Jump to content

40 fontos képkocka a Zsivány Egyes előzeteséből


Ody Mandrell

Recommended Posts

Péntek hajnalban kijött a Zsivány Egyes új előzetese, amely pazar látványvilágával, pörgős akciójeleneteivel és az első beharangozóhoz hasonló vagányságával, azt hiszem, minden várakozásunknak megfelelt. Okos volt a marketing, hogy a nyár utolsó nagy mozis hype-ja (Suicide Squad) utánra időzített, Darth Vader felvillantása pedig remélhetőleg sokaknak segített elhelyezni a közelgő filmet a Star Wars idővonalán.

 

trailer238.jpgA film első, áprilisi beharangozója magasra tette a lécet, évek óta nem fordult elő, hogy egy előzetestől ennyire fülig érjen a szám. Ezt a hatást — talán mert már nem tudott annyira az újdonság erejével hatni — nem érte el nálam a mostani előzetes, de persze megszámolni nem tudnám, hányszor néztem meg az első 24 órában.

 

Vicces közben látni, hogy néhány cikkben még mindig előjönnek a régen megcáfolt utóforgatásos teóriák, és van, aki még most is a film „disneyesítésére” keresne példát a trailerben, természetesen hiába. Ideje lenne elfogadni, hogy az utóforgatás pontosan arra szolgált, amire általában: kijavítani az első vágás kijavítható hibáit. Tudom, a bulvárnak minél színesebb a sztori, annál jobb, de…

 

  • Nem igaz, hogy a film tónusa bármit is változott volna az eredeti elképzelésekhez képest. Ezt maga a Lucasfilm elnöke cáfolta.
  • Nem igaz, hogy a film nagy részét újraforgatták. Néhány hónappal a bemutató előtt nagy slamasztikában lennének a készítők.
  • Az sem igaz, hogy a Disney bármit visszadobott volna. A Disneytől mindössze ketten látták a filmet, egyikük az a Bob Iger, aki elmondta, kreatív döntésekbe nem szólnak bele, viszont rábólintott az utóforgatás költségvetésére.

Ha a stúdiónál át akarnák hangolni a filmet, azt a marketing azonnal követné, ezzel szemben az új előzetes pontosan ugyanolyan képet fest a filmről, mint a korábbi, vagy épp a múlt hónapban közzétett werkfilm. Szóval akinek kevés az alkotók cáfolata, most nézze meg újra ezt a két percet!

 

 

 

Hogy valójában milyen jellegű film lesz a Zsivány Egyes, azt jól érzékelteti, hogy Pablo Hidalgo, a Lucasfilm sztori csapatának tagja a héten a következő klasszikusokhoz hasonlította: Navarone ágyúiKémek a sasfészekben és persze a Csillagok háborúja.

 

Most, hogy ezen a témán talán egyszer s mindenkorra túlléptünk, térjünk rá a lényegre! Mert Darth Vader mellett is akad néhány dolog, amit érdemes észrevenni a Zsivány Egyes második előzetesében.

 

Mindenekelőtt van három — de az is lehet, hogy négy — jól megkülönböztethető bolygónk. Ezek közül is a legérdekesebbnek Jedha ígérkezik. Nem biztos, hogy a történetben ennek a helyszínnek lesz a legnagyobb jelentősége, de most úgy tűnik, mintha a szálak legtöbbje ide kapcsolódna. Jedhát látjuk az első fantasztikus képkockán is:

 

trailer201.jpgMint a hivatalos Star Wars-adatbázisból kiderül, Jedha valójában nem is bolygó, hanem egy hold, ám ennél izgalmasabb, hogy itt jött létre az első civilizációk egyike, amely az Erő természetét kutatta.

A trailer nyitójelenetében egy fennsíkra épült várost láthatunk. Kicsit emlékeztet a tatuini Mos Eisleyra, de az épületek sokkal ősibbek, kifinomultabbak. Ahogy az alkotók elmondták, az ottomán építészet jegyeiből merítettek.

