Ugrás a kommentre

Pletykák és valóság a Zsivány Egyes utóforgatása kapcsán


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Azután, hogy Donnie Yen lenyilatkozta, hamarosan visszatér Londonba, hogy részt vegyen aZsivány Egyes (Rogue One) utóforgatásán, csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg egy klikkvadász cikk arról, mekkora bajban van az új Star Wars-produkció.

 

ro_trailer_donnie_yen.jpgA Hong Kong-i Donnie Yen a film előzetesében

 

Nos, a merényletet a Page Six vállalta magára, amelynek 48 óra sem kellett, hogy előálljon a sztorival: a tesztvetítések eredménye nyomán komolyan pánikba estek a Disney öltönyösei…

 

A Page Sixnek valószínűleg senki sem szólt, hogy a Lucasfilm nem szokott tesztvetítéseket tartani — ahogy Az ébredő Erőnek nem volt, a Zsivány Egyesnek sem, és vélhetően nem is lesz.

 

Ezek után az Entertainment Weekly újságírója, a közismerten jó lucasfilmes forrásokkal rendelkező Anthony Breznican járt utána, valójában mi igaz az első önálló Star Wars-film utóforgatását övező pletykákból. Íme, néhány konkrétum:

 

  • Talán a legfontosabb információ, hogy az utóforgatás nem egy hirtelen támadt ötlet volt, azt már a forgatás kezdete előtt betervezték. Az eredeti tervek csupán annyiban módosultak, hogy tavasz helyett nyárra tolták a munkálatokat, így Gareth Edwards rendezőnek több ideje jut átgondolni az utólagos felvételeket.
  • A Lucasfilm munkatársain kívül mindössze ketten látták a filmet: a Disney elnöke, Bob Iger és a stúdiófőnök Alan Horn. Azt hiszem, ideje tudomásul venni, hogy a Star Wars-filmek kreatív döntéseit nem a Disney, hanem a Lucasfilm hozza. Iger és Horn zöld utat adott az utólagos forgatásnak, de szó sincs arról, hogy ők rendelték volna el.
  • Az utóforgatás még ebben a hónapban elkezdődik, és július közepéig tart majd. Körülbelül 4-5 hetet szánnak rá. Ezt a viszonylag hosszú időt az indokolja, hogy a film széles szereplőgárdával dolgozik, és a színészek más munkáik miatt különböző időpontokban fognak ráérni.
  • Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök bevonta a stábba Tony Gilroy író-rendezőt (Michael Clayton, Bourne-sorozat), aki a 2014-es Godzillán dolgozott már együtt Gareth Edwards rendezővel. Gilroy feladata, hogy véleményezze a film első vágását, és írjon néhány új dialógust a filmhez. Emellett second unit rendezőként is segíteni fogja Edwards munkáját az utóforgatáson. Gilroy állítólag nagyban élvezi mind Kennedy, mind a Lucasfilm sztori csapatának bizalmát, és konzultánsként más Star Wars-produkcióknál is számítanak rá.
  • „A változtatások mind a tisztább érthetőséget és a karakterépítést szolgálják, és a már leforgatott jelenetek közé kerülnek” — nyilatkozta név nélkül a Lucasfilm egyik munkatársa. (A cég hivatalosan nem reagál pletykákra.) Nem kell tehát alapvető változtatásokra számítani. Az Entertainment Weekly forrása szerint a legtöbb új jelenet „pilótafülkékben zajló beszélgetés” lesz.
  • Néhány akciójelenet is terítékre kerülhet az utóforgatáson — véli a The Hollywood Reporter. Erre utal, hogy a stábba bekerült a veterán kaszkadőr mester, Simon Crane, aki az utóbbi években több filmnél is közreműködött akciójelenetek second unit rendezőjeként (Z világháború, Jason Bourne). Akárcsak Gilroy, Crane is dolgozott már együtt Kathleen Kennedyvel, hajdan pedig vezető kaszkadőr volt a Lucasfilmnél készült Az ifjú Indiana Jones kalandjai tévésorozatban.
  • Az utóforgatás ellenére az alkotók tervei szerint augusztus közepére össze fog állni a film.Szeptemberben már a zenei anyag munkálatait szeretnék végezni. Vagyis sokkal jobban állnak, mint tavaly Az ébredő Erő, amelynek jelenetei csak októberben véglegesedtek.
    Az augusztusra kitűzött határidő kapásból cáfolja a legvadabb pletykát, miszerint a Zsivány Egyes negyven százalékát újraforgatnák. „Akkor valóban lenne pánik, és el is kellene tolni a bemutató dátumát” — vallja a produkció egyik bennfentese. A bemutató dátuma továbbra is december 16.
  • Az EW úgy tudja, tévedés az is, hogy a film tónusán változtatnának az alkotók. „A film nagyon más, mint Az ébredő Erő, de ez szándékos. Ez egy háborús film” — erősített meg a rendező korábbi szavait az egyik stábtag.

Ahogy a fentiekből kiolvasható, az utóforgatás ténye messze nem jelent pánikot. Szinte minden nagy hollywoodi produkció él ezzel az eszközzel, egyszerűen azért, mert megteheti. Az ébredő Erőnek is volt utóforgatása, George Lucas pedig kényelemből úgy forgatta filmjeit, hogy másfél évre előre két-három utóforgatás időpontját is kitűzte a naptárban. Még az Új remény klasszikus kantin jelenetét is egy utóforgatáson, a bemutató előtt néhány hónappal vették fel.

A Zsivány Egyes forgatása augusztustól februárig zajlott. Mostanra elkészült a film első vágása, így teljesen természetes, ha az alkotók visszatérnek a stúdióba, hogy változtassanak ott, ahol szükségét látják.

 

 

Júliusban meglátjuk

Mindössze néhány nappal az utólagos forgatás befejezése után Gareth Edwards rendező és a Lucasfilm elnökasszonya, Kathleen Kennedy is részt fog venni Londonban a Star Wars Celebration találkozón  – mint az korábban írtuk. A Zsivány Egyest beharangozó július 15-i pódiumbeszélgetés a rendezvény egyik csúcspontjának ígérkezik. Nem kérdés, hogy az alkotók nagy durranással — minimum egy új előzetessel — készülnek az eseményre. Az Entertainment Weekly forrása úgy fogalmaz, júliusban mindenki el fogja dobni az agyát.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.