Jump to content

Star Wars Blu-Ray kritika


Ody Mandrell

Recommended Posts

2011.09.16. A nap, mikor meglett a SW BD-m. Így utólag beismerve, a nap, amit az év eleje óta vártam. A nap, ami miatt beruháztam egy új rendszerre. A nap, ami megdobogtatta a SW rajongók szívét világszerte… George Lucas világméretű ajándékozásának napja..

 

starwars1.JPGstarwars2.JPG

 

Apropó, George Lucas. A BD megjelenés kapcsán mostanában mindenféle fórumon divattá vált szidni Lucast és az ő gyermekét, kedvenc univerzumunkat: azt, amit csinál, illetve csinált. Egyrészt, hogy pénzlehúzás az egész kiadvány, hogy minek neki annyi már, másrészt meg hogy miért nyúlt bele a filmekbe, egyáltalán miért is él.. A sok nyűgös nagy tudású kritikus két dolgot hagy figyelmen kívül: Lucas akkor és azt csinálhat saját műveivel, amit akar. Hadd legyen ez már az ő dolga és kockázata mit csinál, hisz igazi kritikusai a nézői – de ebbéli jogát elvitatni balgaság. Másrészt pont a SW az, amiből nincs mindig sokféle - tartalmilag ugyanaz, de külalakban különböző kiadvány. Nem úgy, mint pl. a Warneres Harry Potter esetében, amiből címenként is kb. 5 fajta kiadás leledzik. A mi filmünkből hivatalosan ugyebár volt a ’97-es, felújított film VHS-en – feliratos illetve szinkronos változatban, aztán jöttek az EP I-II-III VHS és DVD-k, közben meg az EP IV-V-VI DVD Box. Gyakorlatilag filmenként maximum két kiadás, plusz külföldön az eredeti mozifilmek jelentek még meg DVD-n. Erre jött most világszerte az új formátum, a Blu ray, a maga vitathatatlanul jobb kép- és hangminőségével – s először Magyarországon minden film szinkronnal. Szerintem abszolút nem sok – elnézve a hihetetlen SW marketinget a világban, kész csoda, hogy csak ennyi kiadás volt belőle… Mert lehetne ugyebár pl. Artu formájú tok, amibe pont belefér a 9 lemez….

 

starwars5.JPG

 

Szóval 09.16. Előtte pár nappal már félretettettem a közeli osztrák Müllerben a dobozt, tekintve, hogy a hazaihoz képest pont fele árban volt. Amikor kezembe vettem, az az elmondhatatlan melegség öntött el, amit nagyon nehéz leírni: csak nagy öröm illetve szeretet esetén érezhet az ember. A doboz gyönyörű. Jómagam imádom a digiket, ez a doboz pedig az ún. digistack: a lemezek lapozós formátumban, egymásra illesztett digitálcákon pihennek. A külső slipcase (kartontok) jó minőségű, kemény anyag, vastagabb mint a hazai kiadásé. Az elején-hátulján egy festett tatuini kép, Anakinből kiváló Luke-kal, illetve Obi-Wannal, ahogy viszi a kicsit Larsékhoz. Ugyanez a kép található a belső tokon is, amiben tulajdonképp a lemezek vannak. Ez a festéses dizájn az alapja egyébként a bookletnek, kísérőfüzetnek is. A kísérőfüzet egy fül mögé csúsztatható, amin a karakterekből álló montázs látszik. Szép. Az egész dobozra hátulról egy „papucs” van húzva, ami a technikai specifikációkat tartalmazza. A külcsín szerintem nagyon szép, talán szebb is picit, mint az USA változat.

 

starwars4.JPGstarwars3.JPG

 

De térjünk a lényegre. A lemezekre illetve a filmekre.

 

1. lemez Baljós árnyak

 

