Ugrás a kommentre

20 érdekesség Az ébredő Erőről


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Az alábbiakban összeszedtünk egy sor spoileres érdekességet Az ébredő Erőből, részben a film, részben a regényváltozat, részben pedig a Vizuális enciklopédia alapján.

 

badrobot.jpg

 

Sokan gondolkodtak rajta, vajon J. J. Abrams cégének, a Bad Robotnak a logója fel fog-e tűnni a film elején. Mint kiderült, ezt meghagyták a végére, de gyanakodhatunk, hogy az X-szárnyú felrobbanása után a földből kibújó kis lény, aki BB-8 magányos éjszakai útját figyeli, talán a messzi-messzi galaxisbeli verziója a cég emblematikus figurájának. Egy droid végülis túl nyilvánvaló lett volna, nem?

 

lor_san_tekka_poe.jpg

 

A film számtalan klasszikus trilógiás tisztelgése mellett komoly utalások vannak az előzménytrilógiára is. Ilyen a nyitójelenet egyik mondata, melyben Lor San Tekka kijelenti, hogy nem lehet egyensúlyban az Erő a galaxisban, amíg a Jedik vissza nem térnek. A másik utalás Kylo Ren mondata arról, hogy Snoke fővezérnek esetleg meg kellene fontolnia a klónok használatát a gyerekkorukban elrabolt és kiképzett legénység helyett.

 

Az Ellenállás legendás pilótája, Poe Dameron A Jedi visszatér végén látott endori buli éjszakáján fogant. Ahogy ebből sejthető, mindkét felmenője lázadó.

 

village_attack-300x124.jpg

 

Az Első Rend katonái a film elején Tuanul faluját perzselik fel. Lakói az Erő Egyházának a tagjai. Tisztelik az Erő erkölcsi tisztaságát, noha használni nem tudják. Hitük szerint a Jedik vissza fognak térni, és rendet tesznek a galaxisban. Megvetik a galaxis pompáját, szinte minden eszközt, beleértve a fegyvereiket is, maguk készítenek a közeli roncsokból.

 

A film keveset árul el a galaxis politikai berendezkedéséről és az eltelt 30 év változásairól. Röviden: az endori csata után a vezető nélkül maradt Birodalom hamar darabjaira hullott. Az Új Köztársaság hónapok alatt megszerezte a Magvilágok feletti uralmat. A birodalmi utódállamok legnagyobbika egy évvel az endori ütközet után Jakku mellett vonta össze a flottáját. Az itt lezajlott csatában az Új Köztársaság megsemmisítő csapást mért a birodalmi hadseregre.

 

A jakkui volt a polgáháború utolsó nagy csatája. Nem sokkal utána a Köztársaság kiterjesztette a hatalmát minden civilizált rendszerre. A galaxis szélére szorított birodalmi maradványokkal békét kötöttek, de paktumban kötelezték őket a seregeik leszerelésére, valamint egy nagyobb összegű jóvátétel fizetésére. A Jedi visszatér eseményei után évtizedekig tartó béke állt be a galaxisban. Ám eközben a galaxis felderítetlen tájain, az úgynevezett Ismeretlen Területen az egyik birodalmi utódállam, az Első Rend erősödni kezdett.

 

Leia hiába sürgette a Szenátust, hogy lépjenek fel az Első Rend ellen, kérvényei süket fülekre találtak. Politikai ellenfelei bemocskolták a hírnevét, ezért Leia önállósította magát, és létrehozta az Ellenállás nevű katonai szervezetet, amelynek célja az Első Rend felszámolása.

 

Bár külön utakon járnak, a Szenátussal nem szakították meg a kapcsolatot: titokban több szenátor is támogatja az Ellenállást, Leiának ráadásul egy fiatal diplomata, Korr Sella személyében közvetlen képviselője is van a Szenátusban. Korr Sella épp a Köztársaság fővárosában tartózkodik, amikor a Starkiller bázis megsemmisíti a bolygót. Korr Sellát Maisie Richardson-Sellers játssza a filmben; jeleneteit nagyrészt kivágták, a mozikba került verzióban csak a halála előtti pillanatokban látjuk.

 

galaxy-768x1024.jpg

 

A főváros immár nem a Coruscant. A Köztársaság kikiáltása után Mon Mothma igyekezett szakítani a régi Köztársaság hagyományaival, ezért a fővárosi címet elvették Coruscanttól. A galaxis politikai székhelye pár évente más bolygóra száll, a helyét szavazás dönti el. Az ébredő Erő idején Hosnian Prime a főváros. Itt székel Villecham kancellár kormánya, amikor a Starkiller bázis megsemmisíti a rendszert.

