menteni vele, akkor miért ne? Elvégre mindenkiben ott vannak ezek is, láttuk Obin, láttuk Yodán, Luke-on stb.. Ezek természetes dolgok, amiket jól kell kezelni, nem elfojtani, egyik irányban sem. Most miért lenne akkora probléma egy sithnek, ha szeretne is valakit?

 

Pont Anakin volt jó példa arra, hogy először nagyrészt azért állt át, mert tiltották a sötét oldaltól. Ami egyrészt megvolt benne, így folyamatosan magával kellett hadakozni. Másrészt pedig olyan dolgokkal kecsegtette, amire nagyon vágyott, de nem érhette el. Aztán viszont megtérni is ezért tért meg, mert ott meg a pozitív dolgoktól tiltották. Miután Sidious hátba szúrta, végig kellett volna néznie, ahogyan halálra kínozzák a saját fiát.

Luke meg arra volt jó példa, hogy ha meg is érint valakit a sötétség, akkor is lehet helyesen cselekedni. Sőt, ha valakit a személyes érzelmei irányítanak és minden mást félrelök, ez is vezethet jó döntéshez. Később meg próbált tisztán a fényben ténykedni, mégis jött Ben, Luke-ban pedig érlelődött a sötét gondolat. Egyszer csak egy gyengébb pillanatában kitört belőle, amiért még úgy is hatalmas árat fizetett, hogy nem ölte meg a fiút. Ha több teret enged a negatív érzéseinek is, akkor lehet, hogy eleve el se jutott volna idáig. De ha már megtörtént, ezt se úgy kellett volna felfogni, hogy akkor lehet is meghalni meg elfordulni mindentől és mindenkitől. Sokkal inkább szembenézni mindezzel, a benne rejlő sötétséggel, uralni azt és ezt is segítségül hívva küzdeni azért, hogy helyrehozza, amit lehet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

15 perccel korábban, pb69 írta:

De ha már megtörtént, ezt se úgy kellett volna felfogni, hogy akkor lehet is meghalni meg elfordulni mindentől és mindenkitől. Sokkal inkább szembenézni mindezzel, a benne rejlő sötétséggel, uralni azt és ezt is segítségül hívva küzdeni azért, hogy helyrehozza, amit lehet.

Épp ezt mondja Yoda Luke-nak. A bukást is tudni kell kezelni. Igen csak erre haladunk az egyensúlyban amit Te is leírtál. Viszont így Yoda korábbi tanításai kérdés mennyire csorbulnának, hisz ő azokat a tanokat adta át Luke-nak amitől most szabadulni akarunk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Yoda az elbukott Jedi Rend képviselője, tanításai már az ep6-ban csorbultak (ahogy Obi-Wané is). Ugye Darth Vaderrel kapcsolatban bitang nagyot tévedett. A Sötét Oldal valahogy mégsem uralta örökké a sorsát, pedig Yoda állította, hogy ha egyszer a sötétség útjára lép az ember, onnan nincs visszaút. Yoda egy olyan Rend utolsó, és 900 éves merevséggel megáldott tagja, akinél bizony benne van a pakliban, hogy tévedett egyben s másban, és vezető tagként tévedései, szabályai hozzájárultak a Rend bukásához.

 

Szerintem amúgy az is beszédes, hogy Rey meg sem kísérelt ellenállni a Sötétségnek, önként bevonult a barlangba, amit a Sötét Oldal uralt, és mégsem bukott el. Nem lett gonoszabb, sőt kifejezetten tudatosabb lett, miután az ott tapasztaltakkal szembenézett, de a jósága nem csorbult. Ennek ellenére Luke totál kiborult, amikor Rey-t hívta a Sötétség.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Van ez így. A Jedi Rendre sem tekintünk már olyan pozitívan az ep1-2-3 után, mint amikor még csak ep4-5-6 volt (és idealizáltuk, legendássá tettük :) ), a TCW után meg már pláne nem. Mondjuk azért olyan nagy negatív hatást szerintem az sem okozna, ha tényleg az lenne a végső kimenetel, hogy a Világos és Sötét Oldal egyszerre használható. Egyrészt, azokat a szavakat, amikkel Yoda az ep5-ben lefestette a két oldalt, részben már az ep6 cáfolta (örökké uralja a sorsod). Másrészt, az ep9 végeredményétől függetlenül tudjuk, hogy lehetséges a két oldal egyszerre történő kihasználása, hála Bendunak.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy lehet, hogy Anakin ennek volt az előhírnöke csak akkor ezt még félreértelmezték. Sőt maga Anakin is félreértelmezte az egészet Palpi és a dogmatikus Jedi Rend miatt, is. Rey pedig ösztönösen csinálja. Lehet Kylo is rájön majd arra, hogy téved de lehet, hogy akkor már késő lesz... :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

