Ugrás a kommentre

A film képregényadaptációja


lecsoka

Ajánlott hozzászólás

A célom, ahogy azt a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág topicban láttátok, az, hogy a film képregényváltozatáról csevegjünk. Van miről, mert múlt héten szerzői és klubkiadványként mejelent A Jedi visszatér Fazekas Attila által megírt és megrajzolt képregényváltozatának 1. része. Friss az élmény, osszátok meg Ti is!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A film bemutatója óta vártunk arra a pillanatra, hogy a Jedi visszatér Fazekas Attila-féle feldolgozásban a kezünkbe vehessük. Az ismert jogi-viták miatt, ami a Marvellel és a Lucasfilmmel fennálltak, erre a magyarországi bemutató pillantatában nem kerülhetett sor. Kárpótlásként kaptunk egy Jedi visszatér képeskönyvet, de be kell vallanom, hogy az nem volt így az igazi, hiszen két fél sorozat volt így nekünk: egy félbehagyott képregény-, illetve az első részeket nem tartalmazó képeskönyvsorozat.

 

Fazekas Attila már a Botond kiadásakor, az 1990-es évek elején is tervezte, hogy elkészíti, befejezi a sorozatát, de arra, mivel akkor már Mo-ra is vonatkoztak az európai szellemű új szerzői jogi törvények, erre nem kerülhetett sor.

 

Nem részletezem, csak áldom azt a munkát, amit Bartha Zoliék és Fazekas Attila lefolytatott annak érdekében, hogy eljöjjön okt. 13 - a nagy nap! Igen, megjelent és kezünkbe vehettük a képregény 1. füzetét, ami már - mivel csak limitált példányban jelenhetett meg - ritkaságként kezelhető.

 

De most térjünk rá, hogy is sikerült a mű? A Marvel sematikus és statikus feldolgozását ismerem. Higgyétek el, a lába nyomába nem ér Fazekas Attila művének, amit ő rajzolt és írt egyben. Sajnos Cs.Horváth Tibor még a 90-es években elhunyt, így nem vehetett részt a munkálatokban, pedig szerintem ez számára is szép ajándék lehetett volna.

 

CS. Horváth Tibor hiánya érződik a műben, Fazekas Attila munkájában ugyanis a kép a domináns, az irodalmi jellegű narrációk hiányoznak, inkább a modern amerikai stílusú - nem Roy Thomas-féle - tömör leírások a jellemzőek. A dialógusok többsége a film szövegkönyvét idézik.

 

A képi világ hihetetlenül pontos, ez a leghűbb feldolgozás a korábbi munkáihoz viszonyítva. Szinte minden kép beazonosítható a film jelentével, nincs eltérés a szereplők ábrázolásában, Fazekas Attila elmondása szerint álom volt dolgozni, mert igen sok forrás állt most rendelkezésre, s volt is idő a munkára - (Csak ne kellett volna közel 30 évet várni)

 

Ugyanakkor mégsem teljesen azonos a képregény a filmmel, hiszen a mű amolyen EXTENDED VERSION-nek is felfogható, a filmből kivágott több jelenetet is tartalmaz. Megmondom őszintén, én ezt a változatot szerettem volna látni már BD-változatban is (talán majd a Jedi 3D?)

 

Néhány kibővített jelenet:

- Darth Vader a meditációs kamrájában kapcsolatba lép Luke-kal

- Luke megcsinálja a fénykardját

- Luke a rancor vermében felugrik egy rácsra, de Jabba őrei ütlegelik a kezét

- Leia egy vibrobárddal lecsap egy őrt (szintén vannak róla fotók)

- a homokvihar jelenet

 

A képregény egyébként a Speciel Edition látványvilágát követi, például:

- a Sny Snootles band,

- Jabba táncosnőjének a halála,

- az új "csőrös" Sarlacc

 

Az 1. rész Luke és Obi-Wan beszélgetésével ért véget. Nagyon várjuk a folytatást, biztos vagyok benne, hogy filmfeldolgozás egyébként borítékolható magas színvonalán kívül hasonló meglepetésekre is számíthatunk. Én személy szerint:

- Jerrjerod nagyobb szerepét

- a pajzsgenerátoron belüli bunkercsatát is szívesen látnám.

