Jump to content

A film képregényadaptációja


Recommended Posts

A célom, ahogy azt a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág topicban láttátok, az, hogy a film képregényváltozatáról csevegjünk. Van miről, mert múlt héten szerzői és klubkiadványként mejelent A Jedi visszatér Fazekas Attila által megírt és megrajzolt képregényváltozatának 1. része. Friss az élmény, osszátok meg Ti is!

Link to comment
Share on other sites

A film bemutatója óta vártunk arra a pillanatra, hogy a Jedi visszatér Fazekas Attila-féle feldolgozásban a kezünkbe vehessük. Az ismert jogi-viták miatt, ami a Marvellel és a Lucasfilmmel fennálltak, erre a magyarországi bemutató pillantatában nem kerülhetett sor. Kárpótlásként kaptunk egy Jedi visszatér képeskönyvet, de be kell vallanom, hogy az nem volt így az igazi, hiszen két fél sorozat volt így nekünk: egy félbehagyott képregény-, illetve az első részeket nem tartalmazó képeskönyvsorozat.

 

Fazekas Attila már a Botond kiadásakor, az 1990-es évek elején is tervezte, hogy elkészíti, befejezi a sorozatát, de arra, mivel akkor már Mo-ra is vonatkoztak az európai szellemű új szerzői jogi törvények, erre nem kerülhetett sor.

 

Nem részletezem, csak áldom azt a munkát, amit Bartha Zoliék és Fazekas Attila lefolytatott annak érdekében, hogy eljöjjön okt. 13 - a nagy nap! Igen, megjelent és kezünkbe vehettük a képregény 1. füzetét, ami már - mivel csak limitált példányban jelenhetett meg - ritkaságként kezelhető.

 

De most térjünk rá, hogy is sikerült a mű? A Marvel sematikus és statikus feldolgozását ismerem. Higgyétek el, a lába nyomába nem ér Fazekas Attila művének, amit ő rajzolt és írt egyben. Sajnos Cs.Horváth Tibor még a 90-es években elhunyt, így nem vehetett részt a munkálatokban, pedig szerintem ez számára is szép ajándék lehetett volna.

 

CS. Horváth Tibor hiánya érződik a műben, Fazekas Attila munkájában ugyanis a kép a domináns, az irodalmi jellegű narrációk hiányoznak, inkább a modern amerikai stílusú - nem Roy Thomas-féle - tömör leírások a jellemzőek. A dialógusok többsége a film szövegkönyvét idézik.

 

A képi világ hihetetlenül pontos, ez a leghűbb feldolgozás a korábbi munkáihoz viszonyítva. Szinte minden kép beazonosítható a film jelentével, nincs eltérés a szereplők ábrázolásában, Fazekas Attila elmondása szerint álom volt dolgozni, mert igen sok forrás állt most rendelkezésre, s volt is idő a munkára - (Csak ne kellett volna közel 30 évet várni)

 

Ugyanakkor mégsem teljesen azonos a képregény a filmmel, hiszen a mű amolyen EXTENDED VERSION-nek is felfogható, a filmből kivágott több jelenetet is tartalmaz. Megmondom őszintén, én ezt a változatot szerettem volna látni már BD-változatban is (talán majd a Jedi 3D?)

 

Néhány kibővített jelenet:

- Darth Vader a meditációs kamrájában kapcsolatba lép Luke-kal

- Luke megcsinálja a fénykardját

- Luke a rancor vermében felugrik egy rácsra, de Jabba őrei ütlegelik a kezét

- Leia egy vibrobárddal lecsap egy őrt (szintén vannak róla fotók)

- a homokvihar jelenet

 

A képregény egyébként a Speciel Edition látványvilágát követi, például:

- a Sny Snootles band,

- Jabba táncosnőjének a halála,

- az új "csőrös" Sarlacc

 

Az 1. rész Luke és Obi-Wan beszélgetésével ért véget. Nagyon várjuk a folytatást, biztos vagyok benne, hogy filmfeldolgozás egyébként borítékolható magas színvonalán kívül hasonló meglepetésekre is számíthatunk. Én személy szerint:

- Jerrjerod nagyobb szerepét

- a pajzsgenerátoron belüli bunkercsatát is szívesen látnám.

