Jump to content

Pillantás Az ébredő Erőre


Ody Mandrell

Recommended Posts

Pénteken délután 16:10-kor még fogalmunk sem lehetett arról, hogy fogjuk érezni magunkat pár perc múlva, miután legalább kétszer egymás után megnéztük Az Erő ébredése első, kedvcsináló előzetesét. (Nekem ez épp egy metróaluljáróban sikerült, mobiltelefonról, fülhallgatóval.) A várakozás talán a Baljós árnyak első előzetesét megelőző izgalomhoz hasonlítható leginkább – azzal a lényeges különbséggel, hogy az 1998. november 18-án jelent meg, mindössze 6 hónappal az 1999. májusi bemutató előtt.

 

 

 

A trailerre adott reakciók természetesen vegyesek voltak. A Star Wars minden újabb része megosztotta a rajongókat, és a trilógiakezdő epizódok ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben vannak: be kell bizonyítaniuk a saját és a folytatásaik létjogosultságát, valamint a készítőik rátermettségét is, mindezt ráadásul rengeteg előítélettel szemben haladva. A túlzott várakozásokat táplálhatta többek között a trailer hossza is, hiszen 88 másodpercbe rengeteg anyag beleférhetne – ha nem hetekkel lennénk a forgatás befejezése után, és 13 hónappal a film bemutatója előtt. Steve Sansweet, a Lucasfilm rajongói kapcsolatokért felelős korábbi igazgatója is felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején – fél évvel a premier előtt – milyen nehéz volt elkészülni mindazokkal a snittekkel, amelyeket fel akartak használni az előzetesben:

 

“Star Wars fans being Star Wars fans have had many reactions to the teaser. While the vast majority of the comments have been positive, some have said they were underwhelmed or didn’t care for it at all. (…) we need to remember that the EP I teaser trailer was released 6 months before the premiere (and it was difficult even then to get all the footage that LFL marketing wanted to use). This is nearly 13 months in advance and it is a true tease, rather than a full teaser trailer, which I’m looking forward to seeing. And yes, I liked today’s tease.”

 

A néhány bőszen tiltakozó hangnál viszont sokkal beszédesebb az a tény, hogy az előzetes hivatalos verzióját YouTube-on eddig közel 34 millióan nézték meg (és a 228 ezer véleményezőnek csak 5%-a volt elégedetlen azzal, amit látott). Az tehát biztosan állítható, hogy a filmet hatalmas érdeklődés övezi, és a rajongók többségét nem tántorította el az a tény, hogy George Lucas már nem vesz részt közvetlenül a munkákban.

 

De nézzük meg közelebbről, mit is kaptunk pénteken!

 

Előzetes várakozásainkkal szemben se Disney-, se Bad Robot-, se Lucasfilm-logót nem látunk, helyette egy sivatagos helyszín tűnik fel, mely akár lehet a Tatuin is. Hirtelen John Boyega-t pillantjuk meg, aki egy nagyon megdöbbent rohamosztagost alakít. A távolból egy birodalmi kutaszdroid jól ismert, baljós zörejeit halljuk.

 

john_boyega_official_star_wars_verge_super_wide-300x125.jpgJohn Boyega mint rohamosztagos

 

Sisak nélküli rohamosztagost (Han és Luke kivételével) soha nem láttunk a klasszikus epizódokban. Az, hogy egy rohamosztagos lesz a VII. rész egyik főszereplője, mindenképpen arra utal, hogy erős nézőpontváltás történt a IV-VI. részekhez képest. Ha pedig ez valóban a Tatuin, akkor Boyega karaktere lesz az első, akit a sivatagos bolygón látunk megizzadni.

 

A fekete rohamosztagos feltűnése rasszista véleményeket is kiváltott, melyekre a színész – miután megköszönte a többi rajongó támogatását – egyszerűen reagált: “Szokjatok hozzá.”

