Ugrás a kommentre

A film képregénydaptációja


lecsoka

Ajánlott hozzászólás

Ezzel a topiccal egy új síkot szeretnék megnyitni a fórumon, ez pedig nem más, mint, hogy szerintetek, hogy sikerült film képregényes feldolgozása. Az aktulitást természetesen A Jedi visszatér Fazekas Attila-féle feldolgozása és megjelenése adja, ami számomra a filmek dvd megjelenésénél is nagyobb izgalmat váltott ki. Mindegyik filmnél szeretnék egy ilyen topicot nyitni, megkezdve saját,szubjektív értékelésemmel. Remélem, senkit sem fogok untatni vele.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Számomra - és biztos vagyok benne, hogy mások is így vannak vele - az első filmképregény A Birodalom visszavág magyarországi adaptációja volt.

 

1982 januárjában vagyunk, a film bemutatásra került (1,5 évvel az amerikai bemutató után) és ezzel egyidőben megjelenik a képregény változat is a MOKÉP megbízásából.

 

A szerzők: Cs.Horváth Tibor (szöveg) és Fazekas Attila (rajz). A képregény a borítóval együtt 36 oldalból áll (vagy ha jobban tetszik 32 oldal + borító), ebből a mű 28 oldalt és egy címlapot foglal el, a többi keresztrejtvény.

 

Ahhoz, hogy megértsük és értékeljük a művet, a fiatalabb generációnak el kell mesélni pár dolgot. A szocializmusban vagyunk, a nyugati cuccok, filmek, újságok, stb. késve vagy sehogy sem jutnak be az országba, a mozikat jellemzően szovjet, magyar filmek uralnak, unikumnak számít egy Bud Spencer-Terence-film (szerintem ez is az egyik oka a máig tartó népszerűségüknek Magyarországon), szóval igen nagy szó, ha egy amerikai film szinkronosan moziba kerül, pláne a sci-fi, és ráadásul még a képregényváltozata is kiadásra kerül. Persze, aki a Csillagok háborúját látta az megvonhatta a szemöldökét, hogy jó-jó, megjelent a Birodalom képregényben, de mi lesz a Csillagok háborújával? Ugyanis az nem jelent meg addig. (Spoiler: csak egy jó félévet kellett rá várni, ugyanis a CSH 2 füzetben, az év szeptemberében és novemberében megjelent,)

 

Mi húzás volt erre. Egy Fazekas Attila-féle interjú szerint nem ment úgy a film, mint elvárták, s kellett egy kis proganda. Sikerült. A CsH nézettségi adatait a Birodalom visszavág Magyarországon felülmúlta, állítólag több, mint 3 M jegy kelt el rá!

 

De térjünk vissza a képregényre (és bocs a kalandozásért, de kénytelenek vagyok, a nagyfokú nosztalgiafaktor miatt)! Hogyan is sikerült a mű?

 

Aki a film szó-szerinti, kockáról-kockára történő átdolgozását várja az csalódni fog. A képregény leginkább egy a film olyan feldolgozása, amely attól függetlenül is kiválóan működik. Egy olyan adaptáció, amely már önmagában is önálló művé változik, így sok is az eltérés a filmtől.

 

A képregény szövegét - mint írtam - CS. Horváth Tibor Irvin Kershner filmje és Schéry András magyar szövege alapján írta. Ennek ellenére nagyon sok a filmtől való eltérés. Mi lehetett az eltérések oka: 1. a képregény kampány-anyag volt a MOKÉP oldaláról, így röviden, egy füzetben készülhetett el. Ez nyilván a történet egyszerűsítését eredményezte, magyarán csak a fő motívumok maradtak meg a filmből. 2. Cs. Horváth egyébként - akinek regényadaptációban igen nagy gyakorlata volt - szeretettel tért el az eredeti művektől (ez részemről nem negatív megjegyzés, hanem tény) 3. rendkívül rövid idő alatt készült el, így okkal vannak benne eltérések.

 

Ami viszont a narrációt és a dialógusokat illeti, az igazi Cs-Horváthos: rendkívül ízesen meséli el az eseményeket, stílusa lefegyverző, gyorsan kezelhető, nem érződik, hogy a narrációja le akarná nyomni a képanyagot (ez pedig az íróra amúgy jellemző volt). Engedjetek egy példát mit is értek a mesélő stílusán (Hoth-i csata leírása): " A jégmezőn fültépő a csatazaj. A küzdőfelek ütegei iszonyatos energiamennyiséget okádnak egymára.A magasban vaszágépek cikáznak.") vagy egy másik - Luke a jégmezőn - : " Ha most öntudatnál volna, alighanem Ben Kenobira gondolna, atyai pártfogójára. Ő az egyetlen, aki megmentheté, mert a bölcs aggastály jedi-lovag votl, birtokosa annak a különös képeségnek,ami erőnenek neveznek. Ma már nincsenek jedi-lovagát, rendre elpusztították őket, mert a béke, az igazság bajnokai voltak, a köztársaság védelmezői. A császáriak nem erővel kerültek fölébük, mert az ő erejüknél hatalmasabnem létezett, hanem ármánnyal és árulással. Nem él már Ben Kenobi sem."

