Ugrás a kommentre

Veszélyben Mos Espa


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

MosEspaep1.jpg

 

Valószínűleg nemsokára maga alá temeti a homok Mos Espa űrkikötőjét, melyet 1997-ben építettek a Baljós Árnyak számára, jelenti a BBC.

A tudósok már évek óta viszonyítási pontkén használják a sivatag közepén felépített díszleteket arra, hogy a vándorló dűnék mozgását figyeljék. Az egyik ilyen dűne érte el az épületek szélét, és évenkénti 15 méteres sebességével hamarosan el is nyeli őket. Évek múltán, ha a homok elvonul, Watto boltjának és a piactérnek helyet adó díszletek újra felbukkannak majd, azonban biztos nem a mostani állapotukban. Ahogy Anakin mondta: “A homokvihar nem tréfa!”

 

Dr Ralph Lorenz, a John Hopkins Egyetem professzora korábban ellátogatott Tunéziába:

 

Mivel a helyszín nagyon fontos a tunéziai turizmus számára, elképzelhető, hogy megelőző lépéseket tesznek majd az érdekében, de jelenleg semmi ilyesmi nincs tervben. Ez jelentheti kerítések vagy falak emelését, a dűnék eldózerolását (ami jelentős erőfeszítésekbe kerülne, és minden érkező dűne esetében meg kellene ismételni), vagy a díszletek a homok útjából való elszállítását.

 

A dűnéről készült légifotókat itt találjátok.

 

Aki régóta tervezgeti (és meg is teheti), hogy bejárja Tatuin “utcáit”, nem érdemes sokat várnia. Itt egy kis kalauz a túrához.

Ti mennétek? Esetleg voltatok már?

 

Ráadásnak egy rövid doku a Baljós Árnyak sivatagi forgatásáról:

 

 

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.