Jump to content

Az előzetes titokzatos női hangja


Ody Mandrell

Recommended Posts

“Elég sokat éltem, hogy különböző emberekben lássam ugyanazt a szemet. Látom a szemed. Ismerem a szemed.”

 

— hallhattuk nemrég Az ébredő Erő tv-előzetesében azt a női hangot, amely már a film októberi nagy trailerében is fontos szerepet kapott.

 

Nem titok, hogy a hang gazdája a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas színésznője, Lupita Nyong’o, aki a VII. Epizódban a titokzatos Maz Kanata szerepét alakítja.

 

Maz Kanatát tehát többször is hallhattuk már, de látni még csak egyszer láttuk: a film plakátján (középen).

 

mazkanata_plakat.jpg„Az bizony Maz” — erősíti meg maga a rendező, J.J. Abrams, aki az Entertainment Weeklynek nyilatkozva először árult el részleteket az apró termetű Star Wars-szereplőről.

 

Mindenekelőtt azt, hogy a karakter szemeinek fontos szerep jut a filmben. „Majd kiderül, hogy miért” — titokzatoskodik Abrams, és a szavaiból kiderül, az sem véletlen, hogy a plakáton a lény jókora szemüveget visel.

„Egy filmszínész eleve sok mindent közöl a szemével — mondja a szerepet megformáló Nyong’o—, így egy motion-capture karakter esetében nagy ajándék, hogy a varázslat a szemében rejlik.”

 

Maz Kanata nem csak kicsi, hanem öreg is, több mint ezer éves, ám mielőtt Yoda-klónnak képzelnénk, tudni kell róla, hogy az élete nagy részét űrkalózként élte. Aztán az utóbbi száz évben létrehozott egy klubot, ahová megpihenni járnak a galaxis mindenféle lakói. „Amolyan bár a Star Wars-univerzum egyik szegletében” — meséli a rendező.

 

Abrams eredeti elképzelése az volt, hogy a lényt báb formájában valósítják meg, de a forgatókönyv szabadabb mozgást kívánt meg a szereplőtől, ezért inkább a számítógépes grafikához nyúltak, kiegészítve az úgynevezett performance-capture technikával, amelynek révén színész kelti életre a digitális karaktert.

 

A trükkmesterek számára fel volt adva a lecke, Maz sokszínű udvartartásában ugyanis szinte minden más karakter báb vagy élő szereplő, Abrams pedig ragaszkodott hozzá, hogy ő se lógjon ki közülük. „Fontos volt, hogy Maz pont olyan legyen, mint a többi lény. A szerepe és a mozgékonysága miatt nyilvánvaló volt, hogy ezt a figurát a számítógépes grafika segítségével kell életre keltenünk, de az alakítás kizárólag Lupita érdeme” — hangsúlyozza a rendező.

 

lupita_nyongo_mocap.jpgNyong’o számára még újdonság volt a performance-capture technika, amelynek részeként apró érzékelők százait ragasztották rá, hogy a számítógép rögzíthesse a mimikáját és minden egyes mozdulatát.

 

A technika használatát az az Andy Serkis tanította meg neki, aki korábban a Gyűrűk Ura Gollumját és a Majmok bolygója Caesarját alakította. Serkis saját stúdiója, az Imaginarium erre a módszerre szakosodott, és a Star Wars-produkciónak is beszállítója.

 

„A legfontosabb tanács, amit kaptam tőle, hogy egy motion-capture karaktert ugyanúgy kell megformálni, mint bármely más szerepet. Értened kell, hogy ki ez a szereplő, és mi teszi azzá, aki” — mondja Nyong’o.

 

A film másik digitális szereplőjét maga Serkis alakítja. Az ő közreműködésével születik meg a vásznon Snoke fővezér alakja, aki még az ezeréves kalóznál is rejtélyesebb figura. Sokáig a színész számára is rejtélyesnek bizonyult.

 

„Életemben először forgattam úgy, hogy nem tudtam, hogyan fog kinézni a karakterem” — meséli Serkis. Snoke alakjának tervei folyamatosan változtak a forgatás során, és még azután is. Serkis —akárcsak Nyong’o — ott volt a forgatáson, a többi színésszel együtt játszott a díszletek között. Ám miután a karakter koncepciójának változása ezt megkívánta, a technika lehetővé tette, hogy a jelenetek ráeső részét újraalkossák. Ez is sajátos módon történt, hiszen Serkis Londonban volt, az Imaginarium stúdiójában, Abrams pedig forródróton rendezte őt Los Angelesből. „Közben láthattam, hogyan változik az alakításommal összhangban a karakter külseje” — meséli a színész-szakember.

 

andy_serkis_snoke.jpgSnoke a film egyik negatív szereplőjének ígérkezik. Az a fajta figura, aki a háttérből sző gonosz terveket. Egyszerre nagy hatalmú és meglepően sebezhető figura. „Komoly sérülései vannak” —árulja el Serkis. Ám ezek a sérülések nem a Lázadás és a Birodalom harcáról mesélnek. Serkis úgy véli, Snoke kimaradt a galaktikus polgárháborúból, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne tisztában a korábbi eseményekkel. „Meglehetősen jól ismeri a múltat” — mondja a színész.

 

Arra a kérdésre pedig, játszhatta volna-e a figurát maszkban, közvetlenül a kamerák előtt, Serkis határozott nemmel felel. „Ezt nem lehetett volna sminkkel megoldani” — mondja. Snoke ugyanis igen magas, és sem az arca, sem a csontozata nem emberi.

 

Ja, és ha valaki nem tudná, őt hallhattuk a legelső előzetesben.

 

OvibanKenobi

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information