Ugrás a kommentre

Age of Rebellion


Darth Revan9

Ajánlott hozzászólás

A Felkelés kora Hősök és Gonosztevők képregény topikja.

 

A Felkelés kora: Hősök

A Köztársaság kora kötetek után ez a képregény gyűjtemény inkább csalódást keltő volt. Hatalmas visszaesés az előzőhöz képest. Az előzmény trilógia karaktereihez még mindig tudnak kiváló történeteket írni, akár egy füzetes képregényeket is. A klasszikus trilógia agyonhasznált hőseinél ez már nem működik mindig. Erre jó példa Jason Aaron búcsúja az alap Star Wars sorozattól. Lásd a Csillagok között című kötetet. Itt is egy füzetes sztorik voltak jelen. És itt sem tudott már a szerző mit kezdeni a figurákkal. Most e gyűjteményes kötet füzeteinek nagy részét Greg Pak írta. Számomra egy kicsit rémísztő ez. A szerző nem tudott jól bemutatkozni nálam. Nem tudom, hogy mit várjak ezek után a harmadik Darth Vader sorozattól, mely jelenleg is fut.

Nézzük a történeteket.

Leia hercegnő: Zsivány hercegnő.

Ez a füzet még egész jó lett. A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér között játszódik.  Leia és Csubi Lando segítségére sietnek. Leiának meg kell próbálnia csempész és zsivány aggyal gondolkodni. Összetűzésbe keveredik Bosskkal. Leia számára fontos próbatétel jön el. Meg kell tanulnia fejvadásznak álcáznia magát. Ez jól sikerült. Egy kicsit gyorsan pörgött a sztori végén az akció, nem mindig volt rendesen követhető minden. De azért egy négyest megérdemel. Amit Carrie Fisherről írtak az összefoglalóban nagyon megindító lett.

Han Solo: Menekülés a felkeléstől.

Han nem sokkal az Egy új remény eseményei után szabadulni igyekszik a lázadóktól, de ez nem igazán sikerül, főleg Leia miatt. Most Luke bízza meg egy küldetéssel. Közben találkozik régi csempész ismerőseivel is, akikkel szinten elvállal egy közös melót. A szorult szokásos módon jól kivágja magák a koréliai, majd újból a lázadók hőse lesz. Unalmas volt. Han leleményessége és érző szíve miatt még megadom rá a hármast.

Lando Calrissian: Felhőváros Blues

Landot kedvelem, szívesen olvasok róla, de ez egy gyenge eresztés lett. Lando nehezen tudja kifizetni a dolgozóit a Bespinen. Egy fantanine-i különös megbízást ad neki. Lemondásra kell kényszerítenie az unokaöccsét, cserébe megkapja a bányalétesítményt élethossziglan. Lando megoldja a dolgokat, csak sajnos elég faék egyszerűen. A végén viszont nem bírja elnézni a rabszolgák szenvedését és inkább felszabadítja őket. Itt megint Lando érző szíve mentette meg a történetet. Hármas.

Luke Skywalker: Harcolj, vagy menekülj!

A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér között játszódik. Darth Sidious megpróbálja távolról befolyásolni Luke-ot. Egy harc közeben kételyt ébreszt benne és látomást bocsát a Jedire, melyben Luke hátat fordít a harcnak és letelepszik valahol. Ez jó párhuzamba állítható Az utolsó Jedikkel. Meg persze lehet, hogy Sidious újra megpróbálkozott ezzel hosszú évekkel később. Az őrnagy áldozatvállalása jó húzás volt.  A rajzok sajnos nem mindig követhetők. Kissé elnagyoltak. De ettől függetlenül a négy és felet megadom rá.

A különszám történetei.

Dagobah próbája.

