Ugrás a kommentre

Termékdömping előtti termékdömping


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Amikor 2012 végén a Disney négymilliárd dollárt (azaz a jelenlegi árfolyam szerint körülbelül 1135 milliárd forintot – a viszonyítás kedvéért: ez körülbelül másfélszerese a tervezett budapesti Olimpia költségvetésének) kifizetett a Star Wars jogainak átruházásért, sokan kétségbe vonták az üzlet értelmét. A cég vezetői minden bizonnyal nem tartoztak ebbe a körbe és a hitetlenkedés helyett a pénzügyi stratégiák kidolgozásába fektették az energiájukat. Az új filmek bejelentését követően a tapasztalt rajongók elkezdhettek spórolni, hiszen szinte biztos volt, hogy a bemutatókat megelőzően a Csillagok háborúja-univerzummal kapcsolatos termékek fogják ellepni az üzletek polcait. Az eddigi információk alapján az első “nagy bumm” szeptemberre várható, de már most is bőven van mire költeni a pénzünket (s hol van még az ősz…). Ennek néztünk most utána a kisebb-nagyobb üzletekben, illetve a világhálón. A lista természetesen nem teljes (terveink szerint az újdonságokról rendszeresen be fogunk számolni) – a hozzászólásokban jelezzétek bátran, ha valamit kihagytunk a felsorolásból.

 

 

 

Könyvek:

 

 

 

A Szukits Kiadó folytatja áldásos tevékenységét, melynek köszönhetően az alábbi művek jelentek meg a közelmúltban, vagy érkeznek hamarosan:

 

– Steven Barnes: A Cestus csapda (megjelent, a kiadó honlapján jelenleg 2800 forintba kerül)

– Martha Wells: Pengeélen (megjelent, a kiadó honlapján jelenleg 3700 forintba kerül)

Star Wars: A szereplők nagykönyve (megjelent, a kiadó honlapján jelenleg 3200 forintba kerül) – a Kolibri Kiadó kiadánya

– James S. A. Corey: Tolvajbecsület (előrendelhető, a kiadó honlapján jelenleg 2500 forintba kerül)

– Matthew Stover: Töréspont (előrendelhető, a kiadó honlapján jelenleg 2800 forintba kerül)

Lázadók – Képes útmutató (előrendelhető, a kiadó honlapján jelenleg 2450 forintba kerül) – a Kolibri Kiadó kiadványa

 

Aki esetleg több könyvet is szeretne rendelni, érdemes szétnéznie a Szukits oldalán, hátha kifog egy akciót melyben két (vagy) több könyvet együtt még olcsóbban vehet meg.

 

Képregények tekintetében már közel sem állunk ilyen jól, továbbra sincs hír arról, hogy újraindul-e Magyarországon a Csillagok háborúja-füzetek kiadása.

 

 

 

Papír-írószer:

 

 

 