 

A Domnhall Gleeson alakította Hux tábornoknak nincs katonai tapasztalata. A Starkiller bázis elleni csata az első éles bevetése.

 

Maga az Ellenállás sincs tisztában azzal, hogy az Első Rend mennyire messzire jutott a fegyverkezésben. Poe Dameron ezért lepődik meg annyira a film elején, amikor felviszik a Finalizer nevű csillagromboló fedélzetére. Ez annak fényében pláne érdekes, hogy a regény szerint az Ellenállás meglehetősen kis formáció, sokkal kisebb, mint a IV. rész idején a lázadás volt.

 

Kylo Ren hasonló kardot forgat, mint amilyet annak idején az ősi Sith-ek használtak. A penge erős vibrálása viszont nem a sajátos designnak köszönhető, hanem annak, hogy a markolatban meg van repedve a pengét kialakító vörös kiberkristály.

 

A regényváltozatból kiderül, hogy Snoke és Kylo Ren tisztában vannak azzal, hogy Vader élete végén visszatért a világos oldalra. Snoke szerint ha Vader nem engedett volna az érzéseinek és megölte volna a fiát, a Birodalom most is létezne.

 

A film magyar szinkronjába és feliratába hiba csúszott: Rey már Finn bemutatkozása előtt nevén nevezi a férfit, amikor BB-8-nek beszél róla a Falconon. Az angol eredetiben “He” (ő) szerepelt, ezt sikerült rosszul fordítani.

 

Han Solo éppen rathtarokat szállít Prana királyának, amikor hőseink találkoznak vele. A fejedelem egyik hobbija a ritka és veszélyes állatok gyűjtése. Kollekciójával igyekszik lekörözni nagy riválisát, Solculvis régenst.

 

droids.jpg

 

C-3PO értesítette az Ellenállás droidszövetségeseit, hogy keressék BB-8-et, és jelentsék, ha találkoznak vele. Ennek köszönhetően mentik meg őket a Maz kastélyát ért támadásban. Szintén a regényből derül ki, hogy ezzel C-3PO egy korábbi hibáját hozza helyre, ugyanis Poe Jakkura indulása előtt aktiválnia kellett volna egy jeladót a kis droidon, de ezt elfelejtette.

 

A Domnhall Gleeson alakította Hux tábornoknak nincs katonai tapasztalata. A Starkiller bázis elleni csata az első éles bevetése.

 

Korábban pletykálták, hogy Daniel Craig is szerepel a filmben – ez beigazolódott, rohamosztagosként tűnik fel. Ő az, akin Rey először sikertelenül, majd sikeresen alkalmazza az elmetrükköt, és aki végül fegyverét eldobva távozik a cellából.

 

A regény szerint Kylo Ren egyáltalán nem érzi magát erősebbnek, miután végrehajtja legnagyobbnak szánt cselekedetét, sőt, úgy érzi, meggyengült.

 

rey_finn_ren.jpg

 

Amikor Rey legyőzi Kylo Rent a párbajban, akkor a lányt a regény alapján megkísérti a sötét oldal, és arra buzdítja, hogy ölje meg az ellenfelét. Rey sikeresen ellenáll a sötét oldal csábításának.

 

További érdekesség, hogy Kylo Ren a regényváltozat szerint ismeri Reyt, és kezdettől nem hajlandó elhinni, hogy egy egyszerű roncsvadász lenne. Amikor az Erővel megszerzi Ren elől Anakin fénykardját, a regényben Kylo Ren azt mormogja: “It is you.” (Te vagy az!) Akárhogy is, az biztos, hogy Kylo a filmben is megkülönböztetett figyelmet tanúsít a lány iránt. Kanata kastélyánál a saját karjaiban viszi a hajójára, ahelyett, hogy hagyná összeesni, és a beosztottjaival cipeltetné. Guggolva, szinte kedvesen beszél vele a vallatószobában, és a lány első, maszkra tett megjegyzésére leveszi a sisakot, mintha nem akarna előtte maszkos szörnyetegnek látszani. Rey valódi kiléte kétségtelenül az egyik legizgalmasabb kérdés, amit Az ébredő Erő felvetett.

 

Bomarr, SimonZ

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vendég
Ez a téma zárva van.
  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.