Jump to content

Szabályzat


Ody Mandrell

Recommended Posts

EZ A SZABÁLYZAT ÉRVÉNYÉT VESZTETTE, AZ ÚJ SZABÁLYZATOT LÁSD EGGYEL LEJJEBB!!!

Spoiler


Üdvözlünk!

 

2005 nyarán a 'Sith-ek bosszúja' bemutatását követően alapítottuk meg a fórumot. Az a cél vezérelt minket, hogy egy olyan helyet alakítsunk ki, ami valóban a Star Wars filmekről, és azok szeretetéről szól. A negatív felhangokat kiszűrve igazi öröm olyan helyre járni és fórumozni, ahol mindenkit az SW iránti rajongás hajt. Tehát javaslom, csak akkor regisztrálj, ha valóban építő jelleg vezérel, és nem az utálat. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak dicsérni lehet, de az agyatlan fikázásnak itt nincs helye.

 

Más fórumoktól eltérően mi nem fogjuk pontokba szedve megszabni, mit lehet tenni, és mit nem. Egyet viszont tilos, mégpedig politizálni a fórumon! Arra vannak más helyek. Ezen túlmenően, ha valami nem szalonképes, azt úgyis töröljük. Értelmes emberek lévén nekünk kell kialakítani azt a kellemes légkört, ami mindenki megelégedésére szolgál. A fórum használatával kapcsolatban is arra biztatunk mindenkit, hogy ésszerűen, a felesleges csicsákat elhagyva alakítsa személyes megjelenését. Mellőzzük a több soros aláírásokat, és a túl nagyméretű avatarok alkalmazását.

Ha ezeket az igazán egyszerű alapelveket betartjuk, továbbra sem fog elveszni a fórum lényege: az értelmes párbeszéd.

 

Nem is szaporítom tovább a szót, remélem mindenki élvezni fogja az itt eltöltött időt. Kellemes fórumozást!

 

 

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

A Star Wars SAGA Fórum Szabályzata

 

2005-ben, a Revenge of the Sith premierje után hoztuk létre a fórumot azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ahol a Star Warsot szerető, a Star Wars filmekért, sorozatokért, videojátékokért, könyvekért vagy képregényekért rajongó embereknek legyen hol beszélnie, információt cserélnie mindenféle trollok és utálkozók nélkül.

2017-ben a fórum alapos megújuláson esett át, ezért a szabályzatot is kicsit kibővítettük, mert az a helyzet, hogy 12 év alatt a kis baráti társaság szép nagyra nőtt, így szükség van néhány dolog írásba foglalására, csak, hogy legyen mire később hivatkozni amellett, hogy moderátor csapatunk továbbra is igyekszik rugalmasan és toleránsan kezelni a vitás helyzeteket.

 

ÚJ REGISZTRÁLÓKNAK

A regisztráció admin jováhagyással történik, így sok teendő ezzel kapcsolatban nincs. Mivel azonban mi is lehetünk elfoglaltak, így nem biztos, hogy másodpercek alatt végzünk. Ebben az esetben kis türelmet kérünk, igyekszünk minél előbb aktiválni minden jelentkezőt.

 

VISELKEDÉS

Ez a fórum azért létezik, hogy a Star Warsról konstruktívan és pozitív szellemben beszélgessünk. Nem az a célunk, hogy mindenki ódákat zengjen, de elsősorban nem azért járunk ide, hogy azt olvassuk, mennyire rossz a prequel, a sequel, stb. Ha valamelyik film vagy valami nem tetszik, le lehet írni, nyilván nem mindenki fog egyetérteni, de még ha lesznek is ellenvetések, fogadd el, hogy elfogadtuk: neked az nem tetszik. Nem kell még ötvenszer megismételni, sem bizonygatni, mert ezzel itt legfeljebb ellenszenvet válthatsz ki.

Természetesen a fórumtársak sértegetése sem ajánlott. Személyeskedő megjegyzések helyett kulturált beszélgetéseket akarunk olvasni, persze azért senkit sem száműzünk, ha egy-egy vita kicsit elfajul.  Volt már rá precedens, valószínűleg lesz is még. De ha egy moderátor közbeszól, akkor arra tessék hallgatni. A személyes nézeteltérések tisztázására ott az Üzenetek menüpont lehetősége. Szóval a kulturált beszélgetés az elvárt.

