Ugrás a kommentre

Interjú a Star Wars Saga Fórum alapítójával


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Aligha túlzás állítani, hogy az elmúlt tíz évben a hazai Star Wars rajongói közösség legfontosabb online sarokkőve az SW Saga Fórum volt. A puszta tények önmagukért beszélnek: ez idő alatt több mint 314 ezer hozzászólás született az oldalon, és a viszonylag szigorú regisztrálási szabályok ellenére is közel 500 felhasználó gyűlt össze. Aki a hátunk mögött lévő egy dekádban hamar le akart csapni az aktuális magyar Clone Wars feliratokra, vagy ki akarta beszélni a legfrissebb híreket, esetleg csak át akarta olvasni, hogy mások mit szólnak a legújabb fejleményekhez, az ehhez forgalmasabb és jobb helyet aligha talált a neten. A hely sajátossága, hogy rengeteg a passzív olvasó: a kifejezetten gyakran író törzstagok száma ugyan kb. tucatnyi, ám amikor a fórum szavazásán az utolsó Clone Wars évad legjobbjaira kellett letenni a voksot, 111-en aktivizálták magukat.

 

A fennállás tízéves évfordulója alkalmából készült az alábbi interjú a fórum alapítójával, akit a legtöbben Ody Mandrellként vagy egyszerűen Odyként ismerhetnek.

 

sagalogo_300.jpg

 

Hogy ismerkedtél össze a Star Wars világával? Mesélj az első találkozásról!

 

 Több mint harminc éve történt azon a bizonyos 1984-es karácsony estén, amikor a tévében levetítették a „Csillagok Háborúja” című amerikai tudományos-fantasztikus filmet. Legalábbis a korabeli TV újság így aposztrofálta az Új reményt, amiről addig még csak nem is hallottam. Tízéves voltam akkor, így mondhatni a legtökéletesebb korban kerültem kapcsolatba a Star Wars univerzummal. Lenyűgöző volt az egész, és a tömegekhez hasonlóan engem is szinte azonnal beszippantott a forradalmian újszerű élmény. Soha addig nem tapasztalt látványvilág, hihetetlen effektek, izgalmas történet és szerethető karakterek. Szerencsére a barátom szüleinek volt videója és felvették a filmet. Talán mondanom se kell, hogy az elkövetkező napokban, hetekben rengetegszer megnéztük. Sőt, a buzgalmunk odáig fajult, hogy elterveztük, mi is készítünk egy hasonló filmet. Persze esélyünk nem volt még csak belefogni sem, de a lelkesedés mindent felülírt.

 

 Hogy telt a régi és a prequel trilógia közötti időszak? Ekkoriban miben nyilvánult meg a rajongásod?

 

A Jedi visszatér bemutatásával egyidejűleg az én gyerekkori rajongásom is a csúcsára ért. Fél évvel a tévében látott Új remény után immár a moziban izgultam végig az új kalandot, 1985-ben. A Jedi visszatér volt az az epizód, amelyik igazán elmélyítette a kapcsolatomat ezzel az univerzummal. Talán még nagyobb hatást is gyakorolt rám, mint az Új remény. Később aztán, ahogy telt az idő, a rajongásom kicsit háttérbe szorult, aminek több oka is volt. A Jedi bemutatója után nem volt nagy élet a Star Wars háza táján, talán csak az Expanded Universe virágzott. Sosem érdekelt igazán a Star Wars ezen ága, ráadásul akkoriban még a létezéséről se tudtam. Így aztán más dolgokkal kezdtem el foglalkozni és a rajongás talonba került. Persze elfeledni sose feledtem. Amint volt valami említés a filmekről, azonnal a figyelmem előterébe került. Később az egyes részeket is beszereztem VHS kazettán és néhanapján megnéztem őket.

 

Hol tudtad meg, hogy lesz előzmény-trilógia? Mit szóltál hozzá elsőre?

 

 Először egy mozis újságban olvastam róla, és őszintén megvallva akkor még nem akartam elhinni. Aztán jött 1995-ben a Star Wars THX-kiadása, amin volt egy interjú Lucasszal, és ebben ő maga árulta el, hogy lesznek folytatások. Innentől került újra elő a Star Wars, mert nagyon izgalmasnak tartottam ezt a bejelentést! Annyira hihetetlennek tűnt, hogy új mozgóképes Star Wars-filmeket fogunk látni, hogy teljesen lenyűgözött a gondolat. Visszatért a mélyen szunnyadó rajongói énem. Onnantól kezdve minden mozis újságot megvettem, amiben szó volt az új trilógiáról, szinte vadásztam a híreket. A Lucas által felvázolt koncepció jónak tűnt, de ennek ellenére sem tudtam elképzelni, milyen is lesz az új Star Wars.

