Jump to content

Egy hét csúszással érkezik Magyarországra Az ébredő Erő


Recommended Posts

Cikkünk szerzője Bomarr, aki többször írt már a csillagokhaboruja.hu-ra a Star Wars-képregényekről (itt, itt és itt).

 

ep7_title_hun.jpg

 

Lehetett rá számítani, mégis szomorú szembesülni vele, hogy miközben a világ nagy része a Star Wars legújabb epizódját fogja élvezni december 18-ától (pár helyen 17-étől), addig mi még egy hétig, egészen pontosan december 24-éig malmozhatunk az új mozira várva – a Fórum Hungary honlapja szerint ekkorra várható a Star Wars: Az ébredő Erő premierje. Nehéz napok várnak majd azokra, akik spoilermentesek akarnak maradni, hiszen számukra ezen az utolsó héten az internet egy nehéz fokozatra kapcsolt aknakereső játékká változik. Csak egy rossz kattintás, és máris oda az élmény. Mert kétségünk se legyen: a lehető leglehetetlenebb helyeken is ott virítanak majd a film fordulatai.

 

A döntést csak még fájdalmasabbá teszi, hogy semmi értelme nincs. A Disney még 2013 májusában jelentette be, hogy minden itthoni premiert legalább egy héttel el fognak tolni, mivel a Vasember 3-ról az első mozis felvételt Magyarországon készítették. Sokáig reméltük, hogy a Disney központi döntése nem fog vonatkozni a Star Wars legújabb epizódjának premierjére, de úgy néz ki, erre nincs esélyünk. Az indoklás pedig olyan, mint a kacifántos politikai nyilatkozatok: van benne valami, de a valóságot aligha fedi le teljesen. Egyrészt: mozis felvételek jellemzően a tőlünk keletre eső országokból, például az oroszoktól szoktak kikerülni. Másrészt: ezzel a döntéssel a kalózkodást egy jottányit sem sikerült visszaszorítani. A kamerás verziók, ahogy régen, most is felkerülnek a premier környékén a torrentoldalakra. A legújabb Disney-meséről, az élőszereplős Hamupipőkéről például a bemutató napján egy kicsit sötét képű HD release is elérhetővé vált. Harmadrészt: a kamerás verziók a nézőknek csupán egy egészen elhanyagolható hányadát érdeklik. Aki komolyan azt hiszi, hogy egy mozis felvétel érdemben visszavetheti egy blockbuster mozis forgalmát, az elfelejtett utána nézni, hogy ezeket pontosan hányan is töltik le.

 

Persze nem gondoljuk, hogy a Disney-nél buta emberek ülnek. Mindezt valószínűleg ők is tudják. Viszont, mint minden stúdió, ki nem állhatják a kalózokat, ezért ott rúgnak beléjük, ahol tudnak. A lehetőségek száma azonban elég karcsú: ha a komoly piacok premierjeivel kezdenek szórakozni, akkor csak maguk alatt vágják a fát. Úgyhogy alighanem kinéztek egy országot, ahol a mozis forgalom az összbevételekhez viszonyítva elhanyagolható, majd levágott lófej helyett egy eltolt premierrel küldtek üzenetet a világ kalózainak. Természetesen a szerkesztőségünkből senki nem ül bent a Disney igazgatóságában, így mindez csak egy erős tipp. De akárhogy is: a végeredmény több mint bosszantó. Már csak azért is, mert Magyarország ad helyet a régió egyik legnagyobb Star Wars-rajongói közösségének. Elég csak ránézni a korábbi mozifilmek forgalmára: A Sith-ek bosszúja nálunk 3,1 millió dollárt hozott 2005-ben. Ezzel szemben a hasonló méretű Csehországban csak 1,1 milliót, míg a kb. feleakkora Szlovákiában alig 150 ezer dollárt.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information