Jump to content

20 érdekesség Az ébredő Erőről


Ody Mandrell

Recommended Posts

Az alábbiakban összeszedtünk egy sor spoileres érdekességet Az ébredő Erőből, részben a film, részben a regényváltozat, részben pedig a Vizuális enciklopédia alapján.

 

badrobot.jpg

 

Sokan gondolkodtak rajta, vajon J. J. Abrams cégének, a Bad Robotnak a logója fel fog-e tűnni a film elején. Mint kiderült, ezt meghagyták a végére, de gyanakodhatunk, hogy az X-szárnyú felrobbanása után a földből kibújó kis lény, aki BB-8 magányos éjszakai útját figyeli, talán a messzi-messzi galaxisbeli verziója a cég emblematikus figurájának. Egy droid végülis túl nyilvánvaló lett volna, nem?

 

lor_san_tekka_poe.jpg

 

A film számtalan klasszikus trilógiás tisztelgése mellett komoly utalások vannak az előzménytrilógiára is. Ilyen a nyitójelenet egyik mondata, melyben Lor San Tekka kijelenti, hogy nem lehet egyensúlyban az Erő a galaxisban, amíg a Jedik vissza nem térnek. A másik utalás Kylo Ren mondata arról, hogy Snoke fővezérnek esetleg meg kellene fontolnia a klónok használatát a gyerekkorukban elrabolt és kiképzett legénység helyett.

 

Az Ellenállás legendás pilótája, Poe Dameron A Jedi visszatér végén látott endori buli éjszakáján fogant. Ahogy ebből sejthető, mindkét felmenője lázadó.

 

village_attack-300x124.jpg

 

Az Első Rend katonái a film elején Tuanul faluját perzselik fel. Lakói az Erő Egyházának a tagjai. Tisztelik az Erő erkölcsi tisztaságát, noha használni nem tudják. Hitük szerint a Jedik vissza fognak térni, és rendet tesznek a galaxisban. Megvetik a galaxis pompáját, szinte minden eszközt, beleértve a fegyvereiket is, maguk készítenek a közeli roncsokból.

 

A film keveset árul el a galaxis politikai berendezkedéséről és az eltelt 30 év változásairól. Röviden: az endori csata után a vezető nélkül maradt Birodalom hamar darabjaira hullott. Az Új Köztársaság hónapok alatt megszerezte a Magvilágok feletti uralmat. A birodalmi utódállamok legnagyobbika egy évvel az endori ütközet után Jakku mellett vonta össze a flottáját. Az itt lezajlott csatában az Új Köztársaság megsemmisítő csapást mért a birodalmi hadseregre.

 

A jakkui volt a polgáháború utolsó nagy csatája. Nem sokkal utána a Köztársaság kiterjesztette a hatalmát minden civilizált rendszerre. A galaxis szélére szorított birodalmi maradványokkal békét kötöttek, de paktumban kötelezték őket a seregeik leszerelésére, valamint egy nagyobb összegű jóvátétel fizetésére. A Jedi visszatér eseményei után évtizedekig tartó béke állt be a galaxisban. Ám eközben a galaxis felderítetlen tájain, az úgynevezett Ismeretlen Területen az egyik birodalmi utódállam, az Első Rend erősödni kezdett.

 

Leia hiába sürgette a Szenátust, hogy lépjenek fel az Első Rend ellen, kérvényei süket fülekre találtak. Politikai ellenfelei bemocskolták a hírnevét, ezért Leia önállósította magát, és létrehozta az Ellenállás nevű katonai szervezetet, amelynek célja az Első Rend felszámolása.

 

Bár külön utakon járnak, a Szenátussal nem szakították meg a kapcsolatot: titokban több szenátor is támogatja az Ellenállást, Leiának ráadásul egy fiatal diplomata, Korr Sella személyében közvetlen képviselője is van a Szenátusban. Korr Sella épp a Köztársaság fővárosában tartózkodik, amikor a Starkiller bázis megsemmisíti a bolygót. Korr Sellát Maisie Richardson-Sellers játssza a filmben; jeleneteit nagyrészt kivágták, a mozikba került verzióban csak a halála előtti pillanatokban látjuk.

 

galaxy-768x1024.jpg

 

A főváros immár nem a Coruscant. A Köztársaság kikiáltása után Mon Mothma igyekezett szakítani a régi Köztársaság hagyományaival, ezért a fővárosi címet elvették Coruscanttól. A galaxis politikai székhelye pár évente más bolygóra száll, a helyét szavazás dönti el. Az ébredő Erő idején Hosnian Prime a főváros. Itt székel Villecham kancellár kormánya, amikor a Starkiller bázis megsemmisíti a rendszert.