 

De ezeken túl a legfontosabb, hogy the circle will be completed. Februárban! Vágjuk a centit! Köszönet a Klubnak és a Művész Úrnak!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Egy jó kis cikk a képregényről:

forrás: http://konyves.blog.hu/2012/10/20/jedi_visszater_fazekas

 

És a cikk:

 

29 ÉV KÉSÉSSEL ITT A MAGYAR JEDI VISSZATÉR

 

Évtizedeket kellett rá várni, de megérte! 30 évvel azután, hogy Fazekas Attila a Mokép felkérésére, George Lucasék tudta nélkül megrajzolta a kultikus Birodalom visszavág-képregényt, majd a kétfüzetes Csillagok háborúját, elkészült a trilógia záródarabja, A Jedi visszatér is. Pontosabban a Jedi első része, mivel a régi Csillagok háborúja-duplafüzethez hasonlóan ezúttal is szét lett darabolva a jól ismert történet: a lezárást majd csak 2013-ban, a mozifilm 30 éves évfordulóján olvashatjuk.

 

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a mostani kiadvány is épp elég zavart okozott az Erőben. 30 évvel ezelőtt, a Birodalom visszavág 1982-es, januári magyar premierjére a Mokép az Ifjúsági Lapkiadó Vállalattal karöltve a Lucasfilm tudta nélkül, teljes illegalitásban hozta ki az első két mozifilm képregényváltozatát. A szerzői jogi háttér a rajongókat viszont a legkevésbé sem érdekelte: a Csillagok háborúja duplafüzet 1982-ben 700 ezer példányban fogyott el, ami azóta is megdönthetetlen rekordnak számít a magyar képregényiparban. (Akkoriban persze minden élelmes hazai cég a Csillagok háborúja-őrületen próbált meg nyerészkedni: a maszek szektor fröccsöntött Jedi-bábui, a külföldi magazinokból barbár módszerekkel összegányolt trafikos kártyák vagy a Novoplast bizarr Csillagok háborúja-társasjátéka a silány minőségük ellenére ma már limitált példányszámú, nem ritkán több tízezer forintot érő kelet-európai ereklyéknek számítanak a külföldi Star Wars-rajongók körében.)

 

fazekasstarwars510.jpg

 

A Lucasfilm és a Star Wars-képregények 80-as évekbeli kiadója, a Marvel idővel természetesen értesültek a Fazekas-féle illegálképregények létéről, de végül hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést. Többek között azzal a feltétellel, hogy a Jedi visszatérből már nem készülhet fekete-fehér füzet. Fazekas Attila persze még a 90-es években is kereste a kiskapukat: a Jedi a saját képregényújságjában, a Botondban jelent volna meg folytatásokban, de a Lucasfilm nem engedett, így az addig elkészült néhány képkocka a fiókban kötött ki. Mint például ez az emblematikus jelenet, ami végül kiszínezve a borítóra is felkerült:

 

jedi_preview.jpgA fekete-fehér Jedi visszatér-képregény ügyét csak 2007-ben olvasztották ki a karbonittömbből. Ekkor találkozott a Mester a hazai Star Wars rajongói klub vezetőjével, Barta Zoltánnál, aki végül fénykardpárbaj helyett hosszú tárgyalássorozattal érte el, hogy George Lucas rábólintson a Fazekas-féle képregényváltozatra, amivel végre teljes lehet a magyar trilógia. Az engedélyt nehezebb volt megszerezni, mint a Halálcsillag tervrajzait, mert a Lucasfilm kőkemény feltételeket diktált: a Jedi visszatér első füzete csak 500 példányos fanzin formátumban, a Magyar Star Wars Klub Starfighter klubújságának speciális különszámaként jelenhetett meg, ami sem a boltokban, sem a képregényes rendezvényeken nem árusítható, kizárólag a Star Wars klub saját rendezvényein, 1000 forintos darabáron.