 

Egyszerűen gyönyörű. Én mai napig CS.Horváth mesélő stílusát szeretem legjobban, A fenti példákból, talán nem véletlenül. A képregényban van néhány elírás, például Taun-Taun helyett tantaun, Lando neve pedig Lendo Kalvisszian néven fut, de szerintem ez bocsánatos bűn. A gyorsaság és a forráshiány mindent megmagyaráz, s tesz érthetővé.

 

A forráshiány a képi világra is jellemző. 1982-ben a filmről legfeljebb a Pajtásban, illetve pár művészeti újságban lehetett olvasni csekély képmennyiséggel. Ezen kívül volt néhány - hazai gyártású! - trafikos kép, melyek Bravo és más egyéb magazin újrafelhasznált termékeként értékelhető. Szóval nem nagyon volt meg a megfelelő forrás, ami egy filmképregénynél elengedhetetlen. Fazekas Elmondása szerint beültek a moziba és fotóztak.

 

Forráshiány miatt a képi világ is sokszor eltér a filmtől:

- orrmányos wampa (mellesleg akkoriban egymás közt csak jegesmedvének mondtuk)

- a szárnyas dínóra emlékeztető mynock is ezzel magyarázható

- Luke arca jellemzően nem hasonlít Mark Hamilra,

- Boba Fett meghal egy lövöldözésben a Bespinen!

- rohamsiklók lövik le a kutaszdrodidot.

 

Egyébként a filmben sem sokszor csodálhattuk meg ezeket a részleteket... Emlékeim szerint senki nem is akadt fenn ezeken a változtásokon.

 

Amúgy a képek a tipikus Fazekas Attila képek, erős kontúrok, fény-árnyék technika, comic-stítuls: kiváló munka.

A képregény első képe egy csodás csillagrombolóval nyit, hihetetlenül jó hoth-i csata, űrjelenetek. Egyszerűen csodás munka.

Mai szemmel látszik, hogy Fazekas ismerhetette a Marvel film-képregényeket, vagy annak néhány részletét, mert előszeretettel vesz át onnan néhány képkockát, csak az az igazság, hogy a végeredmény szerintem jobb, mint az eredeti. Így nem lehet pusztán másolással vádolni a rajzolót, mert ami béna Howard Chaykin Millennium Falconjában, az szuper Fazekaséban. Al Williamson munkái szintén némi forrás gyanánt szolgáltak. Ugyanakkor, vannak olyan egyedi képek, amelyek kár, hogy nem szerepelnek a filmben: ebből a kedvencem az, amikor is a birodalmi rohamosztagosok tűzharcba keverednek felkelőkkel a Hoth-i bázis belsejében. Egyszerűn kib@szott jó kép! Nem is momdom tovább, tipikus Fazekas képi világ és mai napig ő rajzol legjobban Darth Vadert!

 

Összességében a képregény számomra, annak ellenére, hogy nem követi hűen a filmet (, vagy talán éppen azért ?), hihetetlen kedvencem. Ma napig az egyik legjobb Star Wars-film feldolgozás, hiszen a képregény érthetővé válik film nélkül is, önálló életre tesz szert, és ez nagy eredmény. Ugyanakkor - ha nem vetjük össze a filmmel - a rövid terjedelme ellenére nem érződik benne a kapkodás, Cs.Horváth zseniális narrációja a tömörítést irodalmi szinten tudta megvalósítani. Aki először ezt a művet látja a Birodalom visszavág bárminemű feldolgozásából (egyébként én 82-ben ilyen voltam), egyöntetűen azon a véleményen van, hogy a mű kerek, egész. Ez sajnos, az amerikai filmadaptációkra nem mondható el.

 

A mű önállóságára tekintettel egy kis jogi dologra is szeretnék kitérni. Ma már ez a feldolgozás nem minősül hivatalosnak, hiszen nem bírta sem a Marvel, sem a Lucasfilm engedélyét. Ennek ellenére az akkori szocialista szerzői jog szerint, ha egy alapmű feldolgozására kerül sor úgy, az maga is önálló műnek minősül. A Birodalom képregényfüzet ezt a jogi kategóriát teljes mértékben kimeríti, így a szerzői nem követtek el jogsértést.

 

A mű a 82-es megjelenésen túl még 1991 vagy 1992-ben jelent meg még egyszer a Boton Magazinban. Ez utóbbi valamivel nagyobb formátumban, s nyomdatechnikailag sokkal jobb minőségű volt mint az eredeti közlés. Úgy tudom, hogy e második kiadás ma már még nagyobb hiánycikk a piacon mint az első.

 

Aki bármelyiket is megteheti, szerezze be! Megéri!