OFF:

Azért én erősen árnyalnám ezt a képet a jedik és Yoda (vagy épp Obi-Wan) kapcsán. Az bizonyos, hogy senki, így ők sem voltak sem tökéletesek, sem pedig tévedhetetlenek. Két dolgot említenék még.

 

1. Vader esete azért kivételes. Gyerekeket mészárolt le, rátámadt a saját szerelmére, mindent és mindenkit elárult, aki neki fontos volt. Csatlakozott egy romlott ember romlott eszméi által felépített és irányított romlott rendszerhez. Utána is nem kevés vér tapad a kezéhez és megannyi szörnyű dolog szárad a lelkén. Valahogy nem tudom felróni senkinek, ha ezek után lemondott róla, és úgy gondolta, számára már nincs visszaút. Nálam már negyedennyivel is gondolkodás nélkül elvágná magát bárki.

Nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy Vadert a mestere elárulta, ő elbukott, aztán a fia haláltusáját kellett néznie. Nem azt mondom, hogy nem volt nagy dolog a megtérése, de azért abban a helyzetben bőven érthető. Igazából sose tudjuk meg, hogy Anakin mennyire tért meg igazán, hisz a döntését követően rögtön "meghalt". Egyrészt a sok szörnyűséget már semmivel nem tudja jóvátenni, másrészt ez a döntése még éppenséggel nem bizonyítja, hogy jó ember. Értem én, hogy "mese", de ha egy pszichopata gyerekgyilkos megmenti a fiát, attól még lehet ugyanolyan rossz ember.

Ráadásul Vadert egyetlen valaki menthette meg, mégpedig a saját fia. Miért? Pont emiatt a családi kötelék miatt. A jedik viszont erről nem tudnak semmit, már ami a személyes tapasztalatokat illeti. Nyilván tudják milyen szeretni, de arról fogalmuk sincs mit jelent az, ha valakinek gyereke van. Ebből kifolyólag érthető, hogy nem hisznek abban, hogy Anakint majd az amúgy számára tök ismeretlen fia meg tudja menteni emiatt a kapocs miatt.

 

2. A jedik alapvetően azért voltak ennyire dogmatikusak, mert féltek. Féltek attól, hogy ha nem tiltják a tanítványaiknak a veszélyes érzelmeket, cselekedeteket, akkor azok elvesznek. Tabuvá tettek bizonyos dolgokat, amiktől féltették magukat. Ez nem egy felvilágosult gondolkodásmód, viszont a saját világunkat szemlélve azért nem érthetetlen.

Ez pontosan olyan, mint amikor a szülő tilt valamit a gyerekétől. És itt elmehetünk egészen odáig, hogy sokan a mai napig zsigerből elutasítják a drogokat, mélyen elítélik azt is, aki csak kipróbálta. És mivel szokták rémisztgetni a fiatalokat? Hogy ne próbálják ki pl. a füves cigit (valójában a simát se), mert rászoknak és örökké a rabjává válnak. A szexualitás is sokféleképp tabu, pláne a fiatalokat érintve, gyerekek pl. nem nézhetnek erotikus tartalmakat, még 16-17 éves korban sem szabad megélni a szexualitást stb..