 

Ez a szigorú megjelenési formátum elképesztően megosztotta a hazai képregényes társadalmat. Főleg a vidéki képregénygyűjtők és Fazekas Attila-rajongók akadtak ki azon, hogy a Jedi visszatér csak budapesti Star Wars-rendezvényeken beszerezhető, ráadásul a szervezők kezdetben még klubtagsághoz kötötték a vásárlás lehetőségét. A netes pengeváltások ellenére az október 13-ára a Lurdy Ház mozijába szervezett Star Wars klubnapra nagyjából 300 látogató ment ki, és a képregényből is ugyanennyi példány fogyott el. A hangulatra nem lehetett panasz: a rajongók hosszú sorokban és izzasztó jelmezekben várakoztak a névre szóló Fazekas Attila-szignókkal ellátott Jedi visszatér füzetekre (aki lemaradt a rendezvényről, a februári Star Wars klubnapon még lecsaphat a 200 megmaradt példány valamelyikére).

 

fazekasSW510A.jpg

 

A geek szubkultúra ekkora lelkesedése szívet melengető dolog, de hogy egy képregényközpontú Star Wars klubrendezvényt miért pont a kétnapos mangaőrület, a Mondocon és a vasárnapi Képregénybörze hétvégéjére kellett időzíteni, rejtély. De a fanyalgás helyett nézzük inkább a Jedi visszatér ínyencségeit!

 

Míg Fazekas Attila előző két képregénye olyan vicces félrerajzolások miatt volt emlékezetes, mint az ormányos wampa, a robotpáncélos Lendó Kelvisszián vagy a Star Wars-univerzumban sosem létező, diavetítő alakú robot, a frissen megjelent Jedi visszatér érdekessége az, hogy a filmek 97-es, felújított változata mellett a legendás kivágott jeleneteket is tartalmazza. Ilyen például Luke fénykardbarkácsolása, amikor üzenetet kap az apjától, Darth Vadertől:

 

lukard510Kb.jpg

 

A filmben nem láthattuk, de a Jedi visszatér regényváltozatában szerepelt az a jelenet is, amikor Luke Skywalker a rancor vermében először megpróbál visszakapaszkodni, de két jawa elkezdi ütögetni az ujjait, így visszazuhan a szörnyhöz:

 

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-14.jpg

 

A képregényverzióba ezen kívül bekerült a tatuini homokvihar és az azt követő búcsújelenet is, amit a rajongók a zöld fénykard elkészítéséhez hasonlóan szintén csak a tavaly megjelent bluray gyűjteményben láthattak (a 83-as moziváltozatban itt egy űrbéli elköszönés volt, amit egyébként a Fazekas-féle változat is megmutat, rögtön a sivatagos jelenet utáni panelben).

 

homokviharbucsu510.jpg

 

A Jedi visszatér első felét minden rajongó ismeri. Javában épül a szétrágott almára hasonlító Halálcsillag Vol. 2.0, de ahhoz, hogy ezt is atomjaira robbanthassák a felkelők, hőseinknek, a Császár fürdőköpenyében kommandózó Luke-nak, a Jabba-bérencnek álcázott Landónak, a látszólag fogságba esett Csubinak és a fejvadászpáncélba bújt Leiának ki kell szabadítani a jégtömbbe fagyasztott barátjukat, Han Solót. Az akció sok-sok bénázás után végül sikerül, ráadásul a tatuini forróság és Jabba perverziója miatt a hercegnő is lecseréli a kényelmetlen vértet a kultikus aranybikinire, hogy aztán ő, a csempészek és C3PO a lázadók titkos találkahelyére induljanak, Luke és R2D2 pedig vissza Yodához, megtanulni az utolsó Jedi-leckéket és tisztázni végre az összes rokoni kapcsolatot.