 

De ezeken túl a legfontosabb, hogy the circle will be completed. Februárban! Vágjuk a centit! Köszönet a Klubnak és a Művész Úrnak!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Egy jó kis cikk a képregényről:

forrás: http://konyves.blog.hu/2012/10/20/jedi_visszater_fazekas

 

És a cikk:

 

29 ÉV KÉSÉSSEL ITT A MAGYAR JEDI VISSZATÉR

 

Évtizedeket kellett rá várni, de megérte! 30 évvel azután, hogy Fazekas Attila a Mokép felkérésére, George Lucasék tudta nélkül megrajzolta a kultikus Birodalom visszavág-képregényt, majd a kétfüzetes Csillagok háborúját, elkészült a trilógia záródarabja, A Jedi visszatér is. Pontosabban a Jedi első része, mivel a régi Csillagok háborúja-duplafüzethez hasonlóan ezúttal is szét lett darabolva a jól ismert történet: a lezárást majd csak 2013-ban, a mozifilm 30 éves évfordulóján olvashatjuk.

 

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a mostani kiadvány is épp elég zavart okozott az Erőben. 30 évvel ezelőtt, a Birodalom visszavág 1982-es, januári magyar premierjére a Mokép az Ifjúsági Lapkiadó Vállalattal karöltve a Lucasfilm tudta nélkül, teljes illegalitásban hozta ki az első két mozifilm képregényváltozatát. A szerzői jogi háttér a rajongókat viszont a legkevésbé sem érdekelte: a Csillagok háborúja duplafüzet 1982-ben 700 ezer példányban fogyott el, ami azóta is megdönthetetlen rekordnak számít a magyar képregényiparban. (Akkoriban persze minden élelmes hazai cég a Csillagok háborúja-őrületen próbált meg nyerészkedni: a maszek szektor fröccsöntött Jedi-bábui, a külföldi magazinokból barbár módszerekkel összegányolt trafikos kártyák vagy a Novoplast bizarr Csillagok háborúja-társasjátéka a silány minőségük ellenére ma már limitált példányszámú, nem ritkán több tízezer forintot érő kelet-európai ereklyéknek számítanak a külföldi Star Wars-rajongók körében.)

 

fazekasstarwars510.jpg

 

A Lucasfilm és a Star Wars-képregények 80-as évekbeli kiadója, a Marvel idővel természetesen értesültek a Fazekas-féle illegálképregények létéről, de végül hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést. Többek között azzal a feltétellel, hogy a Jedi visszatérből már nem készülhet fekete-fehér füzet. Fazekas Attila persze még a 90-es években is kereste a kiskapukat: a Jedi a saját képregényújságjában, a Botondban jelent volna meg folytatásokban, de a Lucasfilm nem engedett, így az addig elkészült néhány képkocka a fiókban kötött ki. Mint például ez az emblematikus jelenet, ami végül kiszínezve a borítóra is felkerült:

 

jedi_preview.jpgA fekete-fehér Jedi visszatér-képregény ügyét csak 2007-ben olvasztották ki a karbonittömbből. Ekkor találkozott a Mester a hazai Star Wars rajongói klub vezetőjével, Barta Zoltánnál, aki végül fénykardpárbaj helyett hosszú tárgyalássorozattal érte el, hogy George Lucas rábólintson a Fazekas-féle képregényváltozatra, amivel végre teljes lehet a magyar trilógia. Az engedélyt nehezebb volt megszerezni, mint a Halálcsillag tervrajzait, mert a Lucasfilm kőkemény feltételeket diktált: a Jedi visszatér első füzete csak 500 példányos fanzin formátumban, a Magyar Star Wars Klub Starfighter klubújságának speciális különszámaként jelenhetett meg, ami sem a boltokban, sem a képregényes rendezvényeken nem árusítható, kizárólag a Star Wars klub saját rendezvényein, 1000 forintos darabáron.

