Jump to content

Süni

Tag
 • Content count

  83
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

57

About Süni

 • Rank
  Youngling

 • Nem
 • Lakhely
  Baranya

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. "Rey mindent tud" - A Bennel való erőkapcsolata miatt. Attól fogva, hogy Ben a 7. részben belép az elméjébe, olyan mértékben összekapcsolódik a tudatuk, hogy Rey relatíve gyorsan szívja magába Ben minden tudását. Ezt a 8. részben meg is próbálták értetni azzal, ahogy Rey kettévágja a sziklát, meg azzal, ahogy Ben Luke-kal harcol. "Palpi feltámasztása" - Ezt valóban megmagyarázhatták volna bővebben, és kb. egyöntetűen rótta fel itt mindenki kritikaként a filmnek. "az erőképességek hihetetlen minden magyarázat nélküli kitágítása." - Rey végigolvasta azokat a könyveket, amelyeket Luke nem. Ben ezt követően ugyanúgy tanulta meg tőle a gyógyítás képeségét, ahogy Rey tanult tőle korábban. "Ez a diád dolog olyan mint mikor oviba játszottunk" - Ezek szerint a Birodalom visszavág végén is zavart, hogy Leia megérezte, hogy Luke bajban van. És hát Luke és Leia csak testvérek, és Leia tök képzetlen az Erőben, míg Rey és Ben az első találkozásuktól fogva rákattantak egymásra, és a 9. rész végére egyikük se tipikusan képzetlen. Amúgy a diádnak is megágyazott a 8. rész, amikor Ben tenyerén megjelentek az esőcseppek.
 2. "Egy fantasy univerzumnak mi a szabálya?" Feltetted a költői kérdést. Sokaknak nyilván azzal van gondja, hogy az új részek leértékelik Anakin karakterét, holott az, hogy ő "A kiválasztott", az 1-3. részek hozadéka. Az egyensúlyért, a jóért való küzdelemért a gyermekei sokkal többet tettek, mint ő maga.
 3. Jaj-Ja. Az volt, persze. Hogyne lett volna az. /Facepalm./
 4. "1-3-t láttam először" És az úgy ahogy van, tetszett? Van baj.
 5. Egyeseknek értelmező kéziszótárt kell adni a 7., 8. és 9. részekhez, és ezt úgy írom, hogy - ismét hangsúlyozom - nem vagyok rajongó. A legnagyobb baj, hogy sokan tényleg ugyanazt az érzést várják, mint amit akkor éreztek, amikor először látták az Új reményt. Valahol megértem őket, mert nekem is volt megismételhetetlen filmélményem gyermekként, a Burton-féle Batman filmekkel, és én is azt éreztem már az első Schumacher-féle förmedvény után is, hogy valamit elvttek az életemből. De én 13 éves voltam, amikor az a masszív ripacskodás a mozikba került, és 1-2 óra emésztés után el tudtam engedni az egészet. És az a film, meg a folytatása tényleg istenkáromlás rosszak! A Schumacher-féle Batman filmekhez képest kb. minden örökérvényű mestermű, nemhogy az új trilógia, mely szerintem /részben nyilván a kiváló színészvezetésnek köszönhetően is/ remek, /csak valamiért sikk lett kutyázni./ Még néhány mondtat: A Burton-féle élményt a Nolan-trilógiától se kaptam meg, pedig azt az egekbe magasztalja a világ. A Batman Begins konkrétan csalódás volt elsőre. És tudjátok, hogy miért? Mert közben felnőttem, és felfogtam, hogy a "Táncoltál valaha az ördöggel sápadt holdfénynél?" élmény egyedi és soha vissza nem térő érzés.
 6. Kösz! Az én olvasatomban Rey a Skywalker nevet is azért veszi fel, mert azzal, hogy Ben életereje tartja életben, bizonyos értelemben Skywalkerré vált. Azt gondolom, talán egyidejűleg válnak majd eggyé az erővel, ha a lány is meghal. Ekkor válnak mindketten erőszellemmé, és találnak végleg egymásra. /Ben ezért vési magába a búcsú során a lány arcának minden cm2-ét, mert - a tudatát elvesztve - jó ideig nem láthatja viszont. Ugyanez az oka, hogy Rey nem gyászolja meg a fiút. Tudja, hogy találkoznak még. A történet inverz "Boldogan éltek, míg meg nenm haltak."/ Ha azt vesszük, hogy az utolsó kb. 20 percben folyamatosan folytak a könnyeim, valóban letaglózott. Sokat gondolkoztam Palpatine terve kapcsán, de nem jutottam jobb megoldásra annál, mint, hogy érezte, hogy az unokája az igazi Nemezis-e, és, hogy Bent is megölta volna, ha képes lett volna megölni Rey-t. Ezeket a válaszokat is megadhatta volna a film, pl. olyan formában, ha Palpi beszél erről Pryde-nak. Amit sajnálok még, hogy a film végi ünneplés során nem hangzik el az ellenállás vezetői rézéről, hogy a jövő államberendezkedése más lesz, mint a Régi, illetve Új Köztrásaság, és fel fogják számolni a rabszolgaságot, a korrupciót és a bűnszervezeteket.