 

A Fazekas-képregény viszont a filmet kívülről fújó rajongóknak is okozhat még kellemes meglepetéseket, mivel a Mester azon túl, hogy megtartott egy-két klasszikus beállítást, jóformán jelenetről jelenetre újrarajzolta az eseményeket. Direkt azért, hogy a régen várt Jedi visszatér képregényváltozata ne a film legismertebb pillanatképeinek gyűjteménye legyen: "Az hogy egy filmkockát egy az egyben lerajzolunk, abból csak száraz, unalmas dolgok jönnek ki. A film mozgások sorozata, míg a képregényben állóképek sorozatából kell a mozgás illúzióját kelteni."

 

A fenti részletekből tökéletesen látszik, hogy míg Fazekas a 30 évvel ezelőtti képregényeihez csak a Birodalom visszavág forgatókönyvből, a Nyugatról becsempészett képes magazinokból és a moziban több-kevesebb sikerrel lefényképezett Csillagok háborúja-jelenetekből dolgozhatott, ma már extrákkal megpakolt dvd-kiadványok és a neten fellelhető, hivatalos fotók ezrei segítették a munkáját. Így most már végre Han Solónak is Harrison Ford-arca lett, míg korábban sokszor Fazekas másik híres sci-fi képregényhősére, Perseus kapitányra hasonlított.

 

A képregény Star Wars-kánonhűségét egyébként a magyar rajongói klub elnöke, Barta Zoltán személyesen felügyelte. A hétvégén szerencsére engem is megnyugtatott: folyamatosan egyeztet a Mesterrel a februárra elkészülő Jedi visszatér #2 képes forgatókönyvének legapróbb részleteiről. Így már most biztos, hogy Darth Vader nem fog Neeeeem!-et ordítani a Császár aknába dobásakor, a sokadszorra felújított filmváltozat Hayden Christensenje helyett pedig a régi Anakin Skywalker, azaz Sebastian Shaw szelleme fog feltűnni a képregény fináléjában.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Boomar összeállítása 3. rész - Jeditől a Marvel-korszak lezárásáig:

 

Sok minden megváltozott: egyrészt kiderült, hogy Jabba nem egy nagy sárga rozmár, hanem egy felfújódott meztelen csiga; de ami még ennél is fájdalmasabban érintette a Marvelt: meghalt Vader és az Uralkodó, valamint a Birodalom is jól láthatóan kikapott. Miről lehet ezután mesélni? Sajna a Marvel csapatának nem sok használható ötletük maradt. Kedvenc hőseinket pitiáner kalandokban futtatták: Vader és Palpatine fenyegetését gonosz robotnők és felnagyított ganajtúróbogarak vették át, amik űrhajót vezetnek. Te jó ég!

Az egyik legfőbb baj persze az volt, hogy a főgonoszok mellett Archie Goodwin is kiszállt a Star Warsból. A helyét átvevő Jo Duffy sajnos nem igazán tudta átérezni vagy megérteni a Star Wars mitoszt.

 

Menetközben indult két másik Star Wars képregénysorozat is. Az egyik a Droids névre hallgatott, és néhány száma egész kellemes meglepetés. Mondjuk, eleinte nehezen tudtam eldönteni, hogy a készítők vajon komolyan gondolták-e, de aztán jól láthatóan paródiába fordult a sorozat és annak tényleg szórakoztató volt a maga módján. Ehhez hasonló jókat már nem tudok mondani az Ewoks sorozatról. Már maga az alapötlet is velőtrázó… egy képregény-sorozat, ami csak ezekről a kis macikról szól. Ráadásul a megvalósítás olyan, hogy a történetek akár a gumimacikról is szólhatnának. Idétlen banális mese-füzetek óvodásoknak.