 

A Domnhall Gleeson alakította Hux tábornoknak nincs katonai tapasztalata. A Starkiller bázis elleni csata az első éles bevetése.

 

Maga az Ellenállás sincs tisztában azzal, hogy az Első Rend mennyire messzire jutott a fegyverkezésben. Poe Dameron ezért lepődik meg annyira a film elején, amikor felviszik a Finalizer nevű csillagromboló fedélzetére. Ez annak fényében pláne érdekes, hogy a regény szerint az Ellenállás meglehetősen kis formáció, sokkal kisebb, mint a IV. rész idején a lázadás volt.

 

Kylo Ren hasonló kardot forgat, mint amilyet annak idején az ősi Sith-ek használtak. A penge erős vibrálása viszont nem a sajátos designnak köszönhető, hanem annak, hogy a markolatban meg van repedve a pengét kialakító vörös kiberkristály.

 

A regényváltozatból kiderül, hogy Snoke és Kylo Ren tisztában vannak azzal, hogy Vader élete végén visszatért a világos oldalra. Snoke szerint ha Vader nem engedett volna az érzéseinek és megölte volna a fiát, a Birodalom most is létezne.

 

A film magyar szinkronjába és feliratába hiba csúszott: Rey már Finn bemutatkozása előtt nevén nevezi a férfit, amikor BB-8-nek beszél róla a Falconon. Az angol eredetiben “He” (ő) szerepelt, ezt sikerült rosszul fordítani.

 

Han Solo éppen rathtarokat szállít Prana királyának, amikor hőseink találkoznak vele. A fejedelem egyik hobbija a ritka és veszélyes állatok gyűjtése. Kollekciójával igyekszik lekörözni nagy riválisát, Solculvis régenst.

 

droids.jpg

 

C-3PO értesítette az Ellenállás droidszövetségeseit, hogy keressék BB-8-et, és jelentsék, ha találkoznak vele. Ennek köszönhetően mentik meg őket a Maz kastélyát ért támadásban. Szintén a regényből derül ki, hogy ezzel C-3PO egy korábbi hibáját hozza helyre, ugyanis Poe Jakkura indulása előtt aktiválnia kellett volna egy jeladót a kis droidon, de ezt elfelejtette.

 

A Domnhall Gleeson alakította Hux tábornoknak nincs katonai tapasztalata. A Starkiller bázis elleni csata az első éles bevetése.

 

Korábban pletykálták, hogy Daniel Craig is szerepel a filmben – ez beigazolódott, rohamosztagosként tűnik fel. Ő az, akin Rey először sikertelenül, majd sikeresen alkalmazza az elmetrükköt, és aki végül fegyverét eldobva távozik a cellából.

 

A regény szerint Kylo Ren egyáltalán nem érzi magát erősebbnek, miután végrehajtja legnagyobbnak szánt cselekedetét, sőt, úgy érzi, meggyengült.

 

rey_finn_ren.jpg

 

Amikor Rey legyőzi Kylo Rent a párbajban, akkor a lányt a regény alapján megkísérti a sötét oldal, és arra buzdítja, hogy ölje meg az ellenfelét. Rey sikeresen ellenáll a sötét oldal csábításának.

 

További érdekesség, hogy Kylo Ren a regényváltozat szerint ismeri Reyt, és kezdettől nem hajlandó elhinni, hogy egy egyszerű roncsvadász lenne. Amikor az Erővel megszerzi Ren elől Anakin fénykardját, a regényben Kylo Ren azt mormogja: “It is you.” (Te vagy az!) Akárhogy is, az biztos, hogy Kylo a filmben is megkülönböztetett figyelmet tanúsít a lány iránt. Kanata kastélyánál a saját karjaiban viszi a hajójára, ahelyett, hogy hagyná összeesni, és a beosztottjaival cipeltetné. Guggolva, szinte kedvesen beszél vele a vallatószobában, és a lány első, maszkra tett megjegyzésére leveszi a sisakot, mintha nem akarna előtte maszkos szörnyetegnek látszani. Rey valódi kiléte kétségtelenül az egyik legizgalmasabb kérdés, amit Az ébredő Erő felvetett.

 

Bomarr, SimonZ

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information