Jedha világa egykor fontos volt a Jedi-lovagok számára, és még ma is szent helyként tisztelik azok a zarándokok, akik a galaxis minden szegletéből érkeznek ide megvilágosodást keresve. Érdekes a város fölé magasodó épület. Talán egy templom? Vagy más funkciója van?

 

trailer202.jpgFent egy másik felvétel a fennsíkra épült városról. Itt is feltűnő a magas építmény. Az előtérben két szereplőnk, Cassian és Jyn szemléli, ahogy a város felett fenyegetően lebeg egy második város: egy birodalmi csillagromboló. Vajon érkeznek vagy távoznak a birodalmiak?

 

A sivatag látványa csalóka. Az adatbank leírása szerint Jedha kopár felszínű hold, amelyen állandó tél (!) uralkodik.

 

trailer210.jpgEz megmagyarázza, hogy a szereplők miért vannak nagykabátban.

 

trailer207.jpgJedha világát szigorú megszállás alatt tartja a Birodalom, amely elhúzódó háborút vív a hold felszabadításáért küzdő lázadó sejtekkel. Jedha mindkét háborúzó fél számára fontos, és nem feltétlenül a spirituális vonatkozása miatt. Állítólag valami olyat rejt, ami mindkét oldal számára érdekes.

 

trailer211.jpgA történet legtöbb karakterének van valami kötődése Jedha holdjához. Alighanem itt találkozunk először a film érdekes párosával, Chirrut Imwével és Baze Malbusszal. A vak Chirrut (Donnie Yen) a történet különleges szereplője. Mélyen spirituális ember, aki hisz abban, amit egykor a Jedi-lovagok vallottak, hogy az Erő minden egyes élőlényt áthat és összeköt a galaxisban.

 

trailer213.jpg„Nem félek semmitől. Minden az Erő akarata szerint történik” — mondja Chirrut, aki félelmetes testi és szellemi önfegyelme révén vakon is veszélyes harcossá képezte ki magát. Chirrut nem Jedi, nem tud bánni az Erővel, de ez nem jelenti, hogy az Erő ne segítené őt. Például amikor a botjával leterít egy egész rohamosztagot.

 

trailer214.jpg„Megszállták az otthonunkat. Most a Birodalom ellen harcolok” — halljuk Malbus (Jiang Wen) szavait. Gondolhatnánk, hogy az a bizonyos otthon a megszállás alatt tartott Jedha, de valószínűbbnek tartom, hogy Chirrut és Malbus zarándokként érkezik a szent holdra.

 

trailer212.jpgJedha nem csupán állandó harcok helyszíne, de a búvóhelye is egy ismert lázadó terroristának. Ennek is szerepe lehet abban, hogy a történet szála épp ide vezet.

 

trailer223.jpgA terrorista Saw Gerrera (Forest Whitaker), aki a klónháború veteránjából lett felkelő, és most egy csapatnyi szélsőséges lázadót irányít rejtekhelyéről. Gerrera sokat és sokakat elveszített a harccal töltött évtizedek során, és rajta is sok nyomot hagyott a háború. Akárcsak Darth Vader, valószínűleg ő sem maradna életben különleges páncélja nélkül. Ám a zord külső mögül olykor előtűnik a karizmatikus, együtt érző ember, aki egykoron volt.

 

trailer230.jpgA pilóta Bodhi Rook (Riz Ahmed) kötődése egyértelmű a holdhoz, ő valóban a Jedha szülötte. Ezen felül annyit tudhatunk róla, hogy afféle galaktikus kamionsofőr. Nincs legendás hajója, mint Han Solónak, de bármit elvezet, és sok fuvart elvállal. Korábban a Birodalom pilótája volt (lásd a jelvényt a karján), mostanában viszont a lázadók kötelékében hasznosítja pilóta képességeit és műszaki tudását.