 

Remélem, nem volt túl unalmas a fenti kis elemzés, röviden ennyi jutott eszembe. Hamarosan folytatom a Csillagok háborújával.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó kis írás. Nekem ha emlékezetem nem csal, akkor ehhez nem volt szerencsém. De ha olyan mint a CsH akkor gond nem lehet. :) Egyébként milyen változtatások vannak a képregényben a filmhez képest? Olyanok amiket még nem említettél alább.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Fazekas-CS. Horváth-féle képregény és a film közötti különbségek tételesen:

- Han Solo hósiklón járőrözik,

- Luke-ot egy ormányos lény csapja le, de kimarad a jégbarlang rész

- a kutasz-droidot rohamsiklók lövik le

- a Hoth-bolygón Leia-ra ráomlik menekülés közben egy barlang, s csak a Millennium Falconon tér magához

- láthatunk képeket ember-ember elleni ütközetről is a Hoth-on

- láthatjuk a szörnyet, ami kiköti Artut

- láthatjuk a mynocockat (nem azonos a filmkészítők verziójával -szerintem a Fazekas-féle jobb)

- az uralkodó egész alakos verzióban jelenik meg hologram formájában Vader-nél (ez megfelel a Marvel-es verzióval)

- van benne egy furcsa űrhajó, ami elvileg csillagromboló lenne

- Piett kapitány csak a történet felénél lesz admirális (addig az elődjének így több hibáját is láthatjuk)

- Boba Fett-et lelövik Lando emberei (!!!! - mivel nagyon rövid volt a képregény, 28 oldal, így nem fért bele a fejvadászos rész, de szerintem Fazekasnak nagyon tetszett Boba Fett figurája, így a képekbe beillesztette, de leginkább egy spéci birodalmi katonaként kezelték, egyébként, ha nem lett volna benne a Jedi-ben, ez nem osztott, nem szorzott volna)

- Luke előbb tudja meg ki az apja, csak aztán veszíti el a kezét

- a Felhővárosban Lando emberei is beszállnak a lövöldözésben (ez szintén megfelel a Marveles verzióval)

- Lando segít Luke műkezét megcsinálni (nem tudtak mit kezdeni akkoriban a sebészdroiddal)

- Leia, Lando, Luke személyesen és nem rádióbeszélgetésben búcsúzik egymástól

- a fénykard lángpallosként szerepel a műben (nekem speciel tetszik ez a kifejezés)

 

Van tehát eltérés jócskán, de mindennek a forráshiány volt az oka, meg az, hogy 28 oldalba sűrítették a sztorit. Az eltérések ellenére nem lehet haragudni a képregényre, sőt, így igazán egyedi ízű, önállóan is érthető képregényt kaptunk. Szerintem sokkal jobb, mint a Marvel, lényegesen történethűbb feldolgozása.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Itt egy kis cikk A Birodalom visszavág magyar képregényről. Részben innen is vettem infókat!

 

A cikk 2010-es, a címe:

 

A BÉKETÁBOR VISSZAVÁG, LÁNGPALLOS!

 

"Idén lett 30 éves gyerekkorunk kedvenc űroperájának második része, a borongós hangulatú A Birodalom visszavág. Az ünnepléshez kicsit megkésve ugyan, de a Könyvesblog képregényosztaga is csatlakozik: ezúttal egy igazi ínyencfalatot mutatunk be, a Star Wars-rajongók legféltettebb kincsének számító Fazekas Attila-féle A Birodalom visszavágot.

 

A kultikus scifi-széria második, helyesebben ötödik részét a magyar mozik az amerikai premierhez képest csak két év késéssel, 1982. január 28-án vetítették le. Bámulatos gyorsasággal ráharapott viszont a Star Wars-témára a hazai feketegazdaság: trafikos gagyiiparunk fáradhatatlanul ontotta a silány minőségű Luke Skywalker-képeket, a széteső ewokokat meg a Vágási Feri-fejű Han Solókat (utóbbiak voltak akkori nevükön a "Jedi-bábuk", a gyűjtők ma már akár ötezer forintot is képesek értük adni!). És míg a Galaktika szerkesztőségben gőzerővel dolgoztak a Donald F. Glut-féle regényváltozat fordításán, a MOKÉP, karöltve az Ifjúsági Könyv- és Lapkiadó Vállalattal, a veterán képregénygyáros Fazekas Attila-Cs. Horváth Tibor duótól rendelte be a képregényváltozatot. Természetesen a Lucasfilm tudta és engedélye nélkül.

 

A Birodalom visszavág sztoriját ugye mindenki kívülről fújja: Darth Vader, a Császár jobbkeze felfedezi és kifüstöli a lázadók titkos bázisát a Hoth jégbolygón, ahonnan Luke egy sárgolyóra megy Jedi-leckéket venni, Han Solóék viszont csak Felhővárosig tudnak elvergődni a lerobbant Millenium Falconnal. Az egykori csempésztárs, Lando árulása miatt Han egy fagyasztott karbonittömbben végzi, Luke pedig családi fénykardpárbajba keveredik a szuszogó, fekete kiborggal, aki az apai szeretet hevében még a telepesfiú kezét is lenyisszatja a szomorú végjátékban.