 

10802587_749852845067758_899967070_a.jpg

 

Ezután egy focilabdaszerű alapon guruló kis droidot látunk, valószínűleg Daisy Ridley karakterének robotját. Artu kezdhet féltékenykedni, az új generáció motivátorai nyilvánvalóan sokkal kifinomultabbak. A kis droid egyébként Ralph McQuarrie, a régi epizódok legendás látványtervezőjének asztalán született, onnan kelt most életre: eredetileg ilyesmi lett volna R2-D2, csak annak idején nem tudták megvalósítani. A háttérben a TMZ korábbi kémfotóiról ismerős díszletek vannak.

 

2_verge_super_wide-300x122.jpegAz új droid

 

Ezután végre feltűnnek az új rohamosztagosok, akikről már korábban kaptunk jelentéseket, de a sisakokat most látjuk először teljes fényükben.

 

3_verge_super_wide-300x122.jpegRohamosztagosok akcióra készen

 

Az osztag valamilyen transzporthajón van, amely épp megérkezik a műveleti területre. A bevetés előtti feszültség még ezekből a rövid vágásokból is tapintható. Ez megint egy nagyon újszerű jelenet, mivel korábban sose láttuk ennyire testközelből a Birodalom hatalmát a közemberek számára legkézzelfoghatóbban képviselő katonákat. Bizonyára sokakat meglepett az is, hogy a Birodalom nem szűnt meg, sőt, szemlátomást technikai fejlesztésekre is vannak erőforrásaik. Fegyverük egy továbbfejlesztett, pár helyen fehérre festett E-11, melyre a régi részeknél megszokottól eltérő távcsövet szereltek. A katonáikat pedig minden bizonnyal sorozzák, akár a régi trilógia idején, hiszen a rohamosztagosok magassága jól láthatóan eltér egymástól.

 

Ezután Daisy Ridley karakterét látjuk, amint a siklóján egy kisebb telep felé száguld.

 

daisy_ridley_official_star_wars_verge_super_wide-300x125.jpgDaisy Ridley és bumfordi siklója

 

A jelenet gyönyörűen illeszkedik egy kiszivárgott látványtervhez, szinte ecsetvonásra pontosan az került a vászonra, amit a művész megálmodott.

 

87yZkMt-300x119.jpgA jelenet koncepciós festménye

 

Továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy a női főszereplő valamilyen rokoni kapcsolatban áll-e a Skywalker-famíliával. Az kétségtelen, hogy a színésznő nagyon hasonlít a Padmét alakító Natalie Portmanre. A ruházata viszont leginkább egy Luke-hoz készült régi látványtervet idéz, a IV. rész alkotói folyamatának egyik korai pontján ugyanis a régi trilógia főhőse egy nő lett volna.

 

Oscar Isaac tűnik fel X-szárnyú pilótaként, kissé elgyötört arccal – a zúzódások alapján mintha valaki nemrég helybenhagyta volna. Mellényén Aurabesh betűkkel, a Star Wars galaxisában használt betűtípussal készült felirat, vészhelyzet esetére: PULL TO INFLATE. (Még arra is figyeltek a készítők, hogy fejjel lefelé kelljen olvasni.)

 

5_verge_super_wide-300x122.jpegOscar Isaac mint lázadó pilóta

 

Az előzetes egyik legszebb jelenete következik: X-szárnyúak suhannak a víz felett, támadásra készen. Talán azért repülnek ilyen alacsonyan, mert meglepetésszerűen akarnak támadni? Lehetséges, hogy ahhoz a várszerű helyszínhez tartanak, amelyről szintén láttunk már koncepciós festményt.

 

6_verge_super_wide-300x122.jpegX-szárnyúak a víz fölött

 

D94ZlCn-300x134.jpgA kastély

 

Végre színre lép a sötét oldal: egy fekete köpenyes alak szokatlan külsejű vörös fénykardot aktivál egy ködös erdőben. A kardnak keresztmarkolata van, amit egy kiszivárgott képen láthattunk már, és személy szerint akkor nem gondoltam, hogy ez valaha meg fog valósulni. Ez a fajta fénykard egyébként nem a VII. rész készítőinek jutott először eszébe: hasonló kard már az azóta törölt Expanded Universe-ben (a hat mozifilmen, a Clone Wars filmen és sorozaton, valamint a Rebels sorozaton kívüli világ) is létezett. A kard másik, a Régi Köztársaság korában játszódó képregényekre utaló jellegzetessége, hogy erősen vibrálnak és kevésbé tiszták a pengéi. Nagy valószínűséggel tehát egy igen régi fénykardról van szó. Több forrás szerint is jelenlegi tulajdonosa egyfajta gyűjtő, aki régi Sith ereklyékre pályázik – akár az is elképzelhető, hogy Darth Revan páncélját viseli a köpeny alatt.