 

trailer226.jpgA környezet alapján az alábbi jelenet is a Jedhán játszódik. Itt találkozik először Jyn Erso (Felicity Jones) K-2SO-val (Alan Tudyk). A birodalmi biztonsági droidot Cassian Andor százados, a felkelők tisztje programozta át ellenségből baráttá. Mint az előzetesben hallhatjuk, a százados régóta foglalkozik lázadók toborzásával. Úgy látszik, a tevékenysége droidokra is kiterjed.

 

trailer215.jpgK-2SO nem az érzelmeiről híres, de hálás a századosnak, amiért felszabadította a birodalmi szolgálat alól, és hűséges társként kíséri el mindenhová. Emellett nagyon hasznos ügynöke a lázadóknak, hiszen kiválóan elvegyül bármilyen birodalmi közegben.

 

trailer224.jpgA következő képkockán a távolból láthatjuk a fennsíkra épült várost, miközben valami kitakarja előlünk a napot. Mi más lenne az, mint a Halálcsillag?

 

trailer217.jpgEzek után joggal feltételezhetjük, hogy az alábbi képen is Jedha látható a birodalmi szuperfegyver társaságában.

 

trailer216.jpgEz pedig már a Halálcsillag parancsnoki hídja. Orson Krennic igazgató nélkül nem kezdődhet el a tiszti bankett.

 

trailer218.jpgKrennic igazgató — Ha csak a nevét halljuk, hihetnénk a High School Musical főgonoszának is, de Orson Krennic (Ben Mendelsohn) a Birodalom Különleges Fegyverkutatási Részlegének igazgatója.

 

trailer220.jpgKrennic személyes céljának tekinti, hogy irányítása mellett befejeződjön a régóta húzódó Halálcsillag projekt. Erre tette fel a hírnevét, és abban bízik, a siker révén végre bekerülhet az Uralkodó legszűkebb környezetéhez tartozó tiszti karba. (A fenti képen egyébként nem a Halálcsillagon, hanem egy csillagromboló hídján láthatjuk.)

 

trailer204.jpgApropó, az előzetes egyik legmenőbb momentuma a Halálcsillag árnyékából előtűnő birodalmi csillagromboló. Hogy az alkotók milyen módon kombinálták az Új remény és A Birodalom visszavág nagyon is eltérő csillagrombolóját, arról itt olvashattatok.

 

trailer203.jpgTérjünk még vissza Jedhára, feltéve, hogy ez ugyanaz a bolygó (akarom mondani, hold). Sejtésem szerint igen, bár kissé más tájat látunk.

 

trailer208.jpgAmi még feltűnő, komoly köd üli meg a sziklákat. Az éjszakák nagyon másak lehetnek itt, mint a nappalok.

 

trailer209.jpgUgyanaz a környezet és szakadó eső. Sőt, a közeli képen mintha hópelyheket is felfedeznék. Ne feledjük, hogy Jedhán örökké tél van!

 

Az X-szárnyú vadászgépek bekapcsolt reflektorral repülnek, így jól látható a szakadó eső (vagy hó).

 

trailer227.jpgVégül az alábbi jelenet is ugyanezen a tájon játszódik. Egy TIE vadász becsapódását látjuk, talán egy bázisba. Vagy egy birodalmi lépegetőbe?

 

trailer234.jpgIdeje tovább lépnünk a történet másik fontos helyszínére. Íme, partraszállás a Scarif bolygón:

 

trailer221.jpgPálmafás szigeteivel és napfényes partjaival igazi trópusi paradicsom a Scarif nevű bolygó. Csakhogy a pálmafák között fontos birodalmi létesítmény bújik meg.

 

trailer222.jpgEzen a bolygón található a Birodalom első számú fegyverének fő építési bázisa. A hívatlan látogatókat áthatolhatatlan védőpajzs és erős katonai jelenlét tartja távol — írja Scarifról a hivatalos adatbank.