A világ tán legjobban várt filmje volt 1999-ig. Kétségtelenül szerencsétlen dolog, de egy közben kultikussá vált trilógia előzményfilmje, ami elé minden rajongó és nem rajongó hatalmas elvárásokkal ült le. Az elvárások pedig előítéleteket szültek, amik hatalmas mértékben megosztották még a rajongótábort is. Ugyanis a korábbi generáció felnőtt, ez a film pedig számukra nehezebben befogadható új színt vitt a történetbe. Így hát a régiek közül csak a tisztaszívűek maradtak… Új karakterekkel, új poénokkal Lucas vadonatúj világokat alkotott, maximálisan kihasználta a CGI (számítógéppel generált kép) határait. Akkor, 12 évvel ezelőtt ez volt a csúcs. Technikailag mindenképp. A történet – később az egész Saga - egy kisfiú, Anakin Skywalker története lett.. Azé a kisfiúé, akiből ugyebár Darth Vader lesz később. Meglátjuk hát a filmtörténelem legsötétebb gonoszának gyermekéveit – s ezzel már az első részben el is veszítjük ezt a kétes címet. Az új filmhez egészen kiváló színészgárda csatlakozott, a sokat bírált Jar-Jar pedig ugyanúgy beleillik a viccesebb vonalba, mint anno az ewokok.. Az egész filmen érezni, hogy próbált egy teljesen új generációt is megszólítani – a gyerekeket. Ugyanakkor minden oldschool rajongó szívét meg kellett, hogy dobogtassa a Darth Maul vs Obi Wan Kenobi/Qui Gon Jinn fénykardpárbaj. Új mérce lett a sagában – jó magasan…

 

A BD lemez(ek)nek egyetlen egy hátránya van a korábbi DVD kiadáshoz képest: legnagyobb sajnálatomra eltűnt a véletlenszerűen betöltődő, animált menü. A mozgókép megvan ugyan, de a korábbi kezdet annyira egyedi és zseniális volt, hogy azóta sem láttam más filmeknél. A magyar szinkron miatt mi a nyugat-európaitól eltérő specifikációjú, a német piacra szánt BD-re kerültünk. Ez annyiban kellemetlen, hogy a németek – lobbijuk és eladási példányszámuk miatt kiharcolták maguknak a német MASTER hangot. Ezáltal viszont az eredeti angol csak DTS ES 6.1 lett. Szerencsére ez észrevehető minőségromlást nem okoz: soha SW film ilyen jól még nem szólt. Az angol hang van olyan jó, mint a német, s nagy szerencsére a DD 5.1-es magyar hang sem vall szégyent. Dinamikus, remek keverés. Lemezen először. Szerencsénkre – bár én eredetiben néztem most - az a kiváló szinkron van rajta, amit megszokhattunk, amit a mozi bemutatóhoz készítettek. A képről szintúgy szuperlatívuszokban tudok beszélni, gyönyörű transzfer, s aki fél a BD kép túlélességétől, annak sem kell aggódnia. Nincsenek túlzott kontrasztok, nincs zavaró él. Nagyon homogén lett az egész anyag.

 

 

2. lemez A klónok támadása

 

A csoda folytatódik.. Még nagyobb, látványosabb, ugyanakkor komolyabb és komorabb. Vélhetően Lucas is érezte a megosztó első rész után, hogy nem szabad csak az új generációnak készíteni az új mozikat, ezért kicsit változtatott a koncepción: így lett ez Anakin és a Jedi rend bukásának kezdete, s a Birodalom születésének hajnala. Vérbeli SW film, rengeteg új karakterrel, helyszínnel. Rengeteg új, eddig nem ismert Jedivel, új helyszínekkel, bolygókkal. Az eddig látott legnagyobb Jedi harccal a Geonosison. A feledhetetlen – bár első nézésre kétségtelenül komikus – Yoda párbajjal. S finom kapcsolódási pontokkal a jövőhöz (illetve a mi világunkban a múlthoz). Anakin szerepében pedig a méltatlanul sokat szidott Hayden Christensennel, akit nekem egy percig sem volt nehéz elfogadnom. S kimondottan örülök, hogy nem Leonardo Di Caprio lett a főszereplő. Hatalmas élmény volt ez a film is, ugyanúgy, mint 5 másik társa: s a még betárcsázós neten milliószor nézett trailert sem feledem soha.

 

A lemezről ugyanazt tudom elmondani, mint az EP I-nél. Tökéletes kép és hang, falat rengető DTS ES, azt megközelítő magyar hang, kiváló szinkron. Legnagyobb sajnálatomra azonban a szeizmikus töltet még most sem szól akkorát, mint anno a moziban. De ez sajnos az itthoni tér hiánya… A kép gyönyörű, bár egy kicsit itt már néha szembetűnőbb volt a CGI határa. Főleg az arénában. A tipikus BD betegség, amitől mindig is ódzkodtam – szerencsére bőven tűréshatáromon belül. De azért feltűnt.