Kicsit elkanyarodtam, de a lényeg talán érthető. A jedik ugyanilyen konzervatív, sőt begyepesedett módon álltak hozzá a sötét oldalhoz és az érzelmekhez. Ne lépj a sötét oldal ösvényére, mert örökké elemészt, lásd drogok. Ne légy szerelmes, ne légy szenvedélyes, ne ragaszkodj a szeretteidhez, mert eltorzítja a gondolkodásod és eltérít a helyes útról, lásd szexualitás és erotika.

Lehet emiatt szidni a jediket, én magam sem értek egyet ezzel a tabuorientált megközelítéssel, mert szerintem a merev tiltás sokkal több kárt okoz, mint hasznot. Viszont be kell látni, hogy manapság is emberek milliárdjai gondolkodnak így. Ettől még ez persze nem lesz automatikusan helyes, ez nem mentség a hibákra, csak rávilágít arra, hogy nem olyan triviális elítélni vagy leszólni őket.

Szerkesztve: - pb69
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

29 perccel korábban, pb69 írta:

Lehet emiatt szidni a jediket, én magam sem értek egyet ezzel a tabuorientált megközelítéssel, mert szerintem a merev tiltás sokkal több kárt okoz, mint hasznot. Viszont be kell látni, hogy manapság is emberek milliárdjai gondolkodnak így. Ettől még ez persze nem lesz automatikusan helyes, ez nem mentség a hibákra, csak rávilágít arra, hogy nem olyan triviális elítélni vagy leszólni őket.

De nem is szólja le őket senki. Ez egy fejlődési folyamat, ami nem áll meg Yodánál, hanem tökéletesedik. Az a nagyszerű, hogy tökéletesedhet. Jó dolog, ahogy ez az film tovább tudott lépni, meg tudta mutatni, hogy ezen dogmáktól eltérően is lehet valaki jó és tiszta, sőt talán más megközelítéssel, a régi hibákat elkerülve még többet tud elérni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

46 perccel korábban, pb69 írta:

A jedik alapvetően azért voltak ennyire dogmatikusak, mert féltek.

És a félelem minek a kapuja? :P

 

Alapvetően egyetértek, de azt be kell látni (nem rád célzok, csak úgy globálisan értem), hogy a Jedik így vagy úgy, de sok dologban tévedtek. Alapvetően mi már jóval több példát tudunk arra, hogy azért a Sötét Oldal nem totális pusztítás és káosz. Oké, Benduról a Jedik valószínűleg nem tudtak, de ott a Fiú, aki egyértelműen szerette a testvérét és bár az apját hajlamos volt utálni, pont az iránta érzett szeretete miatt tudta Anakin megölni. De ott van Quinlan Vos, aki áttért a Sötét Oldalra, és mégis, miután kiszabadították és legyőzte az agymosást, visszafogadták a Jedi Rendbe. Az ep3-ban már csapatokat vezet Boz Pity-re. Vagy éppen az ő szerelme, Asajj Ventress, aki ugyan sosem szabadult a Sötét Oldaltól, hajlamos volt jót tenni és Quinlanba is beleszeretett annyira, hogy végül feláldozta magát érte.

 

Oké, nem állandó jelenség, hogy az emberek ingáznak a két oldal között, de talán nem azért, mert ez nem lehetséges vagy nem lehetne általános gyakorlat, hanem egyszerűen azért, mert valamikor emberöltők ezreivel ezelőtt egy Jedi vezető úgy döntött, hogy márpedig ez tilos. És a szabály végül megkerülhetetlen dogmává vált. A Sith oldaláról meg az ellenkező lett igaz. Yoda vagy a többi Jedi számára lehetett igaz az, hogy márpedig a Sötét Oldalról nincs visszaút és aki oda téved, az örökre gonosz lesz. Ugyanakkor immár semmi sem zárja ki, hogy ez nem csak az ő szemszögükből létező igazság.

