Jump to content

SPOILER: Az ébredő Erő várható cselekménye 1. rész


Ody Mandrell

Recommended Posts

Két hét múlva érkezik a Star Wars VII. része, ám a várakozás pont ilyenkor, a finisben a legnehezebb. Épp ezért szeretnénk kicsit megkönnyíteni (vagy még nehezebbé tenni) az utolsó napokat azzal, hogy elmeséljük, hogy miről fog szólni a várva várt film. Persze nagyon jól tudjuk, hogy a rajongók jelentős része minden spoilert kerül, mint ördög a kápolnát, de úgy sejtjük, azok száma se kevés, akik örömmel vetik majd bele magukat a film részleteibe.

 

Mielőtt belekezdünk a mesénkbe, érdemes valamit leszögezni: az előzménytrilógia és Az ébredő Erő körüli titoktartás merőben eltért egymástól. Amikor az előtrilógia készült, már hónapokkal a premier előtt pontosan ismertük az aktuális epizód összes jelenetét. A Lucasfilm annyira nem törte magát a titkolózással, hogy napokkal a bemutatók előtt világszerte, így Magyarországon is kiadták a filmek regényváltozatát. Aki kellően beletúrta magát a neten terjedő információtengerbe, az a mozizás előtt nem csak a komplett cselekményt, de már a kivágott jeleneteket is ismerte. A Sith-ek bosszúja idején ráadásul a történet fő szálai nem is képeztek titkot: mindenki tudta, hogy megalakul a Birodalom, Anakin átáll a sötét oldalra, megküzd egykori mesterével, megsérül, és Darth Vader páncéljában kel új életre. Az ébredő Erő fő szálai ehhez képest bárhova vezethetnek.

 

A VII. részről szóló kémjelentések sosem egy-egy kész, dialógusokkal ellátott jelenetekről számoltak be, mindig csak képekről szóltak. Akik kellően bátrak voltak a szivárogtatáshoz, azok csak látványterveket, storyboardokat láttak. Így fordulhatott elő, hogy amíg hivatalosan nem jelentették be, nem ismertük a szereplők nevét, és jelenleg is csak annyi dialógusunk van a filmből, amennyi az előzetesekben és a beszélő játékfigurák programjában szerepel. (Jellemző, hogy egyetlen spoiler sem árulta el, hogy a Lázadás és a Birodalom helyett most az Ellenállás és az Első Rend áll szemben egymással.) A számtalan képleírásból kirajzolódott egy történet, aminek a hitelességét az újabb hivatalos információmorzsák csak még jobban megerősítették. A napokban ráadásul elkezdett terjedni egy összefoglaló is, amely állítólag a forgatási napló alapján készült, de ez is annyira vázlatos, hogy csak további pontosításra alkalmas.

 

Nem állítjuk tehát, hogy minden titkot tudunk: pont a történet lelke, a párbeszédek és a szereplők indítékai homályosak előttünk. Viszont a sztori sarokpontjai kétségtelenül láthatóak. Nézzük tehát, mire várunk immár három éve.

 

ep7_logo.jpg

 

Miután (Disney-logó nélkül) berobban a vászonra a Star Wars felirat, a sárga nyitószöveg tudtunkra adja, hogy az endori csata után megalakult az Új Köztársaság, amely békét kötött a Birodalom galaxisszéli maradványával, az Első Renddel. De a fegyverletételbe nem mindenki törődött bele: sok egykori lázadó tovább folytatja a harcot a Birodalom kicsiny utóda ellen, Ellenállás néven. A múlt hőseinek azonban más miatt is fájhat a fejük: Luke Skywalker, a Lázadás egykori hőse eltűnt, és az Ellenállás most épp úgy keresi őt, mint az Első Rend emberei…

 

A szöveg eltűnése után az Első Rend egyik új csillagrombolóját pillantjuk meg, amint a Jakku nevű sivatagbolygó felé tart. A csatahajó belsejében nagy a sürgés: a rohamosztagosok transzportokba szállnak, hogy átvihessék őket a közeli planétára. Köztük van Kylo Ren, Phasma kapitány és a film egyik főszereplője, Finn is, aki itt még az Első Rend hűséges katonája.

 

3_verge_super_wide-300x122.jpeg

 

Közben lent a bolygón minden csendes. Egy szedett-vedett falut látunk, ahol még mit sem sejtenek a közelgő vérontásról. A település vezetője (akit Max Von Sydow alakít) épp az Ellenállás egyik katonáját, Poe Dameront fogadja a házában, ahol nagy jelentőségű, titkos információkat oszt meg vele: a roncsokkal teli bolygón előkerült Luke Skywalker fénykardja, ami elvezethet a rég látott Jedihez. Az öreg átadja a kardot Poe-nak, ám a megbeszélést katonai transzportok érkezése szakítja félbe.