A tagok természetesen továbbra is szabadon használhatják a fórum funkcióit, csupán arra kérünk titeket, hogy senki se nyitogasson agyba-főbe topikokat. Nézzetek szét, hogy egy témának nincs-e már valahol topikja, illetve mérlegeljétek, hogy az a téma tényleg megér-e egy topikot. Illetve igyekezzetek kerülni a topikok offolását, vagyis mindenről a saját témájában írjatok – ugyanakkor azért némileg rugalmasan kezeljük ezt, szóval, ha egy beszélgetés érint más témákat is, még nem szólunk, de amikor már teljesen elkanyarodott a beszélgetés menete, akkor illik azt átvinni a saját topikjába.

A fórum használatával kapcsolatban is arra biztatunk mindenkit, hogy ésszerűen, a felesleges csicsákat elhagyva alakítsa személyes megjelenését. A lehetőségek ebben a tekintetben tágabbak, mint korábban voltak, de azért az ésszerűség határán belül maradjunk. Nem kérünk aláírásba nagy villogó gif reklámokat.

 

PROFILKÉPEK, BORÍTÓKÉPEK

Alapvetően nincs megszabva, hogy milyen profilképet (avatárt) és borítóképet használtok profiljaitok egyedivé tételére, csak azok legyenek ízlésesek. Viszont tilos új Star Wars filmből vagy sorozatepizódból spoileres profilképet vagy borítóképet feltölteni. Hivatalos poszterekből, trailerekből vagy kiadott képekből készülhet, de magából a műből nem. Sorozatok esetén a Disney+-ra felkerüléstől számított két hétig, film esetében a magyar premiertől számított két hétig érvényes a tilalom. Nem mindenki nézi meg a filmeket és a sorozatepizódokat a premier napján. Aki ennek nem tesz eleget, egy hetes banban részesül.

 

SPOILEREK

Mivel a spoiler egy kardinális és érzékeny téma, megpróbáljuk kicsit ezt is körülhatárolni. Először is, nem spoiler az, ami benne van a trailerben, spotban vagy egyéb, a készítők által hivatalosan kiadott videóban, írásos anyagban, vagy rajta van a posztereken, hivatalos képeken, de az sem, amit az alkotók elárulnak interjúban vagy rendezvényeken a premier előtt. És ha valami már szerepelt hivatalos anyagban, az onnantól semmi másban sem spoiler. Ezek hivatalos, az alkotók áldásával kiadott információk, és ha ők úgy határoztak, hogy nem számítanak spoilernek, akkor nem a mi tisztségünk felülbírálni őket. Ezekről lehet szabadon írni.

Spoiler viszont minden, ami lelövi egy film, sorozat, könyv, képregény vagy videojáték fordulatait, elrontja a történet élvezhetőségét. Például az, hogy Darth Vader Luke apja. De ugyanígy spoiler lehet egy szimpla cameo is, mint Maul feltűnése a Solóban. Szóval lényegében minden, ami az adott műben szerepel. Tehát, különösen az új műveknél, de a régieknél is (legyen szó filmről, sorozatról, könyvről, képregényről vagy videojátékról) kéretik mindent spoiler kapcsoló mögé rejteni, ami a filmben a történetre és a karakterekre vonatkozik, a bagatelnek vélt cameóktól a legnagyobb csavarokig. A Star Wars művek kivételével minden műre elévülés nélkül (tehát nem felmentő érv az, hogy az adott mű mennyire régi) vonatkozik ez a szabály.

Kivétel, ha az adott műnek van saját topikja, ezekben a topikokban szabadon lehet beszélni az oda kapcsolódó régebbi művekről. Ami az újabbakat illeti, az a következőképpen alakul:

- Filmeknél a spoiler kapcsolót fél évvel a Blu-ray/DVD magyar megjelenése vagy két héttel valamelyik, Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatóra felkerülése után lehet elhagyni a saját topikjukban.

- Sorozatoknál a spoiler kapcsolót két héttel az aktuális epizód magyar tévécsatornán történő debütálása vagy Magyarországról is elérhető streaming szolgáltatóra történt felkerülése után lehet elhagyni a saját topikjukban.

- Sorozatoknál az egyes epizódok topikjában az új részt követő epizódokban történt eseményekre csak spoiler kapcsoló mögé rejtve lehet írni.

- Könyveknél és képregényeknél a spoiler kapcsolót egy évvel a magyar megjelenés után lehet elhagyni

- Videojátékoknál a spoiler kapcsolót  fél évvel az európai megjelenés után lehet elhagyni

Ezek a szabályok érvényesek a nem Star Wars témájú avatárokra és aláírásokra is!