 

Nekünk viszont most sokkal érdekesebb az a néhány egyedi képkocka, amit Fazekas és Cs. Horváth kényszerűségből követett el a magyar adaptációban. A starwars.hu-csapat egyik régebbi interjújából ugyanis kiderül, a képregényt már jóval a Mokép zárt körű tesztvetítése előtt el kellett kezdeni rajzolni. Fazekas ekkor még csak az eredeti filmforgatókönyvre, meg a külföldről becsempészett, színes magazinok Star Wars-fotóira hagyatkozhatott, így a képregény és a film egyik legendás eltérése lett, hogy a Luke-ra támadó wampa (Cs. Horváth ötlete nyomán) agyaras jeti helyett bizarr, ormányos szörnyetegként bukkan fel a történet elején:

 

A következő oldalakon az aszteroidamezőbe menekülő Millenium Falcont TIE vadászgépek helyett "birodalmi támadórakéták" üldözik. A barlangban felbukkanó tapadókorong-szájú mynockokat pedig, eredeti filmkockák híján a viktoriánus ponyvák és a kalandképregények repülő dinoszauruszaival helyettesítette a Fazekas-Cs. Horváth páros:

 

A dinómánia a kövezkező oldalon is tombol: Fazekasnál a Millenium Falcon nem a jól ismert meteorlakó gigaféreg, az exogorth gyomrából repül ki, hanem a feldühödött Godzilla szájából:

 

Megvan a jelenet, amikor Han Solóék úgy tűnnek el a birodalmiak radarjáról, hogy rátapadnak az egyik csillagromboló parncsnoki hídjára? Ezt a képregényben Fazekas annak ellenére elrontotta, hogy végig tökéletes birodalmi hajókat rajzolt: itt viszont olyan fura, kiálló dudorokat és egyéb alkatrészeket pakolt a csillagromboló aljára(?) amik a filmben sohasem léteztek.

 

A további oldalakon Fazekasék brilliáns egyszerűséggel oldották meg a hardcore Star Wars-rajongók lézerkard VS. fénykard vitáját: végig "lángpallosnak" nevezik a Jedik legendás fegyverét. Bespin kormányzója, az excsempész Lando Calrissian sem pont az, akinek megismertük: a magyar kalózkiadványban "Lendó Kelvisszián" néven szerepel. Fazekas legdurvább, de egyben legviccesebb újítása viszont egyértelműen az, amikor óriási légyölő galóca-telepeket rajzolt a Dagobah bolygó mocsarába. Így azért már teljesen érthető, miért makogott az öreg Yoda beszívott hippiként a mindent átható Erőről, és az is, hogy Luke miért halózta azt, hogy az ő arca van Vader sisakja alatt...

 

A képregény vége dramaturgiailag elég kusza: míg a felhővárosi lövöldözésre oldalakat szántak az alkotók, hőseink menekülése (és a szokás szerint rakoncátlankodó hiperhajtómű, valamint Luke félájult telepatikus társalgása az apjával, mint feszültségfokozás) teljesen kimaradt. Nem derül ki egyértelműen az sem, hogy az utolsó oldal már a felkelők kórházhajóján, egy Nebulon-B űrfregatton játszódik (tudja valaki egyébként, mi az, hogy rehabilitációs operátor?). Fazekasnak viszont valószínűleg volt egy magazinfotója erről a jelenetről, mert egy az egyben megegyezik a filmben láthatóval, kivéve azt az apróságot, hogy az orvosrobot, Tuvan-Bi helyére Landót rajzolta, a droid fejével(!) a mellkasán (valójában Lando ekkor már a Millenium Falcon pilótafülkéjében ült, Luke pont vele társalog adóvevőn).

 

A fenti hibák ellenére Fazekas Attila Birodalom visszavág-képregénye nemcsak az egyik leghangulatosabb adaptáció a Csillagok háborúja történetében (a hivatalos Marvel-verzió jóval kommerszebb és unalmasabb lett), de "limitált példányszámú Star Wars-ereklyeként" a hazai és a külföldi gyűjtők számára is ritka kincs. Fazekas és Cs. Horváth a nagy sikerre való tekintettel még ugyanabban az évben, '82 őszén kihozták a Csillagok háborúja képregényváltozatát is, ráadásul ezt már 2x28 oldalban (egy későbbi posztban természetesen részletesen is bemutatjuk). A '83-as Jedi visszatérből a jogtulajdonosok aggályai miatt viszont már csak egyetlen képkocka készült el. Fazekas a starwars.hu-interjúban így mesélt erről:

 

"A képregény utóéletéhez tartozik még, hogy Cs. Horváth Tibor, aki a hazai képregények exportjával foglalkozott, levitte Újvidékre, az akkori Jugoszláviába az anyagot, és mit tesz a balszerencse, összefutott a Marvel cég képviselőjével. Kitört a botrány, mert semmilyen engedélye nem volt az Ifjúsági Lapkiadónak a film képregény-változatának megrajzolásához. Hozzáteszem, hogy nálunk a szerzői jog akkor ezt nem tiltotta. A nyugat viszont mehetett a sóhivatalba. Ezt ők is tudták, így azután hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést, cserébe annyit kértek, hogy egy csomó más képregény-anyagukat hozza le az Ifjúsági Kiadó, amit azok viszont szép csendben elfelejtettek megjelentetni."