 

Talán nem túlzás állítani, hogy a starwars.hu volt a fórum elődje. Mesélj egy kicsit erről, te hogy találtál rá? Milyen volt ott végigizgulni az előzményfilmek készülését és bemutatóit?

 

 Őszintén mondhatom, nagyon szép és izgalmas időszak volt! Az internet éppen csak kezdett begyűrűzni, ami új dimenziókat adott a rajongásnak is. Kapcsolatba kerülhettem más rajongókkal, megbeszélhettük az épp aktuális híreket, témákat. Már nem emlékszem az első fórum nevére, ahova regisztráltam, de a maga végtelen egyszerű megjelenésével és a rajongók nagy számával az volt a mai netes SW-társadalom bölcsője. A starwars.hu csapata is onnan nőtt ki. Emlékszem, egyik nap Royal Guard [megj: a starwars.hu akkori tulajdonosa], betett az egyik topikba egy új SW-oldalt reklámozó címet. Ez volt a starwars.hu. Eleinte nem mentem át oda, mert nagyon jól éreztem magam a bejáratott helyen. Később viszont láttam, hogy szinte mindenki az új site-on folytatja az eszmecseréket, ráadásul egy jól felépített oldalon és fórumban. Így hát nem volt mit tenni, én is csatlakoztam. Hat nagyon szép évet töltöttem ott el, sok barátot is szereztem ez idő alatt, és, ami nem mellékes, tulajdonképpen ott teremtettük meg az alapot a továbblépésre. Napi szinten izgultuk végig a filmek készítési fázisait, majd a premiereket. Vitatkoztunk a spoilerek jelentőségéről, valóságtartalmáról, elemezgettük az elmosódott, bélyegnagyságú képeket, vajon mi látható rajtuk. Csupán csak azt sajnálom, hogy az EPI és EPII éjféli premierére nem jutottam el. Természetesen az EPIII-at, az “utolsó SW-filmet” ebből a szempontból nem lehetett kihagyni. Mint később kiderült, ez az esemény több dolog miatt is mérföldkőnek bizonyult.

 

Hogy jött az ötlet a fórum létrehozásához?

 

Több ok is volt. Az EPIII után úgy éreztem, az sw.hu fóruma felett eljárt az idő. Igen nehézkessé vált az egész, nem tudtál új témákat nyitni és kezdett kissé átláthatatlan is lenni. Erre rakódott rá az igény egy olyan fórum iránt, amely egységben kezeli a Star Wars-filmeket, és nem állítja szembe a két trilógiát. Sajnos az EPIII bemutatása utáni időkben egyre rosszabb lett a helyzet, mert jóformán csak a két tábor (előzményeket szeretők és utálók) vitáiról szólt minden, sokszor nem mellőzve a sárdobálást sem. Végülis ez adta a végső lökést egy olyan hely kialakításához, ahol a sokszor parttalan és értelmetlen, az egymás hergelésére épülő viták helyett egy jóval barátiabb hangnem lehet jellemző. Tudtam, hogy ezek a célok csak akkor érhetők el, ha azok, akik ott lesznek és alakítják majd a helyet, a legfontosabb dolgokban egy platformon állnak. Ezért az első időkben csak meghívással lehetett látogatni a fórumot. Megkerestem azokat, akikről tudtam, hogy beleillenek az elképzelt látogatói körbe, és megkérdeztem tőlük, szeretnének-e csatlakozni egy ilyen helyhez. A legtöbbjük örömmel jött. Persze vannak, aki az idők folyamán lemorzsolódtak, de a többség még mindig gyarapítja a fórumot, és persze mindig jönnek újak is.

 

swsaga-300x234.jpgKépernyőkép a fórum kezdeti időszakából (kattintásra nagyobb méretben nyílik meg)

 

Amikor létrehoztad a fórumot, voltak hosszabb távú tervek? Mit gondoltál, meddig fog működni?

 

 Őszintén bevallva, a távoli jövő az alapítás utáni időkben egyáltalán nem foglalkoztatott. Örültünk a fórum létrejöttének, örömmel beszélgettünk a legkülönfélébb témákról, de hogy ez majd hova fut ki, az nem volt megtervezve. Pedig ha jobban belegondolunk, 2005-ben igen csak borúsak voltak a Star Wars kilátásai, hiszen akkor még úgy tudtuk, a ROTS az utolsó mozifilm, így jogos lett volna a kérdés: mi lesz pár év múlva? Szerencsére az élet mindig hozott valami olyan témát, ami továbbra is aktualitást tudott adni a fórumnak. Ezek közül sokat köszönhetünk a The Clone Wars sorozatnak, ami nagyon kellett ahhoz, hogy még most is itt legyünk.