 

Az Ewok-kalandok összesen 13 számot értek meg. A „normál” Star Wars füzetek pedig éppen a 107-ik számnál tartottak, amikor bekövetkezett az, amiről a bennfentesek már régóta tudták, hogy csupán idő kérdése: a Lucasfilm felbontotta a Marvellel kötött szerződését és visszavonta tőlük az SW jogokat. Ezzel 1986-ban egy közel 10 éves kapcsolat szakadt meg.

 

Hogy is lehetne összefoglalni az SW marveles időszakát? Nos, az ember bármennyire is megmosolyogtatónak tartja ezeket a korai füzeteket, mégis nosztalgikus érzéseket keltenek. Ma pedig már igazi kincsnek számítanak a gyűjtők körében. Épp ezért nem is tudnék igazán rosszat mondani róluk.

 

A cikkek forrása: http://www.kepregeny.net/sajtoarchivum/muvek-sorozatok/kulfoldi-kiadvanyok-sorozatok/dark-horse/a-star-wars-kepregenyek-tortenete-1-resz/

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 6 hónappal később...

Hát igen: MEGSZÜLETETT! A Jedi visszatér képregényének 2. száma a Magyar Star Wars Klub és Fazekas Attila jóvoltából megérkezett közénk. A minőségről nagyjából ugyanaz mondható el, ami az 1. részről : filmhű képkockák, szöveghű dialógusok, nagyon kevés narráció (nekem talán ez a legnagyobb hátránya, de csak azért mert Cs. Horváth Tibor-fan vagyok). A 2. rész 42 oldalból és kb. 250 képkockából áll. Ezáltal A Jedi visszatér Fazekas Attila eddigi leghosszabb képregénye!

Negatívumként csak annyit lehetne mondani, hogy az endori űrcsata kicsit "összecsapott", a Csillagok háborúja 2-ben látványosabb, monumentálisabb ütközetetnek lehetünk tanúi. A Mester nyilván már sietett, hogy lezárja a művét, ő nyilván nem akart, s talán nem is volt felhatalmazva egy harmadik füzetre, további oldalak pedig nyilván késleltették volna a megjelenést. Mennyire egyszerűbb lenne, ha a Disney megvenné, s ezáltal licensed-dé tenné a képregényt.

A képregény - aminek képi világa szintén az SÉ-n alapszik, de ez inkább az 1. füzetnél mérvadóbb - szintén tartalmaz a filmből kivágott jeleneteket:

- Vader-t feltartóztatja Jerjerrod,

- Luke és Vader megérkezik a Halálcsillagra

- az endori bunkerben Han Soló és kommandója tűzharcba keveredik a birodalmiakkal,

- tüzér az Ezeréves Sólymon (1 kocka)

- Jerjerrod a Halálcsillag vezérlőtermében (1 kocka - sajnos).

 

Az SÉ-t idézi az, hogy galaxisszerte ünneplik a Birodalom bukását (Coruscant és a Naboo látható a képkockákon).

Mielőtt bárki megkérdezné: nem Hayden, hanem Sebastian Shaw arcát viseli Anakin szelleme.

 

Összességében egy jó kis kiadvánnyal van dolgunk, sajnos idő hiányában a végére kicsit túltömörített változatban (ha belegondulunk, hogy a film első harmada egy harmincoldalas füzetben lett összefoglalva, addig a hátralévő 2/3-ad 42-ben), illetve a Cs. Horváth-i ízt hiányolom, de ez már csak az én szocproblémám.

Összeségében még elmondható, hogy a legjobb Star Wars - trilógia képregényváltozata a miénk - Fazekas Attila forever.

Egy sajnálatos dolog van még, s az az, hogy valószínűleg az Ep. I-III-ra már nem fog sor kerülni, de a remény hal meg utoljára.

Érdekesség, hogy a képregényben easter egg-ként megtalálhatjuk a Mester és Bartha Zolit is, akiknek ez úton köszönöm kitartását és munkáját, hogy a legenda 30 év után teljessé válthatott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.