 

3. lemez: A sithek bosszúja

 

Amiben Anakin végzete beteljesedett. Emlékszem, mikor a moziban, az éjféli vetítésen először megláttam az EP III nyitóképeit, majdnem felsikítottam örömömben. Űrcsata!! Igazi, nagy űrcsata!! Amire az ember egy SW filmben mindig is vágyik. Elképesztő látványvilág, addig vásznon tán még soha nem látott monumentalitással, pörgő, izgalmas és mozgalmas képsorokkal. A fim többi része is maga a kánaán egy magamfajta rajongó számára: az ifjú Jedi bukása és annak következményei bizony szívszorító jelenetek voltak. Megvolt az örök idők óta várt Anakin vs Obi-Wan párbaj, sőt helyre került Yoda száműzetésének oka is. Megtörtént: Anakinből Vader lett fizikailag is, Obi-Wan eltette Luke kardját. A maszk felkerül, a Halálcsillag épül, a Kiválasztottnak meg majd harminc évig kell még várnia, míg egyensúlyt hozhat az Erőbe. A záró képsorok egyébként szintén zseniálisak, remek kikacsintásokkal és lezárásokkal. Lucasnak nagyjából sikerült a feladat: elvarrta a szálakat, bár néhány inkább csak el van vágva. Mégis, ezek után az Új remény hordozza azt a folytonosságot, ami kell

 

A lemez minősége ugyanaz, mint az első kettőé – az prequel trilógia szépen összeillik. Minden tekintetben.

 

4. lemez : Egy új remény

 

A Csillagok háborúja. Az alap. Mindennek a kiindulópontja. A Ground Zero. A SW univerzum időszámításának 0-ik éve… Az első, megismételhetetlen SW élmény számomra – a függőség kezdete. Kb 1980-tól Egy új remény. Vagyis Luke Skywalker filmje. A fiúé, akit elrejtettek apja elől, a Jedi rend örököse. Aki egy új remény lett a Köztársaság visszaállítására. A doboz részeként egy olyan filmben, ami 27 évvel korábban készült, mint közvetlen előzménye. Egy olyan filmben, ami akkor megváltoztatta a világot – s amihez fogható hatású alkotás azóta sem készült… De az EP IV-re is többféleképp lehet tekinteni, akár csak az EP I-re. Én ezen nőttem föl, amikor a nyolcvanas években vetítették, állandóan megnéztem. Imádtam, imádom most is. De mivel Lucas kreált hozzá előzménytörténetet, SW rajongóként magamat köpném szembe, ha azokat elutasítanám. Sőt. Az első három fényében az EP IV kimondottan visszalépés, dramaturgiában, látványban, mindenben. Ezen sajnos az a rengeteg csodás és szükségszerű bővítés sem segít, amit az elmúlt évtizedekben illesztettek be a filmbe. Viszont Han Solo karakterével az egész sorozat egy új szintre lépett, ami még a mai szemmel is kiváló húzásnak tűnik.

 

A BD komoly meglepetés. Simán hozza az első három színvonalát. Kép elképesztően gyönyörű, néhány űrhajós jelenetnél szebb és tisztább, mint akár az EP III. De legjobban a hangnak örülök. Az első belenézéseim alkalmával nem tűnt fel, de hihetetlenül jól szó az egész!!! Sokkal jobban, mint a DVD-n. Persze nincs az a részletgazdagság, mint az előző filmeknek, de pl. mikor Vader fullasztja azt a tisztet a Halálcsillagon, remeg az egész szoba a mélyektől. A Tie vadászok, a Falcon, a lézerkardok, minden úgy szól, ahogy kell. Tökéletes, pláne, ha a film korát is figyelembe vesszük. A szinkron visszáságairól órákat lehetne írni, ami van a lemezen, lehet nem a legelső, de legalább jól szól. Óriási előrelépés a korábbi DVD kiadáshoz képest

 

5. lemez: A birodalom visszavág

 