 

Ez a szigorú megjelenési formátum elképesztően megosztotta a hazai képregényes társadalmat. Főleg a vidéki képregénygyűjtők és Fazekas Attila-rajongók akadtak ki azon, hogy a Jedi visszatér csak budapesti Star Wars-rendezvényeken beszerezhető, ráadásul a szervezők kezdetben még klubtagsághoz kötötték a vásárlás lehetőségét. A netes pengeváltások ellenére az október 13-ára a Lurdy Ház mozijába szervezett Star Wars klubnapra nagyjából 300 látogató ment ki, és a képregényből is ugyanennyi példány fogyott el. A hangulatra nem lehetett panasz: a rajongók hosszú sorokban és izzasztó jelmezekben várakoztak a névre szóló Fazekas Attila-szignókkal ellátott Jedi visszatér füzetekre (aki lemaradt a rendezvényről, a februári Star Wars klubnapon még lecsaphat a 200 megmaradt példány valamelyikére).

 

fazekasSW510A.jpg

 

A geek szubkultúra ekkora lelkesedése szívet melengető dolog, de hogy egy képregényközpontú Star Wars klubrendezvényt miért pont a kétnapos mangaőrület, a Mondocon és a vasárnapi Képregénybörze hétvégéjére kellett időzíteni, rejtély. De a fanyalgás helyett nézzük inkább a Jedi visszatér ínyencségeit!

 

Míg Fazekas Attila előző két képregénye olyan vicces félrerajzolások miatt volt emlékezetes, mint az ormányos wampa, a robotpáncélos Lendó Kelvisszián vagy a Star Wars-univerzumban sosem létező, diavetítő alakú robot, a frissen megjelent Jedi visszatér érdekessége az, hogy a filmek 97-es, felújított változata mellett a legendás kivágott jeleneteket is tartalmazza. Ilyen például Luke fénykardbarkácsolása, amikor üzenetet kap az apjától, Darth Vadertől:

 

lukard510Kb.jpg

 

A filmben nem láthattuk, de a Jedi visszatér regényváltozatában szerepelt az a jelenet is, amikor Luke Skywalker a rancor vermében először megpróbál visszakapaszkodni, de két jawa elkezdi ütögetni az ujjait, így visszazuhan a szörnyhöz:

 

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-14.jpg

 

A képregényverzióba ezen kívül bekerült a tatuini homokvihar és az azt követő búcsújelenet is, amit a rajongók a zöld fénykard elkészítéséhez hasonlóan szintén csak a tavaly megjelent bluray gyűjteményben láthattak (a 83-as moziváltozatban itt egy űrbéli elköszönés volt, amit egyébként a Fazekas-féle változat is megmutat, rögtön a sivatagos jelenet utáni panelben).

 

homokviharbucsu510.jpg

 

A Jedi visszatér első felét minden rajongó ismeri. Javában épül a szétrágott almára hasonlító Halálcsillag Vol. 2.0, de ahhoz, hogy ezt is atomjaira robbanthassák a felkelők, hőseinknek, a Császár fürdőköpenyében kommandózó Luke-nak, a Jabba-bérencnek álcázott Landónak, a látszólag fogságba esett Csubinak és a fejvadászpáncélba bújt Leiának ki kell szabadítani a jégtömbbe fagyasztott barátjukat, Han Solót. Az akció sok-sok bénázás után végül sikerül, ráadásul a tatuini forróság és Jabba perverziója miatt a hercegnő is lecseréli a kényelmetlen vértet a kultikus aranybikinire, hogy aztán ő, a csempészek és C3PO a lázadók titkos találkahelyére induljanak, Luke és R2D2 pedig vissza Yodához, megtanulni az utolsó Jedi-leckéket és tisztázni végre az összes rokoni kapcsolatot.