Szeptemberben kezdődik a iskola, a Star Wars-rajongó nebulók pedig könnyen zavarba hozhatják a szülőket – még egy felnőttnek sem könnyű ugyanis eligazodni a kínálaton. Alapvetően két termékskálát különböztethetünk meg: a filmekhez és a Lázadók sorozathoz kötődőt. Előbbi esetében a jók (Heroes) és a gonoszok (Villains) között viszonylag egyszerű különbséget tenni, hiszen a pozitív szereplőket zöld, míg a sötét oldal képviselőit a piros háttérszín jellemzi. A Lázadóknál már sokkal trükkösebb a helyzet: van egy narancs (az új rohamosztagos-sisakkal a háttérben) és egy szürke (a lázadók szimbólumát magán viselő) változat, viszont mindkettő esetében az animációs sorozat főhősei pózolnak – szerencsére legalább nem ugyanazzal a testtartással… Ennek a termékskálának a jeles képviselői az A5-ös négyzethálós, sima és vonalas füzetek (kb. 220-250 Ft), A5-ös szótár (kb. 220-250 Ft), A5-ös leckefüzet (kb. 350-400 Ft),  A5-ös keményfedeles notesz (kb. 1000 Ft), A4-es négyzethálós és vonalas füzetek (kb. 400-500 Ft), órarend (kb. 100 forint), A5-ös gumis mappák (kb. 350-500 Ft), A4-es gumis mappák (kb. 600-800 Ft), A5-ös füzetboxok (kb. 1000-1200 Ft), A4-es füzetboxok (kb. 1350-1800 Ft) A5-ös füzetborítók (10 db kb. 500 Ft), A4-es füzetborítók (10 db kb. 700 Ft) és A7-es papírfedeles noteszek (kb. 160-180 Ft). Ez utóbbival kapcsolatban érdekesség, hogy az egyik áruházban 5, illetve 10 darab van összecsomagolva és (mint az később kiderült) megesett, hogy az egész csomagot számolták 160 forintnak. S még egy megjegyzés: reális esély van rá, hogy bizonyos írószerek csak egyik, vagy másik változatban kaphatók – az eddigi tapasztalataim alapján a Rebels-vonal tűnik népszerűbbnek. Bőven információkat és további termékeket a gyártó Lizzy Card Kft. honlapján találhattok.

 

A szabályok természetesen azért vannak, hogy akadjanak kivételek: a Lizzy Card esetében A7-es spirál notesz (kb. 260 Ft) és spirál szótárfüzet (kb. 350 Ft) is kapható Ezra Bridgerrel és társaival a főszerepben (de nem a fent vázolt narancs-szürke verzióban), illetve más gyártók is forgalmaznak füzetboxokat, gumis mappákat és irattartókat hasonló árfekvésben.

 

S ha már van füzetünk, akkor jöhetnek az íróeszközök, ahol szintén színes a paletta: kapható golyóstoll (kb. 350-400 Ft), hagyományos és zselés toll (kb. 150-200 Ft), Clone Wars-akasztóval ellátott toll (kb. 600 Ft), néhány vagy éppenséggel több tucatból álló készlet (kb. 500-3000 Ft), üres és írószerekkel megtöltött tolltartó (kb. 750-3000 Ft) – a lehetőségek szinte végtelenek.

 

Ami a csomagolást illeti: füzetcímkék, sima és hologramos matricák (kb. 100-600 Ft), csomagolópapírok (kb. 350-400 Ft) tehetik vonzóbbá a külcsínt. Természetesen annak sem kell aggódnia, aki ajándékozni szeretne: a Cardex Európa Kft. kínálatában 12 üdvözlőlap (az árkódtól függően kb. 300-600 forint) és kétféle dísztasak szerepel normál (kb. 300-350 Ft), közepes (kb. 450-550 Ft) és nagy (kb. 650-750 Ft) méretben.

 

Bár nem közvetlenül a papír és írószerek körébe tartozik, az érdekesség kedvéért megemlíthető, hogy az iskolában többféle Star Wars-tornazsákkal (kb. 1100-1500 Ft) is lehet vagánykodni.

 

 

 

Háztartás:

 

 

 

Azon belül is elsősorban a konyha szerepel a fókuszban. Étkezéshez bátran ajánlhatóak tányéralátétek (kb. 400-500 Ft), lapos- és mélytányérok (kb. 400-600 Ft), műanyag és porcelán bögrék (kb. 600-1000 Ft), vagy komplett garnitúra tálkával, tányérral és bögrével (kb. 2000 Ft), melyek mellé már csak szalvétát kell tenni (egy csomag kb. 1000-1400 Ft) és jöhet is az étel-ital, melynek elkészítése során Star Wars-kötényt (kb. 900 Ft) célszerű viselni, a hulladékot pedig a Csillagok háborúja főhőseit ábrázoló szemetesbe (kb. 1000 Ft) kidobni. Aki inkább ki szeretne mozdulni, nyugodtan vihet magával szendvicstartót (kb. 700-800 Ft), uzsonnás dobozt (kb. 1100-1300 Ft), illetve műanyag vagy fém kulacsot (kb. 700-2000 Ft).