 

Ha számbaveszed az elmúlt 10 évet, hogy látod, mik voltak a főbb mérföldkövek a fórum életében?

 

 Nem egyszerű válaszolni erre a kérdésre, mert a fórum fejlődése folyamatos volt. Talán az első dolog, amit mérföldkőnek neveznék, az a saját domain és a fizetős szerverre való átállás volt. Az oldal eleinte az uw.hu ingyenes szerverén működött, az ezzel járó kellemetlenségekkel együtt. A fórum gyors sikere és emelkedő népszerűsége sarkallt arra, hogy saját helyet hozzak létre neki. De megemlíthetem a százezredik hozzászólás elérését is, amiről a kezdetekkor még álmodni se mertünk volna. Ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább szerettem volna végső formát adni az oldalnak, amiben sok segítséget kaptam mind a bannerek terén, mind pedig a technikai részt illetően. Mindent megvásároltunk a skintől kezdve a fórummotorig. Itt kell megemlítenem Simon Zoli és Légrádi Szabi nevét: előbbi a gyönyörű bannereket készítette, míg utóbbi a fórum motorjául szolgáló IPB rendszert telepítette és kalibrálta. Többek között ők ketten szerves részei a fórum interaktív evolúciójának. Az oldal ma látható formája az, ami a legközelebb áll az általam ideálisnak tartotthoz. Persze ez nem jelenti azt, hogy a jövőben esetleg ne fogjunk bele újabb fejlesztésbe.

 

Mi az, amire a fórum kapcsán személy szerint a legbüszkébb vagy?

 

 Talán arra, hogy 10 éve tudunk olyan helyet nyújtani az SW rajongóknak, ami az összes film szeretetéről szól. Ma nem sok ilyet találni. Persze egy évtized sok idő, így óhatatlanul előbukkantak olyan viták, konfliktusok, amik mentén néha nehéz volt az eredetileg meghatározott alapelveket betartani. Mindenesetre törekedtünk rá, hogy az esetleges hibákból tanulva megtartsuk azokat az értékeket, amelyek sok ember számára oly vonzóvá teszik ezt a helyet. Nagyszerű érzés a pozitív visszajelzéseket olvasni, ami persze nem csak nekem szól, hanem a közösségnek is. Én maximum az ötletgazda voltam, de a helyet a tagok tették olyanná, amilyennek ma látjuk. Arra is nagyon büszke vagyok, hogy a fórummal szinte egy időben olyan barátságok is születtek, amik jóval túlmutatnak az oldal keretein. Jó dolognak tartom, hogy a személyes kapcsolattartás is legalább olyan fontos része lett a közösségnek, mint az interaktív jelenlét. Ráadásul sok segítséget kaptam és kapok eme barátoktól, ha kell, a fórumfenntartás költségeit tekintve, de szinte bármilyen más dologban is.

 

2019-ig öt új Star Wars-filmet fognak bemutatni, minden évben egyet. Az SW új mozis korszakának küszöbén mit vársz az új érától, és mik a félelmeid?

 

 Természetesen azt várom, hogy méltó módon folytatódjon a George Lucas öröksége. Ezek az első projektek, amikből ő teljesen kimaradt. Bár ez nem egészen igaz, mert korábban már volt egy ilyen mű, a Holiday Special. De nem akarom az ördögöt a falra festeni, minden bizonnyal magasabban lesz a léc az új filmek esetében. A félelmeim főleg abból táplálkoznak, hogy az újak meg tudják-e ugrani a szintet. Attól függetlenül, ki milyen véleménnyel van Lucasról, az szerintem kijelenthető, hogy ő a Nagy Mesélő, és nem lesz egyszerű a nyomdokaiba lépni.

 

Az új trilógia, a Rogue One és a Han Solo-film közül melyiket várod jobban és miért?

 

 Egyértelműen az új trilógiát. Az előzményfilmekkel ellentétben itt most még halvány sejtelmünk sincs, merre megy tovább a történet, milyen lesz a felállás a galaxisban, ki hova jutott 30 év alatt, és főleg, hogy mi lesz a vége. Ez nem kis izgalmi faktort ad a várakozásnak. Csak remélni lehet, hogy minden reményünket beváltja majd az új éra. Egy biztos: a fórumon megbeszéljük majd az élményeket.

 

(A cikk vendégszerőnk, Bomarr munkája.)

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

  • Nagyon tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.