 

Az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat valóban nem zavartatta magát holmi szerzői jogok és bejegyzett márkavédjegyek miatt, sőt, a Népszava, a FŐMO és a Budapest Film sem, így 1987 és 88 között Fazekas Attila elkészítette "Filmsikerek képregényváltozata" címen futó, több kiadót is megjárt illegálképregény-sorozata többi gyöngyszemét is, a Beverly Hills-i Zsarut, a Kobrát, a Halálosztót és A bolygó neve: Halált."

 

http://konyves.blog.hu/2010/09/29/a_legvidamabb_barakk_visszavag

 

A cikk túl cinikus, kicsit lesajnáló, így nem a kedvencem, s például a wampa ügyében olyat kér számon, amire csak 1997-ben derült fény....

200fazekas.jpg

9441299_fd5af21fa11747456a3974311f75f7d8_m.jpg

droidlando360.jpg

empire_baki1.jpg

empire_baki2.jpg

empire_baki3.jpg

empire_baki4.jpg

empire_baki5.jpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És az említett mű - digitális - olvasó példánya:

 

http://indafoto.hu/hamlet/image/9441299-fd5af21f/327909

 

Egyébként egy kis korrajz: akkoriban nem nagyon volt reklám, tvspot stb. Így valóban a legjobb reklám egy film képregényváltozata volt: megvették a kisiskolások, olvasták a felnőttek, s ha tetszett, elmentek rá a moziba is. A családom is így volt a Birodalom visszavággal - a két bátyám még egy jeggyel be tudott rá szökni tavasszal, de én velük és édesanyámmal csak '82 novemberében láttam, mikor már jócskán meg volt a képregény, ami azért is kedves nekem, mert abból tanultam meg rajzolni.

 

Ja, még egy kis adalék: a kisvárosban, ahol felnőttem, sok ember pld. a Beverly Hilss-i zsarut is azért nézte meg, mert "ez jó lehet, hisz kiadták képregényben". Én is csak azért néztem meg, és nem csalódtam.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És íme egy dühös rajongó kritikája.

 

Forrás:

http://www.szentesinfo.hu/lidercfeny/htmlcikk.php?cikk_id=1041

 

 

"A Birodalom Visszavág ´82 kritika

Hideg, nedves december. Odakint csöpög az eső, én pedig rosszkedvűen ücsörgök az asztalomnál, gondolatok nélkül, némiképp unatkozva. Váratlan ötlettől vezérelve a képregényeim közül előhalászom gyermekkorom egyik legnagyobb hatású filmjének megrajzosított változatát. Emlékszem arra az 1982-es délutánra, amikor az iskolából hazafelé menet először pillantottam meg a füzetet a sarki újságárusnál. Sosem fogom elfelejteni a meglepetést és az izgalmat, a kívánságot, hogy mihamarabb elolvashassam. És azon a délutánon, amikor a kezembe vettem, és olvasni kezdtem csodálatosnak és tökéletesnek éreztem. És borzasztóan vártam azt a pillanatot, midőn a nézőtér elsötétül és feltűnik a Century Fox logója, hogy kezdetét vegye a csillagok újabb háborúja, a Birodalom visszavág. Amikor kedves barátommal és osztálytársammal együtt ismét megpillantottam a Star Wars feliratot a vásznon, elkezdődött az istenített film folytatása. A hétköznapok szürke egymásutánjai ünnepnapokká váltak, ahogy minden áldott nap, amíg csak adták városunkban a filmet, megnéztem. A feszült erőlködés, hogy a filmben feltűnő fantasztikus látványosságokból minél több részletet memorizáljak, hiszen akkoriban még nem volt elterjedve a videó. A füzetről a véleményem fokozatosan romlott meg az idő előrehaladtával. Az egyre több beszerzett képanyag és információ a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent könyvalak elolvasása formálta bennem a kor hangulatával azt a B.V. rajongói szemléletet, amelynek új fényében a képregényfüzet egyre inkább bosszantóan elnagyolttá, hiányossá, végül nevetségessé vált. Jellemző, hogy mire a Pajtás című újságban Somhegyi Béla elvtárs a tollára tűzte egy kis cikben a filmet (Tyiüüü Baing!) hatalmas elmarasztaló levéláradatot okozva ezzel, én némi bosszankodás után csak mosolyogtam. Megvetettem és kinevettem ezt az embert, és nagy élvezettel olvastam a dühös olvasói leveleket. Térjünk vissza a füzethez, amelynek rajzait egy Fazekas Attila nevű egyén követte el. Valamennyire ismerem F.A. képregényeit. Jó rajzoló, ezt bizonyította számtalan képregényben, a Füles című újság lapjain. Azonban a B.V. esetében olyasmit enged meg magának, ami semmilyen adaptációs formában nem megengedett. Kétségtelen, hogy egy történet, ha rajzos formában jelenik meg, átesik bizonyos tömörítésen. Egy filmet pedig pláne nem lehet jelenetről jelenetre megrajzolni. Amit azonban F.A. csinál, megbocsáthatatlan, mert átkölt, megmásít, kihagy fontos részeket, melynek következtében egy teljesen más B.V.-t kapunk, mint amit Lucas és Kersner megálmodott. Így ez a B.V. a nulladik oldaltól kezdve, mindössze tizenöt lapon meséli el a filmet.