 7. Néhány szóval én is értékelnék. Őszintén bevallom, hogy - bár a leak-ek által felvázolt történettől kirázott a hideg - a vásznon nagyon tetszett. Miközben néztem, a Da Vinci-kód jutott eszembe annyiban, hogy a film folyamatosan pörgött, és pillanatra se ült le, és néha elég szájbarágósra sikerült. (Kicsit túltolták pl. a Finn erőérzékenségére vonatkozó utalásokat. Egyébként erről akart volna beszélni Rey-jel, és azért négyszemközt, mert félt a többiel reakcióitól.) Maz is sok volt nekem, amikor elmagyarázta, hogy Leiának minden erejére szüksége lesz most, hogy meg tudja szólítani a fiát, ezért ennyire gyenge. Na most Luke egy ehhez hasonló mutatványba halt bele egy résszel korábban. Persze, ez a szájbarágósság fricska lehetett azoknak, akiknek a TLJ finom utalásai nem jöttek át. A szivárogtatások alapján féltem az események sűrűjétől is. Tartottam attól, hogy lehet ennyi történést egyetlen filmbe bezsúfolni. Nos, sikerült, sőt! Ennél is többet lehetett volna. Ahogy ti magatok is írtátok, Palpatine visszatérését a halálból bővebben kifejthették volna. Nyilván klóntestben él a lelke, hisz az arca már-már zavarbaejtően kisimult, meg hát ez a test láthatóan képtelen az ugyanakkor önálló életre... A tervét sem igazán értettem. Nem igazán világos számomra, mit is akar Rentől. Tegyük fel, hogy Rey-t azért akarja megöletni, mert tudja, hogy ő okozza majd. Tegyük fel, hogy úgy véli, Ren esetében a szerelme megölése lehet a végső lépés a sötétséghez vezető úton, de hogy miért gondolja azt azok után, hogy az apját is megölette vele (Snoke közvetítésével)... A testét nem tudta volna megszállni, mert ez a srác képtelen gyűlölni. Persze, lehet, hogy Rey után Ren volt a soron következő a halállistáján. Benből amúgy kaphattünk volna többet pl. a Renekkel való küzdelme során, (amely a Reneket elég súlytalanná tette), de attól a pillanattól fogva, hogy megkaptuk, elképesztő érzelmi hullámvasútban volt részünk. Kezdem azt hinni, hogy Driver a színművészet Mozartja. Ahogy a csókjelenet után fürkészi Rey arcát, magába szívva a lány összes vonását a búcsú előtt, az valami egészen elképesztő. A maszkjában menő, a Hannal való találkozása hihetetlen. (akkor is, ha ott és akkor JJ épp a saját vállát veregeti). Gyakorlatilag innentől, helyesebben Leia halálától fogva nem egyszer és nem kétszer hatódtam meg, (pedig csak egyszerű néző vagyok, nem rajongó.) Erőszellemként talán azért nem jelenik meg a film végén, mert nem vált eggyé az erővel. A saját életereje tartja életben a szerelmét, vagyis egy testben élnek mindketten tovább. Most ennyi jutott az eszembe, és az, hogy a fanyalgókat ugyanúgy nem értem, mint négy, illetve két éve.
 8. Nem. Nemes egyszerűséggel megszabadult a mentéjétől. /Talán, mert a Ren lovagi mivoltának része volt?/ A fekete póló volt a mente aláöltözete. Látható rajta a lyuk, amelyet Rey ejtett, amikor leszúrta.
 9. Helyesebben: mindösszesen annyit tudott, amennyit Rey maga is. Amit tudott, azt a lány elméjéből olvasta ki.
 10. Ha belegondolsz abba, hogy Snoke tróntermi jelenete alatt felcsendül Palpatine témája, és, ha összeveted Palpatine és Rey fent belinkelt témáját, (döbbenet, hogy ez évekig nem tűnt fel senkinek), az erősen arra utal, hogy a Snoke-Palpatine és a Rey-Palpatine kapcsolat előre megtervezett volt, mondjanak bármit is. Volt egy koncepció, és arról Williams pl. tudott. Ez nem lehet véletlen. Sajnos Fisher halála miatt nem tudhatjuk meg, hogy tervezték a történet befejezését. Amikor két éve kijöttem a moziból, esküdni mertem volna, hogy az utolsó fejezet az Első Renden belüli polgárháborúról szól majd.
 11. Először nézzük meg a filmet, aztán mondjunk kritikát. Én csak 30-án látom majd val.szeg., szóval kivárok.
×
×
 • Create New...

Important Information