 

lor_san_tekka_poe.jpg

 

A helyiek védekezni kezdenek, mire az Első Rend katonái lemészárolják a falu lakóit, majd felgyújtják a házaikat. Finn a káoszban elveszti rohamosztagos bajtársát, aki haldoklása közben véres kezével összemaszatolja Finn sisakját.

 

phasma_jakku.jpg

 

village_attack.jpg

 

Poe Dameron először az X-szárnyújával akar elmenekülni. Látja, hogy nincs kiút, ezért a fénykardot elrejti droidja, BB-8 belsejében, majd hagyja, hogy őt magát elkapják. A kis droid viszont megmenekül…

 

Az akció után az Első Rend katonái visszatérnek újdonsült foglyukkal a csillagrombolóra, és Kylo Ren kihallgatja Poe-t. Mivel Luke kardját nem sikerült megszerezniük, a romboló egyelőre a Jakku közelében marad.

 

Teaser2017-1024x440.jpg

 

interrogation.jpg

 

Finn nehezen dolgozza fel a mészárlást. Kétségei ébrednek: vajon tényleg a jó oldalt szolgálja?

 

Teaser2015-1024x426.jpg

 

Mindeközben odalent a Jakkun…

 

jakku_sunset.jpg

 

A sivatagbolygó 29 éve a Lázadók és a Birodalom utolsó nagy csatájának a helyszíne volt, amiből végül a Birodalom került ki vesztesen. Jakku lakosai az egykori ütközet túlélőiből állnak. Sokuk abból keresi a napi betevőjét, hogy a gigászi gépek roncsaiból kiszedi az értékes holmikat, majd eladja őket.

 

engine.jpg

 

Ezek egyike Rey, egy fiatal nő, akit tudomása szerint a szülei még 4 éves korában hagytak hátra. Csak azért nem megy el a Jakkuról, mert az ígérték, hogy egyszer még visszatérnek. Amikor látjuk, épp a napi teendőit végzi: felkeresi az egyik közeli csillagromboló-roncsot és keres valamit, amit eladhat a közeli piacon. Visszafelé összefut néhány kereskedővel, akiknél egy értékes holmit lát: BB-8-et, akit menten meg is vesz.

 

rey_bb.jpg

 

Eközben Finn odafent döntő elhatározásra jut: le fog lépni a seregtől. De mivel szüksége van egy pilótára, az Ellenállás fogságba esett katonájával, Poe-val együtt akar lelécelni. Elkötik a hangárból az egyik új típusú, kétüléses TIE-vadászt, és némi lövöldözés után sikerül kijutniuk.

 

Teaser2014-1024x428.jpg

 

De korai az örömük: a romboló egyik ágyúja telibe találja a gépüket, ami így irányíthatatlanul zuhan a Jakku felszínére.

 

crash.jpg

 

Poe a becsapódás során megsérül, ezért nem tud nekivágni a sivatagnak. Miután elárulja Finn-nek, hogy a közelben hátrahagyott egy, az Ellenállás számára rendkívül hasznos robotot, megígérteti Finn-nel, hogy segítséget hoz. A dezertőr nekivág a jakkui tájnak, és a pokoli forróságban megválik a fehér páncéltól. Egy kiadós séta után  észrevesz egy picinyke települést a sivatag közepén.

 

desert.jpg

 

Rey is pont ide tart, hogy eladja a műszereit. Alighogy összefutnak, az Első Rend katonái üldözőbe veszik Finnt. Az akcióba, amibe egy idő után már több TIE-vadász is beszáll, Rey is belekeveredik.

 

Teaser2021-1024x426.jpg

 

A kettős bemenekül egy közeli hajóba, ami bizony nem más, mint a Millennium Falcon. (Sajnos nem tudjuk, hogy a Falcon miért pont itt parkol, ez egyelőre a film egyik nagy, még feltárásra váró rejtélye. Véletlen? Vagy Rey-nek köze van a Solo családhoz és neki hagyták itt?)

 

desert_chase.jpg

 

Rey egy hosszú és látványos üldözési jelenetben lerázza a TIE-okat. Mivel vadásznak rájuk, nincs választásuk: elhagyják a bolygót és hipertérbe lépnek.

 

Teaser2022-1024x426.jpg

 

Az eddig történtek a film első fél-háromnegyed óráját, az első felvonást teszik ki, de természetesen nem állunk meg itt. Hamarosan folytatása következik…

 

Bomarr

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information