 

 

 

Ahogy kinyitom a kis füzetet, mindjárt az első képen egy birodalmi csillagromboló (Imperial Star Destroyer) látható, amit a szövegíró (Schéry András) minden alap nélkül kinevez zászlóshajónak, mellette lekicsinyítve egy, a valódi zászlóshajóhoz hasonló forma látszik. A felderítőszondák kibocsátását nagyvonalúan elhagyja, pedig ezzel kezdődik a film, helyette Han Solo és Luke Skywalker beszélget egy eseménytelen felderítés végén. Ez azért különösen csodálatos, mert Han egy hósiklót (Snow speeder) vezet, melyek ekkor még pedig nem menetkészek. Ezután Luke-ot megtámadja egy szőrös elefánt. Ő lenne a Vampa jéglény. A 7-es és 8-as képkockán egy hangár ötletdús ábrázolásában gyönyörködhetünk. Chewbakka a kép sarkában ácsorog, ahelyett, hogy hegesztene, Han csatlakozik hozzá, ahelyett, hogy Rieekan tábornokhoz menne jelenteni: "Ne morogj már te molycsemege! Mindjárt rájövök, mi a hiba." Csak így egyszerűen! A tizenkettes kocka megint súlyos, bár Leia Organa hercegnő várakozáson felül stimmel. De a két robottal probléma van, ahogy egymás mellett állnak. Tudomásom szerint az Artu egység egy méteres magasságú, míg Thripio ember nagyságú. ezek után felmerül a kérdés: Hogyan lehetséges, hogy Artu ezen a képen Thripio válláig ér? Talán egy jégbuckára mászott fel szegény Artu egység, hogy ő is benne legyen a csoportképben. Ráadásul ennek csak Han kintrekedése után kellene következnie. Nem, itt szó sincs ilyesmiről! A kettes oldal azzal kezdődik, hogy elmagyarázzák nekünk, kik is voltak a Jedi lovagok. A 13-16-os képig fel és eltűnik Obi Van Kenobi. A Vampa jéglény barlangja teljesen kimarad, majd Han egy csoport taun-taunt lovagló felkelő élén megtalálja Luke-ot. Szó sincs arról, hogy kint rekednének, a bakta folyadék meg talán túl ragacsos volt a rajzolónak, de hogy a Tuvanbi orvosrobot miért nem volt szimpatikus (?!) Ugyanis ebben a B.V.-ben egyáltalán nem szerepel. A füzet szerint Luke egy órával később már a betegszobában lábadozik. A 18-as kép jobb sarkában Han tipikus F.A. figura, a rajzoló bármelyik űrsztorijában felbukkanhat a belevaló kapitány. A 19-es képen egy pillanatra reális a cselekmény, noha az irányítóközpont inkább egy ´80-as évekbeli taktikai csapásmérő vezérlőjéhez hasonlít. Ezután a megnyesett szárnyú fantázia erőtlen repülési kísérletének lehetünk ámuló tanui. A 20-21-22-es rajzoknak semmi alapja. A robotszonda nem holmi rakéta, és nem hósiklók pusztítják el, hanem Han és Csubi. Ezt követően a fantázia keveredik az eredeti sztorival. A robotszonda előbb illendőn jelentést tesz, csak aztán pusztul el. A 25-ös kép után Ozzel admirális kínos halála következne, ehelyett egy fantáziagrafika F.A. utánzatában gyönyörködhetünk. És máris jönnek a lépegetők (AT-AT). Hiányzik az a rész, midőn Han és Csubi sikertelenül próbálkozik a hajtóművek beindításával, és a füzet szerint ekkor nem jut ki semmiféle első transzport. Még el sem kezdődött a harc, máris megállapítják, hogy sugárvetőkkel semmire sem mennek, erre a hósiklók zseniális vezére így: "majd szigonyágyúkkal a lábukra célozzatok". Hogy ezt mégsem teszik, arra talán az a magyarázat, hogy a hósiklókon nincs is szigonyágyú, ezeken a rajzokon legalábbis. A 28-as képen annak vagyunk szemtanúi, hogy három felkelő miként statuál példát az öngyilkosság egyik látványos formájából. Mi másnak lehetne nevezni azt, hogy ezek a derék katonák taun-taun háton ülve ugrálnak a lépegetők előtt, lézerpisztolyokból lődözve, holott meg lett állapítva - s ez megfelel a tényeknek -, hogy a sugárvetők - főleg, ha kézifegyverek - nem érnek semmit. A csata következő jeleneteihez már nincsenek odarajzolva a hősök. A lépegetők biztos eltapsoták őket "s fejüket babér koronázza a feledésben". A felkelők realista helyzetértékelése után érthetetlen, miért lődöznek hiába a lépegetőkre, ha leszögezték, hogy a szigonyágyú nagyobb sikert ígér!