Az Episode V. És nem II. A világszerte legjobban elismert és megbecsült, sokra tartott folytatás, ami valójában egy történet ötödik része. Valóban sokkal jobb, nagyobb, látványosabb, mint elődje, megérdemelt rajongói és kritikai fogadtatással anno. A filmtörténelem 80-as évekbeli egyik legnagyobb csavarjával: „Luke, én vagyok az apád!!” Értem, átéltem, tudom, ez mit jelentett. Akkor. De most már nem több üres szólamnál. SEMMIT nem jelent annak, aki most kapcsolódik be. Aki nem ezt látja előbb. Hát persze, hogy az apja. És??? Igaz, nekünk derült égből villámcsapás volt. Hisz még az Új reményben sem lehetett sejteni – szerintem a kezdetekkor még Lucas sem tudta. Az idő elszállt, generációk jönnek-mennek, s az akkori élmény egyre kevesebb kiválasztott emlékében él majd csak tovább…így vész el egy film, illetve a második trilógia kulcsjelenete. Ugyanakkor, ha tárgyilagosak akarunk lenni, ez a film is hemzseg az illesztési hibáktól. No persze ez korántsem a Birodalom visszavág hibája, hisz ez volt korábban, de Yoda teljesítménye, a Sith megnevezés totális mellőzése, egyáltalán Vader személyiségének üressége a korábbi részek tükrében zavaró lehet… Azonban az erős nosztalgiafaktor, no meg a remek dramaturgiájú film átsegít ezeken az apróságokon.

 

A BD képe elképesztően szép. A Hoth rendszeri csata már DVD-n is csodás volt – itt még annál is szebb. Az angol hang ismét kellemes csalódás, sokkal jobb, mint a DVD volt. Az angol semmivel sem marad el a német HD-től, de a magyar is jól szól, akkor is, ha a szinkronban alapos kavarodás van Kránitz Lajos és Hollósi Frigyes Vader hangjaival – valóban Vader szuszogása nélkül. Ez mondjuk orbitális hiba, illett volna erre a kiadványra legalább kijavítani ezt.

 

6. lemez: A Jedi visszatér

 

A történet vége, akár 6, akár 3 részként tekintünk rá. Személyes kedvencem, ezt láttam legtöbbször, minden percét, mondatát kívülről tudom és imádom. Leginkább azok miatt az érzelmi kötődések miatt, amiktől hemzseg a film. Az ifjú jedi lovag útja a győzelemig, már az akkori bemutató idején könnyfakasztó tudott lenni, most meg már, hogy tudjuk, ki a kiválasztott s milyen szerepe volt a Saga egészében – most már a Halálcsillag II jelenetei is átértékelődnek. Kiváló történetvezetés, remekbeszabott csaták, drámai pillanatok és aranyos poénok. A tökéletes film számomra. A jó győz a gonosz felett, s ez érzelmileg mindennél fontosabb.

Ki kell térni azonban egy apróságara (úgy általában a második trilógiával kapcsolatban). A változtatásokra. Az ortodox rajongók legnagyobb sajnálatára Lucas többször, több helyen is belenyúlt a filmekbe, a legnagyobb botrány ugye Hayden Christensen beillesztése volt a végén. Én azonban minden változtatást gond nélkül befogadok, sőt örülök bárminek, ami a Lucasfilms berkeiből kijön. Egyrészt a nyilvánvaló illesztési hézagokat befedendő, másrészt a filmet az aktuális technikai színvonalra emelendő jelenetek látványa, azok felfedezése külön élmény. Bár most lényegesen kevesebb van belőlük, mint a ’97-es változatban, de annak a kevésnek is tudok örülni. Mert ez az én világom, folyamatosan változik, s én, ahogy változik, úgy szeretem. Például Vader szerepe így, hogy üvöltve dobja le a császárt, sokkal hitelesebb és érzelmesebb. De ahogy hiányoltam az EP IV-ből Sebulbát, itt megkaptam: egy másik dug bevonulása Jabba palotájába jó poén. Végig érezni Lucas részéről az összefésülési szándékot, s nem lennék meglepődve, ha a 3D-s bemutatókra már az EP I-II-III-ba is belenyúlna. Megteheti, ő az atyjuk, s ha folyamatosabb, logikai buktatóktól mentesebb lesz tőle a 6 rész egyben, akkor hajrá…

 

Amúgy szerény véleményem egyben az is, hogy nem kellett volna ezt a két trilógiát így fűzni. Sokszor túlerőltetett, logikátlan és zavaros az egész, néha meg zseniális mondatok, kikacsintások a kettő között. Úgy gondolom, hogy egyáltalán kár volt az előzménytrilógiát (így) csinálni. Így, hogy Anakin története lett, pont azok a dolgok vesztek el, amik esetleg a régi filmeket feledhetetlenné tették: Vader félelmetessége, no meg az én vagyok az apád jelentősége. De mint SW filmek, külön is, meg egyben is az igazi rajongók kedvencei kellenek, hogy legyenek. Mert ők úgyis tovább látnak három, esetleg hat filmnél – nekik ott van még az EU illetve a TCW…