 

A Fazekas-képregény viszont a filmet kívülről fújó rajongóknak is okozhat még kellemes meglepetéseket, mivel a Mester azon túl, hogy megtartott egy-két klasszikus beállítást, jóformán jelenetről jelenetre újrarajzolta az eseményeket. Direkt azért, hogy a régen várt Jedi visszatér képregényváltozata ne a film legismertebb pillanatképeinek gyűjteménye legyen: "Az hogy egy filmkockát egy az egyben lerajzolunk, abból csak száraz, unalmas dolgok jönnek ki. A film mozgások sorozata, míg a képregényben állóképek sorozatából kell a mozgás illúzióját kelteni."

 

A fenti részletekből tökéletesen látszik, hogy míg Fazekas a 30 évvel ezelőtti képregényeihez csak a Birodalom visszavág forgatókönyvből, a Nyugatról becsempészett képes magazinokból és a moziban több-kevesebb sikerrel lefényképezett Csillagok háborúja-jelenetekből dolgozhatott, ma már extrákkal megpakolt dvd-kiadványok és a neten fellelhető, hivatalos fotók ezrei segítették a munkáját. Így most már végre Han Solónak is Harrison Ford-arca lett, míg korábban sokszor Fazekas másik híres sci-fi képregényhősére, Perseus kapitányra hasonlított.

 

A képregény Star Wars-kánonhűségét egyébként a magyar rajongói klub elnöke, Barta Zoltán személyesen felügyelte. A hétvégén szerencsére engem is megnyugtatott: folyamatosan egyeztet a Mesterrel a februárra elkészülő Jedi visszatér #2 képes forgatókönyvének legapróbb részleteiről. Így már most biztos, hogy Darth Vader nem fog Neeeeem!-et ordítani a Császár aknába dobásakor, a sokadszorra felújított filmváltozat Hayden Christensenje helyett pedig a régi Anakin Skywalker, azaz Sebastian Shaw szelleme fog feltűnni a képregény fináléjában.

Link to comment
Share on other sites

Boomar összeállítása 3. rész - Jeditől a Marvel-korszak lezárásáig:

 

Sok minden megváltozott: egyrészt kiderült, hogy Jabba nem egy nagy sárga rozmár, hanem egy felfújódott meztelen csiga; de ami még ennél is fájdalmasabban érintette a Marvelt: meghalt Vader és az Uralkodó, valamint a Birodalom is jól láthatóan kikapott. Miről lehet ezután mesélni? Sajna a Marvel csapatának nem sok használható ötletük maradt. Kedvenc hőseinket pitiáner kalandokban futtatták: Vader és Palpatine fenyegetését gonosz robotnők és felnagyított ganajtúróbogarak vették át, amik űrhajót vezetnek. Te jó ég!

Az egyik legfőbb baj persze az volt, hogy a főgonoszok mellett Archie Goodwin is kiszállt a Star Warsból. A helyét átvevő Jo Duffy sajnos nem igazán tudta átérezni vagy megérteni a Star Wars mitoszt.

 

Menetközben indult két másik Star Wars képregénysorozat is. Az egyik a Droids névre hallgatott, és néhány száma egész kellemes meglepetés. Mondjuk, eleinte nehezen tudtam eldönteni, hogy a készítők vajon komolyan gondolták-e, de aztán jól láthatóan paródiába fordult a sorozat és annak tényleg szórakoztató volt a maga módján. Ehhez hasonló jókat már nem tudok mondani az Ewoks sorozatról. Már maga az alapötlet is velőtrázó… egy képregény-sorozat, ami csak ezekről a kis macikról szól. Ráadásul a megvalósítás olyan, hogy a történetek akár a gumimacikról is szólhatnának. Idétlen banális mese-füzetek óvodásoknak.