 

Viszont fontos adalék lehet, hogy ha mindkét oldalt használod, akkor azt használd egyensúlyban. És ez lehet talán a legnehezebb. Nehezebb, mint jóként ellenállni a Sötétségnek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Donát, ha te rendeznél egy SW filmet, amiben EGYETLEN EGY ember elzár egy EGÉSZ GALAXIST az Erőtől, én vezetném a kivégzésedre induló rajongói tömeget. :evil:

Azt még csak-csak lenyelem, hogy az Erő és az élet közti, eddig szétválaszthatatlannak titulált kapcsolat talán mégis szétválasztható - bár én úgy gondolom, hogy Luke sem vágta el az összekötő szálat, inkább csak gátat emelt, ezért is tudta olyan könnyen visszaállítani a kapcsolatot (valami hasonlót művelhetett Palpatine, hogy elrejtse képességeit a Jedik elől) -, de hogy EGY ember egy EGÉSZ galaxist elszakítson az Erőtől, az masszív hülyeség lenne. Ahhoz Reyből egy olyan isteni teremtményt kéne csinálni, ami a szellemeket jobban meg tudná alázni az Erőben, mint Snoke Rey-t. Rey-nek magává az Erővé kellene válnia. Ez semmiféle formában nem tetszene. És szerintem is nagyjából olyan lenne, mintha a Földön megszüntetnénk az oxigént. Az biztos, hogy mindent eluraló sötétséggel lehetne indítani a következő részt, mert minden élet megszűnne.

Dzséjt, te is tudod, hogy a keresztvasas fénykard és Maul feltámasztása óta tudjuk: a legmerészebb ötlet is működhet megfelelő tálalásban. És a ki? hogyan? problémára simán lehet megoldást találni, ha Rey nem önerőből lesz képes ilyesmire, hanem azzal, hogy a megfelelő helyen van / megfelelő tárgyat használ. Pl. ha a midi-chlorianok forrásához szállna alá, máris nem olyan lehetetlen a dolog. De ez csak egy példa volt, a lényeg az, hogy szerintem megoldható lenne anélkül, hogy isteni erővel ruháznánk fel bárkit.

 

Szerintem nem szűnne meg az élet, csak blokkolódna a köztük lévő energiamező.

4 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Erő nélkül az SW olyan lenne, mint bármely másik sci-fi és azt nem nagyon szeretném. Szerintem történet szempontjából teljesen irreleváns, hogy az Erő egyensúlyban akar lenni, az addig volt fontos amíg tisztázásra nem került a Kiválasztott és hogy elérte a célját, egyensúlyt hozott. Innentől kezdve engem nem érdekel, hogyha az Erő háborog.

De nem Erő nélküli univerzum lenne, csak egy galaxis elzárva az Erőtől, ami később megoldódna, így ez egy ideiglenes állapot lenne, ami jó kis kitekintést adna, hogy mennyit is számít a galaxisnak az Erő, mennyire sötét kilátástalan hely lenne nélküle.

 

Persze megértem, ha merésznek találjátok, én is kis esélyt látok erre, de szívesen megnézném, ahogyan bármilyen befejezést, ami nem csak oda fut ki, mint a VI. A kettős oldal használat is tetszene pl.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Donát írta:

Dzséjt, te is tudod, hogy a keresztvasas fénykard és Maul feltámasztása óta tudjuk: a legmerészebb ötlet is működhet megfelelő tálalásban. És a ki? hogyan? problémára simán lehet megoldást találni, ha Rey nem önerőből lesz képes ilyesmire, hanem azzal, hogy a megfelelő helyen van / megfelelő tárgyat használ. Pl. ha a midi-chlorianok forrásához szállna alá, máris nem olyan lehetetlen a dolog. De ez csak egy példa volt, a lényeg az, hogy szerintem megoldható lenne anélkül, hogy isteni erővel ruháznánk fel bárkit.