 

 

A lemez minősége semmi kivetnivalót nem hagy maga után. Ugyanaz, mint a másik két régebbi fimé – technikailag ezek is teljesen összeillenek. A hat filmet nézve egyelőre nem hiányzott a HD hang – amíg nem hallom, nem is fog hiányozni. A gyerekekkel meg egyelőre úgyis magyarul kell néznem. Aztán majd tán 6 év múlva, a SW 3D BD dobozon már az eredeti hang is HD lesz.

 

 

7. lemez: Az extrák EP I-II-III

 

p1.JPG

 

Kezdjük a rossz hírrel. A lemezen nincs magyar felirat, az angol sztereo hang mellé csupán olasz, spanyol vagy német feliratok közül választhatunk. Így sajnos sokak számára érdektelen a lemez tartalma – pedig igazi csemegéket, kiváló háttéranyagot rejt. Már a menüje csodás, bár kétségtelenül kicsit bonyolult. Többféle módon tudunk ugrálni az anyagban, de bizony ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük.. Egyik esetben a főmenüben választhatunk a három film közül, azon belül pedig bolygónként van összeszedve a négyféle anyag. Másik esetben, a play all menüpont alatt van különálló választási lehetőségünk, hogy melyik tartalomra kattintunk. A lemezen az alábbi anyag található:

 

Interjúk – a filmek sorrendjében 01:08:16

 • Filmenként pár perces interjúk, készítésről, forgatásról, helyszínekről. Az egyik legmeglepőbb az volt, hogy a Baljós árnyak forgatásán Tunéziában még fellelhetőek voltak az Új remény díszlete – pl. ajtóként a csirkeólon…

 

Törölt, bővített jelenetek 00:49:33

 • Legeslegjobban nekem az összes közül a Yoda vs Sidious animált párbaj tetszett, sokkal jobb lett volna ez a megoldás a filmbe. Yoda erősebbnek tűnt ebben a variációban...

 

A gyűjtemény 02:29:27

 • Makettek, díszletek forgóképen, közben pár perces interjúk a stáb tagjaival..

 

Concept art galery 00:30:41

 • Rajzok ötletek, tervek képei egymásba fűzve, minimális feliratos infóval.

 

Én ezek ellenére a különálló a „play all” (05:01:38) funkciót ajánlom, úgy garantáltan nem marad ki semmi. Nagy szavak, de akit érdekel a film készítésének háttere, annak kötelező anyag.

 

p2.JPG

 

8. Lemez: Az extrák EP IV-V-VI

 

p3.JPG

 

A másik lemez a dobozban, amin nincs magyar vonatkozás. Tartalmilag, gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző lemez, az anyag felépítése ugyanaz. Ha a 7-ik lemezen kiigazodik az ember, ezen is ki fog.

 

Interjúk – a filmek sorrendjében 01:00:15

 

Kimaradt, bővített jelenetek 00:50:56

 • Meglepő módon bőven van leforgatott anyag a régebbi filmekhez is, pl. Luke a Tatuinon kimondottan sok – még ha annyira nem is lényegbevágó

 

A gyűjtemény 02.07:39

 

Concept art gallery 00:30:01

 

Play all: 04:32:34

 

p4.JPG

 

9.lemez: Extrák minden mennyiségben

 

Így készült a Csillagok háborúja (1977) 00:49

 • R2-D2 és C-3PO vezetésével korabeli dokumentumfilm az akkori gondolatokkal a film készítéséről. Érdekes anyag, de helyenként erőltetett humorú kalauz a két droiddal. Furcsa volt a fiatal színészeket és rendezőt több mint 30 év távlatáról figyelni.

 

A Birodalom visszavág speciális effektusai (1980) 00:48

 • Luke útmutatásával barangolhatunk a múltban, főként a speciális effektusokra fókuszálva. Szerepel benne újra a már sokszor látott stop motion technológia bemutatása a Hoth havas világában, de a festmények, makettek széles alkalmazásának lehetőségeinek ismertetése is. Mindez 1980-ból, az akkori kinézettel. Mókás. De jó!

