Ugrás a kommentre

Az ébredő Artu â�� J. J. Abrams megmagyarázza


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

A WGA, vagyis az Amerikai Írók Céhének rendezésében szombat este tartottak egy különleges vetítést Az ébredő Erőből, amely után a közönség pódiumbeszélgetést hallhatott a film forgatókönyvének három írójával, Lawrence Kasdannel, J.J. Abramsszel és a szkript korábbi változatait jegyző Michael Arndttal.

 

A beszélgetés során érintettek egy olyan témát, amire magam is szívesen rákérdeztem volna az íróknál.

 

artu_plugin.jpgSPOILER! Rontóc veszély! Aki még nem látta Az ébredő Erőt, ne olvasson tovább!

 

Aki viszont látta, valószínűleg hozzám hasonlóan egy nagy kérdőjellel lépett ki a moziból:

 

 

Mi volt ez a hülyeség az alvó R2-D2-val és az összerakott térképpel?

De most komolyan! Ha korábban bekapcsolja magát, rég megoldódott volna a nagy rejtély? Alapvetően elégedett voltam a filmmel, de ez teljes blődségnek tűnt a sztoriban.

 

Ha valakiben mégsem él akkora kérdőjelként ez a dolog, idézzük fel a filmet! R2-D2 Luke Skywalker elbujdosása óta alvó állapotban porosodik egy pokróc alatt az ellenállás bázisán, majd a film végéhez közeledve felébred, és összerakja a térképet, amit mindenki össze akart volna rakni…

 

„A film a különböző karakterek bemutatkozásának sorozata” — kezdi kicsit távolabbról a magyarázatot Arndt. „Azt akartuk, hogy az összes karakter bemutatkozása csillagos ötös legyen. Mindenkinek meg akartuk adni a maga pillanatát. Még a Millennium Falconnak is.” Ez kétségtelenül megtörtént, és hálás is vagyok érte, a Falcon bemutatkozása az egyik kedvenc momentumom a filmben. A jelenet állítólag Bryan Burk producer fejéből pattant ki. Na de visszatérve Artuhoz…

 

ep7_r2_3po_300x462.jpg„Eredetileg úgy írtam meg, hogy R2 és C-3PO együtt jelent meg a színen, de Larry nagyon okosan azt mondta, ÂťKülön kell választanod őket egymástól«” — meséli tovább Arndt, aki felismerte, hogy R2-D2-t később kell visszakapniuk a nézőknek. Csak azt nem tudta, pontosan mikor.

 

Ám ennél is égetőbb kérdés volt, mikor lépjen színre Luke Skywalker.

 

„Eleinte olyan sztoriváltozatokat írtam, amelyekben (Rey) otthonról indul, majd miután elpusztul az otthona, útra kel, és találkozik Luke-kal. Aztán megy és elintézi a rosszfiúkat” — meséli Arndt a korai tervekről, de hozzáteszi: „Valahogy nem működött a dolog, és sokat szenvedtem vele. Ez még 2012-ben volt.”

 

„Úgy éreztem, valahányszor belépett a történetbe Luke, onnét kezdve ő uralta el a filmet. A főszereplőnk többé már nem volt érdekes, mert ÂťA francba is, itt van Luke Skywalker. Azt akarom látni, hogy ő mit fog csinálni!«” — idézi fel az író.

 

J.J. Abrams rendezőnek hamar rá kellett jönnie, hogy Luke Skywalker nem sokat fog szerepelni a filmjében. A forgatókönyvben mindenképp helyet kapott volna egy úgynevezett MacGuffin, egy olyan dolog, amit a történet folyamán keresnek a szereplők, ezáltal a cselekmény hajtómotorjává válik. Az ötletek között felmerültek Darth Vader megkeresendő maradványai, de a második Halálcsillag vízalatti roncsai is, amelyek ősi Jedi helyszínekre vezették volna el a szereplőket. Végül az írók úgy döntöttek, hogy maga Luke lesz a MacGuffin, akit mindenki keres a filmben.

 

Ekkor jöttek rá, hogy ha Luke a múlt eseményei miatt elvonul a világ elől, ugyanezt a maga módján a droid depresszióba süllyedt R2-D2 is megteheti.

 

Mindeközben R2-D2 őrzi azt a térképet, amelynek kiegészítése elvezet Luke-hoz, és ebből a hiányos térképből van egy példánya az Első Rendnek is. A filmben elhangzik, hogy a térképet a fennmaradt birodalmi adatbázisból ásták elő, és ez a félmondat jelentőséggel bír. Az íróknak ugyanis eszükbe jutott, hogy amikor R2-D2 az Új reményben a Halálcsillagon járt, letöltötte magának a birodalmi adatbázist. â€žAz volt az ötletünk, hogy amikor R2 rácsatlakozott a Halálcsillag információs hálózatára, meg tudta szerezni ezt a térképet, és megtalálhatta a Jedi templomok helyét” — meséli Arndt.

 

Vagyis az írók össze akarták kapcsolni az új film eseményeit az 1977-es Star Wars egyik apró részletével. Abrams azonban nem akarta a nézők szájába rágni, hogy mi történt 30 évvel korábban, így az egyetlen támpont ennek összekombinálására az az elejtett fél mondat a filmben. „De az elgondolás az volt, hogy abban a jelenetben, amikor R2 felcsatlakozott, letöltötte azt a birodalmi archívumot, amelyről Kylo Ren említést tesz” — mondja a rendező.

 

ep7_urhajok.jpgAmi szintén nem egyértelmű a filmből, R2-D2 ébredését BB-8 idézi elő. „BB-8 odamegy, és mond valamit, nagyjából azt, hogy Âťvan egy térkép részletem, nincs meg neked véletlenül a többi része?«” — mondja Abrams. „Az volt az elképzelésünk, hogy R2 még mindig kómában van, de meghallja ezt, és ez beindít benne valamit, ami végül a felébredéséhez vezet.”

 

És hogy miért éppen akkor? Csak. Mert a rendező érzelmi szempontból így látta jónak. „A filmnek ezen a pontján éppen elvesztettünk valakit, másvalaki pedig, akinek a sorsát remélhetőleg szívünkön viseljük, eszméletlen. Arra vágyunk, hogy valaki térjen vissza.” Ezért visszakapjuk R2-D2-t.

 

Szóval ilyen gondolatok jártak az alkotók fejében, amikor R2-D2 alvását és mindent megoldó ébredését kitalálták. Nem tudom, nektek kerekebb lett-e a történet, de az azért nem az igazi, ha egy pódiumbeszélgetésből kell magyarázatot kapnunk a filmre.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.