 

trailer225.jpgSzintén a Scarifon járunk amikor Baze Malbus aknavetője célba vesz egy birodalmi AT-ACT (All Terrain Armored Cargo Transport) lépegetőt.

 

trailer229.jpgA Birodalom visszavágból ismert harci AT-AT lépegetők még nagyobb testvére, az AT-ACT lépegető hatalmas rakodótérrel van ellátva, amelyet nagyméretű építőelemek és muníció szállítására terveztek. Jelentős birodalmi beruházásoknál, jellemzően hajógyárakban és kutatási létesítményeknél használják ezt a típust. Márpedig a Halálcsillag építése a legnagyobb beruházás, amit a galaxis emberemlékezet óta látott.

 

trailer229b.jpgSzintén a Scarif a helyszíne az alábbi jelenetnek, amelyben az elgyötört Jyn Erso egy birodalmi TIE vadásszal néz farkasszemet.

 

trailer235.jpgIsmét bolygót váltunk. Ezúttal a Yavin negyedik holdján járunk, ahol a felkelők berendezték titkos támaszpontjukat. Ahogy a felszálló U-szárnyú űrhajó mögött látható, az esőerdős felszín képét a kihalt massassi faj templomai tarkítják.

 

trailer205.jpgEgy ilyen templom belseje rejti a taktikai irányítótermet, amelyet nemcsak az előző előzetesben, hanem már az 1977-es filmben is láthattunk.

 

trailer239.jpgHa már az U-szárnyú szóba került, a lázadók U-szárnyú űrhajója egy fegyverzettel jól felszerelt csapatszállító hajó — írja az adatbank. Nagy befogadóképességével és állítható szárnypozíciójával arra tervezték, hogy a tüzérségi zónákon keresztülmanőverezve eljuttassa a katonákat a harcvonalra, majd légi támogatást nyújtson a szárazföldi egységek számára. Így néz ki egy osztag a hajó belsejében:

 

trailer236.jpgÍgy pedig a Jyn Erso mögött felcsukódó rámpa:

 

trailer237.jpgOlvastam olyat, hogy Felicity Jones Jyn Ersója túlságosan hasonlít Daisy Ridley Reyéhez, de nem gondolom, hogy megállna ez a vád. Míg Rey az új trilógia Luke Skywalkere, Jyn sokkal inkább tűnik Han Solo-szerű figurának. Egy olyan karakter, akiről eleinte félve veszik le a bilincset a felkelők bázisán, a történet végére viszont hőssé válhat.

 

trailer206.jpgJyn karakterfejlődésében bizonyára Cassian Andor százados (Diego Luna) is szerepet játszik. Itt egymás mellett foglalnak helyet az U-szárnyú pilótafülkéjében.

 

trailer206b.jpgA végére a trailer legérdekesebb jelenetét hagytam. Az alábbi kép olyan, mint egy festmény, mint egy lenyűgöző látványterv a Lucasfilm művészeti részlegének asztalán. De hogy mi történik rajta, fogalmam sincs. Olyan, mintha leszakadna a mennybolt. Vajon Jedhán járunk? Vajon a Halálcsillag fegyverének tesztje idézi elő ezt a katasztrófát?

 

trailer231.jpgHőseinknek mindenesetre nagyon kell menekülniük. 1977 óta a Zsivány Egyes az első önálló Star Wars-film, és nagy erénye, hogy nem tudhatjuk, melyik főszereplő marad életben a történet végén. Még az is lehet, hogy egyik sem…

 

trailer232.jpgSzerencsére hiperűrugrással közeleg a film december 15-i bemutatója. Nem gondolom, hogy két ilyen beharangozó után túl nagy szükségünk lenne egy harmadikra, de a modern filmes marketing nem éri be kevesebbel, így az ősz folyamán minden bizonnyal számíthatunk még egy nagyszabású előzetesre.

 

trailer233.jpg

 

 

 

Teljes cikk megtekintése

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information