Ody Mandrell Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Darren Gilfordot, Az ébredő Erő díszlettervezőjét szólaltatta meg nemrég az Indiewire Thompson on Hollywood blogja. Gilford korábban olyan filmek látványvilágáért felet, mint aTron: Legacy vagy 2013 posztapokaliptikus sci-fije, az Oblivion. A Csillagok háborúja azonban más helyet foglal el a szívében. Mint mondja, szeretné, ha a mai srácok átélnék azt, amit egykor ő is átélt a moziban. Az új Star Wars-filmről nyilatkozva elárult néhány érdekes kulisszatitkot, egyebek mellett elmesélte, miért jelentett időutazást a stábnak Az ébredő Erő forgatása. Két generáció keze nyomát viseli Ahogy a VII. Epizód szereplői, úgy a film díszlettervező csapatának tagjai is két különböző generációt képviselnek. Míg Darren Gilfordot a szakma ifjú titánjának tartják, a film első számú díszlettervezője egy igazi öreg róka, a kétszeres Oscar-díjas Rick Carter. Carter nevéhez olyan filmek díszletei fűződnek, mint a Jurassic Park, a Forrest Gump, az Avatar, a Lincoln vagy épp azA.I. Mesterséges értelem. âRick egy élő legenda, ő a díszlettervezők Obi-Wan Kenobijaâ â fogalmaz Gilford, aki szerint kettejük együttműködése mindvégig gördülékeny volt, sőt, jól kiegészítették egymást a tervezőasztalnál. âFontos volt, hogy két generáció dolgozott együtt, és a korkülönbség érdekes korrelációban volt azzal a harminc esztendővel, ami A Jedi visszatér óta eltelt.â [/url] Ami tud, szülessen meg a kamera előtt! J.J. Abrams rendező mindvégig kereste a folytonosságot a klasszikus Star Wars-trilógiával, ezért â meséli Gilford â a díszlettervező csapat szeme előtt is az lebegett, hogy vizualitásában összekapcsolja az új filmet a klasszikus epizódokkal. âBármit is mutattam J.J.-nek, legyen az egy űrhajó, díszlet, festett háttér vagy egy helyszín, mindig azzal kezdtem, hogy elmagyaráztam, milyen viszonyban áll az eredeti filmekben látottakkal. Tetszett neki ez a megközelítés.â Elmondása szerint Abrams tudatosan törekedett arra, hogy ami tud, a kamera előtt szülessen meg és ne utómunkában, ez pedig igencsak felértékelte a díszletek jelentőségét. Bár a megfelelő helyeken számítógépes grafikát is bőséggel alkalmazott a stáb, előfordult, hogy a díszletek számítógépes kiegészítése helyett sokkal hagyományosabb módszerhez nyúltak: a háttér perspektívájával csaltak, így teremtve meg a kívánt illúziót. (Jó példa erre az alábbi képen látható, hosszúnak ható folyosó.) Ilyenkor rögzített kameraállást választottak, és ennek alárendelve tervezték meg a vizuális effektusokat is. âJ.J. első perctől azt tűzte ki célul, hogy törekedjünk autentikusságra és amennyire csak lehet, legyünk hűek az eredeti trilógiáhozâ â meséli Gilford. âAz előzményfilmek egyik hibájának azt tartja, hogy minden létező eszközt felhasználtak. Én ezt a diszkó példájához szoktam hasonlítani, mert amikor megjelent a szintetizátor, mindenki mindenre azt használta. J.J. inkább szeretett volna visszanyúlni ahhoz, ahogyan az eredeti filmek készültek.â Döntéshelyzetekben Abrams gyakran tette fel a kérdést: Hogyan csinálták ezt 1977-ben? Gilford elmondása szerint a stáb megpróbálta ugyanazokat a technikákat alkalmazni, mint egykor az elődök. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy igyekeztek felkutatni és tanulmányozni a harminc évvel korábbi technikákat, beleértve a díszletkészítés akkori fortélyait. âTanulmányoztuk a Halálcsillag díszleteit, amelyeket John Barry és Norman Reynolds (a kalsszikus trilógia két díszlettervezője â a szerk.) multifunkciósra tervezett, hogy a Halálcsillagon bárhol felhasználhatóak legyenek. Mi is ezzel a szemlélettel készítettük el a magunk Star Wars-bázisátâ â meséli Gilford. âRick valahogy úgy fogalmazta meg ezt, hogy bár sosem láttuk még, mégis nagyon ismerősnek hat.â A VII. Epizód stábjában egyszerre három díszlettervező csapat dolgozott, egy a forgatás helyszínén, Londonban, egy a rendező produkciós cégénél, a Bad Robotnál, egy pedig San Fransiscóban, a Lucasfilm főhadiszállásán. âRick már a munka korai szakaszában bevont engem isâ â meséli Gilford. âÉn felügyeltem Angliában, hogy a díszletek elkészüljenek a forgatásra, miközben Rick Los Angelesben maradt, hogy J.J.-vel dolgozzon a cselekményen.â A látványtervek is formálták a sztorit Gilford még egy igazán érdekes kulisszatitkot megosztott. Mint mondja, a díszlettervezés fázisában még igen képlékeny formában volt a cselekmény, ami lehetőséget kínált arra, hogy a látványtervek legyenek befolyással a forgatókönyvre és ne csupán fordítva. Ez a tervezőket abba a kényelmes helyzetbe hozta, hogy szabadon alakíthatták a Star Wars világát. âVolt olyan pillanat a sztori csapat dolgozószobájában, amikor az összes feljegyzés lekerült a tábláról, és csak a látványtervek maradtak fönn. Aztán a kártyák visszakerültek, de már más sorrendben. Minden a maga természetességében született.â ovibankenobi.blog.hu Teljes cikk megtekintése Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts