Jump to content

George Lucas nem készít több filmet


Recommended Posts

Közel négy éve, hogy nyugdíjba vonult a Lucasfilm éléről, és immár filmes terveket sem dédelget George Lucas. Legalábbis így nyilatkozott a showbiz411.com-nak:

 

„Felhagytam a filmkészítéssel.”

 

afi20160609_lucas_ss_jj.jpg

 

George Lucas (középen) Steven Spielberg és J.J. Abrams társaságában az Amerikai Filmintézet június 9-i gáláján

 

Sajnálom, ha így van, mivel a Star Wars szülőatyja a kétezres években számtalanszor hangoztatta — legutóbb egy tavaly készült interjúban —, hogy öregkorára szeretne visszatérni ahhoz a kísérleti filmes pályához, amelyről épp az űreposz sikere térítette el a hetvenes évek végén. Ehhez korábban azt is hozzátette, filmjeit már nem a publikumnak fogja szánni, csak maga és baráti köre számára alkotna. A vállalatbirodalmáért kapott dollár milliárdokból simán meg is tehetné.

 

Őszintén kíváncsi lettem volna, képes-e Lucas megtalálni magában az egykori kísérleti filmest, akit társai és tanárai a legizgalmasabb tehetségnek tartottak a Dél-Kaliforniai Egyetem rendező szakán, aki lenyűgözte Francis Ford Coppolát, és akinek egyedi gondolkodása nélkül természetesen nem született volna meg a XX. század legnagyobb mítosza.

 

A korai Lucas különc látásmódját legjobban első és legkevésbé ismert nagyjátékfilmje, a THX 1138című sci-fi illusztrálja. Ha nem ismernétek, ajánlom figyelmetekbe a 2004-ben DVD-n megjelent rendezői változatot.

 

Pablo Hidalgo gondolatát kölcsönvéve: a THX 1138, az American Graffiti és a Csillagok háborújaalkotja az igazi Lucas-trilógiát.

 

Persze Lucasnál sosem lehet tudni. Egyrészt szeret olykor félreérthető túlzásokban fogalmazni, másrészt sokszor, sok mindenben gondolta már meg magát. (Elég csak a Star Wars 3-9-12-6, illetve ki tudja már hány epizódra megálmodott sztorijára gondolni.)

 

Mindenesetre Lucas elmondta, most minden energiáját a Narratív Művészetek Múzeumának létrehozására fordítja, amelynek terveiről olvashattatok itt korábban.

 

 

John Williams nem vonul nyugdíjba

A 72 esztendős filmrendező minderről azon a csütörtök este rendezett gálán nyilatkozott, amelyen az Amerikai Filmintézet — a filmzeneszerzők sorában elsőként — életműdíjjal tüntette ki John Williamst, a Star Wars és sok más film legendás komponistáját. Az eseményen Lucas mellett részt vett Steven Spielberg, Harrison Ford, Tom Hanks, J.J. Abrams és a Lucasfilm jelenlegi elnöke, Kathleen Kennedy is.

 

williams_kennedy_amblin.jpgSpielberg, Abrams, John Williams, Kathleen Kennedy Lucasfilm-elnök és Frank Marshall producer az ünnepség után

 

Lucasszal ellentétben a 84 eszendős John Williams nem csupán a filmekhez, de a Star Wars univerzumához is szeretne még visszatérni. Az ötszörös Oscar-díjas, 22-szeres Grammy-díjas zeneszerző hamarosan elkezd dolgozni Spielberg Ready Player One című filmjének zenéjén, és elmondta, jövőre szeretné megkomponálni a nyolcadik Star Wars-epizód zenéjét is.

 

„Ha képes leszek rá, mindenképp megcsinálom. Elmondtam Kathy Kennedynek, hogy boldogan megírom. De az igazi ok, hogy nem szeretném, ha bárki más írna zenét Daisy Ridleynek” — viccelődött a maestro.

 

Rey témája csakugyan Az ébredő Erő zenéjének

. Williams pályája ötvenedik Oscar-jelölését kapta érte. A John Williams tiszteletére rendezett gálaest felvételét június 15-én leadja az amerikai TNT csatorna.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information