A keresztpengés fénykard (keresztvas? hol van abban vas? :P ) nem tudom, miért nagy merészség, csak sok hülye, maradi fan nyikorgott miatta, akiknek az egyetlen létező fénykard az egypengéjű kék, amit konstans lighsabernek hívnak. Maul feltámasztása meg akkor is sz*r, ha végül jól sült el. Imádom a későbbi történeteit, de a mai napig hülyeségnek vélem, hogy visszahozták. Pláne, hogy a mai napig nincs rá kánon magyarázat, hogy a túrórudiba jutott el a naboo-i aknából egy fényévekre lévő roncstelepre. Szóval köszi, de ha a te ötletedet is így tálalnád, még mindig lincselő tömeget vezetnék ellened. :evil:

Ráadásul tök jó az elképzelés, ne isteni erővel bírjon Rey, hanem isteni eszközzel vagy egy isteni helyen legyen. Így vagy úgy, de isteni erőkkel játszadoznánk. Ez egy olyan tétel, ami után kár gondolkodni a folytatásban, mert már ez is nevetséges, de ami utána jönne, még inkább azzá válna. Tiszta fokozzuk a sci-fit effektus. Megöltük a fejlett fajt, akkor pusztítsuk el az isteni fajt, majd a félisteni fajt, aztán végül az isten fajt. Ha az is megvolt, jöjjön az isten fajok szövetsége, aztán a galaxison kívülről jöjjön egy még fejlettebb isten faj, aztán jöjjön egy a másik dimenzióból, aztán... Neeeee...

Attól még, hogy egy ötlet merész, nem lesz automatikusan jó. Elég csak felcsapni az ep7 art bookját. Van ott pár hajmeresztő merész gondolat.

8 perccel korábban, Donát írta:

De nem Erő nélküli univerzum lenne, csak egy galaxis elzárva az Erőtől

Lefordítva a példádat: nem egy légkör nélküli bolygó lenne, hanem egy bolygó, ahol csak lélegezni nem lehet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Donát írta:

Én nem látom ezt ilyen dogmatikusan, de ahogy gondolod.

Figyelj, ha az neked tökéletesen elfogadható, hogy egyetlen ember képes EGY EGÉSZ GALAXIST elvágni az éltető Erőtől, csak azért, mert jó helyen van vagy jó eszközt használ, akkor innentől kezdve egy rossz szót ne halljak tőled a dathomiri boszorkányok bármilyen képességére, mert azok fasorban sincsenek ehhez képest. Pláne, hogy ők is csak jó helyen vannak és jó eszközöket használnak. ;) 

Aztán, attól, hogy valami dogmatikus, még nem lesz rossz vagy nem feltétlen kell áthágni. Ezt Rian Johnson tökéletesen megértette. A TCW és Rebels stábja is nagyszerűen megérti. És egyik sem próbál olyan nagyot mondani, hogy akkor most egy egész Galaxisban minden élettől elvesszük az Erőt. Ezzel tökéletesen kiheréled a Star Warsot, és ahogy fentebb írták, egyszerű sci-fi szintjére süllyeszted. Ezután mitől lenne másabb, mint egy Guardians of the Galaxy? Ráadásul mire lenne jó ez? Az kevés, hogy akkor még sötétebb lenne a Galaxis. Ennyi? Ez a cél? Ez irdatlan kevés egy sztorihoz, ráadásul baromi könnyű sokkal értelmesebb, kisebb léptékű dologgal elintézni: az ep9-ben győz az Első Rend. És miért lenne ettől sötétebb a Galaxis? Eddig éppen az Erőhasználók hoztak mocskosul sötétet a Galaxisra, ráadásul milliárdszor milliárdszor milliárdan élnek az Erő tudatos használata nélkül, vagy anélkül, hogy tudnák, hogy egyáltalán létezik egy mindent átható energiamező.

Pláne értelmetlen az ep8 után, amiben az Erőhasználók számát legjobb tudomásunk szerint leredukálták kettőre. Innentől kezdve mit oszt vagy szoroz, ha nincs Erő? Két ember nem fog kavicsokat lebegtetni, de ettől Kylo Ren nem lesz kevésbé veszélyes - eleve így is egy súlycsoportban van Rey-jel. Ha elvesztik az Erőt, mi változik? Max a fénykardozó tudásuk dönt. De Kylo nem lesz tőle kevésbé vérengző vagy gonosz.

Egyszerűen az Erő kiiktatásának se in se out universe nincs haszna. Nem szolgál semmit, de ártani baromi sokat árthat. És még megalapozva sincs.