 

Az Ewok-kalandok összesen 13 számot értek meg. A „normál” Star Wars füzetek pedig éppen a 107-ik számnál tartottak, amikor bekövetkezett az, amiről a bennfentesek már régóta tudták, hogy csupán idő kérdése: a Lucasfilm felbontotta a Marvellel kötött szerződését és visszavonta tőlük az SW jogokat. Ezzel 1986-ban egy közel 10 éves kapcsolat szakadt meg.

 

Hogy is lehetne összefoglalni az SW marveles időszakát? Nos, az ember bármennyire is megmosolyogtatónak tartja ezeket a korai füzeteket, mégis nosztalgikus érzéseket keltenek. Ma pedig már igazi kincsnek számítanak a gyűjtők körében. Épp ezért nem is tudnék igazán rosszat mondani róluk.

 

A cikkek forrása: http://www.kepregeny.net/sajtoarchivum/muvek-sorozatok/kulfoldi-kiadvanyok-sorozatok/dark-horse/a-star-wars-kepregenyek-tortenete-1-resz/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Hát igen: MEGSZÜLETETT! A Jedi visszatér képregényének 2. száma a Magyar Star Wars Klub és Fazekas Attila jóvoltából megérkezett közénk. A minőségről nagyjából ugyanaz mondható el, ami az 1. részről : filmhű képkockák, szöveghű dialógusok, nagyon kevés narráció (nekem talán ez a legnagyobb hátránya, de csak azért mert Cs. Horváth Tibor-fan vagyok). A 2. rész 42 oldalból és kb. 250 képkockából áll. Ezáltal A Jedi visszatér Fazekas Attila eddigi leghosszabb képregénye!

Negatívumként csak annyit lehetne mondani, hogy az endori űrcsata kicsit "összecsapott", a Csillagok háborúja 2-ben látványosabb, monumentálisabb ütközetetnek lehetünk tanúi. A Mester nyilván már sietett, hogy lezárja a művét, ő nyilván nem akart, s talán nem is volt felhatalmazva egy harmadik füzetre, további oldalak pedig nyilván késleltették volna a megjelenést. Mennyire egyszerűbb lenne, ha a Disney megvenné, s ezáltal licensed-dé tenné a képregényt.

A képregény - aminek képi világa szintén az SÉ-n alapszik, de ez inkább az 1. füzetnél mérvadóbb - szintén tartalmaz a filmből kivágott jeleneteket:

- Vader-t feltartóztatja Jerjerrod,

- Luke és Vader megérkezik a Halálcsillagra

- az endori bunkerben Han Soló és kommandója tűzharcba keveredik a birodalmiakkal,

- tüzér az Ezeréves Sólymon (1 kocka)

- Jerjerrod a Halálcsillag vezérlőtermében (1 kocka - sajnos).

 

Az SÉ-t idézi az, hogy galaxisszerte ünneplik a Birodalom bukását (Coruscant és a Naboo látható a képkockákon).

Mielőtt bárki megkérdezné: nem Hayden, hanem Sebastian Shaw arcát viseli Anakin szelleme.

 

Összességében egy jó kis kiadvánnyal van dolgunk, sajnos idő hiányában a végére kicsit túltömörített változatban (ha belegondulunk, hogy a film első harmada egy harmincoldalas füzetben lett összefoglalva, addig a hátralévő 2/3-ad 42-ben), illetve a Cs. Horváth-i ízt hiányolom, de ez már csak az én szocproblémám.

Összeségében még elmondható, hogy a legjobb Star Wars - trilógia képregényváltozata a miénk - Fazekas Attila forever.

Egy sajnálatos dolog van még, s az az, hogy valószínűleg az Ep. I-III-ra már nem fog sor kerülni, de a remény hal meg utoljára.

Érdekesség, hogy a képregényben easter egg-ként megtalálhatjuk a Mester és Bartha Zolit is, akiknek ez úton köszönöm kitartását és munkáját, hogy a legenda 30 év után teljessé válthatott.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information