Jump to content
Sign in to follow this  
Ody Mandrell

Útikalauz a Jedik szent holdjára

Recommended Posts

A hamarosan múlva mozikba kerülő Zsivány Egyes sok mindenben szakíthat az eddigi Star Wars-epizódokkal, ám abban mindenképp hasonló, hogy számos egzotikus, mégis valóságosnak ható világba repíti el a nézőt.

 

Az alkotók a Maldív-szigetektől Jordániáig számtalan különféle tájra vitték el a film forgatását. A történetben szerepet kap a pálmafás Scariff bolygó, a kanyonoktól szabdalt Eadu, feltűnik jellegzetes „inka” templomaival a jól ismert Yavin IV, de láthatjuk az Erso család otthonát is, amelynek jeleneteit Izland különleges tájain forgatták.

 

Ám az összes helyszín közül a legérdekesebbnek a Jedi-lovagok szent holdja, a Jedha ígérkezik. Azt már régen kitaláltuk, hogy a Jedi és a Jedha név hasonlósága nem lehet véletlen. Az alkotók elárulták, hogy a Jedha a Star Wars-galaxis zarándokhelye, emellett az örök tél sivataga, és itt rejtőzik a Forest Whitaker által alakított lázadó terrorista, Saw Gerrera is.

 

swgatlas02.jpg

 

A misztikus holdról egy most megjelenő kiadvány, a

című könyv árul el további részleteket. A könyv legérdekesebb lapjairól a Star Wars News Net osztott meg néhány fotót. Hogy kopár felszíne és hideg éghajlata ellenére miért épp a Jedha vált a Jedik szentföldjévé, az megsejthető a könyv által adott leírásból:

 

„Jedha a zarándokok földje. Otthona egy hatalmas templomnak, amelyet szentként tisztelnek mindazok, akik az Erő egyházának tanítását követik. A Galaktikus Birodalom korában birodalmi megszállás alatt áll, miközben tudóscsoportok bányásszák és kutatják a kyber kristályokat.”

 

Márpedig — ahogy azt ma már a Disney csatorna legkisebb nézői is tudják — a kyber kristály a Jedi-lovagok fénykardjának legfontosabb alkotóeleme.

 

swgatlas01.jpg„Ahogy Jedha számos települése, a szent város is egy természetes fennsíkra épült” — áll a könyvben.

 

Már az előzetesekben is feltűnő volt a város fölé magasodó, szokatlanul nagy épület. A könyvből kiderül, hogy ez az építmény a whillek temploma. Aki elmélyedt már kicsit a Star Wars születésének történetében, emlékezhet rá, hogy George Lucas korai vázlataiban a Csillagok háborúja a Whill-krónikák első fejezeteként szerepel. Hogy kik vagy mik azok a whillek, arról nem sokat tudhattunk meg az elmúlt négy évtizedben, ám egyszer egy interjúban Lucas megemlítette, hogy a whillek a Star Wars-galaxis krónikásai, akiknek a távoli jövőben R2-D2 elmeséli a hajdan élt Skywalkerek történetét. Akárhogy is, a whilleknek köze van a Jedi-lovagok vallásához. Nem tudom, lesz-e rá alkalom a filmben, de jó lenne belesni a templom belsejébe.

 

swgatlas03.jpg

 

A könyvben szereplő rajzok Jedha zarándokait is bemutatják. Nem először találkozunk velük, ők szerepelnek az alábbi fotón is.

 

jedha_zarandok.jpgAhogy a whillek, úgy Saw Gerrera alakja is Lucas fejéből pattant ki, bár ő eredetileg a soha el nem készült élőszereplős Star Wars-tévésorozat figurájának álmodta meg a klónháború veteránját.

„A szélsőséges lázadó, Saw Gerrera egész életében gerillaharcot vívott, kezdetben a Szakadárok, később pedig a Birodalom ellen. A Lázadók Szövetsége is fenntartásokkal van iránta, miután úgy véli, az erőszak az egyetlen eszköz, amely győzelemre vezethet” — mutatja be Whitaker figuráját a kiadvány.

 

A könyvből kiderül, Saw Gerrera a város alatti katakombákban rendezte be titkos bunkerét. A lázadó vezér pontos rejtekhelye egy ősi rom alatt található.

 

Ősi romokból pedig akad bőven a Jedha felszínén. A harmadik trailerben láthattuk ezt a hegy méretű Jedi-szobrot:

 

rotrailer307.jpgA könyv lapjairól apróbb érdekességek is kiderülnek. Például hogy a megszálló birodalmi rohamosztagosok hosszú lábú hátasállatok nyergében járják Jedha fagyos kősivatagját.

 

swgatlas04.jpg

 

A könyv egy-egy mondatban bemutatja a két jó barát, Chirrut Imwe (Donnie Yen) és Baze Malbus (Jiang Wen) karakterét. Baze a fegyverforgató, Chirrut pedig a vak harcos-szerzetes, aki fogékony az Erő rezgéseire. Mivel helyet kaptak a könyvnek ezen a lapján, jó esély van rá, hogy Jedhán találkozunk velük először. Chirrut vallásosságát elnézve logikus lenne, ha ők maguk is zarándokként érkeznének a holdra, amelynek sorsa már az előzetesek alapján is sejthető. Ha Jedha egésze nem is, a szent város — és vele a whillek temploma — biztosan pusztulásra van ítélve.

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information