Úgy véljük, hogy ezek az időintervallumok bőségesen elégségesek arra, hogy akit igazán érdekel a téma, az felzárkózzon. Ha mégsem, saját felelősségére lépjen be az adott topikba. És ismételten, ezek csak és kizárólag az adott téma saját topikjára vonatkoznak, minden máshol, így például az általános filmes, sorozatos, videojátékos, könyves vagy képregényes topikban is a spoiler kapcsoló használata mindig kötelező!

Ami a Star Wars műveket illeti. Mivel ez egy Star Wars fórum, feltételezzük, hogy aktív tagjaink rajongók, vagyis viszonylag szabadon beszélgethetünk a Star Warsról bármelyik topikban. Kiételt képeznek az új művek!

- Új Star Wars mozifilm esetén nem kötelező a spoiler kapcsoló használata, ha a topik címe mellett vagy a címében szerepel a spoiler címke. Minden más topikban új mozifilmnél a spoiler kapcsoló használata kötelező a magyar mozipremiertől számított egy hónapig.

- Új sorozatok esetén nem kötelező a spoiler kapcsoló használata az epizódok topikjában, illetve akkor, ha a topik címe mellett vagy a címében szerepel a spoiler címke. Minden más topikban új epizódnál a spoiler kapcsoló használata kötelező a Disney+-ra felkerüléstől számított két hétig.

- Új könyvek és képregények esetén nem kötelező a spoiler kapcsoló használata az adott mű topikjában. Minden más topikban új könyvnél és képregénynél a spoiler kapcsoló használata kötelező a magyar megjelenéstől számított egy évig.

- Új videojáték esetén nem kötelező a spoiler kapcsoló használata az adott videojáték topikjában. Minden más topikban új videojátéknál a spoiler kapcsoló használata kötelező az európai megjelenéstől számított fél évig.

Természetesen a fentieket nem fogjuk napra pontosan ellenőrizni, erre se időnk, se energiánk nincs, és senkit sem fogunk megbűntetni, ha például néhány napot téved - ugyanakkor kérünk titeket, hogy próbáljatok legalább megközelítőleg tartani a fentieket. Ha valamiben bizonytalanok vagytok, keressétek meg bátran az egyik moderátort, kérdezzetek a fórumon, de a Google használatával is néhány perc alatt fellelhető bárminek a megjelenési ideje, és ha végképp nem juttok dűlőre, akkor használjátok a spoiler kapcsolót.

 

TILOS!

- A politika szigorúan tilos. Aki politizálni akar, keressen arra való felületet. Itt legfeljebb a Star Wars politikájáról eshet szó. Aki politizálni mer, azt először figyelmeztetjük, aztán egy hétre bannoljuk. Ha ezután is folytatja, véglegesen kitiltjuk.

- Trollkodni szintén tilos. Ha csak azért jössz ide, hogy uszítsd a népet, jobb, ha vissza is fordulsz. És ugyanez vonatkozik rád akkor is, ha zsigerből utálod a Star Warsot. Azon túl, hogy nem fogjuk érteni, miért regisztrálsz egy ezzel foglalkozó fórumra, nem is szeretnénk itt tudni. Van elég más hely a neten, ahol kiélheted az utálatod, ne itt tedd. Eme esetekben azonnal kitiltunk!

- Talán nem kéne írnom, de a mai világban már jobb biztosra menni: tilos a pornográf tartalom. Nem vagyunk prűdek, de egyrészt ez nem az a fórum, másrészt a felhasználóink között vannak kiskorúak. Ugyanígy tilos a gyűlöletkeltés, a vallási vagy faji megkülönböztetés, stb. Ezekért azonnali kitiltás jár!

- SZIGORÚAN TILOS a nyílt fórumon bármilyen illegális letöltést segítő link megosztása, különös tekintettel a Star Wars művekre, de minden más filmre, sorozatra, könyvre, képregényre és videojátékra is érvényes ez.

- SZIGORÚAN TILOS bármilyen, a LEGO cég alá tartozó nem hivatalos anyagok - úgymint legókészletek kiszivárgott képei vagy animációs sorozatok - feltöltése az oldalra! Szintén SZIGORÚAN TILOS bármilyen LEGO animációs sorozat, legyen az Star Wars vagy sem, linkelése akár letöltő oldalakról, akár nem hivatalos Youtube-csatornákról!

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information