 

A Jedi visszatér lényei (1983) 00:48

 • Leia és Lando a kalauzunk a Jedi visszatér születéséről, korabeli gondolatokkal és képsorokkal. Itt is főként technikai jellegű a bemutató, elvégre akkor a technikai újítások voltak az igaz mérföldkövek. Visszatért gyerekkorom hangulata a film alatt.

 

A Tatuini leszállás elkészülte – a 1997-es special editionra (1997) 00:26

 • Újkori és érdekes dokufilm a ’97-es kiadáshoz készített New Hope változtatásokról. A mentőkabin megérkezését követően üresnek tűnt a háttér, lecserélték hát a bábut digitálisra, kibővítették számítógéppel a hátteret, szereplőket. Szerintem jól tették.

 

Csillagharcosok (2007) 01:24

 • Zseniális. Talán az összes közül a legjobb, legszívhezszólóbb dokufilm. Én a végén simán könnyeztem. A pasadeniai virágkarnevál fővédnöke Lucas volt, ebből kifolyólag rohamosztagos felvonulást szerveztek, két db virágkamionnal (Endor és Naboo). A film a szereplőválogatást, a világ elképesztően sokrétű rajongótáborát mutatja be, kiválasztásuktól a felvonulásig. Ezt minden rajongónak látni kel!!!!

 

Star Wars technika: fikció és valóság (2007) 00.46

 • A másik kiváló anyag: megmutatja a jelen kor tudománya alapján, mi lehet, és mi nem lehet valóság a filmekből. Fénykard, fénysebesség, stb…. Nagyon jó!

 

30 év Birodalom visszavág – beszélgetés az alkotókkal (2010) 00:25

 • Ez a doku nem sokkal szegény Irvin Kershner halála előtt készülhetett, mintegy örök emléket állítva neki. A mestere visszaemlékszik a film születésésre, alkotói szabadságára – ami nagyobb volt, mint gondolnánk -, a nehézségekre, örömökre. Sajnos ma már In Memoriamnak is jó.

 

Star Wars paródiák (2011) 01:31

 • Másfél órányi anyag, a világ minden részéről, mindenféle műsorból. Ahol SW vicc, paródia, elszólás volt, az ide bekerült. Személyes kedvencem a Robot Chikenes rész, amikor Vader telefonál Palpinak…. Állat!!

 

 

Zárszóként talán annyit: rajongóként megkaptuk az eddigi legszebb, legjobb minőségű SW anyagot. Csodás kép, gyönyörű hang, minden lemezen 5.1-es szinkron. A régi VHS-eket most már tényleg le lehet selejtezni – illetve archiválni -, hisz sokkal jobb minőségben élvezhetjük a filmeket magyarul is. Révén, hogy a korábbi filmekhez a mostani BD megjelenéssel együtt már négyféle szinkron készült, főleg Vader hangjában lehetnek a megszokottól eltérések. De szerintem ez egy igazi rajongót és gyűjtőt nem lenne szabad, hogy eltántorítson a vásárlástól. Annál inkább a brutálisan magas, induláskor 40000 forintos ár. Külföldön ugyanezért, magyar vonatkozással a felét kérték. Igaz, azóta a forint sem ér már annyit, meg itt is lement az ára, úgyhogy a mostani 30000 körüli ár, ha nem is baráti, de mindenképp kedvezőnek mondható.

 

R2-D2

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

csak egy kerdesem lenne igaz az hogy a BD Darth Vader-nek nincs meg az a misztikus szuszogo hangja ???? egyebkent koszonom a tajekoztatot de en meg nemetorszagban sajnos nem talaltam olyatamelyikben magyar menu is van ha jolertettem akkor talan ausztriaban van ijen utanna kell neznem

Link to comment
Share on other sites

csak egy kerdesem lenne igaz az hogy a BD Darth Vader-nek nincs meg az a misztikus szuszogo hangja ???? egyebkent koszonom a tajekoztatot de en meg nemetorszagban sajnos nem talaltam olyatamelyikben magyar menu is van ha jolertettem akkor talan ausztriaban van ijen utanna kell neznem

 

 

Darth Vadernek a Birodalom visszavág magyar hangjában nincs csak szuszogó hangja, a többiben van.

 

Magyar menü tudtommal alapban nincs - de gondolom, a feliratra/szinkronra gondolsz. Nem jelzik a borítón, de van rajt. Deutsch, spanisch, englisch unter anderen - nos az unter anderen ( többek közt) közt van a magyar is.

Link to comment
Share on other sites

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information