Jump to content

Helyére került â��Az utolsó Jediâ��


Ody Mandrell

Recommended Posts

Jó érzés volt ma reggel behúzni ezt a vágásba” — írta néhány napja Instagramon Rian Johnson, Az utolsó Jedi író-rendezője, miután a Lucasfilm bejelentette a Star Wars VIII hivatalos címét. Johnson korábban a USA Todaynek elárulta, a forgatókönyv első vázlata óta tudta, mi lesz a film címe.

 

vagas_azutolsojedi.jpgHa bárkinek lett volna kétsége, a fenti kép azt is megerősíti, hogy a Star Wars védjegyeként ismert nyitófelirat visszatér a következő filmben. Ugyanakkor nem kizárt, hogy Rian Johnson kicsit csavarni fog ezen. A gondolat azóta motoszkál bennem, hogy tudjuk, Az ébredő Erő zárójelenetének folytatását látni fogjuk a nyolcadik epizódban.

 

„Nem akarok előre ugrani két évet” — mondta erről Johnson. „Látni akarom, hogy mi történik a következő pillanatban.”

 

Ha én lennék a rendező helyében, ezt a jelenetet afféle prológusként használnám, hasonlóan a Zsivány Egyes nyitójelenetéhez. A Lucasfilm-logo után látjuk a tengert, a kis szigetet. Rey átnyújtja Luke-nak a fénykardot. Elhangoznak azok a mondatok, amik Az ébredő Erő végén nem hangoztak el. És amikor készen állunk a kalandra… bumm, robban John Williams zenéje, a vásznon a „Star Wars” felirat, a cím, „Az utolsó Jedi”, majd a már-már elveszettnek hitt nyitószöveg.

 

Én így csinálnám, és az az érzésem, Johnson is ezt fogja választani. Decemberben visszatérünk a kérdésre.

 

Rian Johnson egyébként George Lucas óta az első alkotó, aki egymaga írója és rendezője is a Star Wars soron következő fejezetének. Legutóbb az Empire magazin faggatta a film készületeinek állásáról:

 

Hogy halad a
VIII. rész
?

 

Remekül. A vágás kellős közepén járunk, nyakig benne. Kezd formát ölteni a film, és nagyon izgatott vagyok.

 

Mondjon három nem Star Wars-filmet, amit rákészülésként megnézett!

 

A
Szárnyaló bátorság
fontos próbakő volt a légi csaták látványa és hangulata, de a pilóták közti interakció miatt is. A
Three Outlaw Samurai
(
Sanbiki no samurai
) a kardpárbajok hangulata, illetve a ponyvaregényes könnyedsége miatt. De a
Fogjunk tolvajt!
című filmet is nagyszerű volt újranézni a romantikája és ragyogása miatt.

 

inspiracio_filmek.jpg

 

Milyen emlékeket őriz az első forgatási napról?

 

Igazából az első forgatási napra hónapokkal a tényleges forgatás kezdete előtt került sor: három napot töltöttünk Skellig Michael szigetén. Nem elég, hogy ez volt a legelső napunk a Star Warson egy ilyen elképesztő természeti adottságú helyszínen, de mivel a sziget alig volt megközelíthető, a stábunk is nagyon családias és tettre kész volt. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a kaland.

 

Mi a legnehezebb a Star Wars-dialógusok írásában?

 

Folyton azt vettem észre, hogy modern szófordulatokat akarok írni a párbeszédekbe, ami olykor működik, de nagyon kell vigyázni vele. Ha az ember túlzásba esik, könnyen megtörheti a Star Wars varázsát. A másik kihívást a technikai szövegek jelentik. Egyszerre kell elég összetettnek lenniük, hogy valóságosnak tűnjenek, és kellőképp egyszerűnek is, hogy követhetőek legyenek. Az eredeti filmek ezt zseniálisan csinálták.

 

A
Zsivány Egyesben
birodalmi tisztként bukkan fel a lövegcsatornában. Milyen élmény volt?

 

Remek móka volt. Irigyeltem a produceremet, Ram Bergmant, mert ő még a Daft Punk-sisakot is felvehette. Az volt a legjobb, hogy tudtuk, nem lehet minket kivágni a filmből. Ha valami kihagyhatatlan volt, az a Halálcsillag lövése.

 

future06.jpg

Mi a legmeglepőbb élmény egy Star Wars-film megrendezésében?

 

Azt hiszem, a legmeglepőbb a munkafolyamat meghittsége. Persze a produkció hatalmas, és tele van mindenféle stresszel. De végül mégiscsak ugyanazokkal a dolgokkal szembesülünk, mint a korábbi, kisebb filmjeinknél: a történetet, amit fontosnak tartunk, el kell mesélnünk egy kamerával és néhány színésszel. Meg egy vukival.

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information