 

 

 

Ettől függetlenül az egyik pilótának "pompás" ötlete támad: vontatókötéllel próbálkozik, és sikerül is felbuktatnia az egyik monstrumot! A birodalmiak behatolása a lázadók bázisára, Leia hercegnőnek a Millenium Falcon (Ezeréves Sólyom) fedélzetére kerülése. Ezek megintcsak olyan jelenetek, melyek drasztikusan le vannak rövidítve, és át vannak költve. A filmel ellentétben Darth Vader nagyúr nem jelenik meg a csata helyszínén. Luke búcsút int egy bajtársának (Wedge Antilles) aki egy második világháborús oldaltáras Sten géppisztolyt szorongat. Mivel lehetőségeim meglehetősen behatároltak, így sajnos nem tehetem meg - ami pedig szívem szerint való volna, hogy kockáról-kockára kielemezzem ezt a megdöbbentő B.V. változatot. Így azonban terjedelmi okokból már csak egy pár képkockát elemzek, bízva benne, hogy a kedves Olvasó maga is tovább vizsgálgathatja az újságban ezt a különleges alkotást. Felhívnám például a figyelmet az 53-as képen látható vízi szörnyre. csodálatosan illik ebbe a B.V.-ba. Az 57-es képen Luke Skywalker beállítása engem egy kommandós feszült testhelyzetére emlékeztet. Luke meglepődve mered Yodára, és bőszen szorongatja a géppisztolyát... Vagyis inkább a lézervetőjét. A 68-as képen az űrhüllő szájából kirepülö Falcont két, a parti őrség járőrhajójának látszó csillagrombolónak kinevezett sziluett várja. A 85-ös képet ajánlom mindazok figyelmébe, akik szeretnék tudni, hogyan néz ki a zászlóshajó (Super Star Desrtoyer) alja... valahogy így. 89-90-es kép. A Millenium Falcon fénysebességgel távozik a zászlóshajó alól (?!) A 119-es képen a karbonitba fagyasztott Solo kapitány egy tintapacával jelölt csiga segítségével húzzák fel. A 127-es kockán jelentik a nagyúrnak Skywalker megérkezését. Ez a jelenet eredetileg a fagyasztókamrában történik. Itt valamiféle irányítóhelyiségben. A háttéren és a szolgálatteljesítőkön van némi Birodalom beütés, de végülis F.A. kerekedik felül. Tudom ajánlani a 134-es kockát. Hisztérikus szenzáció! itt ugyanis miután megkapta Han Solo és távozott, lelövik Boba Fettet! (Jabba egyik fejvadászát.) Nem akárki a gyilkosa, Lando titkára. A 138-139-es képek "súlyos" összecsapásai után a 141-es képen a "vad" tűzharc most éppen megtorpant. A főszereplők menekülnek, és az ennek a B.V.-nak a speciális, mindenhol bevethető hős katonái pedig várnak, hogy mire(!?) A 159-es rajznak van ugyan némi köze a filmhez, de mint azt tudjuk nem volt ilyen könnyed és egyszerű ez a jelenet. Hiányzik az újbóli sikertelen hiperugrási kísérlet, és az ezt követő dühödt, kétségbeesett üldözési jelenet, Vader nagyúr, Chewbakka kapkodó, türelmetlen szerelése és Artu közbelépése. "A fene bánja! Kapcsolj fénysebességre Csubi!" A 163-as kép is iskolapélda, mivel kimaradt az egész üldözés, Luke a "rehabilitációs operátor"-ban nyeri vissza eszméletét (!) Lando tuvanbi álarccal a nyakában (!) figyeli Luke új kezének működését. A 167-es képen Leia hercegnő pedig elárulja, hogy a felkelők új, titkos bázisa a Tatuinon van! Eszerint lehet, hogy Jabba, aki ott nagyhatalmú úr a lázadókhoz csatlakozott? Ekkor már csak egy kérdésem van: Akkor ki, és hova vitte el Han Solo karbonitba fagyasztott testét?... "

 