 

Hogy a fürdőszoba se ússza meg: többféle tisztasági csomaggal (kb. 1200-2000 Ft) tehetjük higiénikusabbá az ott eltöltött időt.

 

Az előző kategóriához hasonlóan itt is elmondható, hogy több gyártó és forgalmazó jelenléte figyelhető meg a piacon, ami nem igazán könnyíti meg a szenvedélyes gyűjtők életét.

 

 

 

Enni- és innivaló:

 

 

 

Itt tapasztalható meg leginkább a vihar előtti csönd, de azért így is akad néhány említésre méltó dolog. A lista élére a Pez kívánkozik, akik remek Star Wars-csomagokat állítottak össze (kb. 650-700 forintért cserébe), melyek tartalmaznak egy adagolót (Darth Vader, R2-D2, rohamosztagos, Yoda), két matricát (ebből legalább 10-12 féle, de valószínűleg sokkal több van) és tíz csomag cukorkát.

 

A következő szereplő egy magyar tejipari cég, az Alföldi Tej Kft. Riska nevet viselő terméke: a tejes dobozokon Chewbacca, Darth Vader, egy rohamosztagos, Yoda, valamint C-3PO és R2-D2 párosa pózol. További jó hír, hogy július 27-én (azaz holnap) egy játékot is indítanak, melynek részleteit egyelőre jótékony homály fedi – a részletek ezen a honlapon fognak megjelenni. A literes UHT tejek jelenleg kb. 130 forintba kerülnek, de valószínűsíthető, hogy ez csak egy akciós ár és hamarosan drágulni fog.

 

A kulcstartót és matricákat tartalmazó mágikus tojásra (kb. 900 Ft) és a – szerény véleményem szerint borzasztó ízű – Star Wars jégkrémre (kb. 150 forint, de épp tegnap láttam 110 forintért) inkább csak kuriózumként érdemes tekinteni. S ha ebben a témakörben tippelnem kellene, akkor nem adnék sok időt, hogy felbukkanjanak a reggeli gabonapelyhek, sós ropogtatnivalók és Kinder-tojások mindenféle gyűjthető meglepetésekkel.

 

 

 

Játékok:

 

 

 

Itt is viszonylag kevés az újdonság: a LEGO-készletek és Hasbro-akciófigurák menetrend szerint jelennek meg, s a már másfél-két éve kapható kirakók köre is szép lassan bővül új tagokkal. Nemrég volt szerencsém látni egy Rebels társasjátékot (4000 Ft szerepelt az árcédulán), s néhány Cartamundi-kártyajáték (klasszikus trilógia, előzménytrilógia, Rebels – darabja kb. 700-800 Ft, illetve egy “The Story of Darth Vader” nevet viselő játék – kb. 2500-3000 Ft) is színesíti a kínálatot.

 

Azt hiszem, mindannyiunk közös örömére szolgál, hogy immár a Hot Wheels is gyárt és forgalmaz Csillagok háborúja-motívumokkal ellátott kiskocsikat (több változatban, 600 forinttól kezdődően a közel 10000 forintot kóstáló gyűjtői kiadásig).

 

S talán még nem késő szólni: többféle, több gyártó által forgalmazott, 20-25 cm átmérőjű – strandon, vagy a kertben kiválóan hasznosítható – műanyag labdákkal is kiegészíthetjük a kincsestárunkat (kb. 500-800 Ft).

 

 

 

Végezetül felsorolnám azon üzleteket, amelyekben Ti is könnyíthettek a pénztárcátokon: Auchan, Müller, Régió Játék, Spar / InterSpar, Tesco, Mese & Játék Világ, Szukits Könyvkiadó. A fenti termékek természetesen máshol is előfordul(hat)nak, így érdemes más helyeken is próbálkozni, hátha ott nagyobb a kínálat, vagy olcsóbbak az árak. Jó vadászatot!

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.