Ugrás a kommentre

Hány rekordot dönt meg Az ébredő Erő?


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Az orkok, trollok, varázslótanoncok és harisnyás szuperhősök ideje lejárt; visszatért a blockbusterek császára, és éppen történelmet ír a jegypénztáraknál.

 

Nincs ezen mit kisebbíteni: az új Star Wars robbantott a kasszáknál. A nemzetközi piacról lassabban csordogálnak az adatok, viszont Észak-Amerikában már jól látható, hogy a legoptimistább várakozásokat is felülmúlja a film eddigi sikere.

 

tfa_jegybevetel.jpgÚgy érzem, a következő napokban sűrűn fogjuk olvasni az elcsépelt szófordulatot, miszerint Az ébredő Erő minden rekordot megdöntött. Valójában ez még nagyon messze van, ám az biztos, hogy a bemutató percétől sorra dőlnek a bevételi rekordok. Nézzük, mi az, amit máris láthatunk!

 

Észal-Amerikában a film éjféli vetítéseinek bevétele 57 millió dollár volt, megdöntve az utolsó Harry Potter 43,5 milliós rekordját. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Amerikában az éjféli vetítések csak nevükben voltak éjféliek, valójában már csütörtök este 7-kor elkezdődtek.

 

Érdekesség, hogy ez az 57 millió dollár önmagában megdöntené a legnagyobb csütörtöki mozibevétel rekordját (amit egyébként A Sithek bosszúja tart 2005-ből), ám ezt a bevételt az „éjféli” vetítések miatt valójában péntekhez számolják.

 

Így viszont a film pénteki bevétele — egyelőre csak előzetes adat — eléri a 120,5 millió dollárt. Ez a legnagyobb egy nap alatt elért bevétel Észak-Amerikában. (A korábbi rekorder a már említett Harry Potter-film volt 91 millióval.)

 

Bárhová is számolnánk a csütörtök esti bevételeket, egy dolog biztos:

 

 

Az ébredő Erő az első film, amely 24 óra alatt elérte a 100 milliós bevételt.

Ezzel két további rekord is megdőlt. A legerősebb decemberi nap és nyitóhétvége rekordját is az első Hobbit-film tartotta 37,13, illetve 84,62 millió dollárral. A Star Wars-film 24 óra alatt elsöpörte mindkét rekordot. (A súlycsoportkülönbséget és a VII. rész elementáris sikerét jól mutatja, ha a 37 millió mellé odatesszük ezt a 120 milliót.)

 

A 120 milliós pénteki bevétel azt jelentette, hogy a filmnek csak 90 milliót kellett összeszednie szombat és vasárnap folyamán, hogy megdőljön a legerősebb hétvégi bevétel 208,8 milliós rekordja is, amelyet a Jurassic World állított fel idén júniusban. Az előzetes adatok szerint a rekord megdőlt, Az ébredő Erő 238 millió dollár bevétellel minden idők legerősebb nyitóhétvégéjét produkálta Amerikában.

 

 

Rekord nyitás Magyarországon is

Ami a nemzetközi piacot illeti, a Star Wars VII-et szerdán 12, majd csütörtökön további 32 országban mutatták be Észak-Amerikán kívül, köztük ugyebár nálunk is. Pénteken Japánba és Spanyolországba is megérkezett Az ébredő Erő. Ezeken a piacokon péntek estig 129 millió dollárt, vasárnap esti becslések szerint pedig 279 millió dollárt termelt a film, de még Kínára is nagy várakozással tekinthet a Disney, ahol csak január 9-én lesz a bemutató. Mivel a Star Wars négy évtizedes történetében ez az első film, amit Kínában is bemutatnak, nagy kérdés, mire számíthatunk. Bármi elképzelhető.

 

Kína mellett Görögország és India nem érezhette még az Erőt. A film az eddigi 47 országból 46-ban a toplista élén nyitott. Az egyetlen kivétel Dél-Korea, ahol egy helyi filmmel szemben lett szoros második.

 

Magyarországon mind a nyitónap, mind a nyitóhétvége bevételi rekordját megdöntötte Az ébredő Erő.

 

A film nyitónapi rekordot döntött még Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon, Lengyelországban, Svédországban, Norvégiában, Belgiumban, Finnországban, Hollandiában, Svájc francia nyelvű régióiban, Írországban, Ausztriában, Ukrajnában, Szlovákiában, Horvátországban, Izlandon, Szerbiában, Chilében és Peruban. A nyitóhétvége bevételi rekordja hazánkon kívül Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztráliában, Oroszországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Ausztriában, Lengyelországban, Dániában, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Ukrajnában, Izlandon, Szerbiában és Új-Zélandon dőlt meg.

 

darthvader_moziban.jpgMint látható, a film repülőrajtot vett. Ám a még komolyabb rekordok célbavételéhez nem mindegy, meddig tart ki a lendülete. Mellette szól például az, hogy Észak-Amerika valamennyi IMAX-mozija négy héten át csak Az ébredő Erőt vetíti.

 

Jó előjel továbbá, hogy az Amerikában végzett exit pollok szerint a közönség A osztályzattal (értsd: ötössel) értékelte a filmet. Két közönségcsoport, a 25 évnél fiatalabbak és a nők körében az értékelés egyenesen A+. (Látszik, hogy a Marvel-filmeken és Transformersen felnőtt generációnál alacsonyabb a mérce, míg a hölgyek értékelésében talán szerepet játszik, hogy a filmben egyértelműen Harrison Ford és Adam Driver lopja el a show-t.) Ez azért is érdekes eredmény, mert a Star Wars hagyományos rajongótáborát legnagyobb részben a 30 feletti férfiak teszik ki.

 

A folytatás valószínűleg nem tud olyan rosszul alakulni, hogy a Disneynél ne bontsanak pezsgőt, de azért izgalmas lesz figyelni, hány rekordot állít még fel a legújabb Star Wars. Szándékaim szerint ez a cikk folyamatosan fog bővülni, így követjük nyomon a film dollárban mérhető sikerét. A legtávolabbi — évek óta elérhetetlennek látszó — cél az Avatar 2,78 milliárd dolláros összbevétele. Az ébredő Erő az első hétvége után 517 millió dollár összbevételnél jár.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.