YES, comment: erre a kritikára mondják, szeretnék olyan okos lenni előre, mint a feleségem utólag. A "kritikus" megjegyzéseinek tényei helytállóak, de pont azt nem vette észre, mikor és hogy született a mű. Így a kritikája a sajnos tipikus esete. Az eltérések a filmtől csak erősítik a mű egyedi hangulatát, ezért is oly különleges ez a változat, s ezért is ölnének érte, ha egy jó minőségű változatban megszerezné valaki.Egyébként megjegyzem, hogy Boba Fett neve a filmben el sem hangzott, csak a Jedi-ben, s akkoriban még nem volt net, háttéranyag itthon, hogy ki lehessen silabizálni, ki az a módosított spártai harci sisakban lévő figura, akiből később a cool of the Star Wars lesz.

kep1.jpg

kep5.jpg

kep5.jpg

kep28.jpg

kep38.jpg

kep85.jpg

kep119.jpg

kep134.jpg

kep163.jpg

kep167.jpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És íme a két kiadás borítója.

A 2. kiadás a Botond sorozatban jelent meg, a Birodalom-on túl Boton célba lő és a Honfoglalás 2-2 oldalas képregény szerepelt, meg egy 1 oldalas amatőr képregény is. Ma már ez a 2. kiadás kevésbé érhető el, mint a 30éves első. A második kiadás nagyobb formátumban, nem sárgás, hanem abszolút fekete és fehér nyomatban készült. Az első kiadáshoz képest van néhány pici eltérés:

- a címlap kicsit elnagyoltabb lett,

- a szerzők szövegkocka újra lett írva: kimaradt a Schéry András-ra és az Irvin Kershner-re való utalás

- a jégszörnynek az 5. kockában eltűnt az ormánya (lehet, hogy csak nyomda hiba), de a 6.-ban megint ott van :-))

 

A 2. kiadás egyébként 1992-ben jelent meg 42 Ft-ért. Ez utóbbi kiadás ma már nekem tényleg szétesett állapotban van :-((.

 

A képek forrása Fazekas Attila honlapja.

fazekas-attila-022.jpg

B08.jpg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Boomar összeállítása 2. rész - a Birodalomtól a Jediig:

 

Beköszöntött 1980 májusa, és megérkezett az új SW film, vele együtt az új képregényadaptáció, természetesen Goodwin prezentálásában. A Birodalom visszavág képregényről összességében elmondható, hogy sokkal kiforrottabb és szebb, mint az elődjei. S most nem csak az Egy új remény képregényekre gondolok, hanem minden korábbi SW füzetre. A Marvelnél tényleg nagyon igyekeztek, hogy méltó prezentálást kapjon a Saga új fejezete. Vadert pl. itt sikerült először normálisan megrajzolni.

 

Ám ezek után alaposan fel kellett kötni a gatyát, hisz az olvasók elvárták, hogy tartsák a színvonalat, és ha lehet, ne csak kivitelben, hanem a történetben is. Persze, ez utóbbit nem igazán sikerült teljesíteni, de tény, hogy az Ep.V utáni képregények sokkal igényesebbek és sokkal közelebb állnak ahhoz az SW-hez, amit manapság ismerünk.

Többek közt a Bespinnek is köszönhető, hogy az alkotók rájöttek, hogy az SW világában nemcsak lepukkant telepek és csúnya lények vannak, hanem akad egy-két futurisztikus helyszín is. Így ezek után már bátran jöttek elő a gigászi városokkal és a monumentális felhőkarcolókkal… csak Han Solo hiányán nem sikerült túltenniük magukat. Csupán egy erőltetett „előzmény-történetben” tudták előkaparni, amiben az Ep.IV előtti életét próbálták bemutatni (sajnos még azt a szerencsétlen Kalóz Jacket is újra előszedték).

No de annyi baj legyen! A legtöbb szereplő végre erőre kapott, főleg Leia, aki a régebbi részekben csak úgy elvegetált. Néha beszólt egy-két csípőset, meg Luke-ról ábrándozott, de ezzel ki is fujt. A későbbiekben azonban kezdtek ráérezni a hercegnő nőiességére, és a ruhatárát is felturbózták egy kicsit (az Ep.V előtt minden képregényben ugyanazt a fehér köpenyt viselte és persze a kalács-frizurát ).

 

Végül aztán közel egy évvel az Ep.V után beköszöntött az 50-ik szám, amit egy speciális kiadással ünnepeltek meg.

 

A 40 oldalon terpeszkedő különkiadás egyrészt kedveskedett az újdonsült fanoknak, másrészt büszkén hirdette az SW franchise sikerességét. Úgy tűnt, Roy Thomas nem beszélt hülyeségeket, amikor arról beszélt, hogy az SW képregényekből akár az egyik legnagyobb comic-sorozat is válhat. És az elkövetkezendő pár hónap termése tényleg egész biztató volt, egészen addig, amíg be nem mutatták A Jedi visszatért.

 

Folyt. a Jedi képrgény-topicban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.