Jump to content

Helyére került â��Az utolsó Jediâ��


Ody Mandrell

Recommended Posts

Jó érzés volt ma reggel behúzni ezt a vágásba” — írta néhány napja Instagramon Rian Johnson, Az utolsó Jedi író-rendezője, miután a Lucasfilm bejelentette a Star Wars VIII hivatalos címét. Johnson korábban a USA Todaynek elárulta, a forgatókönyv első vázlata óta tudta, mi lesz a film címe.

 

vagas_azutolsojedi.jpgHa bárkinek lett volna kétsége, a fenti kép azt is megerősíti, hogy a Star Wars védjegyeként ismert nyitófelirat visszatér a következő filmben. Ugyanakkor nem kizárt, hogy Rian Johnson kicsit csavarni fog ezen. A gondolat azóta motoszkál bennem, hogy tudjuk, Az ébredő Erő zárójelenetének folytatását látni fogjuk a nyolcadik epizódban.

 

„Nem akarok előre ugrani két évet” — mondta erről Johnson. „Látni akarom, hogy mi történik a következő pillanatban.”

 

Ha én lennék a rendező helyében, ezt a jelenetet afféle prológusként használnám, hasonlóan a Zsivány Egyes nyitójelenetéhez. A Lucasfilm-logo után látjuk a tengert, a kis szigetet. Rey átnyújtja Luke-nak a fénykardot. Elhangoznak azok a mondatok, amik Az ébredő Erő végén nem hangoztak el. És amikor készen állunk a kalandra… bumm, robban John Williams zenéje, a vásznon a „Star Wars” felirat, a cím, „Az utolsó Jedi”, majd a már-már elveszettnek hitt nyitószöveg.

 

Én így csinálnám, és az az érzésem, Johnson is ezt fogja választani. Decemberben visszatérünk a kérdésre.

 

Rian Johnson egyébként George Lucas óta az első alkotó, aki egymaga írója és rendezője is a Star Wars soron következő fejezetének. Legutóbb az Empire magazin faggatta a film készületeinek állásáról:

 

Hogy halad a
VIII. rész
?

 

Remekül. A vágás kellős közepén járunk, nyakig benne. Kezd formát ölteni a film, és nagyon izgatott vagyok.

 

Mondjon három nem Star Wars-filmet, amit rákészülésként megnézett!

 

A
Szárnyaló bátorság
fontos próbakő volt a légi csaták látványa és hangulata, de a pilóták közti interakció miatt is. A
Three Outlaw Samurai
(
Sanbiki no samurai
) a kardpárbajok hangulata, illetve a ponyvaregényes könnyedsége miatt. De a
Fogjunk tolvajt!
című filmet is nagyszerű volt újranézni a romantikája és ragyogása miatt.

 

inspiracio_filmek.jpg

 

Milyen emlékeket őriz az első forgatási napról?

 

Igazából az első forgatási napra hónapokkal a tényleges forgatás kezdete előtt került sor: három napot töltöttünk Skellig Michael szigetén. Nem elég, hogy ez volt a legelső napunk a Star Warson egy ilyen elképesztő természeti adottságú helyszínen, de mivel a sziget alig volt megközelíthető, a stábunk is nagyon családias és tettre kész volt. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a kaland.

 

Mi a legnehezebb a Star Wars-dialógusok írásában?

 

Folyton azt vettem észre, hogy modern szófordulatokat akarok írni a párbeszédekbe, ami olykor működik, de nagyon kell vigyázni vele. Ha az ember túlzásba esik, könnyen megtörheti a Star Wars varázsát. A másik kihívást a technikai szövegek jelentik. Egyszerre kell elég összetettnek lenniük, hogy valóságosnak tűnjenek, és kellőképp egyszerűnek is, hogy követhetőek legyenek. Az eredeti filmek ezt zseniálisan csinálták.

 

A
Zsivány Egyesben
birodalmi tisztként bukkan fel a lövegcsatornában. Milyen élmény volt?

 

Remek móka volt. Irigyeltem a produceremet, Ram Bergmant, mert ő még a Daft Punk-sisakot is felvehette. Az volt a legjobb, hogy tudtuk, nem lehet minket kivágni a filmből. Ha valami kihagyhatatlan volt, az a Halálcsillag lövése.

 

future06.jpg

Mi a legmeglepőbb élmény egy Star Wars-film megrendezésében?

 

Azt hiszem, a legmeglepőbb a munkafolyamat meghittsége. Persze a produkció hatalmas, és tele van mindenféle stresszel. De végül mégiscsak ugyanazokkal a dolgokkal szembesülünk, mint a korábbi, kisebb filmjeinknél: a történetet, amit fontosnak tartunk, el kell mesélnünk egy kamerával és néhány színésszel. Meg egy vukival.

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information