 

mysterious_lightsaber_official_shot_verge_super_wide-300x125.jpgA rejtélyes vörös fénykardos alak

 

Az előzetes végére egy igazi akciójelenet került: a homokdűnéket súroló Millennium Falcont néhány TIE-vadász támadja meg. A kamera lendületesen mozog, ahogy J. J. Abrams filmjeiben megszokhattuk. Kedvenc csempészhajónkon új, szögletes radar van, hiszen a korábbi tányért elvesztette a 2. Halálcsillag elleni támadásban.

 

falcon_official_star_wars_shot_verge_super_wide-300x209.jpgA Falcon ismét akcióban

 

Ezután már csak a cím és a bemutató dátuma van hátra: Star Wars The Force Awakens – 2015. december. Megerősítést nyert, hogy az előzetes végén hallható fénykardhang Luke IV. epizódbeli kardjáé, az első fénykardé, ami a filmtörténelemben felzúgott.

 

A képek alatt a narrátor a következőket mondja: “There has been an awakening… Have you felt it? The Dark Side… and the Light.” Azaz: “Valami felébredt… érezted? A sötét oldal… és a világos.” Rengeteg spekuláció terjed arról, mit jelenthetnek ezek a szavak. Ha egyszerre támad fel az Erő mindkét oldala, akkor a korábbi filmekhez képest merőben új helyzetben vagyunk, hiszen az előzményekben a sötét oldal erősödését, a klasszikus epizódokban pedig annak gyengülését és a világos oldal új erőre kapását követhettük végig. Ezzel az új helyzettel cseng egybe az epizód címe is: Az ébredő Erő.

 

A narrátor személyéről több pletyka keringett, de a HitFix.com portál pontot tett az ügy végére: megerősítették, hogy Andy Serkist, a film egyik szereplőjét halljuk. Ez arra utal, hogy a karaktere igencsak járatos az Erőben, és valószínűleg nem a világos oldal lelkes híveként fogjuk számontartani. Az előzetes alapján így akár rögtön kettőre nőhet a sötét oldallal (is) ismerkedők száma, hiszen az alkata alapján a fénykardos figura valószínűleg nem Serkis (kivéve, ha csak a hangját adja a karakternek).

 

A trailerhez saját zenét kaptunk, melyet John Williams komponált rohamléptekben, és valószínűleg november 15-én vették fel. Itt sok újdonságra nem kellett számítanunk, hiszen az előzetesnek nem csak vizuálisan és a hangeffektusok terén, hanem a Star Wars sikerének harmadik kulcsát jelentő filmzenében is kapcsolatot kellett képeznie az előző filmekkel. Személy szerint az ismert dallamok kissé áthangszerelt verzióit vártam, és valami hasonló lett a végeredmény. Ez kis túlzással akár a meglévő anyagok összevágásával is előállítható lett volna, de nyilván nem elhanyagolható marketingértéke van annak, hogy John Williams elkezdte az új film zenéjének komponálását.

 

Az internet népe időközben előállt a saját, humoros előzetes-feldolgozásaikkal, mint amilyen a lencsecsillogás effektusok J. J. Abramsre korábban jellemző túlzott használata (aki már megígérte, hogy a Star Wars-ban ilyen nem lesz), vagy George Lucas felújított változata, amelyben az egyelőre névtelen X-szárnyú pilóta Han Solo nyakizmait megszégyenítő gyorsasággal tér ki egy lövés elől.

 

 

 

 

 

Képek: Lucasfilm / The Verge, millenniumfalcon.com, Slashfilm

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information