Jump to content

Az egyik legérdekesebb jelenet magyarázata


Ody Mandrell

Recommended Posts

Aki már megnézte az új Star Wars-epizódot, azt hiszem, egyetért abban, hogy Az ébredő Erő egyik legérdekesebb jelenete a film közepe tájékán látható. Aki még nem látta, most tényleg ne olvasson tovább, hanem nézze meg a filmet, aztán olvassa el ezt…, és lehet, hogy újra meg fogja nézni.

 

Szóval aki már legalább egyszer látta, azt hiszem, egyetért abban, hogy Az ébredő Erő egyik legérdekesebb jelenete Rey látomása a film közepe tájékán. Engem már azzal megvettek a készítők, amikor a lány körül összeállt A Birodalom visszavág felhővárosi folyosója, Darth Vader és Luke Skywalker párbajának nevezetes helyszíne. Az a pillanat hirtelen annyira fejbe kólintott, hogy esélyem sem volt a jelenetsor minden apró részletét felfedezni. Hát nektek?

 

ep5_felhovaros_folyoso.jpgEgy jelenetsor, amelyben viszontlátjuk A Birodalom visszavág párbajának helyszínét…

 

Azt például észrevettétek, hogy Obi-Wan Kenobi megszólítja Reyt a látomásban? És azt, hogy Yoda is szól hozzá? És azt, hogy mind Ewan McGregor, mind Alec Guiness hangja hallható a jelenetben? (Természetesen ez az eredeti, angol változatra vonatkozik.)

 

Mindezekről J.J. Abrams beszélt az Entertainment Weeklynek azután a pódiumbeszélgetés után, amelynek néhány érdekességéről korábban már olvashattatok.

 

„Hallhatjuk egy kicsit Yodát. Hallhatjuk Luke ÂťNeeem!ÂŤ kiáltását abból a bizonyos jelenetből aBirodalomban. És végül hallhatjuk Obi-Want, amint azt mondja, ÂťRey… megtetted az első lépést«” — teszi egyértelművé a rendező.

 

„Megkértük Ewan McGregort, hogy jöjjön el, és mondja el ezt a sort. Nagyon jófej volt, mi pedig igazán hálásak voltunk neki. Hihetetlenül barátságos volt, sármos meg minden. Utána felpattant a motorjára, és elhajtott. Ő a legkirályabb színész, aki valaha is hangját kölcsönözte.”

 

ewan_mcgregor_motor.jpg… amelyben hallhatjuk Ewan McGregort…

 

A fiatal Obi-Want eljátszó McGregor nagylelkűen hozzájárult az új Star Wars-produkcióhoz, de ugyanezt az idős Obi-Want alakító Sir Alec Guinness már nem tehette meg. Az angol színészlegenda 2000-ben hunyt el, 86 esztendős korában.

 

Abrams nem véletlenül választott a látomáshoz olyan mondatot, amely az Új reményben már elhangzott („Megtetted az első lépést egy új világ felé.”), ezt könnyen átemelhették a mostani filmbe. Ám ahhoz, hogy Guinness hangja meg is szólítsa Reyt, komoly leleményességre volt szükség az alkotók részéről.

 

A megoldással Bryan Burk producer szolgált, aki előásott egy hangfelvételt, amelyen Sir Alec kimondja azt a szót, hogy „afraid” (efréjd).

Abrams elmondása szerint a szóból kiragadott töredéknek még a ritmusa is tökéles volt. „Elvágták, és máris hallottuk az alakítást. Pontosan úgy mondta, ahogyan könyörögtem volna Alec Guinnessnek, hogy mondja. Őrület, de tökéletes volt” — meséli a rendező.

 

„Szóval amikor Obi-Wan megszólítja Reyt, Alec Guinness és Ewan McGregor hangját egyaránt halljuk.”

 

alec_guinness_tunezia.jpg… hallhatjuk Sir Alec Guinnesst…

 

Obi-Wan mellett Yoda hangja is megszólal a jelenetben. Az apró Jedi mester eredeti hangja (és mozgatója), Frank Oz is első hívásra elvállalta a közreműködést. „Örömmel segítek bármiben, ami a film javát szolgálja” — idézi fel Oz szavait a rendező. „Hihetetlen nagylelkű volt, bejött a Bad Robot irodájába, ahol van egy hangstúdiónk. Eljátszotta Yodát, elmondott minden mondatot, amit odaadtunk neki.”

Yoda szövegéhez végül csak a korábbi epizódok hangfelvételeit használták fel, de Oz lelkesedése jelzi, hogy ha az alkotók úgy akarják, a Jedi mester szelleme akár nagyobb szerepet is kaphat a folytatásban.

 

„A hangokkal az volt a célunk, hogy a közönség érezze — anélkül, hogy bárkinek a szájába rágnánk —, hogy az Erőben létező ismerős hangok kapcsolatba lépnek a lánnyal” — magyarázza a rendező.

 

ep5_yoda.jpg… hallhatjuk Frank Ozt…

 

Ám a látomásban nem csupán a mesterek hangján szólal meg az Erő, hanem Rey múltjának egy fontos részlete is megelevenedik, amikor kislányként otthagyják a Jakku bolygón.

 

Abrams azt mondja, tisztában voltak vele, hogy valamit meg kell mutatniuk a szereplő történetéből, de Lawrence Kasdan forgatókönyvíróval egyetértettek abban, hogy Rey múltjának titkait nem Az ébredő Erőben kell feltárniuk. Ez a feladat immár Rian Johnsonra, a VIII. rész író-rendezőjére vár.

 

„Reméljük, hogy Rian Johnson ki tud találni valamit. Mi nagyon elakadtunk” — viccelődik Kasdan, de természetesen az alkotók fejében megvan, kicsoda Rey, honnan jött és miért hagyták magára. Abrams elmondta, az új trilógiát az teszi izgalmassá, hogy a fontos leleplezéseket szétszórták az egyes filmek között.

 

ep7_rey_posterkep.jpg… és belepillantunk Rey múltjába.

 

„Aki látta ezeket a filmeket, az jut eszébe róluk, hogy Âťén vagyok az apádÂŤ és hogy Âťvan még egy másik«” — mondja a rendező. „De egyikkel sem a Csillagok háborújában találkozunk. A Csillagok háborújából nem derül ki, hogy Luke Vader fia. Nem derül ki, hogy Leia Luke testvére. Azt sem tudjuk meg, mit jelent a Birodalom, a sötét idők, a klónháborúk. Ezek mind elhangoznak, de nincsenek megmagyarázva. George (Lucas) bedobott bennünket egy sztori közepébe, és tisztelte annyira a nézőt, hogy rábízza ezeknek a dolgoknak a kikövetkeztetését.”

 

Az ébredő Erő feladata az volt, hogy Kylo Ren származásáról fellebbentse a fátylat, és Abrams meglátása szerint ez éppen elég. „Mellé tehetnénk, hogy ÂťÉs Rey pedig… És Finn pedig… Poe születési helye pedig…ÂŤ? De ez egy sorozat első darabja. Van egy történetünk, ami arra vár, hogy elmeséljük. És el is fogjuk mesélni.”

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information