Ugrás a kommentre

Nyári novellafordítás


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Itt a nyár, sokaknak pedig a hosszú nyári szünet. Kihasználva ezt a valamivel lazább időszakot, egy játékra szeretnénk invitálni benneteket. Ha szeretitek a Star Wars novellákat, biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni.

 

A játék célja, hogy a kis hazánkban – méltatlanul – mellőzött novellákat is közelebb hozhassuk az olvasni vágyó magyar rajongókhoz. Ehhez azonban a ti segítségetekre van szükségünk! smile.gif Összeállítottunk egy néhány novellából álló listát, első körben ezeket szeretnénk honosítani. Ha jól tudsz angolul és a nyáron is szeretnéd gyakorolni a nyelvet, ez a megfelelő program a számodra!

 

Az alábbi listáról lehet válogatni. Aki fordítani szeretne, ennek a bejegyzésnek a hozzászólásainál jelezze, hogy melyik novellát választotta. Egy novellát csak egy fordító (illetve fordítócsapat) választhat. Nem feltétlenül kell egyedül dolgozni, többen is fordíthattok egy alkotást.

 

(A rövid összefoglalókért köszönet KisKósának!)

 

  • Timothy Zahn: Fool’s Bargain (2004)
    Nem sokkal A túlélők keresése előtt játszódik és az ott szereplő 501-es rohamosztagos osztag hőstetteinek lehetünk szemtanúi. (Az USA-ban A túlélők keresésével egy kötetben jelent meg.)
  • Elaine Cunningham: Red Sky, Blue Flame (2001)
    Pár évvel a Yuuzhan Vong Háború előtt járunk, főszerepben Jagged Fel, akinek bizonyítania kell parancsnoki képességeit Shawnkyr Nuruodónak és a többi chiss katonatisztnek. Megismerhetjük, hogy a chissek hogyan kezdtek el megbízni a Fel családban.
  • Timothy Zahn: First Contact (1994)
    Megismerhetjük, hogyan találkozott először Talon Karrde és Celina Marniss, és Marniss hogyan áll Karrde szolgálatába, ám az igazi neve csak a novella végén derül ki. Egy azonban biztos: mindannyian találkoztunk már vele korábban. wink.gif
  • Bill Slavicsek: Darkness Shared (2001)
    Hat hónappal A pusztítás útjában megismert ruusani csata előtt játszódik, az Új Sith Háborúk idején.
  • Timothy Zahn: Judge’s Call (2004)
    Egy igazi Valentin napi történet Luke Skywalkerrel és Mara Jade-del a főszerepben és a második nászútjuk eseményeit dolgozza fel a novella.
  • Timothy Zahn: Duel (2003)
    Nem sokkal az Axionon vívott ütközet után járunk, ahol a Köztársaság erői vereséget szenvedtek. Brolis parancsnok egyedüli túlélőként hősiesen tartja magát az elfogására küldött rohamdroidokkal szemben. Maga Yoda mester siet a megmentésére, aki azonban ádáz párviadalba bonyolódik a rájuk támadó Hailfire droiddal.
  • Matthew Stover: Equipment (2003)
    Megismerhetjük a CT-6/774-es jelzésű klón nehéz-fegyver specialista személyes jelentését a Haruun Kali csatáról. (Azaz, a novella valamilyen szinten kapcsolódik a szintén Matthew Stover által írt Shatterpoint című regényhez, az USA-ban a novellát mellékelték a kötetben.) Megismerhetjük benne a klón katonák egyik mottóját, miszerint hogy ha vigyázol a felszerelésedre, akkor a felszerelésed is vigyáz majd rád.
  • Jude Watson: Storm Fleet Warnings (2003)
    A Klón Háborúk idején járunk, ahol Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker egy álcázott szeparatista flotta, az úgynevezett Vihar Flotta után nyomoznak, küldetésük pedig Skywalker egyik újabb önfejű és meggondolatlan akciójában csúcsosodik ki.
  • Rob Chestney: The Old Republic – Smuggler’s Vanguard (2010)
    A Nagy Galaktikus Háború idején járunk, történetünk pedig a háború egyik kulcsfigurája, a miriali csempész, Hylo Visz körül összpontosul.
  • Matthew Stover: The Tenebrous Way (2011)
    A történetet Darth Tenebrous szemszögéből ismerhetjük meg, nem sokkal azután, hogy Darth Plagueis megölte őt. Tenebrous nagyúr tudata sértetlen maradt és a tanítványa testébe költözik, bár a hatalmat nem tudja átvenni felette.
  • James Luceno: Restraint (2011)
    Egy rendhagyó novella Darth Maul főszereplésével, mely hidat képez a The Clone Wars harmadik évadja és az EU többi része között kialakult szakadék felett, megismerjük Darth Maul múltját a Dathomiron és feltűnik Talzin anya, illetve Darth Maul vér szerinti édesanyja, Kycina is.
  • James Luceno: Darth Maul – Saboteur (2001)
    Egy szintén Darth Maulról szóló novella, ahol betekintést nyerhetünk Darth Maul legelső önálló küldetésébe a Dorvalla bolygón létesített ércbányában.
  • Kevin J. Anderson: Bane Of The Sith (2001)
    Lényegében ugyanaz, amit A kettő szabálya elején olvashatunk, egy-két különbséggel. Darth Bane-t Qordis nagyúr szelleme kísérti, miközben Bane elutazik az Onderonra Freedon Nadd templomába és megtalál egy Sith holokront, majd Bane testét megszállják az orbaliskok. A novella a regény előtt íródott, ez Kevin J. Anderson utolsó műve a Star Wars világán belül.
  • Jeff Grubb: Hunting The Gorach (2012)
    A novellát Jeff Grubb írta és valamilyen szinten kapcsolódik a Scourge-hoz.
  • Karen Traviss: Odds (2006)
    Egy novellához képest egy meglepően kidolgozott történettel rendelkező műről beszélünk, amely szorosan a Republic Commando regény sorozathoz kapcsolódik, főszerepben az ott debütáló Omega Osztaggal.
  • Karen Traviss: Omega Squad – Targets (2005)
    Szintén az Omega Osztag főszereplésével készült novella. Ezúttal egy szenátort ejtenek túszul a Haruun Kali terroristák és az Omega Osztagon a sor, hogy megoldják a helyzetet.

A magyarra fordított novellák beküldésének határideje: 2012. július 31. 20:00. A kész munkákat mi már nem fogjuk javítani, ellenőrizni, formázni. Csak a .pdf formátumban beérkezett pályaműveket tudjuk elfogadni (itt van egy pdf konvertáló – köszönet érte MaraJadeEH-nak). Figyeljetek a helyesírásra, nyelvhelyességre!

 

A beküldési határidő után a novellák felkerülnek a honlapra, majd szavazással fogjuk eldönteni, hogy melyik mű sikerült a legjobban. A szavazás kategóriái a következőek lesznek (a változtatás jogát fenntartjuk): Legjobb fordító, Legjobb történet, Kedvenc karakter, Kedvenc szerző.

 

A jelentkezésnél mindenképpen adjátok meg az e-mail címeteket. Írjátok be a megfelelő sorba, ne a hozzászólás szövegébe. Ha regisztrált felhasználók vagytok, és bejelentkezve írjátok a hsz-t, győződjetek meg róla, hogy a regisztrációnál olyan e-mail címet adtatok meg, amit még most is használtok. Erre azért van szükség, mert a kiválasztott novellát e-mailben fogjuk elküldeni annak, aki ezt igényli.

 

Foglalásra fel! smile.gif

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.