 

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Köztük én is. :lol:

 

28 perccel korábban, Donát írta:

És én is. :D:P 

Annyira nem vagytok maradiak, ha később elfogadtátok a zöld pengét, a két pengét, a keresztpengét, a fényostort. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Annyira nem vagytok maradiak, ha később elfogadtátok a zöld pengét, a két pengét, a keresztpengét, a fényostort. :P 

Nem tudom mennyire számítanak fény alapúnak (gondolom csak részben, kicsit lebutított technológia) de a praetorian őrök fegyvereit szerintem simán el tudjuk fogadni. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Átolvasva a beszélgetést, az a kérdés merült fel bennem hogy hogyan menne ez a gyakorlatban? A jövőbeni Jedik hogyan használnák a sötét oldalt? Harcban eltörnék valakinek a nyakát aztán visszamennek a Templomba meditálni? Mikor páran azt írtátok a megfelelő topicban hogyha Luke az EP6 végén megöli az öreget akkor a sötét oldalra kerül, és Anakin meg megdelejeződött akkor ezekben az esetekben miért nem érvényes hogy használták a sötét oldalt majd lenyugodtak és elmentek kávézni? Luke-nál plussz teher lenne mondjuk hogy az apját ölte meg.

Szóval a lényeg az hogy évekig azon ment az érvelés hogy Jedi semmiképp nem használhatja a sötét oldalt mert onnan nincs visszaút(kivéve Anakin, de hát ő a Kiválasztott), most meg el van fogadva hogy mégis lehet?

Én mindig is úgy gondoltam hogy ha vissza tudsz jönni a dühből és nem követsz el jóvátehetetlent akkor Jedi maradhatsz. Pl Kenobi az EP1-ben igencsak dühből esett neki Maulnak mégsem lett Sith.

A kérdés hogy most miért fogadjátok el hogy a Jedik úgy legyenek egyensúlyban hogy mindkét Erőt használják? Mi garantálja hogy az egyiknek nem borul el úgy az agya hogy lemészárol egy falut béketeremtés közben. Ahhoz hogy ezt kontrollálni lehessen,pszihésen nagyon erős egyedek kellenek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mert ezt nevezik úgy, hogy fejlődés. ;) Az ep4-5-6 idején legendás, bölcs harcosoknak képzelte az ember a Jediket, el sem lehetett képzelni, hogy valójában öblös nagy f*szok voltak, begyepesedett nézetekkel, akiket jobban érdekel a politika mint holmi béke őrzése. Aztán jött az ep1-2-3 és a TCW, ami megmutatta, hogy a Jedik nem Luke Skywalkerekből áll, hanem többnyire kreténekből. Most jön az ep7-8-9 (és a Rebels), ami még tovább árnyalja a dolgot. Új információkat ismerünk meg, aminek tudatában a régiek elavulnak vagy új megvilágításba kerülnek.

Amúgy láttunk már rá gyakorlati példát. Asajj Ventress a Sötét Oldalt aknázta ki, de jóra is használta az erejét. Bendu elég egyértelművé tette, hogy nem foglal állást. Luke fojtogatott az Erővel, és végül is a Sötét Oldallal győzte le Vadert is végül. És nem arról van szó, hogy most aztán megengedett egy falu kiirtása (amit mondjuk Anakinnak látványosan szokás megbocsátani...) béketárgyalás címén, de lehetne egy Jedi is szenvedélyes, néha dühös. Használhatja a jó érdekében támadásra is az Erőt, nem csak szemlélődésre meg felismerésre. Példának okáért egy veszélyes ellenféllel szemben is használhatná a Jedi az Erővillámokat. Vagy végezhet olyan tarolást, mint Vader a Rogue One élén. Ugyanakkor továbbra is a jót szolgálja, és nem kötelezi el magát a Sötét Oldalon. Ahogy írtad, ehhez nagyon erős psziché kell, de hát erről szól ez a játék.

Persze mindez csak elmélet, amíg nem igazolódik, legalábbis a Jedik részéről, merthogy lehetséges a két oldalt egyszerre használni, az Benduval már igazolást nyert.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.