Ezt a történetet Marc Guggenheim írta. Yodát helyezi a középpontba. Yoda egyszerű élelemszerző körútra indul. Még mindig emészti őt a múlt kudarca. Az egyik legjobb jelenet, amikor Yoda kapaszkodik a sziklába és erről eszébe jut a Sidiousszal vívott párbaj. A mester rádöbben, hogy túl kell lépnie a csalódottságon, a bűnbánaton. A legjobb tanár a kudarc. Ez a mondat Az utolsó Jedikből van. Yoda most jut el erre a következtetésre. Aztán megérkezik Luke, és Yodában feltámad a remény: nem ő lesz az utolsó Jedi. Egy kicsit rövid, de jó bepillantást enged Yoda gondolataiba. Inkább ebből a sztoriból kellett volna 20 oldalas történetet írni.

Lopott bátorság.

Nem hittem volna, hogy ezt leírom valaha, de megvan első Star Wars történet, melyre egyesnél jobbat nem tudok adni. Ez valami katasztrófa volt, de szó szerint. Jon Adams mit akart ezzel a történettel alkotni? Egy Holiday Special színtű paródiát? A Star Wars Benny Hill showját? Mert azt sikerült.  Biggs és Porkins nyaralni mennek. Találkoznak egy nyaraló birodalmi tiszttel, aki rászedi őket, majd menekülnek. Nem tudtam, hogy a füzet olvasása közben sírjak, vagy nevessek? Olyan béna megoldások jöttek elő a történetben, hogy az hihetetlen. Komolyan úgy éreztem, mintha a Benny Hill show-ból láttam volna egy részt. Fúj, Jon Adams ne írjon többé SW-t.

Összességében véve megadok egy hármast kegyelemből a Luke és a Yoda történet miatt. A csalódás érzés nagy. Kár, hogy az Age of… sztorikba ilyen bénaságok is bekerülhettek. Kár érte. Sok helyen még a rajzok is nagyon bénák lettek.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Felkelés kora: Gonosztevők

Nos, ez a kötet a Felkelés kora: Hősökhöz képest sokkal jobbra sikerült. Még nincs meg a Köztársaság kora kötetek szintjén, de nem áll messze túlságosan tőle.

Tarkin Nagymoff: Agyar és karom.

Az Egy új remény idejében járunk. Tarkin a tűzéreket teszteli éppen. Fontosnak tartja, hogy minden tiszt tétovázás nélkül tartsa be a kapott parancsot. Még akkor is, ha népírtásra készülnek a birodalmiak. Kapunk visszaemlékezéseket Tarkin eriadui múltjából, melyek során az ifjú Wilhuffot vadászni tanította a bácsikája. Az egyik ilyen próbatétel során Tarkin súlyos sérüléseket szenvedett. Ezek szívesen meg is mutatná a tiszteknek és párbajra hívná őket. Ez valahogy túl nyers és közvetlenül agresszív lett volna Tarkintól. Tőle valahogy kifinomultabb gonoszságot szoktam meg. Persze mindezt csak elképzelte. Az Alderaan elleni bevetést mintha a tűzéreknek is szánta volna próbatétel gyanánt. A tétovázókat kivégeztette. Nagyszerű bepillantást nyertünk Tarkin fanatizmusába és eltökéltségébe. De Luceno regénye ezeket jobban kifejtette. Négyes.

Boba Fett: A vadász szíve.

Ez a füzet egy kissé A mandalori tv-sorozatra emlékeztetett. Boba Fett épp a Carajamon teljesít megbízásokat a Fejvadász Céh számára. Zingo és Turfitch, szintén fejvadászok és ugyanazon a bolygón ténykednek. Fett számára a megbízás a fontos. Leszállítja a célpontját és kapja a következő megbízást. Most épp Zingot kéne elkapnia. A kék bőrű fejvadásszal épp az előbb futott össze, de akkor még nem rá vadászott. A helyzet most már megváltozott. Turfitch megpróbálja figyelmeztetni Zingot, de a másik elárulja őt. Turfitch haldoklik, amikor Fett megtalálja. Bosszúból feladja Zingot. Fett már egy faluban lel a kék bőrű gyilkos nyomára. Itt Zingo túszul ejtett egy egész falut. Boba most kivételesen jót cselekszik, hogy megmenti őket a célpontjától. Persze kiderül, hogy mindez a véletlen műve volt. Fettet a vérdíj érdekelte, de azért kimentette a falusiakat is. Tetszett, jó sztori volt. Megmutatta Boba emberi és számító arcát is. Négy és fél.

Jabba, a hutt: A hatalmas Jabba.

A Canto Bighton terjed a híre egy rendkívül értékes italnak, amit a taszkenek állítanak elő a Tatuinon: ez a Taszken Szél. Két szélhámos szeretne belőle szerezni, de ezzel Jabba érdekeit sértenék. A hutt ügyesen keveri a kártyákat. Egymásnak ugrasztja a két csempészt, a javákat és a birodalmiakat. Egy nagy összecsapás alakul ki éjszaka a Nagy Dűnénél. Plusz pont a B1-es és a B2-es harci droid feltűnése, amit a javák használnak az összecsapás során. Jabbát az sem kedvetleníti el, hogy a Taszken Szelet sikerült szintetizálni és ugrott az üzlet. Ötletes történet volt. Főleg a sivatagi összecsapás tetszett. Négy és fél.

Darth Vader: Szó szerint.

Vader túl sokszor önállósítja magát. Ezzel most Ahr kormányzónak tesz be, aki a császárhoz fordul. Ahr ráveszi Sidioust, hogy bírja engedelmességre a tanítványát. Vadernek nincs ínyére, hogy a kormányzó minden parancsát szó szerint kell teljesítenie. Nagyszerűek voltak a visszaemlékezések, melyek során Anakin Skywalker múltja feltárult. Fejet kellett hajtania Watto előtt, később a Jedi Tanács előtt. Obi-van a Mustafaron kényszerítette térdre. Nem sokkal azután, hogy megkapta új testét maga a császár mutatta meg, hogy hol a helye – Lásd a Sith Sötét Nagyura képregény sorozatot. Vader ennek ellenére ügyes. Kivár és a megfelelő alkalommal elintézteti Ahrt. Az ügyes volt. A visszaemlékezések felhúzták ezt a sztorit. Négy és fél.

Különszám történet: A hosszú játszma.

Nagy szerencsére ezt a történetet Simon Spurrier írta, aki a Doktor Aphrát jegyezte az utóbbi években. A középpontban IG-88 áll. Triplazérót is sikerült jól eltalálnia, ugyanez a helyzet IG-88-cal. IG egy kíméletlen gyilkos. Élvezi, ha ölhet. Éppolyan, mint Trip. Most egy csellel sikerül felszámolnia a Gillanium Szindikátust. Jól kihasznál minden helyzetet. És ha szét is lövik, még az sem a jelenti a végét. Ügyes. Nagyon jó volt, csak kicsit rövid. Négy és fél.

Összességében véve ezek a sztorik már nagyon jók lettek. Négy és felet adok a teljes kötetre.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 5 hónappal később...

Most olvasom a gonosztevőket. Egyelőre a Tarkin-os és Boba Fett-es történeten túl vagyok. Rajz ügyileg mindkettő nagyon szépen lett megcsinálva, jó volt hogy a Tarkin adott egy plusz réteget az Új Remény, Alderaan-os jelenetéhez. Kifejezetten tetszett, hogy szó szerint a magyar szinkron lett beírva a kötetbe.:D így bár magához Tarkinhoz sokat nem, de az Új Reményhez adott többletet a sztori. A Bobásról ez már annyira nem mondható el, a Mando jobban fejlesztette a karaktert, de nem is lehet ilyesmit egy füzettől elvárni. Jók voltak a rajzai.

Szerkesztve: - Iqvi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.